Published using Google Docs
[🔩TECHNIVERSE] PRESS#2
Updated automatically every 5 minutes

Може ли невронната мрежа да рисува картини по текстово задание или да подобрим сигурността на домашната безжична време ще разберем по време на авангардно събитие за технологии в практика в София

Форумът Тechniverse ни учи да заснемаме тримерно видео, как се четат автомобилни сензори, кани на състезание по сглобяване на сървъри и води урок по дигитални карти

Как изкуствен интелект ще рисува картини по текст, как се заснема триизмерно видео и как работят сензорите на автомобилите от 21 век – това са само някои от акцентите в предстоящото технологично събитие от нов вид - „Тechniverse: Завръщане в бъдещето”. То е нарочено на 2 октомври, начало в 10 и програма чак до полунощ в Маймунарника (алеята над колодрум „Сердика”, в парк „Борисова градина”, гр. София). Очаква ни практическа среща с технологии, наука, творчество и развлеченията в една по-разчупена обстановка. Достъпът свободен – за участие се регистрирайте на techniverse.bg.

“Създаваме Тechniverse като едно събитие за специалисти и визионери, подготвено от знаещите и можещите в областта на информационните технологии. В него хора от различни иновативни среди се включват за общи занимания, в които се запознават в пряк опит с някои от най-футуристичните технологични нововъведения на нашето време. През последните десетилетия дигитализацията е в основата на огромен брой значими промени в обществото ни. А на този форум поставяме фокуса върху онези тенденции и технологии, които са излезли от лабораториите и вече променят живота ни” - споделя Георги Пенков, организатор на събитието.

Тechniverse привлича посетителите, създавайки условия за креативна съвместна

работа и взаимодействие под формата на работилници и дискусии. Акцент в

събитието са темите подбрани от Digital Lights за всичко свързано със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и оптимално планиране на маршрути.

Събитието е подходящо за хора с интересе към STEM (Science – Technology –

Engineering – Mathematics), които се вълнуват от инженерна работа и вярват в магията на технологиите. За всички, които виждат научните постижения като „полет на мисълта” и възприемат технологиите като съюзник, а не като заплаха или враг.

Организаторите готвят богата програма със занимания в три направления.

Първото направление се фокусира върху творчеството и изкуствата и включва

занимания, свързани с музика, звук, невронни мрежи и графика. Сред тях са дейности като рисуване по текст с изкуствен интелект, смесване на музика и видео на живо, създаване на звук с т.нар. модуларни синтезатори и тракери.

Вторият панел е посветен на инженерната среда и вградените устройства. Включва практическа среща със специализираната магистрала за данни, по която се движат вътрешните команди и известия в автомобилите на 21-ви век, работилница за заснемане на тримерно видео и снимки, състезание по сглобяване на сървър и др.

Третото направление ни среща с неочакваната страна софтуера. Тук можете да

участвате в работилница по създаване на дигитални карти от общодостъпни данни, създаване на shader програми за видеокарта, да се запознаете с програмирането на RISC-V и др.

Организаторите информират, че след приключване на всички занимания по хардуер, софтуер и дигитални изкуства, събитието ще завърши с прожекция на тримерни видеа и парти до полунощ.

„Не сме спирали да възприемаме приложенията на науката като чудеса. Харесваме да държим технологиите в ръка, да виждаме красотата създадена с тях и дори да ги чуваме. Представяме си свят, в който те правят нововъведенията широко достъпни за всички и създават условия за творческа изява и личностно развитие“ – допълва още Пенков.

В програмата на Тechniverse не е предвидена лекционна част, а само преки

занимания. Така се скъсява разстоянието между слушател и водещи и се повишава интересът към приложната страна. Всички активности са планирани на открито в Борисовата градина и се водят от доказани в своята област специалисти. В случай на нестабилно време е предвидена зала.

За повече информация:

https://techniverse.bg/programa/

https://fb.me/e/2BnFDUVXp

https://www.linkedin.com/events/6975122469976190976/about/

TECHNIVERSE: Далновидност, цел, средства 🔩

Знаем, че откакто съществува, компютърът не е спирал да “играе, рисува и свири”*, а ние от своя страна - не спираме да възприемаме приложенията на науката като нещо неразличимо  от чудеса.

Харесваме да държим технологиите в ръка, да виждаме красотата създадена с тях и да ги чуваме дори. Не се страхуваме от тях. Знаем, че съпътстващите ги знания са много повече от удобно средство за насочване на обществения интерес, за масово поразяване или добиване на бързи пари.

Представяме си хармоничен свят, в който чрез технологиите развиваме своите умения, прилагаме знанията си за благото на човечеството и планетата. Създаваме с тях нови приятели и срещаме старите отново.

В този свят правилно положените усилия са гаранция за достъп до нововъведения, творческа изява и личностно развитие. Там малки и големи са господарите на практическата страна на магиите, които наричаме днес технологии.

* словосъчетанието е част от заглавие на учебник по БЕЙСИК за компютър Правец '82 на издателство “Техника” от 1987 и гласи буквално “Компютърът: играе, рисува и свири”.