Recomanacions literàries

1r, 2n i 3r d’ESO

R. Dahl, Matilda

R. Dahl és un autor imprescindible per a joves. De fàcil lectura. Tracta de Matilda, una nena de 5 anys,  sensible, intel·ligent i àvida lectora, admirada per tothom excepte pels seus pares.

R. Dahl, Charlie i la fàbrica de xocolata

En aquest cas R. Dahl crea un món màgic on d’una manera lúdica i plaent explicita la importància dels valors i l’actitud personal davant la vida i el patiment dels altres.

J. Reynolds, Ghost

És la història d’un adolescent impulsiu i imperfecte que ens fa patir, riure i ens emociona. Una petita gran obra mestra que suma més de quaranta reconeixements. Un llibre que et colpeix per sempre.

Ll. Prats, Hachiko, el gos que esperava

És un llibre preciós que relata l’amor i lligam etern d’un gos pel seu amo. Després de llegir-lo es pot veure la pel·lícula. Un tàndem meravellós!

G. Pasqual, Xènia tens un Whatsapp

Estàs pendent tota l'estona del mòbil? Aguantes la respiració fins que no reps una resposta? Prioritzes un missatge de WhatsApp a qualsevol altra cosa? La Xènia ho fa.

G. Lieans, El rastre brillant del cargol

En Sam és un dels personatges increibles d’aquesta història. És un crac de la informàtica qui haurà de fer un gran esforç per a superar una situació inesperada.

Les obres de la Gemma sempre tenen un missatge educatiu per fer-nos ser conscients dels problemes actuals.

E. Coerr, Sadako i les mil grues de paper

Un llibre extraordinari, emocionant i inoblidable. Tot un homenatge a les víctimes de la bomba atòmica d’Hiroshima.

T. Vallès, Maic

La vida trista d’un nen del Raval. Un llibre que et fa pensar en les dures circumstàncies que han de viure alguns infants.

T. Muñoz, Vint-i-set dinosaures

Una commovedora història de superació.

M. P. Gil, Brahe i Kepler. El misteri d'una mort inesperada (Descobridors)

Es tracta d’una novel·la per a joves, de caràcter històric, però de temàtica científica.  A Praga, a principis del segle XVII, dos homes treballen junts per desentranyar els misteris de l'Univers. Un és l'astrònom Tycho Brahe. L'altre, el deixeble, el matemàtic Johannes Kepler. Quan Brahe morí en estranyes circumstàncies, una misteriosa remeiera investiga les causes de la seva mort per demostrar la seva pròpia innocència.  És una història que t’atrapa des del començament, tot i que no siguis de ciències.

I. Stewart, ¿Para qué sirven las matemáticas?

Llibre per transmetre als adolescents l'amor per les matemàtiques. Realitza un interessant recorregut per tots els usos de les matemàtiques que contribueixen a les nostres vides.

C. Grima, En busca del grafo perdido

Llibre per transmetre als adolescents l'amor per les matemàtiques. Una explicació accessible de com els grafs poden ajudar-nos a la nostra vida quotidiana.

4t d’ESO i Batxillerat

È. Espinosa, Cartes a Shakespeare

Inclòs a la col·lecció Llibres del Delicte Juvenil és una obra entretinguda on la protagonista ha de resoldre diferents reptes literaris per entendre la mort dels seus pares. Val a dir que aquesta novel·la va ser creada com a TDR  d’una alumna de batxillerat. Després d’uns anys, l’Editorial Llibres del Delicte la hi va publicar.

John Kennedy Toole, Una conxorxa d’enzes

Una esbojarrada novel·la, molt àcida i surrealista, com la vida mateixa. El protagonista, l’Ignatius J. Reilly… estimar-lo o odiar-lo? La seva misantropia és certament contagiosa. De la resta de personatges…

J. Gaarder, El món de Sofia

És un clàssic per endinsar-se en els fonaments de la filosofia d’una forma lúdica i inoblidable.

H. Hesse, Demian

Una altra de les novel.les per iniciar-se i aprofundir en el camí de la joventut i les primeres experiències pròpies. Ajuda a comprendre i enfrontar-se a les dificultats del món, en la recerca d’una identitat pròpia i personal.

H. Hesse, Bajo las ruedas

Un bon llibre per iniciar-se en la lectura de Herman Hesse, ja que és una lectura iniciàtica, imprescindible en el pas de la infantesa a la joventut.

H. Hesse, El lobo estepario

Una història diferent i filosòfica sobre el sentit de la vida i la creació de la pròpia individualitat i el pensament crític.

J.D. Salinger, El vigilant al camp de sègol

La història, narrada en primera persona i des del punt de vista d’un jove adolescent, esdevé una crítica a la societat, als convencionalismes i la rigidesa de les normes del món dels adults.

Hi ha també una pel·lícula sobre la vida de l’autor: “Un rebel entre el sègol” (Rebel in the Rye, Danny Strong, 2017).

R. Vercel, Capità Conan

Llibret de lectura fàcil sobre la 1a Guerra Mundial i el funcionament de l’estament militar. Hi ha una fantàstica adaptació fílmica: Capità Conan (Capitaine Conan, Bertrand Tavernier, 1996)

A. Huxley, Un mundo feliz

Introducción a las distopías. Deshumanización de la sociedad.

U. K. Le Guin, Els Desposseïts

Introducció a les utopies. Se’ns presenta una societat anàrquica establerta a la lluna d’un planeta capitalista. El protagonista anàrquic viatja al planeta veí i treballa en el seu estudi sobre la física.

V. McIntyre, Superluminal

En un univers on els viatges interestel·lars són possibles, els pilots de les naus han de passar per quiròfan per tal que puguin sobreviure desperts al trajecte en el que hauran de percebre la quarta i fins la sisena dimensió.

O. E. Butler, Hija de sangre y otros relatos

Recull d’històries curtes i absorbents de ciència ficció. Es parla de temes com la convivència amb una espècie alienígena o la relació que té la humanitat amb si mateixa.

T. Feixas, Aliades

És un relat honest i cru però ple d’esperança sobre la creació d’un equip de bàsquet femení al camp de refugiats de Xatila.

B. Sáenz, Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers

Un llibre preciós que tracta sobre la valentia de ser un mateix i el valor de l’amistat.

B. Wells, Hard Land

Explica les experiències d’estiu d’un grup d’adolescents i el seu pas cap a l’edat adulta. Guardonat amb el Premi de millor novel·la juvenil d’Alemanya de 2022.

I. Stewart, Cartas a una joven matemática

Llibre per transmetre als adolescents l'amor per les matemàtiques. La Meg es planteja estudiar matemàtiques a la universitat. Aborda qüestions que van des de la filosofia a altres pràctiques.

Recomanacions pedagògiques

D. Bueno i M. Tricas,  Emocions a dojo

Novel·la gràfica dirigida a un públic adolescent. Explica com a normal i necessari l’explosió d’emocions i dona pautes molt útils per a treballar-les. Tranquil·litza i encomana una visió positiva de la vida.

D. Bassa i M. Narberhaus, Pantalles

Escrit també amb format de novel·la gràfica, estableix amb claredat els punts clau per evitar un abús de noves tecnologies. Sempre parteix dels avantatges que ens ha transmès el món digital, per la qual cosa connecta de seguida amb el públic jove.

M. Marroquí, Això no és sexe

Amb tota naturalitat se centra de ple en les preocupacions i actituds sexuals que estan vivint els joves. Sense ser gens barroer ni tampoc científic, és una eina vital per centrar-nos en un àmbit que no podem obviar. Està escrit com a quadern de treball personal. Imprescindible per despertar consciències!

A. González, Amigos mejores. Construye amistades sanas, suelta las que no lo son y cura las heridas del pasado

¿Que hago con esa amiga que me dice que me quiere, pero no deja de aprovechase de mí? Si no tengo un grupo de amigos de toda la vida, ¿es que he hecho algo mal? ¿Debo volver a escribir a ese amigo que me dejó de hablar sin más? ¿Cómo puedo conectar mejor con las personas de mi alrededor que me gustan? ¿Existe algún truco para conocer gente?

N. Ordine, La utilitat de l’inútil

En un moment on sembla que les humanitats estan en crisi i la comprensió lectora i del món van en clar descens, aquesta breu, però gran reflexió, ajudarà a entendre la importància de seguir mantenint les disciplines que han donat sentit a la humanitat des de temps immemorials.

N. Ordine, Clàssics per la vida

En aquest assaig, l’autor continua reflexionant sobre la necessitat de les humanitats en el món contemporani, i crea un catàleg de clàssics per iniciar a joves i adults a la lectura.

G. Luri, Sobre el arte de leer

Breu reflexió sobre la importància de l’aprenentatge lector i el desenvolupament de la comprensió lectora per desenvolupar gran part de les competències pràctiques vitals.

M. Missé, A la conquista del cuerpo equivocado

L’autor és sociòleg i activista trans. Exposa la seva visió sobre la qüestió trans de forma planera i esclaridora.