Published using Google Docs
Harrastustoiminnan käsikirja huoltajille ja oppilaille
Updated automatically every 5 minutes

Harrastustoiminnan käsikirja 
huoltajille ja oppilaille



Harrastustoiminnan käsikirja
 
huoltajille ja oppilaille

Harrastustoiminnan käsikirjassa avataan Harrastamisen Suomen mallin periaatteita, tavoitteita sekä käytännön toteutusta.

Harrastamisen Suomen mallista yleisesti        2

Harrastusryhmien käynnistäminen        2

Etsivä harrastustoiminta        3

Harrastuksen järjestäjät ja ohjaajat        3

Harrastusryhmien turvallisuus        4

Koulukuljetukset ja iltapäiväkerho        4

Saavutettava harrastaminen        4


Harrastamisen Suomen mallista yleisesti

Harrastamisen Suomen malli on hanke, jossa lapsille ja nuorille järjestetään harrastustoimintaa maksuttomasti koulupäivien yhteydessä. Pitkällä aikavälillä mallin tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Tarkoituksena on, että jokaiselle lapselle ja nuorelle löytyisi yksi mielekäs harrastus. Mallilla pyritään huolehtimaan siitä, että koululaiset pääsevät vaikuttamaan heille järjestettäviin harrastuksiin ja näin heille jokaiselle löytyisi mieluisa harrastus.

Loimme Harrastamisen Suomen mallista oman Rovaniemen mallin, jota testasimme kevään 2021 aikana Ounasrinteen- ja Yläkemijoen peruskouluissa. Varsinaiseen hankkeeseen osallistuvia yhtenäisiä peruskouluja ovat Ounasvaaran, Ounasrinteen, Yläkemijoen ja Ylikylän peruskoulut sekä Rovaniemen Steinerkoulu ja Lapin Yliopiston Harjoittelukoulu. Hankkeeseen osallistuvat alakoulut ovat Hirvaan, Vaaranlammen, Koskenkylän, Rautiosaaren, Saaren ja Syväsenvaaran koulu sekä Kristillinen koulu. Hankkeeseen osallistuu siis yhteensä 13 koulua, joista 7 on alakouluja ja 6 yhtenäisiä peruskouluja.

Harrastustoiminta on suunniteltu lasten ja nuorten kuulemisen pohjalta. Erilaisia harrastuksia ovat esimerkiksi kädentaidot, liikunta, nuorisotyö, taide- ja kulttuuri sekä tietotekniikka. Harrastamisen Suomen mallin yksi kulmakivistä on, että harrastaminen on yhdenvertaista, eikä riipu perheen taloudellisesta tilanteesta tai esimerkiksi puuttuvista kulkemisen mahdollisuuksista tai harrastusvälineistä. Harrastuksiin osallistuminen on maksutonta, eikä vaadi mitään erityisiä vaate- tai varustehankintoja ja harrastustoiminta toteutetaan suomen kielellä. Harrastukset järjestetään koulujen tiloissa tai lähiympäristössä.

Harrastusryhmien käynnistäminen

Lukuvuonna 2021-22 harrastustoiminta käynnistyy 13.9. ja jää joulutauolle 19.12. Tammikuussa toiminta jatkuu 10.1. Ja päättyy 1.5. Harrastustoiminta noudattaa muutoin koulujen loma-aikoja ja pyhäpäiviä.

Koululaisten harrastustoiveita kartoitettiin kouluissa syksyllä 2020 tehdyn koululaiskyselyn perusteella, hiihtolomaviikoille uudelleen avatulla koululaiskyselyllä sekä Google Forms -kyselyllä. Jokaisella mukana olevalla koululla on yhteistyössä luotu harrastuslukujärjestys, joka sisältää erilaisia ja eri kohderyhmille suunnattuja, koululaiskyselyssä ilmenneiden toiveiden mukaisia harrastusryhmiä ja muuta harrastustoimintaa.

Nuorisopalveluiden sosiaalinen media ja verkkosivut toimivat markkinointikanavina ja lisäksi harrastusryhmät merkitään kaupungin harrastuskalenteriin. Huoltajia ja oppilaita tiedotetaan harrastuksista myös Wilman kautta. Harrastuslukujärjestykset lukitaan elokuussa ja harrastusryhmät aloitetaan viikolla 37. Ilmoittautuminen tapahtuu noin viikkoa aiemmin ja siitä tiedotetaan erikseen Wilmassa sekä harrastuskalenterissa.

Etsivä harrastustoiminta

Toiminnassa painotetaan niiden lasten ja nuorten huomioimista, joilla ei ole lainkaan harrastuksia. Avainasemassa näiden lasten ja nuorten löytämiseen ja tunnistamiseen ovat koulujen henkilökunta; kouluterveydenhoitajat ja oppilashuolto sekä nuorisopalveluiden alueelliset nuoriso-ohjaajat ja koulunuorisotyöntekijät. Heillä on käytössään harrastusresepti -toimintamalli. Oppilaiden kanssa keskustellessaan ammattilaiset kysyvät onko lapsella tai nuorella mielekästä harrastusta. Mikäli ei ole, ja oppilas haluaisi sellaisen, työntekijä voi ehdottaa harrastusreseptin tekemistä. Harrastusresepti tehdään ainoastaan oppilaan suostumuksella ja huoltajan luvalla.

Koulun henkilökunnan tekemästä harrastusreseptistä menee ilmoitus koordinaattorille. Sen jälkeen koordinaattori tai alueen nuoriso-ohjaaja ottaa yhteyttä huoltajaan tai hänen luvallaan suoraan oppilaaseen. Tapaamisessa mietitään lapsen tai nuoren kanssa yhdessä millaisesta tekemisestä hän pitää ja millaisia mieluisia harrastuksia alueella on tarjolla. Nuoriso-ohjaaja tuntee hyvin koulun harrastuslukujärjestyksen sekä paikalliset harrastustoimintaa järjestävät tahot ja pystyy näin ohjaamaan lapsen ja nuoren häntä kiinnostavaan toimintaan. Tarvittaessa ohjaaja voi käydä tutustumassa uuteen harrastukseen yhdessä lapsen tai nuoren kanssa, jotta osallistumisen kynnys olisi mahdollisimman matala.

Harrastuksen järjestäjät ja ohjaajat

Harrastamisen Suomen mallia koordinoi Rovaniemen Nuorisopalvelut. Harrastustoiminnan järjestää ja ohjaa paikalliset seurat, järjestöt, yhdistykset ja muut toimijat. Harrastusohjaajat ovat ohjaamansa toiminnan asiantuntijoita ja heillä on riittävä asiantuntemus lasten ja nuorten ohjaamisesta. Kaikki ohjaajat ovat täysi-ikäisiä, heillä on salassapitovelvollisuus sekä velvollisuus toimia Suomen lain ja nuorisotyön ammattieettisten ohjeiden mukaan. Lisäksi harrastustoimintaa järjestävät alueiden nuoriso-ohjaajat ja kaupungin muut toimijat mm. kirjastot.

Harrastusohjaajien yhteystiedot tiedotetaan huoltajille harrastusryhmiin ilmoittautumisten yhteydessä ja ohjaaja vastaa yhteydenpidosta huoltajien kanssa. Jos harrastusryhmästä vapautuu paikka varasijalla olevalle, ohjaaja ilmoittaa siitä Hellewi-järjestelmän kautta. Järjestelmä lähettää automaattisen sähköpostiviestin varasijalle pääseelle siihen sähköpostiosoitteeseen, joka ilmoittautumisen yhteydessä on annettu. Huoltajalla on velvollisuus ilmoittaa, mikäli oppilas ei osallistu harrastukseen tai lopettaa sen kokonaan. Mikäli harrastuskerta joudutaan perumaan, ohjaaja tiedottaa siitä huoltajia, koulun yhteyshenkilöä sekä koordinaattoria. Tiedottaminen tapahtuu sähköpostilla, tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Ohjaaja on vastuussa kaupungin linjausten seuraamisesta koronaviruksen vaikutuksista harrastusryhmän toimintaan. Ohjaajan soveltaa toiminnan kaupungin ohjeiden mukaiseksi.

Harrastusryhmien turvallisuus

Harrastuksissa osallistujat on vakuutettu kaupungin tapaturmavakuutuksella, samoin kuin kouluaikana. Myös kotimatka, joka tapahtuu välittömästi harrastuksen jälkeen, on vakuutettu samoin kuin kotimatka suoraan koulun jälkeen. Mikäli harrastustoiminnassa sattuu jokin tapaturma, ohjaaja tietää miten toimia ja huoltajaa tiedotetaan välittömästi tapahtuneen jälkeen, ja sovitaan kuinka toimitaan. Ohjaaja tekee tapahtuneen jälkeen tapaturmailmoituksen koulusihteerin kanssa.

Koulukuljetukset ja iltapäiväkerho

Koulukuljetuksen piirissä oleville oppilaille pyritään järjestämään tarvittavat kuljetukset kotiin myös harrastuksen jälkeen. Koulukuljetusten järjestämisellä mahdollistetaan oppilaiden tasavertainen osallistuminen harrastusryhmiin. Kuljetuksissa hyödynnetään olemassa olevia yhteyksiä, eikä uusia järjestetä. Harrastusten ilmoittautumislomakkeella kysytään tarvittavat tiedot oppilaan tarvitsemista kuljetuksista ja kuljetuksen järjestyessä oppilas siirretään sellaiseen kuljetukseen, jolla hän pääsee kotiin harrastuksen jälkeen.

Huoltajalla on velvollisuus ilmoittaa kuljettajalle, mikäli oppilas ei osallistu harrastukseen ja tarvitsee aikaisemman kyydin tai ei tarvitse sitä ollenkaan. Tässä siis samat käytännöt kuin koulukuljetustarpeen muutoksissa yleensäkin.

Huoltajan velvollisuus on myös ilmoittaa iltapäiväkerhoon harrastukseen osallistumisen aiheuttamista muutoksista lapsen iltapäiväkerhossa käymiseen.

Saavutettava harrastaminen

Kaikki harrastukset on tarkoitettu kaikille koulun oppilaille. Mikäli osallistujalla on jotain erityistä huomioitavaa, mistä ohjaajan tulisi olla tietoinen, huoltaja on ennen harrastusten alkua, ilmoittautumisen jälkeen yhteydessä kyseisen ryhmän ohjaajaan. Näin pyrimme huolehtimaan siitä, että ohjaajalla on tarvittavat resurssit harrastuksen ohjaamiseen ja osallistujilla on tasavertaiset mahdollisuudet olla mukana harrastamassa.


Rovaniemen kaupunki
Nuorisopalvelut, PL 8216, 96101 Rovaniemi | +358 16 000 000 | etunimi.sukunimi@rovaniemi.fi