Published using Google Docs
Együttműködés határok nélkül_Partnerség a jobb határátkelés érdekében_HUSK/0901/2.4.1/0281
Updated automatically every 5 minutes

Kedvezményezett neve: Lábatlan Város Önkormányzat

Projekt címe: Partnerség a Jobb Határátkelés Érdekében

A támogatás összege: 743.914,89 EUR

Támogatás mértéke: 95 %

Projekt összköltség:783.068,32 EUR

Projekt azonosító száma: HUSK/0901/2.4.1/0281

A projekt tartalmának bemutatása:A Duna két partján fekvő település, Lábatlan (HU) és Karva (SK) között a kapcsolatot 1860-as évektől kikötő biztosította, melyet a II. világháborúban felrobbantottak. Az igény a kikötők újjáépítésére folyamatosan megvolt, de a lehetőségre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programig 2007-2013) várni kellett.

A települések Lábatlan város vezetésével közös pályázatot adtak be, amely a „Partnerség a Jobb Határátkelés Érdekében” címet kapta. Célja a két település közötti közúti távolság lerövidítése mellett, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális kapcsolatok szorosabb ápolása, a Duna által kínált turisztikai lehetőségek kiaknázása lett. A pályázat támogatásban részesült, a költségek 85 %-át az Európai Unió ERFA forrásból, 10 %-át a hazai kormányzati társfinanszírozás, 5 %-át pedig a két pályázó település biztosította.

 A hosszas előkészítő, engedélyeztetési és közbeszerzési eljárás befejezése után, 2012 augusztusában kezdődhetett meg a beruházás kivitelezése. A parti munkákat a lábatlani székhelyű Árkádok Kft. és alvállalkozói végezték el. A kikötőhöz gépkocsival érkezők számára a 10-es főútról közvetlenül elérhető parkoló épült. A parkoló és a kikötő közötti szakaszon felújításra került a járdaburkolat, a Duna-parton pedig az úszómű megközelíthetősége érdekében új járda létesült.

A szlovákiai oldalon nem volt szükség a parti infrastruktúra fejlesztésére. A Karva község tulajdonában lévő kishajó felújítási költségei és a biztonságos üzemeltetéshez szükséges új eszközök beszerzése képezte a pályázat részét. A hajó kívül-belül megszépült, új motorokat és korszerű radar készülékeket kapott. A hajóforgalom fogadására alkalmas úszóművek Pozsonyban készültek. A munkálatok 2013 áprilisában értek véget az úszóművek beállításával.

 A kialakított két úszómű alkalmas a Dunán hosszirányban közlekedő nagyhajók fogadására is. A kikötők között a menetrendszerinti kishajójárat a dunai árhullám levonulása után a nyáron indul meg. A kishajó személyek, kerékpárok szállítását teszi lehetővé.

A menetrenddel kapcsolatos naprakész információk a települések honlapján érhetők el. www.labatlan.hu, www.kravany.sk.

Megvalósítási helyszín: Lábatlan, Karva Duna-part

Fenntartási időszak zárása: 2018.06.30.


Projekttel kapcsolatos további információ az alábbi elérhetőségeken érhető el: Lábatlan Város Polgármesteri Hivatala, 2541-Lábatlan, József Attila u. 60., polghiv@labatlan.hu, 33/517-500 2 mellék