Sobre el Directori

Clifford neix per la necessitat de tenir un panorama clar de la localització i del moviment dels fotògrafs en el territori, que al llarg del segle XIX formava part d’una àmplia regió geogràfica que configurava l’Estat espanyol. A finals de segle els fotògrafs es van establir de forma més fixa per exercir la professió i paral·lelament va crèixer l’afició per la fotografia.

Fotoconnexió va iniciar el projecte del directori Clifford l’any 2012, però el seu camí ja havia començat l’any 2006. El seu gestor, Jep Martí Baiget, historiador de la fotografia i soci fundador de Fotoconnexió, ha dedicat deu anys de recerca personal a recollir i creuar les dades que configuren l’actual Clifford. Totes les dades incloses en el directori estan documentades en fonts arxivístiques, bibliogràfiques, hemerogràfiques o fotogràfiques. Tot i així, encara en falten i ben segur que haurem d’anar corregint errors, malgrat tot, creiem que ha arribat el moment d’obrir-lo a la consulta pública d’historiadors, col·leccionistes, fotògrafs, arxivers, conservadors, restauradors i de tot el públic en general.

Posar el directori de fotògrafs Clifford a l’abast del gran públic té per a Fotoconnexió dos objectius fonamentals. El primer, facilitar una eina de consulta que a partir d’ara creiem que serà imprescindible per avançar en la història de la fotografia en el territori que abasta. El segon, fer possible que entre tots arribem a oferir un directori complet dels fotògrafs que el segle XIX van exercir la fotografia a Espanya, ja fossin professionals o amateurs, en el sentit més ampli que volguem donar a aquests termes.

Què és Clifford?

Un directori dels fotògrafs que van exercir l’ofici o la professió en els territoris de l’Estat espanyol entre els anys 1839 i 1900, que es pot consultar lliurement en línia al web de Fotoconnexió. L’objectiu d’aquest portal és posar a l’abast i fer conèixer les dades bàsiques de tots aquests fotògrafs: el nom complet, el lloc i les dates de naixement i mort del fotògraf, els noms comercials i / o pseudònims que van utilitzar, les ciutats on van obrir galeria, taller, estudi o botiga, o simplement hi van exercir l’activitat fotogràfica, i el període que van estar actius com a fotògrafs.

El nombre de fotògrafs inclosos al directori Clifford no té cap límit, i en aquests moments camina cap als 5.000 registres.

Quin és l’objectiu de Clifford?

Que qualsevol historiador de la fotografia, qualsevol persona relacionada professionalment amb la fotografia (fotògrafs, arxivers, conservadors, museògrafs, documentalistes, restauradors, conservadors) i qualsevol altre ciutadà del món, tingui a la seva disposició un accés fàcil a les dades bàsiques dels fotògrafs que van exercir en territoris de l’Estat espanyol al llarg del segle XIX, visualitzant en una sola cerca tots els llocs on van exercir i durant el període en que ho van fer, sigui quin sigui l’origen i la procedència del fotògraf.

Perquè l’hem anomenat Clifford?

Charles Clifford (Gal·les, ca 1820 - Madrid, 1863) és, sense cap dubte, una figura essencial de i per la història de la fotografia a Espanya. El sol esment del seu nom en l’àmbit de la fotografia és sinònim de pioner i de qualitat fotogràfica incomparable. Denominar aquest directori amb el seu nom és una petita aportació a la seva divulgació, però sobretot representa per al directori de fotògrafs una autoexigència de situar-se a l’alçada del que el nom Clifford implica.

Qui hi podeu trobar?

El directori Clifford té la voluntat d’incloure tots els fotògrafs del segle XIX a Espanya, però també aquelles altres persones que treballaven de bracet amb aquests fotògrafs al seu estudi: retocadors, pintors de fotografies, il·luminadors, miniaturistes, sempre i quan la seva feina s’exercís amb el paper fotogràfic com a suport. Hi hem contemplat una sola excepció, la inclusió d’aquells pioners que van intervenir directament en l’execució dels primers daguerreotips fets a Barcelona i a Madrid l’any 1839, i la dels traductors de les primeres edicions del manual de Daguerre, tot i que en alguns casos no tinguem constància que haguessin fet materialment cap fotografia. A tots ells els hem tractat com a pioners de la fotografia a Espanya.