Nim Vandværk a.m.b.a 

Mødereferat, Ordinær Generalforsamling

28-03-2023, kl.19.30, Nim Forsamlingshus

Indledning

Den årlige Ordinære Generalforsamling for Nim Vandværk amba blev startet den 28-03-2023, kl.19.34. i Nim Forsamlingshus af Formand, Tammes Lund Jepsen.

Til stede fra Bestyrelse:

Derudover var der 08 fremmødte andelshavere, herunder vandværkspasser Erik Krogh, EK.









Dagsorden Ifølge Nim vandværks vedtægter:

  1. Valg af dirigent

Nim Vandværk foreslår Svend Jørgensen - vedtaget.

Svend konstaterer at generalforsamlingen er lovligt indkaldt - ingen indsigelser.

  1. Beretning for det forløbne år

        Mundtlig præsentation ved vandværkets formand.

        Nedenstående er gennemgået -  løbende debat om respektive emner:

  1. Nye tilslutninger

To nye tilslutninger fra åbent land - typisk pga. nedbrud på egne boringer.

Der udestår fortsat 70-80 landejendomme med egen boring inden for forsyningsområdet..

Egelund og Keldhøj har også haft tilslutninger.

Desuden 22 tilslutninger til Møllegade-projektet.

  1. Brud

To brud i 2022:

Sletkærvej - graveskade. Omkostning dækket af skadevolder.

Ll. Clemens - træthedsbrud på komponent.

Vandspild 2022 er på 4%. (Info: Strafafgift ved 10%).

  1. Ny leverandør af ledningsregistrering

Verdo opsagde den daværende aftale ultimo 2021.

Ny aftale med GeoPartner er implementeret i 2022. GeoPartner varetager alle LER-graveforespørgsler og al ledningsregistrering. Al ledningsdata er digitaliseret, og udstilles forberedt til LER 2.0. Web-GIS løsning er til rådighed for værket og relevante entreprenører.

  1. Grusgrav Nim Øst

Sammen med et udvalg under fællesrådet har vandværket arbejdet med høringssvar og indsigelser ift. udsigten til grusgrav øst for Nim, langs Hovedgaden.

Grusgraven bliver en realitet. HM bliver ejer af grusgraven, men der forventes en ekstern til driften. Værket har deltaget i dialogmøde omkring miljømæssige sikkerhedsforanstaltninger ved drift af grusgraven, f eks. at brændstof opbevares i dobbelt tank-løsning, og at der i den sydlig ende af grusgraven ikke må graves under øvre vandspejl.

Det er den lokale myndighed (Kommunen) der udsteder tilladelse til råstofindvinding, herunder definerer hvilke krav og forudsætninger der gælder for tilladelsen. Derfor er det også myndighederne, som er ansvarlige for tilsyn med driften, og myndighederne der kan udstede påbud.

Al offentlig information og sagsbehandling ligger tilgængeligt hos Region Midt.

Spsm: Er der lavet aftale omkring økonomisk kompensation ved forurening af grundvandsressourcen som følge af grusgraven?

SV: Der er ingen aftale om økonomisk kompensation. Det var et ønske fra vandværket at indgå en sådan aftale med enten ejer eller myndighed, men det har ikke været muligt at få disse til at indgå en sådan aftale.

  1. Hjemmeside

Hjemmeside er af flere omgange blevet “lagt ned” af russiske cyberangreb. Der arbejdes nu på en løsning, hvor værkets domæne-host også skal varetage sikkerheden, og hvor hjemmesiden-opbygningen bliver smidigere.

Det er værkets ønske, at hjemmesiden kommer på et niveau, hvor størstedelen af værkets kunder kan finde svar på de spørgsmål de måtte have omkring f.eks. afregning, vandkvalitet mm.

Bestyrelsen vil arbejde videre med at genetablere hjemmesiden.

  1. Boring i Underup

Boringen er blevet undersøgt ultimo 2022 med flere geofysiske loggninger og kamerainspektion.

Vandkvaliteten er ikke tilfredsstillende og boringens tilstand er fysisk dårlig. Jordlagenes stilling og sammensætning gør, at det vil være en for usikker investering at forsøge at renovere boringen, enten ved overboring eller ved regenerering. Boringen planlægges sløjfet i 2023.

De to boringer ved værket planlægges undersøgt i 2023. Dette udføres dels fordi myndigheden udøver et stadigt større pres på, at sådanne undersøgelser udføres, dels fordi værkets bestyrelse ønsker en omfattende teknisk vurdering af boringernes fysiske tilstand, vandmagasinets beskyttelse, og den forventede restlevetid på de to boringer. Dette af hensyn til planlægning af evt. fremtidige tiltag.

  1. Rundt om værket

Der har været overskridelse af grænseværdi for vandets indhold af aggressiv kuldioxid ved udpumpning fra værket. Vandet værket pumper op indeholder aggressive kuldioxid (kulsyre), og derfor hæves pH ved at tilsætte kalk til vandet i vandbehandlingen. Der er ikke risiko for sundhed og helbred ved de overskridelser på aggressiv kuldioxid der har været, men det kan over længere tid være problematisk ift. f.eks. værkets rentvandstank (beton), og for enkelte kunder som måtte have ældre installationer udført i ikke-syrefaste metaller. Der arbejdes på tekniske justeringer på værket for at løse dette.

Horsens Kommune har spurgt om Nim Vandværk har nødgenerator opstillet, og kan levere drikkevand under strømafbrydelse? Det har værket ikke. En nødgenerator larmer for meget til at stå i byzone, og værkets bestyrelse ønsker ikke den risiko der er ved større brændstof-opbevaring tæt på boringer og rentvandstank. Horsens Kommune er ikke indstillet på at lempe kravene til støj ved opsætning af en nødgenerator, hverken på værket eller andet sted.

Bestyrelsen søger at kortlægge hvilke alternative energikilder der findes på markedet, og herefter vurdere hvilke der kan være relevante for vandværket, under hensyntagen til behov, kapacitet, økonomi, pladsforhold, levetid og evt. nødvendige tilladelser.

Spsm: Hvor tit skal en evt. nødgenerator køre?

SV: Når der er strømafbrydelse. Spørgsmålet stilles af myndighederne pga den offentlige debat omkring el-forsyningernes mulige behov for at varsle "brown out" - altså planlagte strømafbrydelser i 3-4 timers intervaller. Indtil nu er de varslede "brownouts" ikke blevet en realitet.

Det er primært skolen, der er sårbar i værkets forsyningsområde, idet der bliver fortsat færre kunder med f.eks. stordrift-dyrehold.

Støjkrav for byzone er 49 dB. En kort undersøgelse har vist, at dette ikke vil kunne overholdes med selv en mindre nødgenerator.

Formandens beretning enstemmigt godkendt.


  1. Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse

Mundtlig præsentation, med PowerPoint, ved vandværkets kasserer.

Nedenstående er gennemgået - Spsm. besvaret løbende:

  1. Det reviderede regnskab 2022.

Regnskab godkendt af revisor uden anmærkninger.

Resultatopgørelsen:


Balance:

Regnskabet er godkendt.


  1. Budget 2023

Budgettet er godkendt.


  1. Indkomne forslag og behandling af værkets forhold

Ingen indkomne forslag er modtaget - intet er behandlet.

  1. Valg af bestyrelse og suppleanter

                Jakob Olsen (på valg - modtager genvalg) - genvalgt.

                Miriam Plöger (på valg - modtager genvalg) - genvalgt.

                Joakim Andersen (ikke på valg)

                Tammes Jepsen (ikke på på valg)

Henrik Petersen (ikke på valg)

                Leif Andreasen (på valg - modtager genvalg, dog ikke fremmødt) - genvalgt.

                Ole Bak (ikke på valg)

  1. Eventuelt

Spsm:  Takstblad - hvorfor skal abonnementet for måleren være så dyrt? Kan f.eks. ældreboligerne der har fælles måler og fælles afregning evt. betale lidt mere, så det bliver mere retfærdigt?

SV: Der er en del historik i, hvordan målere er sat op - fælles eller individuelt. Det er ikke sådan bare lige at lave om på de faktiske forhold med tilbagevirkende kraft. I dag laves ét stik og opsættes én måler til hver matrikel, så meget afhænger af om en evt. udvikler udmatrikulerer til enkeltparceller med individuel afregning, eller om de bebygger en storparcel, og laver en intern fordelingsnøgle på den fælles afregning. Dette er i overensstemmelse med gældende Normalregulativ.

Bestyrelsen vil tage spørgsmålet til efterretning, og arbejde videre med emnet, når der arbejdes med takst- og leveringsbestemmelserne generelt.

Generalforsamlingen er afsluttet kl. 20.22.

/