Published using Google Docs
28_9_2021_MBrunet_Canvi_climàtic_llest.docx
Updated automatically every 5 minutes

Manifest de revistes mèdiques

El planeta està malalt -i tots hem de treballar junts per garantir la salut i el benestar de les generacions futures.

Crida a no sobrepassar els 1,5ºC d’escalfament per sobre de la mitjana preindustrial per assegurar un planeta més saludable. La pèrdua continuada de biodiversitat arrisca un dany catastròfic per a la salut que serà impossible de revertir.

Estem units en reconèixer que només els canvis fonamentals i equitatius de les societats invertiran la nostra trajectòria actual.

En els darrers 20 anys, la mortalitat per calor de persones més grans de 65 anys ha augmentat més d’un 50%. Al·lèrgies i morbiditat i mortalitat cardiovascular i pulmonar en són les causes. Els danys afecten desproporcionadament els més vulnerables, inclosos els nens, les poblacions més grans, les minories ètniques, les comunitats més vulnerables.

L'escalfament global també contribueix a la disminució del potencial de rendiment global dels principals cultius, que ha caigut de l'1,8 al 5,6% des del 1981; la meteorologia extrema i l’esgotament del sòl dificulten els esforços per reduir la desnutrició.

Justícia climàtica. Els més vulnerables i més afectats no han causat el canvi climàtic, però en rebran les conseqüències,  generaran més conflictes, inseguretat alimentària, desplaçaments forçats i malalties zoonòtiques, amb greus implicacions per a tots els països i comunitats.

L’equitat ha de ser el centre de la resposta global: els compromisos de reducció han de tenir en compte la contribució històrica acumulada que cada país ha fet a les emissions. Els països més rics hauran de reduir les emissions més ràpidament, fent reduccions per al 2030 més enllà de les proposades actualment i assolint les emissions de zero nets abans del 2050.

Són necessaris canvis fonamentals en la forma en què s’organitzen les nostres societats i economies i com vivim. L’estratègia actual d’incentivar els mercats a canviar les tecnologies més netes no és suficient. Els governs han d’intervenir per donar suport al redisseny de sistemes de transport, ciutats, producció i distribució d’aliments, mercats d’inversions financeres, sistemes de salut i molt més. Es necessita una coordinació mundial per garantir que la pressa per aconseguir tecnologies més netes no comporti més destrucció ambiental i explotació humana.

Les inversions dels països desenvolupats produiran enormes resultats econòmics i de salut positius. Aquests inclouen feines d’alta qualitat, reducció de la contaminació atmosfèrica, augment de l’activitat física i millora de l’habitatge i la dieta: 100.000 milions de dòlars a l’any.

Transició cap a un món sostenible, més just, resistent i més sa.

Nova exposició a malalties infeccioses: els canvis climàtics i les condicions ambientals ja estan relacionades amb l’augment de l’exposició a malalties com la malària, el Zika, el dengue, la chikungunya, la febre groga i Lyme, així com l’augment dels riscos de malalties diarreiques.

La contaminació atmosfèrica s’associa amb 9 milions d’excessos de morts anuals, dels quals el 70% es deuen a malalties no transmissibles, incloses malalties cardíaques, ictus, malaltia pulmonar obstructiva crònica i càncer de pulmó

La pèrdua de la biodiversitat i l’extinció especies. Fins ara, hem vist un descens estimat del 47% dels ecosistemes naturals i un 82% de pèrdues de biomassa de mamífers salvatges des de la prehistòria, amb una disminució ràpida d’espècies des del 1970 i un milió d’espècies estimades en risc d’extinció en els propers anys. ¿Ens enfrontem a la sisena extinció en massa?

Manuela Brunet

Tarragona, 28 de setembre de 2021