Δραστηριότητα 16: «Στατικός ηλεκτρισμός»

Υλικά:

  1. 1 μπαλόνι
  2. Χαρτί
  3. Ψαλίδι

Μέθοδος/Διαδικασία:

Αρχικά, με το ψαλίδι κόβουμε το χαρτί σε μικρά τετράγωνα, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα παρακάτω και τα απλώνουμε σε μια επιφάνεια. Έπειτα, φουσκώνουμε εντελώς το μπαλόνι και το τρίβουμε στο κεφάλι μας. Στη συνέχεια, προσπαθούμε με το μπαλόνι να «μαζέψουμε» όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτάκια μπορούμε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ξανά, μπορείτε να τρίψετε το μπαλόνι με μία πετσέτα, για να το «αποφορτίσετε».

Για να κάνουμε το πείραμα κάπως πιο παιχνιδιάρικο και συναρπαστικό, μπορούμε, ανάλογα με το πόσα αδερφάκια είμαστε, να φουσκώσουμε δύο ή περισσότερα μπαλόνια (1 μπαλόνι το κάθε παιδί) και να μετρήσουμε στο τέλος κάθε προσπάθειας ποιος θα μαζέψει με το μπαλόνι τα περισσότερα χαρτάκια!!! Στο παιχνίδι μπορούν φυσικά να συμμετέχουν και οι μεγαλύτεροι (γονείς) και να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής της ημέρας!!!

Ερμηνεία:

Είναι γνωστό πως τα πρωτόνια είναι θετικά φορτισμένα, τα ηλεκτρόνια αρνητικά και τα νετρόνια είναι ουδέτερα. Τον χειμώνα, όταν υπάρχει λιγότερη υγρασία, συγκεντρώνουμε πάνω μας περισσότερα ηλεκτρόνια, άρα μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο. Και όσο τρίβει κανείς ένα μπαλόνι στο κεφάλι του, τόσο περισσότερο αρνητικό φορτίο του μεταφέρει. Τα ηλεκτρόνια αυτά, όμως, ψάχνουν τρόπο διαφυγής για να υπάρξει ισορροπία στη φύση του μπαλονιού, έτσι όταν το μπαλόνι έρχεται σε επαφή με το χαρτί, τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται προς το χαρτί για λίγη ώρα (δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός). Μετά από λίγο το χαρτί πέφτει, όμως, γιατί το μπαλόνι δίνει μεν ηλεκτρόνια, τα οποία όμως το χαρτί επιστρέφει σε νετρόνια, άρα σε ουδέτερο φορτίο.

Χρόνος: 15’+

Ηλικίες: 5-12

Πηγή: https://www.mama365.gr/13099/5-efkola-peiramata-fysikhs-poy-tha-magepsoyn-ta-pa.html

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μιχαλόπουλος Μιχάλης - Περιβαλλοντολόγος