Jezus en Sam op survival

Het thema van deze VKF is (T)op Survival. Plaatje scherm poster. Wie weet wat Survival betekent? Iemand ooit op survival geweest? Survivallen doe je in de natuur (plaatje). Wij gingen met de VKF op survival door de bijbel. We hebben drie heel verschillende verhalen gelezen: dag 1: plaatje kompas: de wijzen uit het Oosten die Jezus zochten; dag 2: plaatje kaart: Filippus en de kamerheer uit Ethiopië en dag 3: plaatje touw: Rachab die de twee verspieders redde en op God vertrouwde en zo werd gered, terwijl de rest van de stad Jericho omkwam. Vandaag gaan we nog een ander verhaal lezen uit Johannes 4. We zien daar twee mensen die op survival zijn door hun leven: een Samaritaanse vrouw (we noemen haar Sam) en de Here Jezus. Deze twee komen elkaar tegen. Laten we het verhaal gaan lezen. Joëlle van Rhee zal het voorlezen uit de BGT.

Ik zei al, twee mensen op survival: Het begint met de Here Jezus. Hij is in Judea (kaartje). Daar gaat het goed: zijn discpelen dopen veel mensen en er komen veel mensen achter Jezus aan. Maar Jezus wil graag overal mensen vertellen over de Here God en Zijn koninkrijk en dus wil Hij ook naar Galilea. Zoals je op de kaart kunt zien, moet je dwars door Samaria heen om daar te komen. Althans zo zou ik dat doen. Maar de Joden en de Samaritanen hebben ruzie. Ze willen zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt blijven. En dus gaan de meeste Joden om Samaria heen, twee keer over de Jordaan…. Liever een nat pak, dan de kans lopen dat je een Samaritaan tegen het lijf loopt. Maar het bijzondere van de Here Jezus is dat hij er wel doorheen gaat. Er staat zelfs dat Hij ‘moest’ (vers 4). De Zoon van God moest door dat verafschuwde gebied heen en je snapt meteen al waarom, hè? Om die vrouw te ontmoeten. Dat was Gods bedoeling! Maar dat ging niet vanzelf! Hij is moe, hongerig en dorstig. En ze hadden natuurlijk geen koffer met survivalspullen bij zich…. Zijn discipelen gingen voedsel halen en Jezus bleef alleen achter bij de bron, te vermoeid om verder te gaan?! Jezus leven op aarde was niet gemakkelijk, het was een flinke survival!

Toen Jezus daar zo zat, midden op de dag, kwam er een Samaritaanse vrouw aanlopen, Sam. Ik zei net al dat Joden Samaritanen liever ontlopen. Voor een Joodse man was het ondenkbaar dat je een gesprek zou aangaan met een Samaritaan en al helemaal een Samaritaanse vrouw! Een vrouw was niets in de tijd van de bijbel, zoals ze nog steeds vaak worden gezien in het Midden Oosten…. Deze vrouw, Sam, is ook op survival. Ze heeft het niet makkelijk. Dat weten we omdat ze midden op de dag water gaat putten. Dat deed je nooit midden op de dag! Dat deed je ’s morgens als het nog koel was. Midden op de dag was het veel te heet. Op deze manier vermeed Sam het contact met de andere vrouwen van Sigar en er was ook een grote kans dat ze daartoe gedwongen werd door de andere vrouwen van de stad. Ze was een buitenbeentje, Sam hoorde er niet meer bij. De reden hiervoor weten we niet precies, maar we hebben wel een vermoeden. Als ze in gesprek is met Jezus komen we te weten dat ze al vijf mannen heeft gehad en dat ze nu samen is met de zesde, maar nog niet getrouwd is, dus deze man is nog niet van haar. Sam was dus niet gelukkig in de liefde. In die tijd was het een schande als je ging scheiden. En helemaal als je dat vijf keer deed…. Deze vrouw hoorde er niet bij en werd buitengesloten. Het was voor Sam een flinke survival!

Buitengesloten zijn, er niet bij horen, ruzie hebben met mensen waar je eens heel dichtbij stond, misschien herken je je wel in Sams survival. Ik denk alleen al aan de vele duizenden mensen die gescheiden zijn. Nu is dat niet meer zo’n schande als vroeger, maar het is nog steeds enorm pijnlijk en er gaan heel veel relaties door stuk. Niet alleen de man en de vrouw, maar als er kinderen zijn, ook de kinderen, de schoonouders, opa’s en oma’s, vrienden, verdere familie…. Daar kun je flink eenzaam onder zijn. Maar ik denk ook aan de kinderen die op school worden gepest en er daarom niet bij horen. Of denk aan kinderen die thuis worden geslagen of steeds worden uitgescholden. Dan is je leven een flinke survival, je moet echt overleven. Gelukkig is het niet vaak zo erg, maar toch zijn er heel veel momenten in je leven dat het flink moeilijk is….

Net als bij Sam, dus. Zij loopt nietsvermoedend naar de bron. De Here Jezus spreekt haar aan. Ze schrikt en zegt wat iedereen in die tijd zou denken: Dat kan toch niet dat U, een Jood en dan ook nog eens een man, mij, een Samaritaan en een vrouw, om water vraagt! Maar Jezus trekt zich er niets van aan en er ontstaat een gesprek tussen de Here Jezus en Sam. Een vreemd gesprek. Het begint met een vraag om een slokje water. Dan praat Jezus ineens over levend water dat Hij alleen kan geven. Wat bedoelt de Here Jezus daar nu mee? Je ziet dat de vrouw het ook niet helemaal begrijpt. U hebt helemaal geen emmer en de put is diep…. 13 Jezus​ zei: ‘Iedereen die water uit deze put drinkt, zal weer dorst krijgen. 14 Maar als je drinkt van het water dat ik geef, krijg je nooit meer dorst. Want het water dat ik geef, blijft altijd in je. Het geeft je het eeuwige leven.’

Dat is bijzonder water, zeg, denkt Sam en nog steeds denkt ze dat het om echt water gaat…. Als ik dat water heb, dan hoef ik nooit meer water te putten, dus kom maar op met dat water! Jezus gaat er niet op in en zegt: ga eerst je man halen, en kom dan terug. Sam zal wel even geschrokken zijn van die vraag, maar ze zegt eerlijk: ik heb geen man. ‘Precies, zegt Jezus. Je hebt vijf mannen gehad. En nu leef je samen met iemand die jouw man niet is. Dus wat je zegt, is waar.” (vers 18)

Zo, dat zal er even ingehakt hebben bij Sam! Ga je even water putten en is daar ineens een man die zelfs de meest diepe geheimen van haar leven weet en ze ook nog eens openlijk bespreekbaar wil maken. Het is opmerkelijk dat Sam niet meteen in de verdediging schiet, hè? Een heel andere reactie zou zijn: waar bemoeit U zich mee?! Dat gaat U niets aan…. Sam is echter heel open en eerlijk op deze confronterende vraag. Zo wordt Sam meteen bepaald bij de diepe nood van haar leven: ze is alleen en wanhopig op zoek naar de liefde, naar vrede en rust. Dit is haar werkelijke ‘dorst’. Ze dorst naar liefde, vrede en rust, en ze probeert het te vinden door van de ene man naar de andere man te gaan. Maar het lest haar dorst niet; het gaat niet over…. Ze blijft maar zoeken en zoeken.

Elk mens kent die dorst, dat verlangen naar vrede, liefde en rust. De Here God heeft ons echter zo gemaakt dat de blijvende rust en liefde enkel bij Hem te vinden is. Hij heeft levend water dat de dorst van de ziel kan lessen. Geen enkel mens en geen enkel ding op aarde kan echte, blijvende vrede geven. Mensen proberen het wel door bijvoorbeeld steeds maar meer spullen te kopen, maar als ze eenmaal hebben wat ze wilden, zijn ze alweer op zoek naar het volgende ding. Of ze zoeken het in het hebben van veel geld, maar hoe meer geld, hoe moeilijker het wordt om het los te laten. Anderen zoeken het in relaties/sex, net als Sam, van de één naar de ander en je niet te veel vast leggen door te gaan trouwen, want dan zit je vast…. Nog weer anderen zoeken het in zen, yoga, meditatielessen…. Allemaal mensen en zaken die je rust beloven, maar vind je het daar werkelijk? Jezus zegt dat Hij een bron van echte vrede is die tot in eeuwigheid dorstlessend blijft. Dat is het levende water dat Jezus aanbiedt? Hoe krijg je dat water? Door dichtbij Jezus te blijven. Door een relatie met Hem aan te gaan en van Hem te leren.

Sam heeft het ontdekt, want als ze verder praten, ontdekt ze wie de Here Jezus is (lezen op scherm). Ze vergeet helemaal wat ze kwam doen en laat haar kruik staan en rent naar de mensen toe die ze eerst wilde vermijden. Door dit ene gesprek met de Here Jezus, verandert ze ineens. En dat kan nog steeds gebeuren met iedereen die werkelijk een ontmoeting heeft met Jezus. Wat je daarvoor moet doen? Simpel: gewoon praten met God. Dat kan door gewoon in je hoofd te denken, te fluisteren of gewoon hardop. Zeg waar je naar verlangt, je diepste pijn. Vertel maar wat je hebt geprobeerd om vrede te vinden en zeg dan simpelweg: Here Jezus, ik geloof dat U me vrede kunt geven, ik vraag het U: geef me dat levende water! Hij staat klaar om je te doorstromen met vrede.