Van harte welkom bij VTI Dé Vakschool!

Welkom in VTI-bovenbouw, Dé Vakschool, een school voor wetenschap en technologie en voeding, gevestigd in de campus Sinte Annalaan 99 (afdeling Voeding in campus VTI Sinte Annalaan 198).

'Bovenbouw' staat voor de tweede en de derde graad beroepssecundair onderwijs (BSO) en technisch secundair onderwijs (TSO), inclusief zevende specialisatiejaren BSO en Se-n-Se-opleidingen TSO. Se-n-Se is het letterwoord voor Secundair na Secundair.

We organiseren zowat alle opleidingen in de nijverheidssectoren en een opleiding grootkeuken.

Na het zesde jaar BSO krijg je een studiegetuigschrift. Als je slaagt in een zevende specialisatiejaar BSO krijg je een diploma secundair onderwijs. Dat diploma geeft toegang tot een Se-n-se-opleiding en tot alle vormen van hoger onderwijs.

Met een Se-n-Se certificaat TSO op zak verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt en verwerf je 'credits of studiepunten' die je kan meenemen naar een vervolgopleiding in het hoger onderwijs of het volwassenenonderwijs waar je je later kan specialiseren.

VTI-Aalst heeft reeds jaren uitstekende contacten met het bedrijfsleven, met sectoren en firma’s in de brede regio Aalst. Er is samenwerking bij de organisaties van stages en werkplekleren, ondersteuning en begeleiding van onderzoeks- en eindwerken.

Technisch Theoretische Richtingen

Elektriciteit-elektronica

In de ban van elektriciteit en elektronica? Dan is dit jouw juiste spoor: na de basistechnieken elektriciteit en elektronica in de tweede graad treed je in het vijfde en zesde jaar de wereld van de PLC-sturingen, digitale- en regeltechnieken en tele- en datacommunicatie binnen. Hier sta je echt onder spanning! Ook hier heb je op het einde van je studies de keuze uit twee wegen: een mooi diploma op de arbeidsmarkt, maar ook een uitstekende voorbereiding op hoger onderwijs.

Elektromechanica

Na het zesde jaar heb je twee troeven in handen. Een waardevol diploma op de arbeidsmarkt, maar tevens werd je intensief voorbereid op hoger onderwijs. Zowel elektrische als mechanische vakken komen aan bod, met nadruk op automatisering. Veelvuldige labo-oefeningen bieden de mogelijkheid de geziene leerstof te combineren met de praktijk.

Industriële wetenschappen

8 uur wiskunde gekoppeld aan technisch-wetenschappelijke vakken als fysica, elektriciteit en mechanica bereiden je voor op een hogere studie zoals industrieel ingenieur, maar ook op studies aan de universiteit. Stap de labo’s binnen van fysica, elektriciteit en elektronica, waar je zelf de praktische toepassingen op de theorie uitwerkt.

Bouw- en houtkunde

Deze afdeling behoort tot de sterke doorstromingsrichtingen, voorbereidend op hoger onderwijs, maar die je daarnaast ook een waardevol diploma bezorgt voor wie toch niet wil voortstuderen. Je bestudeert en ontleedt grondig allerhande bouwkundige uitvoeringstechnieken. Je werkt in een computer- en informatica-omgeving waar je grondig leert werken met computertekenprogramma’s, zowel in 2D als in 3D. En met je diploma kan je dan terecht bij ontwerp- en studiebureau’s, bij aannemers, in de administratie gericht op gebouwen en stedenbouw…of je kan je ook vestigen als zelfstandige.

Technisch Praktische richtingen

Houttechnieken

Leerlingen die van creativiteit houden en ambitieus ingesteld zijn om met hout als materiaal ware juweeltjes te maken, zijn welkom in deze richting. Het op een verantwoorde en doordachte manier ontwerpen en uitwerken van projecten, schrijnwerk en meubelwerk, zorgt ervoor dat deze leerlingen een enorme bagage aan ervaring mee krijgen. Een groot aantal toekomstmogelijkheden liggen na het beëindigen van deze studierichting binnen handbereik. Tenzij je kiest voor een overstap naar het technisch hoger onderwijs of Se-n-Se (Secundair na Secundair).

Elektrische installatietechnieken

Naast de praktische vorming staat hier ook het theoretisch gedeelte borg voor een degelijke opleiding. Hier ben je op het einde van de tweede graad reeds in staat om in een woning de elektrische installatie te ontwerpen en te installeren. In de derde graad komen moeilijker schakelingen en uitgebreide installaties aan bod. Automatisering wordt in al zijn facetten benaderd. Na de stages ben je een goed opgeleide technieker en klaar voor het bedrijfsleven. Wie dat echter wenst heeft de mogelijkheid om de overstap te maken naar het technisch hoger onderwijs.

Autotechnieken

Onze leerlingen krijgen hier een degelijke basiskennis. Er wordt gewerkt op proefstanden en recente wagens. In het zesde jaar wordt deze kennis getoetst aan de real world via stages in omringende bedrijven. Via deze stages, nieuwe wagens, diagnosetoestellen en simulaties in onze werkplaatsen kunnen we onze jonge mensen voorbereiden tot gegeerde autotechniekers en dat weet men in de streek maar al te goed. Na het 6de jaar kan je al echt aan de slag, maar je kan ook nog een 7de specialisatiejaar doen om je tewerkstellingskansen te verhogen.

Mechanische vormgevingstechnieken

Ben je graag praktisch bezig in de sector mechanica, en wil je een loopbaan uitbouwen met groeimogelijkheden. Dan is de studierichting mechanische vormgevingstechnieken voor jou een goede keuze.

Na het 6de jaar kan je al echt aan de slag, maar je kan ook nog een 7de specialisatiejaar doen om je tewerkstellingskansen te verhogen.

Voor wie sterk gemotiveerd is en goed met de theoretische kant van de opleiding overweg kan, is ook het behalen van een Bachelor diploma in hetzelfde studiegebied haalbaar.

Praktische richtingen

Centrale verwarming en sanitaire installaties

Van bubbelbaden tot gesofisticeerde cv-installaties, het installeren van badgeisers, moderne leidingsystemen in diverse materialen, sanitaire installaties en afregelen van branders… . Deze studierichting vormt je tot installateur van verwarmingstoestellen en sanitaire installaties. Bovendien is er de mogelijkheid om een specialisatiejaar verwarmingsinstallaties te volgen.

En aan werkgelegenheid ontbreekt het niet in deze sector.

Houtbewerking

Stijlvolle deuren en hedendaagse ramen uittekenen en vervaardigen; je eigen eiken kast of tuinmeubel ontwerpen en er een designjuweeltje van maken. Samen met je stages zijn dit onderdelen van je vorming in de tweede en derde graad. Tevens leer je werken met tal van houtbewerkingsmachines en leer je prijsoffertes maken. Je opleiding kan je vervolmaken met een specialisatiejaar dakwerken, trappen of Interieurvormgeving.

Lassen-constructie

Hier krijg je een gespecialiseerde opleiding via basisoefeningen, over constructielassen naar pijpfitter-monteerder waarbij alle lasprocédés aan bod komen. Bovendien is er een goed georganiseerde stage in het zesde en zevende jaar die mee zorgen voor een zekere job op de arbeidsmarkt.

Auto

Het programma in deze richting is zeer breed en actueel opgevat. Het leren van klassieke uitvoeringen gaat gepaard met het bijbrengen van recente zich nog evoluerende technieken zoals: volle luchtdrukrem, LPG-installaties, turbomotoren, auto-elektronica... . Nadien kan je je nog verder specialiseren in het zevende specialisatiejaar auto-elektriciteit, waar de nadruk komt te liggen op auto-elektriciteit en auto-elektronica.

Basismechanica

Je talenten liggen op het praktisch vlak? Je bent handig, je hebt interesse voor lassen en het bewerken van mechanische onderdelen? Dan kan dit jouw studierichting worden. Hier krijg je een brede vorming zodat je via interne stages en het uitwerken van projecten in heel wat studierichtingen van de derde graad terecht kan.

Carrosserie

De carrosserieafdeling geeft de mogelijkheid om het oog wat te bieden. De leerlingen maken hier kennis met de technieken van het uitblutsen, richten, plamuren, spuiten…

De kroon op het werk wordt in het zevende jaar gezet waar de GIP getuigt van de totaalkennis van de student. Ook hier worden stages ingelast en zijn onze carrossiers zeer gegeerd.

Elektrische installaties

Op het einde van de tweede graad heeft de elektrische installatie van een woning geen geheimen meer voor jou. In de derde graad komen grotere en uitgebreidere installaties aan bod. Elektronische sturingen, automatiseringen en nieuwe technologieën samen met de stages vormen jouw brug naar het bedrijfsleven of naar een beroep als zelfstandige. Indien je dat wil, kan je je bij ons verder vervolmaken in het specialisatiejaar industriële elektriciteit.

Ruwbouw

In de tweede graad leer je de basistechnieken van het metselen, bekisten en ijzervlechten, pleisteren en tegelzetten, aangevuld met technische vakken.

In de derde graad maak je kennis met diverse bouwmaterialen, het uittekenen en uitvoeren van speciale constructies en het maken van prijsoffertes. Ook onderwerpen als sterkteleer, betonbouw, planning, organisatie en topografie komen aan bod. Na het zesde jaar kun je nog een zevende jaar renovatie bouw volgen.

Schilderwerk en decoratie

In dit beroepsveld is er al jaren een schreeuw om goed geschoolde vakmensen. Jonge mensen die creatief zijn en die een hoge graad van afwerking nastreven zijn hier op hun plaats. Dit vak biedt als geen ander de mogelijkheid eigen creaties te realiseren waar men speelt met technieken, kleuren en vormen. Men leert omgaan met verf, wand- en vloerbekleding. Aan deze opleiding is een zevende specialisatiejaar verbonden waar oude schilderstechnieken, imitaties van marmer en hout en hoog decoratieve technieken geoefend worden.

Grootkeuken

Jonge mensen die kiezen voor deze richting worden “klaargestoomd”, om als leidinggevende en organisatorische kok te fungeren in een grootkeuken. Een team van gedreven leerkrachten werkt dagelijks aan de opleiding van de toekomstige chefs. Tevens bestaat de mogelijkheid tot het volgen van het zevende specialisatiejaar gemeenschapsrestauratie. Hierna staan deze toekomstige vakmensen klaar om zich op de arbeidsmarkt waar te maken als werknemer of als zelfstandige.

Werktuigmachines

Deze opleiding is afgestemd op het behalen van een beroepskwalificatie. Hier leert men een CAD-systeem manipuleren, apparaten en matrijzen afwerken en/of repareren op zowel conventionele als CNC-machines. Ook het programmeren van CNC-programma's en het gebruiken van vonkerosiemachines, spuitpers en excenterpers komen hier aan bod.