Voetbalvereniging ONS Sneek soebat met de gemeente Sudwest Fryslân. Oorzaak is de door de KNVB afgekeurde kunstgrasmat. Twee jaar lang zat er totaal geen schot in vernieuwing van het kunstgras. Wethouder Stoker hield al die tijd de boot af met de dooddoener ‘een aanstaande fusie’ en 'desinvestering'. Ook de overgrote meerderheid van de hypocriete gemeenteraad schaarde zich met deze argumenten achter deze wethouder.
De wethouder concludeerde zelfs dat hij evenveel waarde hechten aan een voetbalvereniging uit de vijfde klasse als aan derde divisionist ONS. Deze denigrerende uitspraak en diens laks optreden is eigenlijk al een motie van wantrouwen waard.
Als verslaggever van VoetbalOpZaterdag kon ik het natuurlijk niet laten om in mijn verslag over ONS tegen Odin ‘59 terug te komen op de vlammende column van hoofd TC Joan van der Veen “Geen veld, geen fusie”.


Daarin bepleit Joan dat de door de gemeente beoogde fusie tussen ONS Sneek en SWZ Boso Sneek er niet komt indien de gemeente het veld niet vervangt. De column werd hem door de fusiecommissie binnen ONS niet in dank ontvangen. Ook de summiere samenvatting op VOZ mijnerzijds kon de toets der kritiek niet doorstaan.
Met twee leden van deze commissie ben ik goed bevriend en er ontstond na plaatsing van het verslag een levendige whatsapp discussie. Beide heren schrijven zelf ook veelvuldig met scherpe pen over wat er in de stad mbt de gemeente of binnen de sport gebeurt. Nu blijft het echter angstvallig en opmerkelijk stil. Het heeft er veel van weg dat ze monddood zijn gemaakt door die vermaledijde wethouder. Of eigen belang, maar dat hoop ik niet.
Een van de heren appte dat 'stille diplomatie echt beter is'. De ander klaagde over 'oplopende spanning tussen gemeente en commissies'. Met beide opmerkingen was en ben ik het nog steeds niet eens. Sta volledig achter de column van Joan. Als voormalig columnist van de ONS website ben ik verheugd dat er eindelijk een volwaardige opvolger is. Hij vloert met gestrekte been de wethouder en zet hoog druk. En terecht. De club voetbalt op topniveau en zou ten volste door de gemeente gesteund moeten worden. Het is een grof schandaal hoe de gemeente met topsport in de stad Sneek omgaat. De dames van volleybalclub Sneek moesten, als kampioen van Nederland, bijna zichzelf exploiteren om uit te komen in de Europa Cup. De gemeente weigerde een gedeelte van de reiskosten voor hun rekening te nemen. Is er echter een kampioenschap te vieren dan staan Burgemeester en Wethouders wel vooraan. Eerstvolgende kampioensfeest maar niet weer uitnodigen is mijn advies.
Een van bovenvermelde vrienden stond in de vorige eeuw ook aan de basis van de toevoeging 'Sneek' aan de clubnaam ONS. KaBe is geen lid meer van ONS maar zou zeker nog eens één dag lid willen worden. Dan zou ik in de Algemene Leden Vergadering voorstellen om de toevoeging 'Sneek' per ommegaande uit de clubnaam te schrappen.
De tijd dringt voor de beleidsbepalers rondom het vlaggenschip van ONS. Ben bang dat de fusie tussen "de Gereformeerden" en "de Heidenen" even lang gaat duren als de uittocht uit Egypte naar het beloofde land. Daarom de terechte eis 'Geen veld, geen fusie'.
Vorige week keurde de KNVB het veld weer af na volgens de gemeente optimale verbeteringen. Deze Week identificeert de gemeente zichzelf met Jan Sikkes Lappenland. In plaats van vervanging van de complete grasmat heeft men opdracht gegeven om de slechtste plekken van het veld op te lappen. Het zoveelste sportieve debacle van de gemeente. Komt overeen wat zuinige autobezitters ook wel eens doen. De banden van hun heilige koe omruilen van linksachter naar rechtsvoor enzovoorts. Dan kunnen ze weer een poosje vooruit maar tijdens de eerstvolgende APK komt men toch voor een complete vervanging te staan.
Maar B&W en bijna alle politieke partijen gebruiken de beoogde fusie tussen beide clubs nog steeds als pressiemiddel, omdat nog niet bekend is waar de fusie cq samenwerkingsclub onderdak krijgt. Ongehoord en een slap excuus. Sponsoren binnen ONS hebben zelfs voorgesteld om de verhuiskosten van de toplaag en kunstgras zelf te bekostigen. Aan deze handreiking is gewoon voorbij gegaan en ter kennisgeving aangenomen. Dit zegt alles over het sportbeleid van de gemeente. Men realiseert zich niet wat het betekent om op topniveau een club te besturen.
B&W en de gemeenteraad hebben daar echter totaal geen boodschap aan en reageren als een gastheer die een klacht krijgt over de koffie die hij schenkt. Koffiedrinker klaagt dat de koffie niet te zuipen is. “Klopt”, zegt de gastheer; “dat is koffie van gister.” “Maar ik wil graag koffie van vandaag”, eist de gast. “Dan moet je morgen maar terug komen”, is het laconieke antwoord van de besmuik lachende gastheer.