Γρήγορη ανάγνωση

για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο

Ηλικία : α’ δημοτικού και άνω

Οδηγίες:

Η καρτέλα Α περιέχει μονοσύλλαβες (πως, φως…) και απλές δισύλλαβες (μήλο, πάνω…). Η καρτέλα Β περιέχει δισύλλαβες που είτε αρχίζουν από φωνήεν είτε τελειώνουν με σύμφωνο (από, έλα, βάθος, καλός…).

Σ ’αυτές τις δύο καρτέλες περιέχονται οι λέξεις μεμονωμένες και όλες μαζί.  Ο λόγος είναι ώστε το παιδί να εξοικειωθεί σιγά σιγά στη δραστηριότητα αυτή.

Η καρτέλα Γ περιέχει απλές τρισύλλαβες λέξεις (κεράσι, φώναξα…), ενώ η καρτέλα Δ πάλι τρισύλλαβες που αρχίζουν με φωνήεν ή τελειώνουν με σύμφωνο (όνομα, έκανα, μεγάλος…). Οι καρτέλες Ε και Ζ περιέχουν πολυσύλλαβες λέξεις. Οι καρτέλες Η, 0, Ι, Κ περιέχουν λέξεις με δύο σύμφωνα, όπως βροχή, γυμνός, βιβλίο, κ.λπ. Οι καρτέλες Λ και Μ έχουν λέξεις με δίψηφα φωνήεντα και συνδυασμούς, όπως γυναίκα, είπα, αύριο, ψάρια κ.λπ. Οι καρτέλες Ν, Ξ και Ο έχουν λέξεις με δίψηφα σύμφωνα όπως δόντι, μπαλόνι, φεγγάρι, κ.λπ.

Κάθε στήλη της καρτέλας διαβάζεται πρώτα μόνο από το γονιό και μετά, πολλές φορές μαζί με το παιδί. Στο τέλος, όταν είναι έτοιμο το παιδί να τις πει  γρήγορα, άνετα τότε μόνο θα τις πει  μόνο του, χωρίς βοήθεια. Μαθαίνουμε μία μία τη στήλη, όχι όλες μαζί. Την πρώτη φορά που διαβάζουμε τη στήλη δε βιαζόμαστε, μάλλον πλησιάζουμε προς το ρυθμό που μπορεί να παρακολουθήσει το παιδί. ‘Όμως κάθε φορά που ξανα­διαβάζουμε τη στήλη, πάμε όλο και πιο γρήγορα.

Μπορούμε, επίσης να χρησιμοποιήσουμε και χρονόμετρο όταν θα έχει κατακτήσει τη γρήγορη ανάγνωση. Μ ’αυτό τον τρόπο  το παιδί μπορεί να διαβάσει αρκετές φορές την καρτέλα και κάθε φορά σε λιγότερο χρόνο.

Σημαντικό:

Καρτέλα Α

Καρτέλα Β

Καρτέλες Γ-Ο

Πηγή: “Μαθησιακές Δυσκολίες και όχι τεμπελιά”- Μαρία – Μάρθα Φλωράτου

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίτσος Παναγιώτης