Frequently Asked Questions Winterkampioenschap

Stand van zaken Groep A

Stand van zaken Groep B

1 Hoe doe ik mee aan de volgende ronde?

Zie de instructies voor jouw Groep. Heb je al meegespeeld in ronde 1, dan hoef je alleen naar punt 6 te kijken.

2 Ik kan dinsdag niet meedoen. Wat nu? (!)

Als je een ronde niet kunt mee doen, ga dan vóór de betreffende dinsdagavond 20.00 uur naar het toernooi (Groep A of Groep B) en klik op: Trek terug. Het nummer voor je naam verandert dan in een pauze-symbool van twee verticale streepjes. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, anders word je namelijk ingedeeld en kan je tegenstander die avond niet spelen. Als je een ronde overslaat, krijg je daarvoor geen punt. Meld je t.z.t. weer aan bij het toernooi om in latere ronden opnieuw mee te kunnen doen (punt 5 uit de instructies).

3 Ik weet iemand die ook mee wil doen; kan dat nog?

Zeker, tot en met ronde 4 kunnen nieuwe spelers instromen. Ze krijgen dan in totaal een half punt voor de gemiste ronden. Stel dat je je voor ronde 4 aanmeldt bij het toernooi, dan start je dus met een halve punt.

4 Wat gebeurt er bij een oneven aantal spelers?

In dat geval krijgt de speler die niet ingedeeld kan worden een bye ter waarde van een punt.

5 Welke internetbrowser kan ik het beste gebruiken? (!)

Lichess adviseert om Google Chrome te gebruiken voor Zwitserse toernooien. In Firefox zit een bug waardoor het schaakbord soms niet getoond wordt.

6 Wat als ik een technisch probleem heb tijdens mijn partij?

Bij online schaken is er altijd een risico dat de verbinding wegvalt, dat je computer vastloopt of er anderszins technische belemmeringen zijn. Dit hoort erbij en valt niet 100% te voorkomen. We hebben geen compensatieregeling voor gemiste punten in individuele gevallen; we volgen de uitslagen en ranglijsten zoals Lichess die weergeeft één-op-één. Mocht er onverhoopt een brede storing zijn bij Lichess die zeer veel/alle gebruikers tegelijk raakt, dan zullen we zien hoe we op een redelijke wijze met die situatie kunnen omgaan.

Lichess is gelukkig een zeer stabiel platform. Vrijwel alle problemen zijn eenvoudig op te lossen door de pagina opnieuw te laden met de F5-functietoets, of de link naar je partij uit de adresregel van je browser te kopiëren en in te laden op een nieuw tabblad of in een andere browser. Je kunt bij problemen zelfs op een andere computer of telefoon doorspelen met een partij die al bezig is door naar het betreffende toernooi te gaan en te klikken op je partij. Stel dat je internetverbinding eruit ligt, dan kun je op die manier ook op een telefoon met 4g doorspelen. Dit moet vanuit de browser, omdat Zwitserse toernooien niet via de Lichess-app werken. N.B. Als je naar een andere browser gaat, moet je daar ook ingelogd zijn op je Lichess-account om je partij te kunnen hervatten.

7 Hoe voorkom ik miskliks? (nieuw)

Zet Zetbevestiging aan in Lichess. Klik hiervoor rechts bovenin op je accountnaam, ga naar Voorkeuren, Spelgedrag en kies bij Zetbevestiging: Altijd. Je moet nu bij elke zet bevestigen dat je hem wilt doen. Houd er rekening mee dat dit per zet een klein beetje extra tijd kost. Uiteraard kun je de instelling ook weer uitzetten, ook tijdens de partij.

8 Hoe geef ik mijn partij op of bied ik remise aan?

In een fysieke partij geef je op door je tegenstander te vertellen dat je opgeeft. In Lichess moet je ook nog even op het vlaggetje drukken en vervolgens bevestigen dat je wilt opgeven. Om remise aan te bieden, druk je op de remiseknop naast het vlaggetje en bevestig je vervolgens je remiseaanbod.

9 Kan ik het toernooiverloop ook volgen tijdens mijn eigen partij?

Ja, als je de wedstrijdlink opent op een nieuw tabblad kun je de uitslagen en andere partijen volgen, terwijl je wacht op een zet van je tegenstander.

10 Ik wil mijn partij graag delen; hoe doe ik dat?

Heb je een interessante partij die je wilt delen in het toernooiverslag of een cruciaal moment? Laat het me weten.

11 Wat zijn de afspraken over de chat?

Wees altijd vriendelijk in de chat. Heb je iets dat je wilt bespreken met een andere speler dat anderen niet aangaat, stuur hem/haar dan een persoonlijk berichtje in Lichess (klik op de accountnaam van diegene en druk op het tekstballonnetje). Kom je er samen niet uit, neem dan contact op met mij via een Lichess-bericht of Whatsapp: 06- 179 179 81.

12 Ik raak afgeleid van de chat. Wat nu? (nieuw)

Je kunt de chat eenvoudig uitzetten door te klikken op het groene vierkantje in de chatbox.

13 Hoe vindt communicatie over het toernooi plaats?

Oorspronkelijk was het idee om ook een toernooi-Whatsappgroep aan te maken als communicatiekanaal. Daar was echter onvoldoende belangstelling voor. Communicatie zal daarom plaatsvinden via de mail en via berichtjes in Lichess. De Lichess-berichtjes vind je onder het belletje rechts bovenin je scherm. Korte rondeverslagen en actualiteiten vind je op de NOSBO-site.

14 Hoe stelt Lichess de ranglijst vast? (nieuw)

In eerste instantie telt het aantal behaalde punten. Als dat gelijk is, kijkt Lichess naar de tie break. In eerste instantie zijn dat de behaalde SB-punten (oftewel Sonneborn-Bergerpunten): het aantal punten dat de tegenstanders hebben behaald van wie je hebt gewonnen of de helft van de punten van degenen tegen wie je remise speelde. Je SB-punten staan in de kolom achter je score. Zijn zowel de score als de SB-punten gelijk, dan kijkt Lichess naar de Lichess-toernooiprestatierating (TPR gebaseerd op Lichess-ratings).

15 Zijn er prijzen?

De NOSBO stelt als aardigheidje prijsjes beschikbaar voor de winnaars van het Winterkampioenschap. In Groep A zal er ook een ratingprijs zijn voor spelers met een rating t/m 1799. In groep B is er een ratingprijs voor de hoogst eindigende speler met een rating t/m 1199. In beide groepen zal er ook een prijsje zijn voor de hoogst geëindigde jeugdspeler.

16 Moet ik voor het gebruik van Lichess betalen? (nieuw)

Nee. Lichess heeft geen winstoogmerk en is volledig gratis en advertentievrij te gebruiken, zonder enige beperking. Om te kunnen blijven bestaan, is Lichess echter wel afhankelijk van donaties. Ben je tevreden over Lichess, overweeg dan een donatie. Groot of klein, eenmalig of doorlopend: het kan allemaal. Als beloning krijg je een mooi profielpictogram.