Kedvezményezett neve: Lábatlan Város Önkormányzat

Projekt címe: Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont Lábatlanon

A támogatás összege: 240.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00003

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A település központjában található, a történet szerint postakocsi állomásként, majd a Gerenday család kőfaragó műhelyeként, végül lakásokként használt épület hasznosítására az elmúlt évek során több elképzelés is született, a lebontástól egészen a pályázati forrásból történő közösségi házzá alakításig.

 

A Területfejlesztési Operatív Program 2016. évi társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés megnevezésű felhívásának megjelenésével, egy 2014 óta zajló több körös projektfejlesztés eredményeképpen Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont kialakítás Lábatlanon címet viselő pályázat került beadásra. Az elképzelések szükségességének, indokoltságának köszönhetően a pályázat az idei évben 240.000.000 Ft összegű támogatásban részesült.

 

Az elképzelések szerint a felújításra kerülő épület a település és környékének természeti értékeit, idegenforgalmi kínálatát mutatja be, és lehetőséget teremt akár nagyobb látogató csoportok fogadására. A kialakításra kerülő helyiségek között megtalálható egy nagyobb méretű előadóterem, kiállítótér, és kerékpáros pont is. A többcélú előadóterem vetítések, oktatások, foglalkozások lebonyolítására alkalmas. A kiállítótér 5 termének központi témáját a Lábatlanhoz köthető szakmák (cementgyártás, kőfaragás, papírgyártás) és a környék természeti értékei (Duna, Gerecse) adják. A kiállítások a hagyományos bemutatóeszközök mellett innovatív (pl: video box, suttogó fal) és interaktív elemekkel (pl: érintőképernyő, webes applikáció) kerülnek felszerelésre. A kerékpáros pont megnevezés egy kerékpár üzletet és szervizt takar, mely a turisták mellett a településen és környékén élők kerékpározással kapcsolatos igényeinek kiszolgálására hivatott.

Megvalósítási helyszín: 2541-Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 170. (375/5 hrsz)

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.04.15.

Projekttel kapcsolatos további információ az alábbi elérhetőségeken érhető el: Lábatlan Város Polgármesteri Hivatala, 2541-Lábatlan, József Attila u. 60., polghiv@labatlan.hu, 33/517-500 2 mellék


A BERUHÁZÁS KÉPEI

  1. FELÚJÍTÁS ELŐTTI ÁLLAPOT


II. A FELÚJÍTÁS KÉPEI

belső bontási munkák

belső szintek kiegyenlítése

tetőfelújítás a meglévő pala fedés eltávolításával kezdetét veszi

az eltávolított pala fedés alól előkerült az épületet eredetileg borító fazsindely

héjazat eltávolítása

tetőszerkezet részleges cseréje

új belső nyílások kialakítása

korábban különálló két épületrész összekötése

belső falak szigetelése és gipszkarton válaszfalak és burkolások készítése

külső homlokzati hőszigetelés készítése, külső nyílászárók kibontása

tető héjazat készítése

belső hőszigetelés

padlófűtés szerelés

beépített új nyílászárók

az épület 10-es út felőli külső homlokzatának süttői mészkővel történő burkolása

előadóterem mészkő burkolása