Általános elvárások a közvetítéssel kapcsolatban

A közvetítésre szánt eszköz vízszintes képet mutasson, a közvetített képen az égbolt legalább kétharmada látszódjon olyan minőségben, hogy abból az alacsony- és a középmagas szintű felhőzet fajtája nagy valószínűséggel megállapítható legyen, a szabad kilátást ne akadályozzák természetes és mesterséges tereptárgyak (fák, bokrok, épületek, légvezetékek).

Ha a kameraképen elhelyezési okokból nem látszik az égbolt, a közvetített kamerakép időjárás megfigyelésére ettől függetlenül még alkalmas lehet:

Minden esetben a kamera üzemeltető felelőssége, hogy a kamera ne zavarja a szomszédok privát szféráját, vagy panasz esetén haladéktalanul módosítsa a kamera irányát, dőlésszögét. Panasz esetén a moderátorok is tilthatják a kamerát, míg az megfelelően átállításra nem kerül.

Hogyan tudok kamerával közvetíteni az Időképen?

Közvetítés FTP feltöltés nélkül

Amennyiben a kamera valamilyen okból nem tud FTP-n időzített időpontokban jpg képeket feltölteni, lehetőség beállítani, hogy a szerver kezdeményezze a jpg fileok letöltését a kameráról vagy adott http címről.

Ehhez a kamera beállításainál a "Kép letöltési cím" mezőbe kell beírni a publikusan elérhető http címet, ami tartalmazza a kamera felhasználói felületének eléréséhez használt felhasználónevet, jelszót, címet (ip vagy dns név), portot és a jpg elérési útvonalát a következő formátumban: http://felhasznalo:jelszo@kameracime:80/cgi-bin/viewer/video.jpg

A jpg állókép elérési útvonala kamera típusonként eltérő lehet, amit egyes kameráknál csak elég nehezen tudunk kinyerni. Leghatékonyabb módja ennek a google-ban rákeresni a kamera gyártójára a "jpeg url" kulcsszavakkal együtt. Pl ez az oldal is próbál adott gyártó jpg címére tippet adni.

A kamera webes felületének internetről elérhetővé tételéhez általában a hálózati routerben kell port továbbítást (port forwarding) beállítani. Ezt egyre kevesebb szolgáltató támogatja, még ha benne is van a router beállításai között, előfordulhat hogy a szolgáltató már a routerünk előtt szűri a bejövő forgalmat. Előfordulhat egyes IPv6-ot is támogató szolgáltatónál, hogy IPv6-ot megfelelően támogató routere a belső hálózat felé is egyedi IPv6-os címeket oszt, és ha azt a kameránk is már hiba nélkül tudja kezelni, és a szolgáltató sem szűri a bejövő forgalmat, akkor egyéb beállítás nélkül is működhet a kamera kívülről történő elérése.

Ha sikerült a port forwarding-ot beállítani, még mindig okozhat pár naponta problémát a dinamikus külső IP cím változása. Ekkor újra meg kell néznünk a publikus címünket, és azt beírni a “Kép letöltési cím” mezőbe. Ez a probléma megoldható tetszőleges dinamikus dns szolgáltató használatával. Általában több ilyen dyndns szolgáltatót is szoktak támogatni a routerek, kamerák. Változó hogy épp melyik ingyenes. Pl. a no-ip.org  2020-ban 3db ingyenes címet ad regisztrációnként. Ekkor a kamera elérésünk hasonlóan fog kinézni: http://szepkilatasom187.ddns.net/cgi-bin/viewer/video.jpg

Élő közvetítés indítása

Az élő közvetítés indításának feltételei:

A kamera beállítások oldalán (a kamera felhasználónevével bejelentkezve a https://www.idokep.hu/beallitas oldalon) a következő mező kitöltése szükséges:

A megfelelő mező beállítása után az időkép szervere 1-2 percen belül megkísérel csatlakozni a beállított rtsp címre.

Ha mindent jól állítottunk be, akkor kamera aloldalán első helyen megjelenik a beágyazott lejátszó, és elindul az élő közvetítés.

Fontos, hogy a kamera h264 tipusú kódolást használjon. Sajnos egyes olcsó, kínai kameráknál előfordulhat hogy nem szabványos vagy hibás h264 kódolást használ, így emiatt nem tud elindulni az élő közvetítés.

Hibakereséshez a VLC médialejátszóval próbáljuk meg megnyitni a kamera publikus rtsp címét, lehetőleg ne ugyanabból a hálózatból amelyről a kamera is üzemel. Ha megjelenik az élő kép, akkor a port forward rendeben működik.

Ha az élő közvetítés gyakran megszakad vagy eltűnik, az az jelenti hogy a hálózat nem bírja a folyamatos közvetítést. Ekkor csökkentsük a kamera beállításaiban a videó bitrátáját vagy növeljük, javítsunk a kamera internet kapcsolatának felöltési sávszélességén vagy stabilitásán. Általában 1-2M bitráta elegendő az élő közvetítéshez. Ezt mma ár a legtöbb ADSL kapcsolat is tudja. Telekom ADSL előfizetőknek lehetőségük vagy ún. gyorsító opciót kérni 700-800Ft-os havi díjért, ami modemcsere után mobil hálózatot is felhasználva nagyban tudja növelni az internet kapcsolat sávszélességét. (főleg a telefonközponttól távol eső végpontok esetén)

Ha még nincs, honnan szerezzek kamerát? Milyen kamera javasolt közvetítéshez?

Jelenleg (2018 augusztus) a Hikvision DS-2CD2055FWD-I 5 MP 2.8 mm kompakt IP kamerája adja a legjobb képminőséget elérhető áron, (példakép: Bánkút Sícentrum, Sümeg)de ha máshol veszel ilyet, vagy már van, akkor a következőkre figyelj:

Webkamera esetén lehetőleg olyat vegyél, ami legalább 1024x768-as felbontású, és van rajta kültéri üzemmód is. Ez azért fontos, mert a legtöbb olcsó webkamera nem tudja kezelni a napsütést/égboltot, ill. csak nagy fehérséget közvetít, ha kiteszed a szabadba. IP kamera esetén pedig olyat vásárolj, ami tud FTP-n feltölteni adott időközönként. Természetesen itt is fontos, hogy kültéri legyen. FONTOS: nem elég csak a kamera adatlapján csak a felbontásra figyelni. A legtöbb esetben az olcsó kamerák szoftveresen nagyítják föl a képet elképesztő megapixelekre, amiből csak nagy homály lesz, semmivel sem fog több részlet látszani. Sokkal inkább az optika minőségén legyen a hangsúly. Lehet gyönyörű képet közvetíteni 640x480-as felbontásban is, de lehet nagy “homály maszlagot” 1600x1200-ban is amiben azt nem lehet eldönteni hogy derült vagy borult-e az ég.

Android telefonokról a hivatalos [időkép app]-al, vagy a régi telefonokra is telepíthető különálló [webkamera appal] is lehet közvetíteni. Barkácsoló kedvűeknek jelenleg ezzel a megoldással lehet elérni a legolcsóbban a legjobb képminőséget. (szinte már mindenkinek lapul a fiókjában egy régi okostelefon)

Mi van, ha már van egy saját weboldalam, ahová most is töltődnek fel a képek?

Amennyiben lehetséges, fordítsd meg a sorrendet, és ide (vagy ide is) töltsd fel a képet (az FTP.viharvadasz-hu-ra). Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a kép átvételének technikai feltétele, hogy elérhető legyen a saját oldaladról egy direktben lekérdezhető .jpg formátumú fájl, egy fix hivatkozásról. Ilyen esetben írj levelet a vihar@viharvadasz.hu-ra, és megpróbálunk találni erre megoldást.

Mi van, ha mindent jó állítottam be, és mégsem jelenik meg a kép?

Először is ellenőrizd, hogy a képfeltöltő sw-ed (vagy IP kamerád) nem ad-e valamilyen hibaüzenetet. Például, hogy nem éri el a szervert, vagy hogy hibás a felh. név/jelszó. Esetleg azt, hogy hibás a feltöltött képfájlnév, vagy a feltöltési könyvtár.

Ellenőrizd, hogy a feltöltött kép legalább 800x440 pixel felbontású-e

Ha a szerver elérésével van gond (FTP feltöltésnél), és jól állítottad be (ftp.viharvadasz.hu), akkor valószínűleg a tűzfaladdal lesz gond (vagy a Windows belső tűzfala, a router-edé, vagy az Internet-szolgáltatódé). Ezek beállításában mi nem tudunk segíteni, hiszen a Te rendszeredtől függenek, Neked kell segítened a rendszergazdád, vagy a szolgáltatód bevonásával.

Ha a felh. név vagy jelszó rossz, akkor próbáld meg teljesen kitörölni, és újra beírni (kisbetű/nagybetű különbségek is számítanak). Szóközök sem maradhatnak benne! (a végén sem).

Ha a feltöltési könyvtár rossz, akkor azt is töröld ki, és írd be újra (public_html).

A szerver akkor is rossz felhasználónév vagy jelszó (wrong username/password) hibaüzenetet küld, ha nincs közvetítési jogod, vagy a legutóbbi sikeres feltöltés kevesebb mint 60 másodperce volt.

Hogyan jeleníthetem meg az automatám adatait a kameraképen?

Az adatok kameraképen való megjelenítése teljesen automatikus. Egyetlen feltétele, hogy ugyanarra az Időképes felhasználónévre töltse föl az automatád a mért adatait, mint amelyiken a kamerát üzemelteted. Természetesen nem fognak megjelenni az adatok, ha a moderátorok az automatára egytényezős tiltást tesznek pl. rossz hőmérő elhelyezés miatt.

Ha ezek után sem működik, akkor ellenőrizd a következőt

Használj valamilyen elterjedt, FTP-s fájlkezelőt (pl. a népszerű Windows Commander vagy Total Commander). Itt az FTP kapcslódásánál írd be a kapcsolat nevét (pl. Viharvadász-FTP, de ez majdnem mindegy), a kiszolgáló nevét (ftp.viharvadasz.hu), illetve a felh. nevedet és jelszavadat. Próbálj kapcsolódni (engedélyezd a tűzfalon, ha kell), és nézd meg, hogy be tudsz-e hibaüzenet nélkül jelentkezni. Bejelentkezés után nem kell látnod semmi filet vagy könyvtárat. Ha bemásolsz ide a jpg kiterjesztésű filet, az egyből feldolgozásra kerül, így gyakorlatilag meg sem jelenik a könyvtárban.

Ha ezek közül mindent kipróbáltál, mindent legalább 2x ellenőriztél, és mégsem sikerül csatlakozni, akkor (de csak akkor) írj nekünk a vihar@viharvadasz.hu-ra, teljese részletességgel leírva, hogy

...és megpróbálunk segíteni.

Köszönjük!

2005-2020 Időkép-ViharVadász Project

Kamera saját honlapba ágyazási lehetőségei

Változás - A megnövekedett visszaélések miatt 2022. november 16-től kezdődően kizárólag a saját üzemeltetésű webkamera beágyazására van lehetőség.

A beágyazási kód megtekintéséhez jelentkezzünk be az Időkép portálon, majd a felső menüsorban a felhasználónévre kattintva nyissuk meg Beállítások menüpontot. Itt az oldal alján találjuk az egyedi linket a kameraképünkhöz:

A felhasznalonev név helyére a beágyazni kívánt kameránk felhasználónevét írjuk:

<video poster="//cam.idokep.hu/felhasznalonev/thumbnail.jpg" autoplay muted loop width="190" height="142">

   <source src="//cam.idokep.hu/felhasznalonev/animation.webm">

   <source src="//cam.idokep.hu/felhasznalonev/animation.mp4">

   <img src="//cam.idokep.hu/felhasznalonev/thumbnail.jpg" width="190" height="142">

 </video>

Amennyiben a kamera élő közvetítéssel (live stream) is rendelkezik:

<iframe width="1920" height="1080" src="//stream.idokep.hu/getlatestwebcamlive.php?nev=felhasznalonev&token=(a beallitasok oldalon talalhato kod)"></iframe>

<iframe width="1280" height="720" src="//stream.idokep.hu/getlatestwebcamlive.php?nev=felhasznalonev&token=(a beallitasok oldalon talalhato kod)"></iframe>

A periodikus képfeltöltésekből naponta gyorsíott videók készülnek, melyek elérhetőek:

https://camvid.idokep.hu/felhasznalonev
A videók általában reggel 9 órára készülnek el (szerver terheltségtől függően) a kamera eredeti felbontásában, ftp-n feltöltött képkockáiból.

Kamera napi látogatószámai

Napi bontásban, adott kamera látogató száma elérhető napi bontásban:

https://cam.idokep.hu/felhasznalonev/stats.csv

Netatmo állomás csatlakoztatása

0. Elsőként üzemeljük be az állomást a Netatmo leírása alapján.

1. Lépjünk be a Netatmo online felületére

2. A jobb felső sarokban kattintsunk a fogaskerék ikonra.

3. Görgessünk le a "Station Guest" részig.

4. Itt az "Invite by E-mail" gombra kattintva adjuk hozzá a balint kukac idokep.hu címet.

5. Ezt követően küldjük el felhasználónevünket a fenti e-mail címre.

Netatmo beallitas.png

Közvetítés Android telefonnal

Indítsuk az Időkép applikációt Androidos készülékünkön

Régi, vagy kevés tárhellyel rendelkező telefonokra elérhető a csak közvetíti funkciót tartalmazó app

A bal felső menüt megnyomva, válasszuk ki a „Közvetítés” menüpontot[

menü

Az élő közvetítésnél több paramétert is beállíthatunk

Az első az „Időköz” amelyben megadható, hogy telefonunk milyen időközönként, hány másodpercenként vagy percenként közvetítsen élőképet. Ezt 5 másodperc illetve 5 perc közötti intervallumban tehetjük meg. A következő beállítási lehetőség a kép felbontása.

Itt a legkisebb beállítható érték a 640*480-as méret, a legmagasabb értéknek a telefonunk szab határt. Jelen esetben az én telefonomnak a maximális képmérete amivel közvetíteni tud a 1920x1080-as felbontás. Lehetőségünk van, nem csak wifiről, hanem mobilhálózatról is élő közvetítést indítani. Ezt a jelölőnégyzet kipipálásával aktiválhatjuk. (Előtte érdemes tájékozódnunk a mobil adatforgalmunk elérhetőségéről,korlátairól.)

beállítások

A kamera beállítás iránya automatikusan működik ha van iránytű szenzor a telefonunkban. Ha ilyennel nem rendelkezünk, illetve magunk szeretnénk beállítani, akkor a legördülő menüből kiválaszthatjuk az élő közvetítés irányát. A szürke mezőben a feltöltéssel kapcsolatos adatok jelennek meg.

Kijelzi, hogy be vagyunk-e jelentkezve a rendszerbe, elérhető-e wifi kapcsolat és a kamera iránya is feltüntetésre kerül.

Képméretek,adatforgalom : Egy kép átlagos méretére és az óránkénti becsült adatforgalom információira, azért van szükségünk, hogy ne haladjuk meg mobil adatforgalom csomagunkat.

Jelen esetben ilyen felbontás mellett ha 10 órán át közvetítek a telefonommal, az nagyjából 600 Mbyte adatforgalmat von maga után. Így az én mobilinternet előfizetésem ami „2Gb” , 33 órányi közvetítést tesz lehetővé. A paraméterek állításával persze ez az időtartam növelhető.

A feltöltésre várakozó képek sor azt mutatja, hogyha éppen megszakad az internet kapcsolatunk, akkor a képek tárolódnak a mobiltelefonunkon, és a legközelebbi újabb internetkapcsolatnál ezek a képek feltöltésre kerülnek. Ha mindent beállítottunk akkor nincs más dolgunk mint megnyomni a közvetítés gombot.

Ha a közvetítés elindult a bal felső sarokban láthatjuk az élő indikátort ami megmutatja, hogy mennyi kép készült eddig, ezekből mennyit töltött fel interneten keresztül, és mennyi idő van a következő kép készítéséig.

Az utolsó sor az internetre való képfeltöltést írja ki százalékban.

Miután elkezdtük a közvetítést az élő kamera oldalunkon (https://www.idokep.hu/webkamera) létrejön az élő csatornánk, abban a régióban ahonnan közvetítünk.

Elindult a közvetítés

Az oldalon is megjelenik

Kültéri fix, állandó közvetítés

Adott egy régi, Sony Ericcson X10 2.3-as (Gingerbread) Android rendszerrel

A telefon egyik remek tulajdonsága, hogy beragasztva a bekapcsoló gombot, minden áramszünet után magától elindul.

A DC-DC konverter kimenetét állítsuk be 4V-ra, majd kössük be az akkumulátor helyére.

Mivel ezen az Android verzión gyakorlatilag már működésképtelen a play áruház, és az Időkép applikáció egyébként sem kompatibils vele, ezért egy különálló kis alklalmazást tudunk telepíteni helyette, mely letölthető: innen

Távoli vezérléshez rootolni kell a telefont, így föl tudjuk telepíteni a vncserver-t, mely segítségével egy távoli számítógépről is tudjuk vezérelni a telefont, amíg a hálózati kapcsolat meg nem szakad.

Az applikáció ugyan folyamatosan ébren tartja a telefont - így közvetítés közben bármikor elérhetjük a telefont - viszont újraindítás után a telefon hamar alvó üzemmódba kapcsol. Ennek elkerülésére telepítsük az xyz alkalmazást, amivel megakadályozhatjuk az alvó módot.

IP modul hibaelhárítás

Nem jelennek meg a pro.idokep.hu oldalon az adataim!

Hogyan tudom elérni az IP modul webes interfészét?

Tud-e csatlakozni az IP modul az internetre?

Az IP illesztő IP címének kikeresése egy TP-Link routeren

PING google.com (74.125.39.147): 56 data bytes

64 bytes from 74.125.39.147: seq=1 ttl=56 time=26.147 ms

64 bytes from 74.125.39.147: seq=2 ttl=56 time=27.306 ms

64 bytes from 74.125.39.147: seq=3 ttl=56 time=25.730 ms

--- google.com ping statistics ---

4 packets transmitted, 3 packets received, 25% packet loss

round-trip min/avg/max = 25.730/26.394/27.306 ms

Nem olvassa ki a WS23XX állomás adatait az IP modul!

Nem jelenik meg a szélmérő adata a kijelzőn!

Eddig működött, de egy ideje nincsenek adatok a WS23XX kijelzőjén!

Nem jelennek meg a WS23XX beltéri kijelzőjén a kültéri szenzor adatai!

Nem mér a csapadékmérő

Nem töltődnek föl a szél adatok

A WS kijelzőjén 8 másodpercenként frissülnek a széladatok, ám a pro.idokep.hu-n több perc elteltével sem jelennek meg a szél adatok, illetve "érvénytelen szél adat" hibaüzenetet látunk. Ekkor az IP modul belső webes interfészén a szél adatnál is -1 jelenik meg.

Hogy néz ki az "egyenes" bekötésű telefonkábel?

Egyenes bekötés Ez is egyenes bekötés

Hogy néz ki a "kereszt" bekötésű telefonkábel?

Kereszt bekötés Ez is kereszt bekötés

Milyen típusú IP modulom van?

A WR743 típusú IP modul

WR743 IP modul

A FON típusú IP modul

Fon IP modul

A WR1043 típusú IP modul

WR1043 IP modul

WS2350 Iőjárás-állomás beltéri egység

Másodperces szélmérő hibaelhárítás

Az Időkép térképein nem jelenik meg a szélmérő adata

A pro.idokep.hu oldalon nem jelenik meg sem a perces átlagoknál, sem a másodperces kijelzésű modulban

IP modul webes interfészén a másodperces szélmérő kijelzése

Az IP modul webes interfészén sem jelenik meg a szélmérő adata

szélmérő csatlakozó színsorrendje

Csapadékmérő hibaelhárítás

Tartalomjegyzék [elrejtés]

Csapadékmérő szenzor ellenőrzése

WS23XX állomás esetén

A Thermo-Hygro szenzor RAIN portja balról az első

IP modul közvetlen bekötés esetén

IP modul csapadék portja balról a második

Csapadékmérő két középső vezetékének elvágása

Időkép hő- pára- és légnyomásmérő esetén

A csapadékmérőt a jobb oldali portba kell csatlakoztatni

rain paraméter mutatja a mért csapadékot

Időkép hő- pára- és légnyomásszenzor hibaelhárítás

IP modul csapadék portja balról a második

Az IP modult a bal oldali portba kell csatlakoztatni

Csatlakoztatott szenzor típusának kiválasztása

Légnyomásmérő kalibrációja

Kamera hibaelhárítás

feszültségesés kompenzálására.

Csináld magad IP modul - meteohub

A https://wiki.meteohub.de oldalon elérhető firmware a következő állomásokat támogatja:

A következő routerekre telepíthető: https://wiki.meteohub.de/Hardware_Overview

A weather network fülön az Időkép-et kell választani, beírni felhasználónév, jelszavunkat és már megy is a számítógép nélküli feltöltés!

Kérdéseket és terméktámogatást a https://forum.meteohub.de/ címen elérhető fórumban kaphatunk.

Az Időkép nem tud telefonos, e-mail támogatást, hibaelhárítást adni ehhez a termékhez.

Szenzorok megfelelő elhelyezése

Szenzor helyes.jpg

A szenzor saját árnyékolója soha nem alkalmas szabadtéri kihelyezésre.

A talajtól 2 méterre, méréskor ügyelnünk kell arra, hogy hőmérőinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte.

Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint például épületek). A hőmérőház állandó (standard) védőházikó, amely, puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellőzőrések biztosítják a levegő áramlását és kizárják a napfény közvetlen besugárzását, vagy használhatunk tányéros árnyékolót, melyet barkácsoló kedvû észlelők elkészíthetnek. Segítség itt

A szél szenzort kb. 10 m magasra helyezzük, az esőszenzor elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy körbe 45 fokos szögben akadálymentesen érhesse a csapadék. A mérési pontatlanságok elkerülése érdekében az időjárás automata termo-higro szenzora, valamint a többi csatlakoztatott egység ajánlott elhelyezését a jobb oldali ábra szemlélteti.

Másodperces szélmérő beüzemelése

Csatlakoztassuk a szélmérő kábelét az IP modul "szél" feliratú portjába

Csatlakoztassuk a hő- pára- és légnyomásszenzor "IP" feliratú portát egy egyenes bekötésű kábellel az IP modul "szenzor" feliratú portjába.

A számítógéünket csatlakoztassuk egy UTP patch kábel segítségével az IP modul egy tetszőleges sárga színű LAN portjába.

Ha számítógépünk automatikus címkiosztásra (DHCP client) van állítva, akkor a böngészőbe a http://192.168.179.1 címet beírva meg kell jelennie az IP modul webes interfészének. (Ajánlott Firefox vagy Chrome böngésző)

Regisztráljunk a pro.idokep.hu oldalon

A regisztrációnál megadott postafiókunkra kaptunk egy aktiváló levelet. Kattintsunk a levélben található hivatkozásra, mellyel megerősítjű e-mail címünk valódiságát.

Hozzunk létre egy új állomást a Beállítások->Állomások menüpont alatt az "Új" gombra kattintva.

Töltsük ki az adatmezőket értelemszerűen. A MAC cím mezőbe az IP modul webes interfészén látható 12 jegyű kódot írjuk be. Pl.: f8d111251849

Ha mindent jól csináltunk, az Aktuális menüpont alatt az automatánkat kiválasztva látnunk kell a másodpercenként frissülő szélmérő animációt

Légnyomásmérő kalibrálása

A légnyomásmérőnk kalibrálását (beállítását) általában havi rendszerességgel kell elvégeznünk.

Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni.

A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás. 962 hPa abszolút légnyomás 500 méterrel a tengerszint felett megfelel 1013 hPa tengerszintre átszámított átlagos légnyomásnak. Ez képezi a mûszerek gyári alapértékeit, nem véletlen, hogy a digitális időjárás állomások az üzembe helyezéskor legelőször 1013 hPa-t mutatnak. Ezt az értéket a kezelési útmutató alapján át kell állítanunk a tartózkodási helyünkön jellemző tengerszint feletti magasságnak megfelelő relatív légnyomás értékre.

A kalibráláshoz mindenkor hasznos támpontot nyújthat a Légnyomástérkép.

A kalibrálásokat lehetőleg nyugodt, szélcsendes időben érdemes végrehajtani, amikor a légnyomásváltozás intenzitása minimális.

WS2350 légnyomásmérő kalibrálása

Kültéren telepített, zárt rendszerű állomás légnyomás kalibrációja

Kültéren, zárt vízhatlan dobozban telepített időjárás-állomás légnyomás kalibrációját a moderator (kukac) idokep.hu e-mail címen kell kérni.