Τίτλος: Δημιουργία πολυγωνικών μοντέλων

Σε όλα τα βιντεοπαιχνίδια τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται, είτε είναι τρισδιάστατα (3D), είτε δισδιάστατα (2D), “μεταφράζονται” σε ένα σύνολο τριγώνων ώστε να μπορέσει να γίνει η ανάλογη επεξεργασία τους. Οπότε είναι πολύ σημαντικό ένας γραφίστας βιντεοπαιχνιδιών να μπορεί να δημιουργεί τα μοντέλα που του ζητούνται, έχοντας κατά νου αυτή τη διαδικασία ώστε οι δημιουργίες του, πέρα από όμορφες και ευφάνταστες, να είναι και φιλικές ως προς την απόδοση του υπολογιστή.

Πώς γίνεται όμως να δημιουργήσει κάποιος έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού χρησιμοποιώντας τρίγωνα; Με τη χρήση πολυγωνικών μοντέλων φυσικά!!! Τα πολυγωνικά μοντέλα, όπως λέει και το όνομά τους, είναι μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί με τη χρήση πολυγώνων. Γενικά υπάρχει ο κανόνας πως όσο λιγότερα πολύγωνα χρησιμοποιηθούν τόσο καλύτερο είναι για την απόδοση του υπολογιστή, αλλά ταυτόχρονα τόσο μικρότερη είναι και η ευκρίνεια του μοντέλου μας.

Με την αποδοτικότητα των καρτών γραφικών να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα παιχνίδια έχουν τόσο μεγάλη ευκρίνεια που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πολύγωνα για τον σχεδιασμό τους και αυτό γιατί είναι τόσα πολλά και ταυτόχρονα τόσο μικρά που δεν φαίνονται, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να σχεδιάσουμε ένα πολυγωνικό μοντέλο υψηλής ευκρίνειας.

Γι’ αυτό το λόγο, σ’ αυτή τη δραστηριότητα  θα “μπούμε στα παπούτσια” ενός γραφίστα της δεκαετίας του ’90 και θα σχεδιάσουμε τα δικά μας πολυγωνικά μοντέλα χαμηλής ευκρίνειας χρησιμοποιώντας  απλά προγράμματα ζωγραφικής, όπως η Ζωγραφική των Windows.

Ηλικίες: απευθύνεται σε μαθητές Πέμπτης Δημοτικού και πάνω, επιθυμητή η παρουσία ενήλικα για βοήθεια.

Χρόνος: ~30’ – 40’

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Πρώτα πρέπει να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα μετατρέψουμε σε πολυγωνικό μοντέλο. Στο δικό μου παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω την εικόνα μια αρκούδας.

Έπειτα ανοίγουμε το πρόγραμμα Ζωγραφικής και ξεκινάμε!

Έχοντας παράλληλα ανοιχτά την εικόνα του μοντέλου μας και τη Ζωγραφική, επιλέγουμε από τα Σχήματα το εργαλείο του πολυγώνου και δημιουργούμε σιγά σιγά τη μορφή του μοντέλου χαράσσοντας τα κατάλληλα πολύγωνα. Σε επιφάνειες με περισσότερες καμπύλες (όπως το πόδι) χρησιμοποιούμε περισσότερα και μικρότερα πολύγωνα, ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική μορφή του μοντέλου μας. Στις επιφάνειες με λιγότερες καμπύλες (όπως το σώμα) χρησιμοποιούμε λιγότερα και μεγαλύτερα.  

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε το μοντέλο μας και στη συνέχεια άμα θέλουμε το χρωματίζουμε.

Αυτό ήταν!!! Δημιουργήσαμε το δικό μας πολυγωνικό μοντέλο, αποκτώντας παράλληλα μερικές γνώσεις σχετικά με τον σχεδιασμό γραφικών πάνω στα βιντεοπαιχνίδια!!!

Καλή σας διασκέδαση!!!

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γκούνης Παναγιώτης