Általános elvárások a közvetítéssel kapcsolatban

A közvetítésre szánt eszköz vízszintes képet mutasson, a közvetített képen az égbolt legalább kétharmada látszódjon olyan minőségben, hogy abból az alacsony- és a középmagas szintű felhőzet fajtája nagy valószínűséggel megállapítható legyen, a szabad kilátást ne akadályozzák természetes és mesterséges tereptárgyak (fák, bokrok, épületek, légvezetékek).

Ha a kameraképen elhelyezési okokból nem látszik az égbolt, a közvetített kamerakép időjárás megfigyelésére ettől függetlenül még alkalmas lehet:

Minden esetben a kamera üzemeltető felelőssége, hogy a kamera ne zavarja a szomszédok privát szféráját, vagy panasz esetén haladéktalanul módosítsa a kamera irányát, dőlésszögét. Panasz esetén a moderátorok is tilthatják a kamerát, míg az megfelelően átállításra nem kerül.

Hogyan tudok kamerával közvetíteni az Időképen?

Közvetítés FTP feltöltés nélkül

Amennyiben a kamera valamilyen okból nem tud FTP-n időzített időpontokban jpg képeket feltölteni, lehetőség beállítani, hogy a szerver kezdeményezze a jpg fileok letöltését a kameráról vagy adott http címről.

Ehhez a kamera beállításainál a "Kép letöltési cím" mezőbe kell beírni a publikusan elérhető http címet, ami tartalmazza a kamera felhasználói felületének eléréséhez használt felhasználónevet, jelszót, címet (ip vagy dns név), portot és a jpg elérési útvonalát a következő formátumban: http://felhasznalo:jelszo@kameracime:80/cgi-bin/viewer/video.jpg

A jpg állókép elérési útvonala kamera típusonként eltérő lehet, amit egyes kameráknál csak elég nehezen tudunk kinyerni. Leghatékonyabb módja ennek a google-ban rákeresni a kamera gyártójára a "jpeg url" kulcsszavakkal együtt. Pl ez az oldal is próbál adott gyártó jpg címére tippet adni.

A kamera webes felületének internetről elérhetővé tételéhez általában a hálózati routerben kell port továbbítást (port forwarding) beállítani. Ezt egyre kevesebb szolgáltató támogatja, még ha benne is van a router beállításai között, előfordulhat hogy a szolgáltató már a routerünk előtt szűri a bejövő forgalmat. Előfordulhat egyes IPv6-ot is támogató szolgáltatónál, hogy IPv6-ot megfelelően támogató routere a belső hálózat felé is egyedi IPv6-os címeket oszt, és ha azt a kameránk is már hiba nélkül tudja kezelni, és a szolgáltató sem szűri a bejövő forgalmat, akkor egyéb beállítás nélkül is működhet a kamera kívülről történő elérése.

Ha sikerült a port forwarding-ot beállítani, még mindig okozhat pár naponta problémát a dinamikus külső IP cím változása. Ekkor újra meg kell néznünk a publikus címünket, és azt beírni a “Kép letöltési cím” mezőbe. Ez a probléma megoldható tetszőleges dinamikus dns szolgáltató használatával. Általában több ilyen dyndns szolgáltatót is szoktak támogatni a routerek, kamerák. Változó hogy épp melyik ingyenes. Pl. a no-ip.org  2020-ban 3db ingyenes címet ad regisztrációnként. Ekkor a kamera elérésünk hasonlóan fog kinézni: http://szepkilatasom187.ddns.net/cgi-bin/viewer/video.jpg

Élő közvetítés indítása

Az élő közvetítés indításának feltételei:

A kamera beállítások oldalán (bejelentkezve a kék "Beállítások" gomb a kamera oldalán pl. https://www.idokep.hu/webkamera/hotelvictoria Fontos, hogy a kamera felhasználónévvel legyünk bejelentkezve!) a következő mező kitöltése szükséges:

A megfelelő mező beállítása után az időkép szervere 1-2 percen belül megkísérel csatlakozni a beállított rtsp címre.

Ha mindent jól állítottunk be, akkor kamera aloldalán első helyen megjelenik a beágyazott lejátszó, és elindul az élő közvetítés.

Fontos, hogy a kamera h264 tipusú kódolást használjon. Sajnos egyes olcsó, kínai kameráknál előfordulhat hogy nem szabványos vagy hibás h264 kódolást használ, így emiatt nem tud elindulni az élő közvetítés.

Hibakereséshez a VLC médialejátszóval próbáljuk meg megnyitni a kamera publikus rtsp címét, lehetőleg ne ugyanabból a hálózatból amelyről a kamera is üzemel. Ha megjelenik az élő kép, akkor a port forward rendeben működik.

Ha az élő közvetítés gyakran megszakad vagy eltűnik, az az jelenti hogy a hálózat nem bírja a folyamatos közvetítést. Ekkor csökkentsük a kamera beállításaiban a videó bitrátáját vagy növeljük, javítsunk a kamera internet kapcsolatának felöltési sávszélességén vagy stabilitásán. Általában 1-2M bitráta elegendő az élő közvetítéshez. Ezt mma ár a legtöbb ADSL kapcsolat is tudja. Telekom ADSL előfizetőknek lehetőségük vagy ún. gyorsító opciót kérni 700-800Ft-os havi díjért, ami modemcsere után mobil hálózatot is felhasználva nagyban tudja növelni az internet kapcsolat sávszélességét. (főleg a telefonközponttól távol eső végpontok esetén)

Ha még nincs, honnan szerezzek kamerát? Milyen kamera javasolt közvetítéshez?

Jelenleg (2018 augusztus) a Hikvision DS-2CD2055FWD-I 5 MP 2.8 mm kompakt IP kamerája adja a legjobb képminőséget elérhető áron, (példakép: Bánkút Sícentrum, Sümeg)de ha máshol veszel ilyet, vagy már van, akkor a következőkre figyelj:

Webkamera esetén lehetőleg olyat vegyél, ami legalább 1024x768-as felbontású, és van rajta kültéri üzemmód is. Ez azért fontos, mert a legtöbb olcsó webkamera nem tudja kezelni a napsütést/égboltot, ill. csak nagy fehérséget közvetít, ha kiteszed a szabadba. IP kamera esetén pedig olyat vásárolj, ami tud FTP-n feltölteni adott időközönként. Természetesen itt is fontos, hogy kültéri legyen. FONTOS: nem elég csak a kamera adatlapján csak a felbontásra figyelni. A legtöbb esetben az olcsó kamerák szoftveresen nagyítják föl a képet elképesztő megapixelekre, amiből csak nagy homály lesz, semmivel sem fog több részlet látszani. Sokkal inkább az optika minőségén legyen a hangsúly. Lehet gyönyörű képet közvetíteni 640x480-as felbontásban is, de lehet nagy homálymaszlagot 1600x1200-ban is amiben azt nem lehet eldönteni hogy derült vagy borult-e az ég.

Android telefonokról a hivatalos [időkép app]-al, vagy a régi telefonokra is telepíthető különálló [webkamera appal] is lehet közvetíteni. Barkácsoló kedvűeknek jelenleg ezzel a megoldással lehet elérni a legolcsóbban a legjobb képminőséget. (szinte már mindenkinek lapul a fiókjában egy régi okostelegfon)

Lehetséges-e PC nélkül üzemeltetni a kamerát?

Lehetséget egy ún. IP modullal a folyamatos, megbízható, és nem utolsósorban az energiatakerékos közvetítés.

IP modul vásárolható a shopban, vagy készíthetünk saját magunk is a következő oldalon: Saját IP modul készítése Az IP modul kis helyen elfér, így egy vízhatlan dobozban akár nehezen megközelíthető helyeken is telepíthető, ahová csupán tápfeszültséget, és hálózati (UTP) kábelt kell vinni. Az Ethernet (UTP) kábel jelismétlő nélkül akár 100m-ig is vezethető!

Milyen webkamera szoftver javasolt a feltöltéshez?

Első körben érdemes megpróbálni a saját fejlesztésű feltöltőt. Azért ezt, mert ebben semmit nem kell beállítani a felhasználónéven, a jelszón kívül. Miért kísérletezzek más szoftverrel, ha működik ez a feltöltő?

Ha valamilyen okból mégsem működne megfelelően, a ezen az oldalon található régebbi/újabb verzió ebből a programból, de más forrásból - többek között Linux operációs rendszerekhez - is találhatunk feltöltő programokat.

Ha működik, akkor nincs értelme mással kísérletezni. Sok rendszerben azonban (nem teljesen tudni, hogy miért) néha lefagy, instabil, illetve a DirectX csak bizonyos verzióival működik. Ráadásul aktív FTP-t használ, amit előbb engedélyezni kell saját belső a tűzfalon (ezt nem mindenki tudja megcsinálni). Tehát, ha ez működik, akkor semmi gond. Ha viszont nem, akkor keresni kell más, olyan webkamera programot, ami tud FTP-n feltölteni, és stabilan működik a Te számítógépeden.

Milyen egyéb webkamera szoftverek használhatóak?

Rengeteg van, a legtöbben az ingyenes Webcam Publisher-t használják. Minimális angol tudás szükséges a beállításához.

Mi a helyzet, ha IP kamerám van? Sok IP kamera tud FTP feltöltést is, adott időközönként. Első körben ezt kellene megkeresni a menüjében, és beállítani az FTP célszervernek az ftp.viharvadasz.hu-t, a felhasználónevet és a jelszót. A feltöltési fájlnév lényegtelen, a lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.

Digitális fényképező, vagy az Időkép Shop-ban vásárolt egyéb IP kamera esetében a VVTV-CPS feltöltő programmal. Ha számítógépről vezérled a Canon fényképezőt, a VVTV-CPS legújabb változata letölthető innen.

A vezérelhető Canon fényképezőgépek listáját megtalálhatod itt

IP-kamera esetén a vevőszolgálat tud segítséget nyújtani.

Mi van, ha már van egy saját weboldalam, ahová most is töltődnek fel a képek?

Amennyiben lehetséges, fordítsd meg a sorrendet, és ide (vagy ide is) töltsd fel a képet (az FTP.viharvadasz-hu-ra). Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a kép átvételének technikai feltétele, hogy elérhető legyen a saját oldaladról egy direktben lekérdezhető .jpg formátumú fájl, egy fix hivatkozásról. Ilyen esetben írj levelet a vihar@viharvadasz.hu-ra, és megpróbálunk találni erre megoldást.

Mi van, ha mindent jó állítottam be, és mégsem jelenik meg a kép?

Először is ellenőrizd, hogy a képfeltöltő sw-ed (vagy IP kamerád) nem ad-e valamilyen hibaüzenetet. Például, hogy nem éri el a szervert, vagy hogy hibás a felh. név/jelszó. Esetleg azt, hogy hibás a feltöltött képfájlnév, vagy a feltöltési könyvtár.

Ha a szerver elérésével van gond (FTP feltöltésnél), és jól állítottad be (ftp.viharvadasz.hu), akkor valószínűleg a tűzfaladdal lesz gond (vagy a Windows belső tűzfala, a router-edé, vagy az Internet-szolgáltatódé). Ezek beállításában mi nem tudunk segíteni, hiszen a Te rendszeredtől függenek, Neked kell segítened a rendszergazdád, vagy a szolgáltatód bevonásával.

Ha a felh. név vagy jelszó rossz, akkor próbáld meg teljesen kitörölni, és újra beírni (kisbetű/nagybetű különbségek is számítanak). Szóközök sem maradhatnak benne! (a végén sem).

Ha a feltöltési könyvtár rossz, akkor azt is töröld ki, és írd be újra (public_html).

A szerver akkor is rossz felhasználónév vagy jelszó (wrong username/password) hibaüzenetet küld, ha nincs közvetítési jogod, vagy a legutóbbi sikeres feltöltés kevesebb mint 60 másodperce volt.

Hogyan jeleníthetem meg az automatám adatait a kameraképen?

Az adatok kameraképen való megjelenítése teljesen automatikus. Egyetlen feltétele, hogy ugyanarra az Időképes felhasználónévre töltse föl az automatád a mért adatait, mint amelyiken a kamerát üzemelteted. Természetesen nem fognak megjelenni az adatok, ha a moderátorok az automatára egytényezős tiltást tesznek pl. rossz hőmérő elhelyezés miatt.

Ha ezek után sem működik, akkor ellenőrizd a következőt

Használj valamilyen elterjedt, FTP-s fájlkezelőt (pl. a népszerű Windows Commander vagy Total Commander). Itt az FTP kapcslódásánál írd be a kapcsolat nevét (pl. Viharvadász-FTP, de ez majdnem mindegy), a kiszolgáló nevét (ftp.viharvadasz.hu), illetve a felh. nevedet és jelszavadat. Próbálj kapcsolódni (engedélyezd a tűzfalon, ha kell), és nézd meg, hogy be tudsz-e hibaüzenet nélkül jelentkezni. Bejelentkezés után nem kell látnod semmi filet vagy könyvtárat. Ha bemásolsz ide a jpg kiterjesztésű filet, az egyből feldolgozásra kerül, így gyakorlatilag meg sem jelenik a könyvtárban.

Ha ezek közül mindent kipróbáltál, mindent legalább 2x ellenőriztél, és mégsem sikerül csatlakozni, akkor (de csak akkor) írj nekünk a vihar@viharvadasz.hu-ra, teljese részletességgel leírva, hogy

...és megpróbálunk segíteni.

Köszönjük!

2005-2020 Időkép-ViharVadász Project

Kamera saját honlapba ágyazási lehetőségei

A hotelvictoria név helyére a beágyazni kívánt kameránk felhasználónevét írjuk:

<video poster="//cam.idokep.hu/hotelvictoria/thumbnail.jpg" autoplay loop width="190" height="142">

   <source src="//cam.idokep.hu/hotelvictoria/animation.webm">

   <source src="//cam.idokep.hu/hotelvictoria/animation.mp4">

   <img src="//cam.idokep.hu/hotelvictoria/thumbnail.jpg" width="190" height="142">

 </video>

Amennyiben a kamera élő közvetítéssel (live stream) is rendelkezik:

<iframe width="1920" height="1080" src="//www.idokep.hu/getlatestwebcamlive.php?nev=hotelvictoria"></iframe>

<iframe width="1280" height="720" src="//www.idokep.hu/getlatestwebcamlive.php?nev=hotelvictoria"></iframe>

A periodikus képfeltöltésekből naponta gyorsíott videók készülnek, melyek elérhetőek:

http://camvid.idokep.hu/dobogokoert_al
A videók általában reggel 9 órára készülnek el (szerver terheltségtől függően) a kamera eredeti felbontásában, ftp-n feltöltött képkockáiból.

Kamera napi látogatószámai

Napi bontásban, adott kamera látogató száma elérhető napi bontásban:

http://cam.idokep.hu/hotelvictoria/stats.csv

Netatmo állomás csatlakoztatása

0. Elsőként üzemeljük be az állomást a Netatmo leírása alapján.

1. Lépjünk be a Netatmo online felületére

2. A jobb felső sarokban kattintsunk a fogaskerék ikonra.

3. Görgessünk le a "Station Guest" részig.

4. Itt az "Invite by E-mail" gombra kattintva adjuk hozzá a balint kukac idokep.hu címet.

5. Ezt követően küldjük el felhasználónevünket a fenti e-mail címre.

Netatmo beallitas.png

Közvetítés Android telefonnal

Indítsuk az Időkép applikációt Androidos készülékünkön

Régi, vagy kevés tárhellyel rendelkező telefonokra elérhető a csak közvetíti funkciót tartalmazó app

A bal felső menüt megnyomva, válasszuk ki a „Közvetítés” menüpontot[

menü

Az élő közvetítésnél több paramétert is beállíthatunk

Az első az „Időköz” amelyben megadható, hogy telefonunk milyen időközönként, hány másodpercenként vagy percenként közvetítsen élőképet. Ezt 5 másodperc illetve 5 perc közötti intervallumban tehetjük meg. A következő beállítási lehetőség a kép felbontása.

Itt a legkisebb beállítható érték a 640*480-as méret, a legmagasabb értéknek a telefonunk szab határt. Jelen esetben az én telefonomnak a maximális képmérete amivel közvetíteni tud a 1920x1080-as felbontás. Lehetőségünk van, nem csak wifiről, hanem mobilhálózatról is élő közvetítést indítani. Ezt a jelölőnégyzet kipipálásával aktiválhatjuk. (Előtte érdemes tájékozódnunk a mobil adatforgalmunk elérhetőségéről,korlátairól.)

beállítások

A kamera beállítás iránya automatikusan működik ha van iránytű szenzor a telefonunkban. Ha ilyennel nem rendelkezünk, illetve magunk szeretnénk beállítani, akkor a legördülő menüből kiválaszthatjuk az élő közvetítés irányát. A szürke mezőben a feltöltéssel kapcsolatos adatok jelennek meg.

Kijelzi, hogy be vagyunk-e jelentkezve a rendszerbe, elérhető-e wifi kapcsolat és a kamera iránya is feltüntetésre kerül.

Képméretek,adatforgalom : Egy kép átlagos méretére és az óránkénti becsült adatforgalom információira, azért van szükségünk, hogy ne haladjuk meg mobil adatforgalom csomagunkat.

Jelen esetben ilyen felbontás mellett ha 10 órán át közvetítek a telefonommal, az nagyjából 600 Mbyte adatforgalmat von maga után. Így az én mobilinternet előfizetésem ami „2Gb” , 33 órányi közvetítést tesz lehetővé. A paraméterek állításával persze ez az időtartam növelhető.

A feltöltésre várakozó képek sor azt mutatja, hogyha éppen megszakad az internet kapcsolatunk, akkor a képek tárolódnak a mobiltelefonunkon, és a legközelebbi újabb internetkapcsolatnál ezek a képek feltöltésre kerülnek. Ha mindent beállítottunk akkor nincs más dolgunk mint megnyomni a közvetítés gombot.

Ha a közvetítés elindult a bal felső sarokban láthatjuk az élő indikátort ami megmutatja, hogy mennyi kép készült eddig, ezekből mennyit töltött fel interneten keresztül, és mennyi idő van a következő kép készítéséig.

Az utolsó sor az internetre való képfeltöltést írja ki százalékban.

Miután elkezdtük a közvetítést az élő kamera oldalunkon (https://www.idokep.hu/webkamera) létrejön az élő csatornánk, abban a régióban ahonnan közvetítünk.

Elindult a közvetítés

Az oldalon is megjelenik

Kültéri fix, állandó közvetítés

Adott egy régi, Sony Ericcson X10 2.3-as (Gingerbread) Android rendszerrel

A telefon egyik remek tulajdonsága, hogy beragasztva a bekapcsoló gombot, minden áramszünet után magától elindul.

A DC-DC konverter kimenetét állítsuk be 4V-ra, majd kössük be az akkumulátor helyére.

Mivel ezen az Android verzión gyakorlatilag már működésképtelen a play áruház, és az Időkép applikáció egyébként sem kompatibils vele, ezért egy különálló kis alklalmazást tudunk telepíteni helyette, mely letölthető: innen

Távoli vezérléshez rootolni kell a telefont, így föl tudjuk telepíteni a vncserver-t, mely segítségével egy távoli számítógépről is tudjuk vezérelni a telefont, amíg a hálózati kapcsolat meg nem szakad.

Az applikáció ugyan folyamatosan ébren tartja a telefont - így közvetítés közben bármikor elérhetjük a telefont - viszont újraindítás után a telefon hamar alvó üzemmódba kapcsol. Ennek elkerülésére telepítsük az xyz alkalmazást, amivel megakadályozhatjuk az alvó módot.

IP modul hibaelhárítás

Nem jelennek meg a pro.idokep.hu oldalon az adataim!

Hogyan tudom elérni az IP modul webes interfészét?

Tud-e csatlakozni az IP modul az internetre?

Az IP illesztő IP címének kikeresése egy TP-Link routeren

PING google.com (74.125.39.147): 56 data bytes

64 bytes from 74.125.39.147: seq=1 ttl=56 time=26.147 ms

64 bytes from 74.125.39.147: seq=2 ttl=56 time=27.306 ms

64 bytes from 74.125.39.147: seq=3 ttl=56 time=25.730 ms

--- google.com ping statistics ---

4 packets transmitted, 3 packets received, 25% packet loss

round-trip min/avg/max = 25.730/26.394/27.306 ms

Nem olvassa ki a WS23XX állomás adatait az IP modul!

Nem jelenik meg a szélmérő adata a kijelzőn!

Eddig működött, de egy ideje nincsenek adatok a WS23XX kijelzőjén!

Nem jelennek meg a WS23XX beltéri kijelzőjén a kültéri szenzor adatai!

Nem mér a csapadékmérő

Nem töltődnek föl a szél adatok

A WS kijelzőjén 8 másodpercenként frissülnek a széladatok, ám a pro.idokep.hu-n több perc elteltével sem jelennek meg a szél adatok, illetve "érvénytelen szél adat" hibaüzenetet látunk. Ekkor az IP modul belső webes interfészén a szél adatnál is -1 jelenik meg.

Hogy néz ki az "egyenes" bekötésű telefonkábel?

Egyenes bekötés Ez is egyenes bekötés

Hogy néz ki a "kereszt" bekötésű telefonkábel?

Kereszt bekötés Ez is kereszt bekötés

Milyen típusú IP modulom van?

A WR743 típusú IP modul

WR743 IP modul

A FON típusú IP modul

Fon IP modul

A WR1043 típusú IP modul

WR1043 IP modul

WS2350 Iőjárás-állomás beltéri egység

Másodperces szélmérő hibaelhárítás

Az Időkép térképein nem jelenik meg a szélmérő adata

A pro.idokep.hu oldalon nem jelenik meg sem a perces átlagoknál, sem a másodperces kijelzésű modulban

IP modul webes interfészén a másodperces szélmérő kijelzése

Az IP modul webes interfészén sem jelenik meg a szélmérő adata

szélmérő csatlakozó színsorrendje

Csapadékmérő hibaelhárítás

Tartalomjegyzék [elrejtés]

Csapadékmérő szenzor ellenőrzése

WS23XX állomás esetén

A Thermo-Hygro szenzor RAIN portja balról az első

IP modul közvetlen bekötés esetén

IP modul csapadék portja balról a második

Csapadékmérő két középső vezetékének elvágása

Időkép hő- pára- és légnyomásmérő esetén

A csapadékmérőt a jobb oldali portba kell csatlakoztatni

rain paraméter mutatja a mért csapadékot

Időkép hő- pára- és légnyomásszenzor hibaelhárítás

IP modul csapadék portja balról a második

Az IP modult a bal oldali portba kell csatlakoztatni

Csatlakoztatott szenzor típusának kiválasztása

Légnyomásmérő kalibrációja

Kamera hibaelhárítás

feszültségesés kompenzálására.

Csináld magad IP modul - meteohub

A http://wiki.meteohub.de oldalon elérhető firmware a következő állomásokat támogatja:

A következő routerekre telepíthető: http://wiki.meteohub.de/Hardware_Overview

A weather network fülön az Időkép-et kell választani, beírni felhasználónév, jelszavunkat és már megy is a számítógép nélküli feltöltés!

Kérdéseket és terméktámogatást a http://forum.meteohub.de/ címen elérhető fórumban kaphatunk.

Az Időkép nem tud telefonos, vagy e-mail támogatást, hibaelhárítást adni ehhez a termékhez!

Szenzorok megfelelő elhelyezése

Szenzor helyes.jpg

A szenzor saját árnyékolója soha nem alkalmas szabadtéri kihelyezésre.

A talajtól 2 méterre, méréskor ügyelnünk kell arra, hogy hõmérõinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte.

Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint például épületek). A hõmérõház állandó (standard) védõházikó, amely, puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellõzõrések biztosítják a levegõ áramlását és kizárják a napfény közvetlen besugárzását, vagy használhatunk tányéros árnyékolót, melyet barkácsoló kedvû észlelõk elkészíthetnek. Segítség itt

A szél szenzort kb. 10 m magasra helyezzük, az esõszenzor elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy körbe 45 fokos szögben akadálymentesen érhesse a csapadék. A mérési pontatlanságok elkerülése érdekében az időjárás automata termo-higro szenzora, valamint a többi csatlakoztatott egység ajánlott elhelyezését a jobb oldali ábra szemlélteti.

Másodperces szélmérő beüzemelése

Csatlakoztassuk a szélmérő kábelét az IP modul "szél" feliratú portjába

Csatlakoztassuk a hő- pára- és légnyomásszenzor "IP" feliratú portát egy egyenes bekötésű kábellel az IP modul "szenzor" feliratú portjába.

A számítógéünket csatlakoztassuk egy UTP patch kábel segítségével az IP modul egy tetszőleges sárga színű LAN portjába.

Ha számítógépünk automatikus címkiosztásra (DHCP client) van állítva, akkor a böngészőbe a http://192.168.179.1 címet beírva meg kell jelennie az IP modul webes interfészének. (Ajánlott Firefox vagy Chrome böngésző)

Regisztráljunk a pro.idokep.hu oldalon

A regisztrációnál megadott postafiókunkra kaptunk egy aktiváló levelet. Kattintsunk a levélben található hivatkozásra, mellyel megerősítjű e-mail címünk valódiságát.

Hozzunk létre egy új állomást a Beállítások->Állomások menüpont alatt az "Új" gombra kattintva.

Töltsük ki az adatmezőket értelemszerűen. A MAC cím mezőbe az IP modul webes interfészén látható 12 jegyű kódot írjuk be. Pl.: f8d111251849

Ha mindent jól csináltunk, az Aktuális menüpont alatt az automatánkat kiválasztva látnunk kell a másodpercenként frissülő szélmérő animációt

Légnyomásmérő kalibrálása

A légnyomásmérőnk kalibrálását (beállítását) általában havi rendszerességgel kell elvégeznünk.

Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni.

A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás. 962 hPa abszolút légnyomás 500 méterrel a tengerszint felett megfelel 1013 hPa tengerszintre átszámított átlagos légnyomásnak. Ez képezi a mûszerek gyári alapértékeit, nem véletlen, hogy a digitális idõjárás állomások az üzembe helyezéskor legelõször 1013 hPa-t mutatnak. Ezt az értéket a kezelési útmutató alapján át kell állítanunk a tartózkodási helyünkön jellemzõ tengerszint feletti magasságnak megfelelõ relatív légnyomás értékre.

A kalibráláshoz mindenkor hasznos támpontot nyújthat a Légnyomástérkép.

A kalibrálásokat lehetõleg nyugodt, szélcsendes idõben érdemes végrehajtani, amikor a légnyomásváltozás intenzitása minimális.

WS2350 légnyomásmérő kalibrálása

Kültéren telepített, zárt rendszerű állomás légnyomás kalibrációja

Kültéren, zárt vízhatlan dobozban telepített időjárás-állomás légnyomás kalibrációját a moderator (kukac) moderator.hu e-mail címen kell kérni.