Institut de Begues                    Curs 2023-24

CRITERIS D’AVALUACIÓ        1r d’ESO

MATÈRIA

Matemàtiques

PROFESSORA 

Olga Puértolas Cantón

Instruments d’avaluació

  • Treball autònom a l’aula
  • Dossier trimestral
  • Quinzenes
  • Treballs cooperatiu
  • Proves escrites
  • Exposicions orals
  • Activitats de consolidació
  • Dossier d’estiu (només primer trimestre)

Criteris específics d’avaluació de cada competència

CA1.1 Interpretar problemes matemàtics organitzant-ne la informació donada i comprenent les preguntes formulades.

CA1.2 Elaborar representacions matemàtiques eficaces, amb recursos manipulables, gràfics i digitals, que condueixin a la comprensió i resolució de problemes i situacions de la vida quotidiana

CA2.1 Construir i expressar amb coherència idees i raonaments que permetin justificar la validesa de les solucions, processos i conclusions des de diferents perspectives (de gènere, de sostenibilitat, de consum responsable...).

CA3.3 Proposar problemes de manera autònoma, creativa i raonada en un context

CA6.1 Reconèixer i utilitzar les matemàtiques presents en la vida quotidiana usant els processos inherents a la investigació científica i matemàtica: inferir, mesurar, comunicar, classificar, predir…, en situacions susceptibles de ser abordades en termes matemàtics.

CA6.3 Identificar i valorar l’aportació actual i històrica de les matemàtiques al progrés de la humanitat, també des d’una perspectiva de gènere, davant dels reptes que planteja la societat actual.

CA7.1 Comunicar informació de manera organitzada, utilitzant el llenguatge matemàtic adequat, oralment i per escrit, per a descriure, explicar justificar raonaments, procediments i conclusions

CA8.2 Tenir consciència que s’està aprenent i de com s’està aprenent en qualsevol situació d’aprenentatge proposada

CA8.5 Apreciar el potencial creatiu de la matemàtica així com la seva capacitat de generar harmonia i bellesa, en les creacions i produccions realitzades.

CA9.1 Cooperar en el treball en equip tant en entorns presencials com virtuals, escoltant els altres i valorant les seves aportacions, respectant la perspectiva de gènere, en situacions en què es comparteixi i construeixi coneixement de manera conjunta.

Càlcul de la nota final del curs

La nota de final de curs s’obtindrà com a nota mitjana aritmètica arrodonida de les notes definitives obtingudes a les tres avaluacions.

El professorat també valorarà l'evolució personal de l’alumnat.

Recuperació d’avaluacions suspeses

El professorat indicarà les instruccions pertinents per treballar les competències no assolides (proves, dossier, treball...). Les dates de lliurament seran les següents:

  • Recuperació 1r trimestre: durant la primera quinzena del mes de gener
  • Recuperació 2n trimestre: durant la segona quinzena del mes d’abril
  • Recuperació 3r trimestre: proposta per part del professor/a abans d’acabar el curs

MATÈRIA

Llengua catalana i literatura

PROFESSORAT 

Mònica Garcia Bas i Nil Grau

Instruments d’avaluació

  • Proves escrites
  • Treball i/o prova sobre el llibre de lectura
  • Altres treballs i/o activitats puntuals
  • Redaccions
  • Dictats
  • Treball a l'aula, a casa i en línia
  • Aportació del material obligatori
  • Dossier
  • Intervencions orals (que han de ser obligatòriament en llengua catalana)
  • Registre de dades d’actitud davant el treball: assistència, retards, manques de feina i/o material, exclusions d’aula

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.1 Reconèixer la llengua catalana i llurs varietats dialectals, així com la resta de llengües de l’Estat espanyol i les llengües d’origen de l’alumnat, identificant-ne algunes nocions bàsiques i contrastant alguns dels seus trets en manifestacions orals, escrites i multimodals. (CE1)

1.2 Identificar prejudicis i estereotips lingüístics adoptant una actitud de respecte i valoració de la riquesa cultural, lingüística i dialectal, a partir de l’observació de la diversitat lingüística de l’entorn. (CE1)

2.1 Comprendre el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant en funció de les necessitats comunicatives i la intenció de l’emissor, de textos orals i multimodals senzills de diferents àmbits, analitzant la interacció entre els diferents codis. (CE2)

2.2 Valorar la forma i el contingut de textos orals i multimodals senzills, avaluant-ne la qualitat, la fiabilitat i la idoneïtat del canal utilitzat, així com l’eficàcia dels procediments comunicatius emprats. (CE2)

3.1 Realitzar narracions i exposicions orals senzilles amb diferents graus de planificació sobre temes d’interès personal, social i educatiu ajustant-se a les convencions pròpies dels diversos gèneres discursius, amb fluïdesa, coherència i el registre adequat, en diferents suports i utilitzant de manera eficaç recursos verbals i no verbals. (CE3)

3.2 Participar de manera activa i adequada en interaccions orals informals, en el treball en equip i en situacions orals formals de caràcter dialogat, amb actituds d’escolta activa i estratègies de cooperació conversacional i cortesia lingüística. (CE3)

4.1 Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits i multimodals senzills de diferents àmbits que responguin a diferents propòsits de lectura, realitzant-ne les inferències necessàries. (CE4)

4.2 Valorar el contingut i la forma de textos escrits i multimodals senzills avaluant-ne la qualitat, la fiabilitat i la idoneïtat del canal utilitzat, així com l’eficàcia dels procediments comunicatius emprats. (CE4)

5.1 Planificar la redacció de textos escrits i multimodals senzills, atesa la situació comunicativa, destinatari, propòsit i canal; redactar esborranys i revisar-los amb ajuda del diàleg entre iguals i instruments de consulta, i presentar un text final coherent, cohesionat i amb el registre adequat. (CE5)

5.2 Incorporar procediments bàsics per enriquir els textos, tenint en compte aspectes discursius, lingüístics i d’estil, amb precisió lèxica i correcció ortogràfica i gramatical. (CE5)

6.1 Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast), en diferents fonts, incloses les digitals, calibrant-ne la fiabilitat i pertinència en funció dels objectius de lectura, sobre temes d’interès acadèmic, personal, ecològic i social, de forma progressivament autònoma, a la xarxa i a les biblioteques, valorant críticament el resultat de la cerca. (CE6)

6.2 Elaborar treballs d’investigació i comunicar de forma creativa i respectant els drets de la propietat intel·lectual, els resultats d’un procés d’investigació individual o grupal, organitzant la informació, integrant-la en esquemes propis i reelaborant-la, i adoptant un punt de vista crític i respectuós amb els principis de propietat intel·lectual, sobre temes d’interès acadèmic, personal, ecològic i social, que incloguin els objectius de desenvolupament sostenible. (CE6)

6.3 Adoptar hàbits d’ús crític, segur, sostenible i saludable de les tecnologies digitals en relació amb la cerca i la comunicació de la informació. (CE6)

7.1 Triar i llegir textos i obres prèviament seleccionats a partir dels propis gustos, interessos i necessitats que permetin crear el propi itinerari lector. (CE7)

7.2 Compartir l’experiència de lectura en suports diversos, tot relacionant el sentit de l’obra amb la pròpia experiència biogràfica i lectora. (CE7)

8.1 Explicar i argumentar, amb l’ajuda de pautes i models, la interpretació de les obres llegides a partir de l’anàlisi de les relacions internes dels seus elements constitutius amb el sentit de l’obra, atesa la configuració dels gèneres i subgèneres literaris. (CE8)

8.2 Establir, de manera guiada, vincles argumentats entre els textos llegits i altres textos escrits, orals o multimodals i altres manifestacions artístiques en funció de temes, tòpics, estructures, llenguatge i valors ètics i estètics, mostrant la implicació i la resposta personal del lector en la lectura. (CE8)

8.3 Crear textos personals o col·lectius amb intenció literària i consciència d’estil, en diferents suports i amb ajuda d’altres llenguatges artístics i audiovisuals, a partir de la lectura d’obres o fragments significatius en els quals s’emprin les convencions formals dels diversos gèneres i estils literaris. (CE8)

9.1 Revisar els propis textos de manera guiada i fer propostes de millora argumentant els canvis a partir de la reflexió metalingüística i amb un metallenguatge específic, i identificar i esmenar alguns problemes de comprensió i producció de textos utilitzant els coneixements explícits sobre la llengua i el seu ús. (CE9)

9.2 Explicar i argumentar la interrelació entre el propòsit comunicatiu i les eleccions lingüístiques de l’emissor, així com els seus efectes en el receptor, utilitzant el coneixement explícit de la llengua i un metallenguatge específic. (CE9)

9.3 Formular generalitzacions sobre aspectes bàsics del funcionament de la llengua a partir de l’experimentació, comparació i transformació d’enunciats, així com de la formulació d’hipòtesis i la cerca d’exemples, utilitzant un metallenguatge específic i consultant de manera guiada diccionaris, manuals i gramàtiques. (CE9)

La valoració de cada criteri dependrà de l’aprofundiment dels sabers treballats al llarg del trimestre.

Càlcul de la nota final del curs

La nota final s’esdevé de la mitjana del conjunt de les competències avaluades trimestralment al llarg del curs. Es tindrà en compte l’evolució de l’alumnat, sobretot en el darrer tram del curs.

Recuperació d’avaluacions suspeses

L’avaluació és contínua. Per tant, al final de curs, si es creu necessari, es demanarà alguna tasca específica per tal que l’alumnat assoleixi les competències suspeses.

MATÈRIA

Educació física

PROFESSOR 

Carlos Pérez

Instruments d’avaluació

L’educació física a l’educació secundària obligatòria és important per la seva orientació pràctica. Aquesta pràctica és la base i la raó de ser de la matèria:

  • Exercicis pràctics realitzats a classe:
  • Proves específiques d'aplicació dels aprenentatges motrius treballats a classe.
  • Observació de la realització dels exercicis diaris a classe, ressaltant els valors motrius, socials i de respecte inherents a l'esport.
  • Assistència i realització de les classes pràctiques de manera regular. La realització de la pràctica física en si mateixa representa l'element més important de la matèria.
  • Avaluació dels sabers mitjançant proves escrites o treballs sobre les unitats treballades a classe.
  • Registre de dades d'actitud: assistència, retards, falta de material, higiene, incidències, exclusions d'aula, activitats interdisciplinars i sortides.

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.1 Executar activitats i exercicis orientats a l´adquisició d´un estil de vida actiu i saludable.

1.2 Identificar els elements d’un pla de treball de la condició física a través de la pràctica motriu.

1.3 Incorporar hàbits saludables.

2.1 Executar habilitats motrius específiques i tècniques en reptes, formes jugades i joc reduït.

3.1 Expressar emocions, sentiments i missatges mitjançant diferents tècniques d’expressió corporal.

4.1 Realitzar activitat física en el medi natural i urbà minimitzant l’empremta ecològica.

4.3 Utilitzar les possibilitats que ofereix l’entorn per a la pràctica d'activitat física i l’ocupació del temps de lleure de forma activa.

5.1 Aplicar els valors positius de l’esport en les activitats físiques i esportives valorant el joc per davant del resultat.

5.2 Identificar emocions en la pràctica d’activitat física i esportiva.

Càlcul de la nota final del curs

El càlcul de la nota final de curs està composada per la mitjana aritmètica dels tres trimestres. Serà una avaluació contínua i avaluada en funció de les unitats didàctiques que es desenvoluparan en cada trimestre.

Recuperació d’avaluacions suspeses

Les competències s’aniran assolint al llarg de les següents UD dels trimestres posteriors tot i que hi haurà una recuperació escrita al següent trimestre de contingut teòric-pràctic. Aquesta prova es realitzarà abans d'un mes del següent trimestre.

 

MATÈRIA

Ciències Socials

PROFESSOR 

David Corral

Instruments d’avaluació

  1. Seguiment de les tasques realitzades a l'aula i a casa
  2. Proves d'avaluació
  3. Activitats consolidació
  4. Dossier d’ activitats de les unitats que s’ indiquin prèviament.
  5. Treballs de cerca digital que permetin consultar i contrastar fonts d’informació primària i secundària.
  6. Sortida acadèmica relacionada amb el nostre passat i entorn natural.

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.1 Desenvolupar estratègies de cerca, tractament i organització de la informació per a la resolució de demandes relacionades amb fets i processos rellevants del present i del passat.

1.2 Analitzar de manera crítica, responsable i creativa les fonts d’informació analògiques i digitals, contrastant les dades obtingudes i aplicant-les a diferents situacions i contextos.

1.3 Elaborar i comunicar els coneixements adquirits mitjançant recursos expressius que incorporin diferents llenguatges i formats, emprant les possibilitats que ofereixen els entorns i recursos digitals.

1.4 Incorporar i utilitzar adequadament el vocabulari propi de les ciències socials mitjançant intervencions orals, textos escrits i altres produccions, tot avançant en la construcció d’un discurs precís i rigorós.

3.1 Identificar els canvis i les continuïtats entre les etapes històriques, a través de processos inductius, reptes i projectes de recerca, i trobar relacions amb el món actual.

3.3 Representar adequadament informació geogràfica i històrica a través de diverses formes de representació gràfica, cartogràfica i visual

3.4 Situar fets i processos històrics en eixos cronològics, trobant relacions entre diferents períodes i simultaneïtats temporals entre diferents territoris.

4.2 Analitzar l’acció humana en els paisatges, dins dels diferents ecosistemes planetaris, valorant la riquesa del patrimoni natural i cultural, i detectant-ne les amenaces de degradació.

5.1 Identificar i analitzar els mecanismes que han regulat la vida en comú d’algunes societats del passat, interpretant els principals models d’organització social i política.

5.3 Analitzar els trets bàsics de l’organització social, política i econòmica d’algunes societats del passat i valorar de manera crítica el grau d’equitat dels intercanvis i relacions amb altres poblacions.

6.1 Explicar els trets definitoris d’algunes civilitzacions històriques, identificar elements de canvi i continuïtat en les formes de vida i subsistència i en l’organització de la societat i reconèixer aspectes significatius de la seva aportació a la cultura universal.

7.1 Explicar els trets definitoris d’algunes cultures històriques, identificar elements de canvi i continuïtat en les seves expressions culturals i artístiques i reconèixer aspectes significatius de la seva aportació a la cultura universal.

Càlcul de la nota final del curs

Aquesta serà la resultant d’un càlcul equitatiu entre les notes que l’alumne hagi  obtingut a cada trimestre.

Recuperació d’avaluacions suspeses

L’alumnat tindrà la possibilitat de realitzar un dossier d’activitats i, si el professor li indica, una prova d’avaluació equivalent a aquells sabers que no hagi superat.

MATÈRIA

Biologia i geologia

PROFESSORA 

Loli Díaz

Instruments d’avaluació

  • Treball a l’aula
  • Quinzenes
  • Informes de pràctiques
  • Dossier de feina
  • Treball cooperatiu/Projectes
  • Proves diagnòstiques
  • Activitats de consolidació

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.1 Analitzar conceptes, fenòmens i processos relacionats amb els sabers de la biologia i la geologia, interpretant informació en diferents formats (models, gràfics, taules, diagrames, fórmules, esquemes, símbols, pàgines web…), mantenint una actitud crítica i obtenint conclusions fonamentades en raons científiques.

1.2 Interpretar i predir el comportament de fenòmens quotidians rellevants, relacionant-los amb models, lleis i teories adequades de la biologia i la geologia. 1.3 Identificar els conceptes relacionats amb situacions problemàtiques reals de caràcter científic i proporcionar possible solucions.

2.1 Resoldre qüestions relacionades amb els sabers de la matèria de Biologia i Geologia localitzant, seleccionant fonts fiables i organitzant informació mitjançant l’ús i citació correctes de diferents fonts.

2.2 Reconèixer la informació amb base científica distingint-la de pseudociències, rumors, teories conspiratòries, falses notícies i creences, etc., i mantenint una actitud escèptica davant d’aquests.

3.1 Plantejar preguntes sobre fenòmens quotidians i formular hipòtesis que puguin ser respostes o contrastades en el context escolar a través de l’experimentació, la presa de dades i l’anàlisi de fenòmens biològics i geològics.

3.3 Portar a terme dissenys experimentals fent servir els instruments, eines o tècniques adequades amb correcció i interpretar-ne els resultats utilitzant, quan sigui necessari, eines matemàtiques i tecnològiques.

3.4 Cooperar en un projecte científic assumint responsablement una funció concreta, utilitzant espais virtuals quan sigui necessari, respectant la diversitat i afavorint la inclusió.

4.1 Resoldre problemes o donar explicació a processos biològics o geològics utilitzant coneixements, dades i informació aportades, el raonament lògic, el pensament computacional o recursos digitals.

4.2 Analitzar críticament la solució a un problema sobre fenòmens biològics i geològics.

5.1 Justificar amb fonaments científics la importància de la preservació de la biodiversitat, la conservació de l’entorn, la protecció dels éssers vius de l’entorn, el desenvolupament sostenible i la qualitat de vida.

5.5 Emprendre, de manera guiada i amb la metodologia adequada, projectes científics relacionats amb la millora de la societat i que afavoreixin el creixement entre iguals com a base d’una comunitat científica escolar crítica i ètica.

5.6 Justificar la necessitat de la seguretat i la sostenibilitat en la mobilitat de les persones i preveure les conseqüències del comportament viari tant per a la pròpia persona com per a altres, des de la perspectiva de la salut i el medi ambient.

6.1 Identificar els diferents elements del paisatge i justificar el seu grau de desenvolupament.

6.2 Reconèixer la transformació dels paisatges associada als canvis geològics, biològics i ambientals que experimenten.

6.3 Relacionar les activitats humanes amb els impactes que reben els paisatges

Càlcul de la nota final del curs

La nota de final de curs es calcularà amb la mitjana aritmètica dels tres trimestres.

Es tindrà en compte l’evolució de l’alumnat al llarg del curs.

Recuperació d’avaluacions suspeses

La professora facilitarà a l'alumnat les activitats i les instruccions pertinents per treballar les competències no assolides. Les activitats s’hauran de lliurar durant el primer mes del trimestre següent. En el cas del 3r trimestre es podrà recuperar, durant els últims dies de curs i abans de l’avaluació final, lliurant les tasques que la professora indiqui.

MATÈRIA

Música

PROFESSORA 

 Anna Jacas

Instruments d’avaluació

L'avaluació serà continuada i permetrà recollir dades al llarg del transcurs del procés d'aprenentatge. Per valorar el nivell competencial de l’alumnat s'utilitzaran com a instruments:

  • Prova escrita o d’exposició oral a l’aula (1 o 2 per trimestre)
  • Dossier de lliurament trimestral amb tasques i treballs fets a l'aula i a casa.
  • Treballs a la llibreta de pentagrames.
  • Lliurament de les tasques programades a les quinzenes.
  • Rúbrica d’interpretació instrumental individual o en grup publicada al Classroom.
  • Qüestionari sobre la sortida del curs.
  • Registre d’observació a l’aula on s'avaluen els hàbits de treball, actitud a classe i puntualitat en l'entrega de les tasques demanades, així com, l'evolució en l'hàbit de pràctica  en l'àmbit interpretatiu.

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.2 Identificar les característiques, elements i tècniques de diferents propostes musicals de la nostra cultura i d’altres, a través de diferents suports audiovisuals, evidenciant una actitud d’obertura, interès i respecte.

1.3 Expressar l’opinió personal i les emocions experimentades, de manera respectuosa i crítica sobre exemples de músiques estudiades a través de l’audició, visionat o l’assistència a esdeveniments musicals.

2.1 Improvisar lliurement o a partir de pautes guiades, individuals o grupals, utilitzant el cos, la veu o els instruments i desenvolupant la creativitat i l’autoconfiança.

2.2 Mostrar habilitats musicals individuals i grupals a través de la interpretació, enfortint l’autoestima i la consciència col·lectiva.

3.1 Utilitzar tècniques d’interpretació musical i corporal per al desenvolupament de les destreses musicals, potenciant l’expressió d’emocions i la seguretat en si mateix/a.

3.2 Mostrar iniciativa en els processos creatius participant com a intèrpret en actuacions i manifestacions musicals i escèniques dins i/o fora de centre.

3.3 Aplicar tècniques d’interpretació musical i de moviment en audicions i concerts a l’aula i fora, desenvolupant la creativitat i el respecte cap als altres.

4.1 Crear composicions bàsiques vocals, instrumentals, coreogràfiques i multidisciplinàries de manera individual i/o col·laborativa, mostrant respecte a idees, emocions i sentiments del grup.

4.2 Organitzar produccions que utilitzin la veu, el cos, els instruments i/o les eines digitals per al desenvolupament de projectes musicals, amb actitud inclusiva i cohesionadora, tenint en compte les oportunitats personals, socials i professionals.

Càlcul de la nota final del curs

La nota final de curs serà la mitjana aritmètica del conjunt de les competències avaluades trimestralment al llarg del curs. La no consecució de la competència està representada amb un no assoliment (NA) mentre que la seva adquisició  es descriurà com un assoliment satisfactòriament (AS), l’assoliment notable (AN) o l’assoliment excel·lent (AE), en funció del rendiment acadèmic de l’alumnat. Es tindrà en compte l’evolució de l’alumnat al llarg del curs.

Recuperació d’avaluacions suspeses

La professora facilitarà a l'alumnat les activitats i les instruccions pertinents per treballar les competenciès no assolides al llarg del trimestre. Les activitats s’hauran de lliuran durant el primer mes del trimestre següent.


MATÈRIA

Llengua castellana i literatura

PROFESSORA 

Ana Moreno

Instruments d’avaluació

  • Proves escrites (com a mínim 2 per avaluació)
  • Treball o examen sobre el llibre de lectura
  • Redaccions i altres activitats d'expressió escrita
  • Exposicions i altres activitats orals
  • Dictats
  • Treball a l’aula
  • Aportació del material obligatori
  • Dossier de treball
  • Activitats TIC
  • Actitud i comportament: interès, treball, esforç...

Criteris específics d’avaluació de cada competència

3.1. Realitzar narracions i exposicions orals amb planificació, fluïdesa, coherència i registre adequat.

4.1. Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits, realitzant les inferències necessàries.

5.1. Planificar la redacció de textos escrits, atesa la situació comunicativa, destinatari, propòsit i canal; redactar esborranys i revisar-los, i presentar un text coherent, cohesionat i amb el registre adequat.

5.2. Incorporar procediments bàsics per enriquir els textos, tenint en compte aspectes discursius, lingüístics i d’estil, amb precisió lèxica i correcció ortogràfica i gramatical.

6.1. Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast), en diferents fonts, incloses les digitals, sobre temes d’interès acadèmic, a la xarxa i a les biblioteques, valorant críticament el resultat de la cerca.

6.2. Elaborar treballs d’investigació, organitzant la informació, integrant-la, i adoptant un punt de vista crític, sobre temes d’interès acadèmic, personal i social.

8.1. Explicar i argumentar la interpretació de les obres llegides a partir de l’anàlisi de les relacions internes dels seus elements, atesa la configuració dels gèneres i subgèneres literaris.

8.3. Crear textos personals o col·lectius amb intenció literària i consciència d’estil.

9.1. Revisar els propis textos i fer propostes de millora argumentant els canvis a partir de la reflexió metalingüística. Identificar i esmenar alguns problemes de comprensió i producció de textos utilitzant els coneixements explícits sobre la llengua i el seu ús.

9.3. Formular generalitzacions sobre aspectes bàsics del funcionament de la llengua a partir de l’experimentació, comparació i transformació d’enunciats, així com la formulació d’hipòtesis i la cerca d’exemples.

Càlcul de la nota final del curs

La nota final de curs s’obtindrà tenint en consideració l’evolució competencial de l’alumnat, valorant més la qualificació final del tercer trimestre.

Recuperació d’avaluacions suspeses

La matèria de Llengua Castellana té un caràcter acumulatiu, per la qual cosa no es realitzaran exàmens de recuperació. Una avaluació posterior aprovada suposa la superació dels trimestres anteriors.

MATÈRIA

Anglès

PROFESSORAT 

Ángeles Montolio i Jaume Ollé

Instruments d’avaluació

  • Proves escrites i/o orals de consolidació
  • Dossier
  • Workbook
  • Diary
  • Llibreta de vocabulari
  • Lectura de dos llibres de lectura i prova corresponent de la seva comprensió
  • El comportament i l’actitud de l’alumne/a també seran objecte d’avaluació. Així mateix, l’assistència, els retards, les manques de feina i/o material i les exclusions d’aula també formaran part de l’avaluació de la matèria d’anglès.

Criteris específics d’avaluació de cada competència

1.1 Acceptar i adequar-se a la diversitat lingüística, cultural i artística pròpia de països on es parla la llengua estrangera com a font d’enriquiment personal, mostrant interès per compartir elements culturals i lingüístics que fomentin la sostenibilitat i la democràcia.

1.2 Participar de manera empàtica i respectuosa en situacions interculturals, construint vincles entre les diferents llengües i cultures, rebutjant qualsevol tipus de discriminació, prejudici i estereotip en contextos comunicatius quotidians.

2.1 Interpretar i analitzar el sentit global i la informació específica i explícita de textos orals i multimodals breus i senzills sobre temes freqüents i quotidians, de rellevància personal i pròxims a la seva experiència, propis dels àmbits de les relacions interpersonals, de l’aprenentatge, dels mitjans de comunicació i de la ficció, expressats de forma clara i en llengua estàndard a través de diversos suports.

3.1 Expressar oralment textos breus, senzills, estructurats, comprensibles i adequats a la situació comunicativa sobre temes quotidians i freqüents, de rellevància per a l’alumnat, per tal de descriure, narrar i informar sobre temes concrets, en diferents suports, utilitzant de forma guiada recursos verbals i no verbals, així com estratègies de planificació i control de la producció.

3.2 Aplicar de forma guiada coneixements i estratègies per planificar, produir i revisar textos comprensibles, coherents i adequats a les intencions comunicatives, les característiques contextuals i la tipologia textual, amb ajuda dels recursos físics o digitals més adequats en funció de la tasca i les necessitats de cada moment, tenint en compte el destinatari del text.

4.1 Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits i multimodals senzills de diferents àmbits que responguin a diferents propòsits de lectura, realitzant les inferències necessàries.

5.1 Organitzar i redactar textos breus i comprensibles, amb claredat, coherència, cohesió i adequació a la situació comunicativa proposada, seguint pautes establertes, a través d’eines analògiques i digitals, sobre assumptes quotidians i freqüents, de rellevància per a l’alumnat i pròxims a la seva experiència.

6.1 Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast), en diferents fonts, incloses les digitals, calibrant-ne la fiabilitat i pertinència en funció dels objectius de lectura, sobre temes d’interès acadèmic, personal, ecològic i social, de forma progressivament autònoma, a la xarxa i a les biblioteques, valorant críticament el resultat de la cerca.

7.1 Triar i llegir textos i obres prèviament seleccionats a partir dels gustos, interessos i necessitats per crear el propi itinerari lector.

7.2 Compartir l’experiència de lectura en suports diversos, tot relacionant el sentit de l’obra amb la pròpia experiència biogràfica i lectora.

9.1 Comparar i contrastar les similituds i diferències entre diferents llengües reflexionant de manera progressivament autònoma sobre el seu funcionament.

9.2 Utilitzar i diferenciar els coneixements i estratègies de millora de la pròpia capacitat de comunicar i d’aprendre la llengua estrangera, amb suport d’altres participants i de suports analògics i digitals.

Càlcul de la nota final del curs

La nota final del curs s’obtindrà de les notes trimestrals. La nota del primer trimestre tindrà un valor del 25 %, la del segon trimestre valdrà 35% i la del tercer trimestre correspondrà al 40% restant.

Recuperació d’avaluacions suspeses

La recuperació d’un trimestre s'assolirà quan l’alumne/a aprovi el següent trimestre. Si es creu necessari, es demanarà alguna tasca específica.

 

MATÈRIA

Tecnologia i Digitalització

PROFESSORA

Charo Román

Instruments d’avaluació

  • Dossier i exercicis de la unitat
  • Informe tècnic de taller (tipus documents de Google o infografia)
  • Reptes proposats: Planificació, disseny i construcció/programació de solucions als reptes proposats.
  • Proves escrites.
  • Altres activitats derivades de les situacions d’aprenentatge significatiu

Criteris específics d’avaluació de cada competència

C1.1 Identificar i definir problemes o necessitats plantejades, tot cercant i contrastant la informació procedent de diferents fonts de manera crítica i segura, fent ús dels coneixements científics i tecnològics, avaluant-ne la fiabilitat i la pertinència.

C1.2. Analitzar i examinar productes tecnològics d’ús habitual a través de l’anàlisi d’objectes i sistemes, fent ús dels coneixements científics i tecnològics, utilitzant, si s’escau, eines de simulació, en la construcció de coneixement.

C2.1. Idear i dissenyar solucions tecnològiques originals a problemes plantejats, tot aplicant el procés tecnològic amb conceptes, tècniques i procediments interdisciplinaris amb actitud emprenedora, perseverant i creativa, documentant la informació en una memòria de projecte.

C2.2. Seleccionar, planificar i organitzar el temps, els materials i les eines, així com les tasques necessàries per a la construcció d’una solució definida en un projecte, treballant individualment o en grup de manera cooperativa.

C2.3. Aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny de solucions tecnològiques considerant tot el cicle de vida útil de l’objecte.

C3.1. Fabricar objectes o models mitjançant la manipulació i la conformació de materials, tot emprant instruments de mesura, eines i màquines adequades, posant en pràctica els fonaments d'estructures, mecanismes, electricitat i electrònica seguint les normes de seguretat i de salut.

C3.2. Avaluar el resultat d’una construcció tot contrastant les seves funcions en relació als requeriments tècnics del projecte, mitjançant l’observació i l’ús d’instruments de mesura per validar el resultat final.

C4.1. Documentar el procés de la creació d'un producte des del disseny fins a l’avaluació, elaborant la documentació tècnica i gràfica amb l'ajuda d'eines digitals, emprant els formats i el vocabulari tècnic adequats, de manera col·laborativa, tant presencialment com en remot.

C5.1. Descriure, interpretar i dissenyar solucions a problemes informàtics mitjançant algorismes i diagrames de flux, tot aplicant els elements i les tècniques de programació de manera creativa.

C5.2. Programar aplicacions senzilles per a diferents dispositius (ordinadors, dispositius mòbils i altres) emprant els elements de programació de manera apropiada, fent servir el programari i els llenguatges de programació adients i mòduls d'intel·ligència artificial que afegeixin funcionalitats.

C6.1. Fer un ús eficient i segur dels dispositius digitals d’ús quotidià en la resolució de problemes senzills, analitzant els components i els sistemes de comunicació, per identificar els riscos i adoptar mesures de seguretat per a la protecció de dades i equips.

C6.2. Crear continguts, elaborar materials i difondre'ls en diferents plataformes, configurant correctament les eines digitals habituals de l'entorn d'aprenentatge, ajustant-les a les necessitats i respectant les llicències i els drets d'autoria.

C7.1 Identificar la influència de l'activitat tecnològica en la societat i en la sostenibilitat ambiental al llarg de la història, analitzant-ne les aportacions i les repercussions tot valorant-ne la importància per al desenvolupament sostenible.

Càlcul de la nota final del curs

La nota de final de curs es calcularà amb la mitjana aritmètica dels tres trimestres.

Es tindrà en compte l’evolució de l’alumnat al llarg del curs.

Recuperació d’avaluacions suspeses

La professora facilitarà a l'alumnat les activitats i les instruccions pertinents per treballar les competenciès no assolides. Les activitats s’hauran de lliurar durant el primer mes del trimestre següent.

MATÈRIA

Projecte de biologia i ciències socials: “Una extraterrestre a begues”

“Fluint per la vida”

PROFESSORAT 

Elena Soler/David Corral

Instruments d’avaluació:

  • Treball individual a l’aula
  • Treball en grups cooperatius
  • Dossier del projecte
  • Producte final
  • Activitats de consolidació

Criteris específics d’avaluació de cada competència

Criteris d’avaluació Biologia i Geologia

2.1.- Resoldre qüestions relacionades amb els sabers de la matèria de Biologia i Geologia localitzant, seleccionant fonts fiables i organitzant informació mitjançant l’ús i citació correctes de diferents fonts.

2.2.- Reconèixer la informació amb base científica distingint-la de pseudociències, rumors, teories conspiratòries, falses notícies i creences etc., i mantenint una actitud escèptica davant d’aquests.

3.6.- Valorar la contribució de la ciència a la societat i la tasca de les persones que s’hi han dedicat, reflexionant sobre els biaixos de gènere en les ciències i la tecnologia, i entenent la recerca com una tasca col·lectiva i interdisciplinaria en constant evolució influïda pel context polític i els recursos econòmics.

Criteris d’avaluació Ciències Socials: Geografia i història

4.1.- Interpretar l’espai des d’una perspectiva sistèmica, a través del concepte de paisatge, identificant-ne els elements i les interrelacions existents.

4.2- Analitzar l’acció humana en els paisatges dins dels diferents ecosistemes planetaris, valorant la riquesa del patrimoni natural i cultural i detectant-ne les amenaces de degradació.

4.3.- Criticar i denunciar situacions d’injustícia social i de degradació ambiental a diferents escales, tant en l’àmbit urbà com en el rural, comprometent-se per la seva millora.

1.1.- Desenvolupar estratègies de cerca, tractament i organització de la informació per a la resolució de demandes relacionades amb fets i processos rellevants del present i del passat.

1.2.- Analitzar de manera crítica, responsable i creativa les fonts d’informació analògiques i digitals, contrastant les dades obtingudes i aplicant-les a diferents situacions i contextos.

1.3.- Elaborar i comunicar els coneixements adquirits mitjançant recursos expressius que incorporin diferents llenguatges i formats, emprant les possibilitats que ofereixen els entorns i recursos digitals.

1.4.- Incorporar i utilitzar adequadament el vocabulari propi de les ciències socials mitjançant intervencions orals, textos escrits i altres produccions, tot avançant en la construcció d’un discurs precís i rigorós

2.1.- Identificar i mostrar interès pels principals problemes que afecten la societat, adoptant una posició crítica, proactiva i de rebuig a situacions injustes i discriminatòries.

2.5.- Posicionar-se amb criteris propis i esdevenir ciutadans crítics amb consciència global mitjançant l’elaboració de productes personals o cooperatius ben argumentats, tot respectant les opinions dels altres.

3.2.- Diferenciar les causes i les conseqüències dels processos històrics i aplicar-ho en problemes actuals relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible.

3.5.- Identificar i utilitzar les fonts primàries i secundàries, valorant les seves aportacions al coneixement del medi i de les formes de vida en el present i el passat.

Càlcul de la nota final del curs

La nota final serà la mitjana del nivell d’assoliment de les competències de ciències socials i biologia i geologia.

MATÈRIA

Projecte de llengua castellana i música: “Tu la lletra, jo la música”

PROFESSORAT

Ana Moreno

Anna Jacas

Instruments d’avaluació

-Observació a l’aula: treball autònom a l’aula.

-Observació a l’aula: treball cooperatiu en petits grups.

-Lliurament de les diferents fases del projecte per a l’avaluació del procés.

-Entrega del projecte final.

Criteris específics d’avaluació de cada competència

Criteris d’avaluació de llengua castellana:

3.1. Realitzar narracions i exposicions orals amb planificació, fluïdesa, coherència i registre adequat.

4.1. Comprendre i interpretar el sentit global, l’estructura, la informació més rellevant i la intenció de l’emissor de textos escrits, realitzant les inferències necessàries.

5.1. Planificar la redacció de textos escrits, atesa la situació comunicativa, destinatari, propòsit i canal; redactar esborranys i revisar-los, i presentar un text coherent, cohesionat i amb el registre adequat.

5.2. Incorporar procediments bàsics per enriquir els textos, tenint en compte aspectes discursius, lingüístics i d’estil, amb precisió lèxica i correcció ortogràfica i gramatical.

6.1. Aplicar estratègies de cerca d’informació (localització, selecció i contrast), en diferents fonts, incloses les digitals, sobre temes d’interès acadèmic, a la xarxa i a les biblioteques, valorant críticament el resultat de la cerca.

6.2. Elaborar treballs d’investigació, organitzant la informació, integrant-la, i adoptant un punt de vista crític, sobre temes d’interès acadèmic, personal i social.

8.1. Explicar i argumentar la interpretació de les obres llegides a partir de l’anàlisi de les relacions internes dels seus elements, atesa la configuració dels gèneres i subgèneres literaris.

8.3. Crear textos personals o col·lectius amb intenció literària i consciència d’estil.

9.1. Revisar els propis textos i fer propostes de millora argumentant els canvis a partir de la reflexió metalingüística. Identificar i esmenar alguns problemes de comprensió i producció de textos utilitzant els coneixements explícits sobre la llengua i el seu ús.

9.3. Formular generalitzacions sobre aspectes bàsics del funcionament de la llengua a partir de l’experimentació, comparació i transformació d’enunciats, així com la formulació d’hipòtesis i la cerca d’exemples.

Criteris d’avaluació de Música:

1.2 Identificar les característiques, elements i tècniques de diferents propostes musicals de la nostra cultura i d’altres, a través de diferents suports audiovisuals, evidenciant una actitud d’obertura, interès i respecte.

2.1 Improvisar lliurement o a partir de pautes guiades, individuals o grupals, utilitzant el cos, la veu o els instruments i desenvolupant la creativitat i l’autoconfiança.

2.2 Mostrar habilitats musicals individuals i grupals a través de la interpretació, enfortint l’autoestima i la consciència col·lectiva.

3.1 Utilitzar tècniques d’interpretació musical i corporal per al desenvolupament de les destreses musicals, potenciant l’expressió d’emocions i la seguretat en si mateix/a.

3.2 Mostrar iniciativa en els processos creatius participant com a intèrpret en actuacions i manifestacions musicals i escèniques dins i/o fora de centre.

3.3 Aplicar tècniques d’interpretació musical i de moviment en audicions i concerts a l’aula i fora, desenvolupant la creativitat i el respecte cap als altres.

4.1 Crear composicions bàsiques vocals, instrumentals, coreogràfiques i multidisciplinàries de manera individual i/o col·laborativa, mostrant respecte a idees, emocions i sentiments del grup.

4.2 Organitzar produccions que utilitzin la veu, el cos, els instruments i/o les eines digitals per al desenvolupament de projectes musicals, amb actitud inclusiva i cohesionadora, tenint en compte les oportunitats personals, socials i professionals.

Càlcul de la nota final del curs

El càlcul de la nota final del projecte serà la mitjana aritmètica de la nota de les diferents competències adquirides.