SALVEM L’ESPERIT DELS CAMINS DE PENYAGOLOSA

L’acord realitzat entre la Diputació i el Bisbat de Castelló per dur a terme obres d’adequació i millora del santuari de Sant Joan de Penyagolosa suposa un gran incentiu, a nivell global per a l’interior de la província i a nivell local per a la població de Vistabella del Maestrat.

El Centre d’Estudis de Penyagolosa, com a associació que promou l’estudi, la investigació, la conservació i la difusió del patrimoni cultural, material i immaterial, i natural de l’entorn de Penyagolosa, vol aportar informació a les parts implicades en les decisions amb l’objectiu de salvar l’esperit dels Camins.

En el punt de partida resulta que el concurs d’idees que s’ha realitzat ha sigut un toc d’alerta: algunes de les propostes (entre elles les seleccionades com a guanyadores) estan desenvolupades per arquitectes professionals que pareix que desconeixen el significat i l’ús dels espais de l’ermitori per a les distintes processons i peregrinacions, ja que no defensen els elements únics de l’ermita, aquells que li donen personalitat perquè són resultat del contingut de les diferents rogatives seculars, festes, processons i visites ciutadanes. L’ermita és l’objectiu final, la suma de tradicions rituals de diferents poblacions, i representa l’esperit de tots els Camins: l’esperit religiós, l’esperit de festa i l’esperit d’aventura lligat a la natura. Sense el seu esperit, la proposta de reforma de l’ermitori queda buida de contingut.

_______________________________________________

ELEMENTS DISTINTIUS:

  1. Ermita de Sant Joan com a objectiu final dels Camins:

B) Camins físics:

_____________________________________________________________

Punts clau:

  1. Ha d’haver un espai de convergència entre la direcció de l’ermitori i la direcció del parc natural: comparteixen territori i fer accions contraposades seria negatiu.

  1. Definir el paper de l’Ajuntament de Vistabella com a element de la terna amb Diputació i Bisbat:

L’Arxiu de Vistabella conserva documentació (carpeta n.10: Expediente de arriendo de la masia de San Juan de Peñagolosa y Memoria de Vistabella) demostrativa que l’Ajuntament adoptava decisions sobre l’ermitori, i algunes constaven en Acta.

1846: Subhasta arrendament Sant Joan de Penyagolosa

1858: Expedient d’arrendament del mas de Sant Joan a favor de Mariano Salvador

1860: Inventari de tots els efectes i robes existents a l’ermitori

1913: “Bases propuestas al Magnífico Ayuntamiento de Vistabella para la buena administración del Santuario de San Juan de Peñagolosa” pel Bisbat de Tortosa.

  1. Obrir un espai de diàleg en els Ajuntaments dels pobles que mantenen la seua rogativa per incorporar les seues necessitats i demandes, i comptar en els seus materials per a les sales d’interpretació i exposicions.

  1. Vehicular que les obres d’adequació de Sant Joan no destruïsquen la tradició heretada i que es fomenten els elements distintius que han sobreviscut