__________________________________________________________________________

27-11-2021

Hans Keizer wint the battle van de Albert Cuyp

De strijd bij de senioren ligt na de elfde speelronde weer helemaal open. Hans Keizer ontbrak een aantal speelavonden, maar donderdag liet hij zien uit het juiste schaakhout gesneden te zijn. Ongeslagen koploper Erik Steur (Van Leur) haalde samen met Hans nostalgische herinneringen op aan hun tijd op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Beiden waren uiteraard werkzaam in een viskraam. Erik fileerde zijn tegenstander hardhandig op de 64 velden, maar de kop kreeg hij niet eraf. Hij gooide de boel open om zijn doel te bereiken en dat zijn juist de momenten waarop Hans als een gladde aal weet te ontsnappen. Eriks stelling stortte in en Hans pakte het volle punt. Nico Koning profiteerde maximaal van de misgreep van zijn concurrent. Hij moest daarvoor tot het uiterste gaan om Michel Molenaar (Barre) te verslaan. Michel had zich goed voorbereid, maar na pionverlies in het middenspel kwam hij moeilijk te staan. Bijna ontsnapte hij met remise. Toch moest hij na 61 zetten zijn meerdere erkennen in Nico. Jan Tol (Foe) werd volledig overspeeld door Frans Vlugt. Hij had echter alle geluk van de wereld dat Frans in gewonnen stelling door zijn vlag ging.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Nico Koning

7

½

2. Erik Steur (Van Leur)

7

½

3. Hans Keizer

7

½

4. Jan Tol (Foe)

7

5. Jan Veerman (Verdi)

6

½

__________________________________________________________________________

26-11-2021

Wiebe Maas nadert juniorentop

Wiebe Maas leek als jeugdtalent even de motivatie kwijt te zijn en naam kort afscheid van het schaken. Dit seizoen keerde hij terug op de donderdagavond bij de junioren en senioren. Het was duidelijk even wennen voor Wiebe, want de start verliep moeizaam. De laatste weken is hij echter bezig aan een opvallende opmars: in de laatste vier speelronden won hij drie keer, waardoor hij inmiddels is geklommen naar de derde plaats bij de junioren. Niels Hoens dacht zijn partij al gewonnen te hebben, maar Wiebe verraste hem onverwacht. "Liever win ik overtuigend", merkte Wiebe na afloop op.

1. Alpay Özdemir

5

½

2. Levent Özdemir

5

3. Wiebe Maas

4

½

__________________________________________________________________________

25-11-2021

Jeugdschakers leren over de jager, de helper en de bewaker

Woensdag werd geen jeugdcompetitie gespeeld, maar schaaktrainer Robbert van Dijkhuizen van de Delemarre Chess Academy (DCA) kwam langs om de jeugd weer de nodige schaakkennis bij te brengen. Het ging ditmaal over het aanvallen van de koning, hoe je daarbij andere stukken kunt laten helpen en hoe vluchtvelden door weer andere stukken gedekt worden. Heel toepasselijk gebruikte hij hiervoor de termen jager, helper en bewaker. Het werd daardoor een spannend verhaal waarin de soms ingewikkelde aanvalsmethoden toch snel werden begrepen door verschillende jeugdschakers. Ook het gebruik van de veldnamen om met woorden te zeggen hoe je wilt zetten werd door velen vlug opgepikt. Tussendoor kwamen termen als penning en röntgen langs omdat dit soort thema's vaak een belangrijke rol spelen bij een aanval op de vijandelijke koning. Het was wederom een instructieve en leerzame avond voor de jeugd.

__________________________________________________________________________

22-11-2021

Hing Ting Lai wint 17e rapidkampioenschap NHSB

Zaterdag 20 november werd in Cafe-restaurant De Groene het individueel Noord-Hollands kampioenschap rapidschaak gespeeld onder de naam 'Schaken op de Dijk'. Het was alweer de 17e editie van het toernooi dat georganiseerd wordt door schaakclub Volendam in samenwerking met de NHSB. Omdat de recente coronamaatregelen roet in het eten dreigden te gooien was Volendam bijzonder verheugd dat alle inspanningen niet voor niets waren geweest. Ondanks de verplichte QR-code vonden 48 schakers hun weg naar de gezellige locatie tegenover de monumentale visafslag. In de hoofdgroep presteerden de twee internationale meesters Hing Ting Lai (elorating 2443) en Manuel Bosboom (2411) naar verwachting. Ze eindigden op plaatsen 1 en 2 en hielden de rest van het deelnemersveld op flinke afstand. Bijzonder verheugend was de komst van de eerste dame met een schaaktitel, de Duitse vrouwenkandidaatmeester Katharina Ricken (1990) die voor schaakclub Purmerend uitkomt. Ze wist een knappe 6e plaats te bereiken. De vier schakers van Volendam wisten helaas geen prijs te winnen in de hoofdgroep. NHSB-voorzitter Jan Poland bleek over een ijzeren conditie te beschikken. Hij was al vroeg uit de veren om het NHSB-schaakmateriaal te brengen en veroverde daarna ook nog eens de 1e plaats in groep A. Michel Molenaar (Barre) verdedigde de eer van de thuisclub met verve en pakte de 1e plaats in groep B. In de groepen C en D veroverden Jacob Gerritz en Nizar Alayoubi de titel. De volledige uitslagen staan onder het menu NHSB-rapidtoernooi, maar ook het verslag van het lokale nieuwsblad Nieuw-Volendam, het verslag op de site van de NHSB (z.s.m.) en de terugblik van Co Buysman van Caïssa-Eenhoorn zijn de moeite waard om te lezen.

Hing Ting Lai (rechts) heeft de eerste prijs ontvangen van Henk Veerman van het organiserende Volendam

__________________________________________________________________________

20-11-2021

Erik Steur wint 1e periode senioren

In de 10e speelronde van de senioren moest de winnaar van de eerste periode uit het tweegevecht tussen Erik Steur (Van Leur) en Nico Koning komen. Concurrent Jan Veerman (Verdi) was niet alleen door corona geveld, maar daarmee ook uitgeschakeld voor de eerste trofee van het seizoen. Nico had slechts baat bij een zege. Erik opende sterk, offerde een toren voor een paard en startte een gevaarlijke aanval op Nico's koningsstelling. De belegering stokte na ruil van de dames. Erik slaagde er echter in om zijn stelling langzaam te verbeteren. Toen Nico nog maar iets meer dan een minuut op de klok restte tegenover vijf voor Erik, durfde hij de gok niet te nemen om zijn materiële voordeel vol in te zetten voor de winst. Hij bood remise aan dat door Erik werd geaccepteerd. Hans Keizer ruilde zelf een paard voor een toren tegen Martijn Veerman en wikkelde dit wel af naar winst.  Michel Molenaar (Barre) blijft de leiders op de voet volgen met een knappe plusremise tegen Jan Veerman (Kluit). Jan Tol (Foe) doet dit ook dankzij een misgreep van Henk Veerman in een scherpe koningsaanval.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Erik Steur (Van Leur)

7

½

2. Nico Koning

6

½

3. Jan Veerman (Verdi)

6

4. Hans Keizer

6

5. Michel Molenaar (Barre)

6

Erik Steur won de eerste trofee bij de senioren

__________________________________________________________________________

19-11-2021

Stuivertje wisselen bij de junioren

De uitdrukking zal bij de junioren niet bekend zijn omdat hij uit het guldens tijdperk komt, maar het veelvuldig ruilen van plek werd vroeger aangeduid met ‘stuivertje wisselen’. De herkomst is een kinderspel waarbij een muntje van 5 guldencenten werd gebruikt. Alpay Özdemir nam de eerste plek weer over van zijn broer Levent die met Frans Vlugt een voormalige Nederlands schaakkampioen bij de veteranen trof. Het was daarom geen schande dat Levent aan het kortste eind trok. Alpay vond in Kees Ruyter een bijna even oude opponent als Frans. Kees wil het schaken weer oppakken en moest na een nederlaag constateren dat de jeugdige scherpte hem nog iets teveel is.

De stand aan kop bij de junioren:

1. Alpay Özdemir

5

2. Levent Özdemir

4

½

3. Thomas Bakker

4

__________________________________________________________________________

18-11-2021

Mika Roelofsen neemt de leiding

In groep A van de jeugd is Mika Roelofsen de tweede periode uitstekend gestart. Met een paardvork wist hij Liam Doevendans materiaal te ontfutselen en de partij te winnen. Berend Koole herstelde zich van zijn eerdere nederlaag tegen Finn Diepenhorst. Finn had een gewonnen stelling bereikt, maar Berend rechtte zijn rug en zette de vijandelijke koning alsnog mat. Sam Kotte liet in haar eerste partij zien dat ze al behoorlijk goed kan schaken. Toch moest ze uiteindelijk buigen voor de meer ervaren Sophier Neefjes. Dex Zwarthoed ontsnapte aan een nederlaag tegen Leon Veerman dankzij pat, terwijl Nienke Douma hiermee ditmaal niet wist te ontsnappen tegen haar broer Aaron.

De koplopers na de 2e ronde van periode 2:

Groep A: Mika Roelofsen

2

Groep B: Sophier Neefjes

2

Groep C: Aaron Douma

1

__________________________________________________________________________

17-11-2021

NHSB-rapid op zaterdag 20 november GAAT DOOR

Om interpretatieverschillen van de nieuwe coronaregels te voorkomen heeft de organisatie van het NHSB-rapidtoernooi vandaag (nogmaals) contact gehad met de eigenaar van café-restaurant De Groene, met KNSB-competitieleider Koos Stolk en met scheidsrechter Joost Jansen. Met de vereiste QR-controle hoeven de deelnemers geen 1,5 meter afstand te houden. Wel moet zoveel mogelijk een vaste zitplaats gezocht worden. Het toernooi GAAT DOOR. Momenteel staat de teller op 53 deelnemers, waaronder de drie Internationale Meesters Hing Ting Lai, Manuel Bosboom en Pieter Hopman. Er wordt rustig droog weer voorspeld, het enthousiasme van iedereen is groot, de makrelen worden gerookt, dus het belooft een prachtig toernooi te worden.

__________________________________________________________________________

16-11-2021

Schaakles voor de jeugd t/m 12 jaar van Robbert van Dijkhuizen verplaatst naar woensdag 24 november in PX

De schaakles voor de jeugd t/m 12 jaar die voor morgen op het programma stond is verplaatst naar volgende week woensdag om 18:45 uur in PX. Deze les zal gegeven worden door Robbert van Dijkhuizen van de Delemarre Chess Academy (DCA). De deelnemers dienen zich aan de coronamaatregelen te houden en bij ziekteverschijnselen niet naar PX te komen.

__________________________________________________________________________

14-11-2021

NHSB-team verliest van Texelaars

Volendams hoogste regionale NHSB-team mocht eenmalig op zaterdag een wedstrijd spelen i.p.v. doordeweeks, omdat de bezoekers van schaakclub En Passant uit Texel anders de laatste boot zouden missen. Hoewel PX-beheerder Jan Hildering weer alles tot in de puntjes had verzorgd en de verwachte drukte vanwege het optreden van Jan Smit uitbleef na de kersverse 37e corona-persconferentie, wilde het niet lukken aan de acht borden. Alleswinner Jeroen Smit maakte een fout in de opening die zijn eerste nederlaag voor de bond betekende. John Bond (Sportkous) zette Volendam weer op gelijke hoogte en kopman Erik Steur (Van Leur) sleepte knap remise uit het vuur tegen de sterke Jan Willem Duijzer (elo 2112). Toen Henk Veerman en Jan Sier (Boei) kansen op groot voordeel niet pakten en beiden een nederlaag dienden te slikken, moest een klein wonder gebeuren. Nico Koning wist de onverzettelijke Gert Both met een koningsaanval te overrompelen en Jan Veerman (Kluit) wikkelde een voordelig eindspel tegen Gerard Postma netjes af. Op dat moment stond Jan Veerman (Verdi) echter al kansloos verloren tegen Jaap Dros, zodat de eilanders tevreden richting veerboot in Den Helder konden vertrekken met een 3½-4½ overwinning op zak. Op de site van En Passant staat een verslag van Jaap Dros.

__________________________________________________________________________

13-11-2021

Hogeschoolschaak van Jan Sier

Voor de liefhebbers viel er weer veel te genieten in de 9e speelronde bij de senioren. De strijd tussen de kopmannen Jan Veerman (Verdi) en Erik Steur (Van Leur) werd door Erik beslist met een correct kwaliteitsoffer. Zo langzamerhand begint dit offer een gevreesd wapen te worden van de hoogst gerate schaker van de club. De koning van Jan moest het vrije veld in, waarna het van kwaad tot erger ging. Jan Tol (Foe) en Nico Koning belandden in een stelling waarin beiden vreesden om in het nadeel te komen door geen zetherhaling te spelen. Remise was het logische gevolg. Michel Molenaar (Barre) loste een complexe slagwisseling in het centrum correct op tegen Frans Vlugt waarna een puntenverdeling werd overeengekomen. Jan Veerman (Kluit) klom naar de top 5 dankzij een fraaie, winnende torenmanoeuvre. Het mooiste partijfragment verscheen echter op het bord bij Gerard Veerman (Bus) en Jan Sier (Boei). Gerard leek met een extra vrijpion op weg naar een zege. Jan bleef zijn koning bestoken met dreigingen. Gerard dacht op de h-lijn een pionnetje mee te snoepen, maar hij kwam van een koude kermis thuis.

Stelling tussen Gerard Veerman en Jan Sier na 56. Kg4xh5 met zwart aan zet

Jan speelde de winnende combinatie 1. ... Tb3xg3 2. Te4-e7 (voorkomt g7-g6 mat) Pg1-h3 (dreigt Ph3-f4 mat) 3. Te7-f7 Ph3-f4! Tf7xf4 4. g7-g6 mat. Na 2. Te4-g4 lijkt wit zich te kunnen redden, maar dan volgt torenverlies na g7-g6+ 3. Kh5-g5 Pg1-h3+ 4. Kg5-f6 Tg3xg4 en wit staat verloren.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Erik Steur (Van Leur)

7

2. Nico Koning

6

3. Jan Veerman (Verdi)

6

4. Michel Molenaar (Barre)

5

½

5. Jan Veerman (Kluit)

5

__________________________________________________________________________

12-11-2021

Levent Özdemir bovenaan bij de junioren

Bij de junioren nam Levent Özdemir de eerste plek over van zijn broer Alpay dankzij een prachtige aanval tegen Jan Dijkgraaf. Met een open b-lijn zette hij alle zware stukken tegenover de koningsstelling van Jan die uiteindelijk

bezweek. Alpay leek eveneens op weg naar een verrassing tegen Martijn Veerman, maar Martijn ontsnapte dankzij een paardvork op koning en dame. Thomas Bakker veroverde met Jan Ettema weer een seniorenscalp en klom naar de derde plek bij de junioren.

De stand aan kop bij de junioren:

1. Levent Özdemir

4

½

2. Alpay Özdemir

4

3. Thomas Bakker

4

__________________________________________________________________________

11-11-2021

Finn Diepenhorst start sterk in 2e periode

Voor de jeugd stond de eerste ronde van de tweede periode op het programma. Finn Diepenhorst en Sophier Neefjes startten bijzonder overtuigend met zeges op de twee schakers met de meeste winstpunten tot nu toe, Berend Koole en Mika Veerman. Naar de strijd tussen Liam Doevendans en Mika Roelofsen werd met spanning uitgekeken. De kansen wisselden voortdurend tot Mika in het eindspel met dame en toren de koning van Liam mat wist te zetten. Nienke Douma leek meermaals mat gezet te worden door Dex Zwarthoed, maar steeds ontsnapte ze op miraculeuze wijze. Toen Dex zijn dame liet slaan werd het zelfs nog remise.

De totaalstand aan kop over de 1e en 2e periode bij de jeugd:

1. Berend Koole

6

½

2. Mika Roelofsen

5

½

3. Finn Diepenhorst

5

½

4. Sven Veerman

5

½

5. Mika Veerman

5

6. Liam Doevendans

5

Finn Diepenhorst won verrassend van de koploper

__________________________________________________________________________

9-11-2021

Volendam 1 redt het net niet tegen Het Spaarne

Na de vrije ronde in oktober mocht Volendams landelijke team zaterdag aan het Spaarne in Haarlem aantreden tegen SV Het Spaarne. Hoewel het weerzien met vele oude bekenden de schakers goed deed, gold dat niet voor het resultaat. De dag voor de wedstrijd bleek Volendams sterkste schaker Erik Steur getroffen door een fikse kou. Met de net ingestelde nieuwe coronamaatregelen inclusief QR-controle moest Erik afzeggen. Gelukkig bleek John Bond op het laatste moment bereid om in te vallen. Door het wegvallen van Erik en clubkampioen Luuk van Essen hadden de Haarlemmers op 7 van de 8 borden een hogere elorating dan Volendam. Een revanche voor de geflatteerde 6½-1½ nederlaag in het IJsselmeerdorp in 2020 lag daarom voor de hand. Halverwege de strijd keek Volendam slechts tegen een kleine 3-2 achterstand aan dankzij een zege van Jan Veerman (Kluit) op Paul Neering, waarna Jan Tol (Foe) onverwacht het heft in handen kreeg tegen Colleen Otten. Na stukwinst zag de Haarlemse met een rating van 2031 zich genoodzaakt het gevecht te staken, 3-3. Op de schouders van Enno Veerman en John Bond rustte de zware taak de verrassing compleet te maken. Enno had een pion meer, maar in vliegende tijdnood ging het mis tegen Aad de Bruijn. John Bond wist met ruim 300 elopunten minder dan Fer Mesman een knappe remise uit het vuur te slepen, waardoor Volendam een minimale nederlaag van 4½-3½ moest slikken.

__________________________________________________________________________

7-11-2021

Erik Steur profiteert van afwezigheid concurrenten

De achtste speelronde van de senioren en junioren bood Erik Steur (Van Leur) de ideale mogelijkheid om zijn ambities kracht bij te zetten. Op papier is Erik de sterkste schaker van de club, maar het clubkampioenschap ontbreekt op zijn palmares. Concurrenten Jan Veerman (Verdi), Nico Koning en Jan Tol (Foe) waren afwezig. Erik trof in Jan Sier (Boei) een speler in vorm, die zich verkeek op een giftige centrumpion. Jan kon het kleinood niet weerstaan en moest dit bekopen met verlies. Michel Molenaar (Barre) en Henk Veerman profiteerden eveneens van de absenties. Jan Manschot verslikte zich opmerkelijk genoeg in een vergelijkbaar giftig pionnetje van Michel. Henk en John Bond (Sportkous) volgden 16 zetten lang de theorie, maar toen John op zet 17 mistastte sloeg Henk direct toe. Bij de junioren veranderde niets bovenin. De topspelers waren zoveel geklommen op de ranglijst dat ze louter sterke senioren ontmoetten die een tandje te hoog gegrepen bleken.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Jan Veerman (Verdi)

6

2. Erik Steur (Van Leur)

6

3. Nico Koning

5

½

4. Michel Molenaar (Barre)

5

5. Hans Keizer

4

½

__________________________________________________________________________

5-11-2021

Eerste periodekampioenen bij de jeugd

Na de achtste speelronde zijn bij de jeugd de kampioenen van de eerste periode duidelijk. In groep A pakte Berend Koole verdiend de titel. Hij moest voor het eerst dit seizoen buigen, maar dat deed niets af aan zijn fraaie score van 6 punten uit de voorgaande 7 partijen. Mika Roelofsen wist een toren van Berend te veroveren en uiteindelijk te zegevieren. In groep B ging de titel naar Sven Veerman, die een knappe overwinning boekte op Liam Doevendans. Liam sloeg met zijn dame een stuk dat helaas voor hem gedekt stond. Het verlies van de dame kon hij daarna niet meer rechtzetten. Sven promoveert naar groep A. In groep C ging de titel naar Mika Veerman, die een fraaie zege boekte op Leon Veerman. De mooiste winst van de avond werd echter geboekt door Dex Zwarthoed. Met een vernuftig dameoffer gevolgd door een stikmat met zijn paard wist hij mat te geven.

De kampioenen na de 8e ronde van periode 1:

Groep A: Berend Koole

6

½

Groep B: Sven Veerman

4

½

Groep C: Mika Veerman

5

Dex Zwarthoed won met de mooiste combinatie van de avond

__________________________________________________________________________

30-10-2021

Drie spelers zonder puntverlies na eerste interne rapidavond

In het speeltempo van 15 minuten per partij en 5 extra seconden per gespeelde zet werd de interne rapidcompetitie afgetrapt. Drie partijen stonden op het programma, waarbij zich zoals altijd hartverscheurende taferelen op de borden voordeden in de eindfase. Kwalitatief correcte zetten spelen en niet door de vlag gaan (op tijd verliezen) is het devies, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toen alle rookwolken waren opgetrokken konden 3 van de 25 schakers ongeschonden het strijdtoneel verlaten. Jan Tol (Foe) was op papier de sterkste van de avond en voldeed aan de verwachtingen. Zelfs met een halve minuut op de klok tegen tien minuten voor Nico Koning hield hij het hoofd koel. Michel Molenaar (Barre) had iets minder zware tegenstanders, maar pakte eveneens de volle buit van drie punten. Jeugdkampioen Lennart Dijkgraaf zorgde als kersverse juniorspeler misschien wel voor de grootste surprise. Hij klopte achtereenvolgens Sam Schilder en Levent Özdemir, waarna hij net als de andere jongste junioren een bye nam voor de derde partij. Na afloop was er nog gelegenheid om beneden in PX met een aantal andere bezoekers gezellig na te praten over een geslaagde avond.

De stand aan kop na 3 speelronden:

1-2. Jan Tol (Foe), Michel Molenaar (Barre)

3

3. Lennart Dijkgraaf

2

4-11. Jan Veerman (Kluit), Kees Blokker, Reinier Bodemeijer, Nico Koning, Jan Sier (Boei), Martijn Veerman, Henk Veerman, John Bond (Sportkous)

2

Michel Molenaar (rechts) geniet na afloop van zijn 100% score

__________________________________________________________________________

29-10-2021

Mika Veerman en Mika Roelofsen stelen de show bij de jeugd

In een dubbele speelronde zorgden twee Mika's afgelopen woensdag voor de grootste verrassingen bij de jeugd. Mika Veerman won eerst van zijn oudere broer Sven dankzij een sterke dame en toren. Daarna overspeelde hij koploper Berend Koole, die tot zijn grote schrik nog juist wist te ontsnappen met pat. Nieuwkomer Mika Roelofsen uit Broek in Waterland deed niet onder voor zijn naamgenoot. Eerst versloeg hij Aaron Douma, waarna hij een gemotiveerde Sven Veerman tegenover zich trof. Sven leek zich te revancheren met torenwinst, maar toen Mika met zijn overgebleven pionnen naar de overkant van het bord liep was er geen houden meer aan. Berend behield de leidende positie in groep A doordat het hem lukte de koning van concurrent Liam Doevendans midden op het bord mat te zetten. Aaron Douma herstelde zich in de tweede partij dankzij een knappe zege op Leon Veerman.

De koplopers na de 7e ronde van periode 1:

Groep A: Berend Koole

6

½

Groep B: Sven Veerman

3

Groep C: Mika Veerman

4

De jeugd speelde ronde 6 en 7 op één avond

__________________________________________________________________________

25-10-2021

Jan Veerman (Verdi) nieuwe lijstaanvoerder

In een rechtstreeks duel slaagde Jan Veerman (Verdi) er donderdag in om Nico Koning van de eerste plaats te verdringen bij de senioren. Nico was de ongeslagen koploper t/m de zesde speelronde. Er ontspon zich een interessant gevecht tussen de twee matadoren dat uitmondde in een paardeneindspel. Jan stond objectief verloren met vier pionnen tegenover vijf van Nico. In de uitvluggerfase wist hij het edele dier van de koploper echter te vangen in een hoek van het bord, waarna de zege een kwestie van techniek was. Topfavorieten Erik Steur (Van Leur) en Jan Tol (Foe) maakten geen fout. Beiden wisten winnend voordeel te behalen met een combinatie tegen Gerard Veerman (Bus) en John Bond (Sportkous), waarbij die van Erik heel diepzinnig was en die van Jan rechttoe rechtaan. Het bestuursduel tussen voorzitter Jan Veerman (Kluit) en secretaris Henk Veerman werd ditmaal in het voordeel van de secretaris beslist.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Jan Veerman (Verdi)

5

½

2. Nico Koning

5

3. Erik Steur (Van Leur)

4

½

4. Hans Keizer

4

5. Jan Manschot

4

__________________________________________________________________________

23-10-2021

Drie O's blijven aan de leiding bij de junioren

De onderlinge strijd bij de junioren is ongemeen spannend. Vanwege de herfstvakantie was Casper Ouderdorp afwezig, waardoor de twee andere O's - de broers Alpay en Levent Özdemir - de mogelijkheid hadden om wat afstand te nemen van hun jonge concurrent. Alpay leek tegen een nederlaag aan te lopen nadat hij een paard kwijtraakte tegen Jan Manschot, maar hij had voldoende compensatie met pionnen om toch remise te bereiken.

Levent ging een moeilijk eindspel tegemoet tegen Thomas Bakker. Beiden lieten een pion naar de overkant rennen, waarbij Thomas een belangrijk tempo verloor en twee verbonden vrijpionnen op de 6e en 7e rij niet meer kon laten promoveren. Levent won. Bij Stanley Snoek is het alles of niks. Hij ging flink tekeer en hakte het ene na het andere vijandelijke stuk van het bord om tevreden met het volle punt huiswaarts te keren.

De stand aan kop bij de junioren:

1. Alpay Özdemir

4

2. Levent Özdemir

4

3. Casper Ouderdorp

3

½

__________________________________________________________________________

21-10-2021

Jeugd speelt alternerend simultaan

Vanwege de herfstvakantie was een aantal jeugdschakers gisteren afwezig. Daarom werd gekozen voor een aantrekkelijk alternatief. De jeugdleiders John Bond (Sportkous) en Jan Veerman (Kluit) speelden als simultaangevers een zgn. alternerende simultaan. Na een zet van een jeugdspeler waren John en Jan afwisselend de tegenstander voor één zet. Sophier Neefjes wist de twee jeugdleiders als enige te verslaan.

Dex Zwarthoed en Berend Koole spelen een zet

__________________________________________________________________________

18-10-2021

Alpay Özdemir pakt eerste plaats terug

In de zesde ronde van de interne competitie leek Gerard Veerman (Bus) hard op weg om de prijs te winnen voor de mooiste seniorenpartij van de maand. Een fraaie koningsaanval met dame en twee lopers was van alle kanten correct. Op het moment suprême bekroop hem ten onrechte een onzeker gevoel, waardoor hij zijn aandacht naar de andere kant van het bord verplaatste. Het kostte hem een loper, terwijl eeuwige roem in het verschiet lag. Tegenstander Jan Veerman (Verdi) wist wel raad met dit kleinood en boekte een vol punt. Hans Keizer deed niet onder voor Jan Verdi. Hij stond een stuk achter tegen Jan Veerman (Kluit), maar Hans moet nooit afgeschreven worden. In een moment van onoplettendheid werd Jan op de onderste rij schaakmat gezet. Het juniorengevecht tussen Alpay Özdemir en Jan Dijkgraaf werd in het voordeel van Alpay beslist. Omdat Casper Ouderdorp en Levent Özdemir hun partij in evenwicht hielden, blijven ze Alpay op de voet volgen bij de junioren.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Nico Koning

5

2. Jan Veerman (Verdi)

4

½

3. John Bond (Sportkous)

4

4. Hans Keizer

4

5. Gerard Veerman (Bus)

3

½

De stand aan kop bij de junioren:

1. Alpay Özdemir

3

½

2. Casper Ouderdorp

3

3. Levent Özdemir

3

Alpay Özdemir terug aan de leiding bij de junioren

_____________________________________________________________________________

15-10-2021

Landelijk bekerteam uitgeschakeld na tiebreak

Voor de landelijke KNSB-beker had Volendam net als in de voorgaande editie een thuiswedstrijd geloot tegen schaakclub Aartswoud uit Hoogwoud. Hoewel Aartswoud op papier een sterkere bezetting kende aan alle vier borden was daar in het spel weinig van te merken. Erik Steur (Van Leur) en Jeroen Smit boekten knappe overwinningen, maar Jan Tol (Foe) liet zich de kaas van het brood eten door Marc Helder. Omdat Nico Koning een pion had gewonnen van Peter Holscher leek een nieuwe verrassing in de maak, maar in het eindspel wist de ervaren Holscher toch aan het langste eind te trekken. De 2-2 stand maakte een tiebreak met vier snelschaakpartijen van 3 minuten noodzakelijk. Deze werd overtuigend door Aartswoud gewonnen, waardoor de West-Friezen in de volgende ronde mogen uitkomen tegen De Wijker Toren uit Beverwijk. Op de site van Aartswoud staat een leuk verslag van Marc Helder.

_____________________________________________________________________________

14-10-2021

Inschrijvingen voor NHSB-rapid van zaterdag 20 november 2021 verlopen vlot

Na één week is het aantal inschrijvingen voor de 17e editie van het individueel Noord-Hollands kampioenschap rapidschaken op zaterdag 20 november 2021 al opgelopen tot bijna 30. Blijkbaar schrikken de opgelegde coronamaatregelen de meeste schakers niet af. In vergelijking met voorgaande jaren is ervoor gekozen om de peildatum voor de elorating, die de plaatsing in de groepen bepaalt, te stellen op 1 oktober 2021 i.p.v. 1 augustus 2021. Sinds kort wordt de ratinglijst door de KNSB per maand bijgewerkt in plaats van eens per drie maanden.

__________________________________________________________________________

13-10-2021

Hoogste regionale NHSB-team onderuit in Alkmaar

Dinsdag 12 oktober mocht het hoogste NHSB-team onder de naam Volendam N1 in Alkmaar aftrappen voor de regionale competitie in klasse 1A. Door het wegvallen van een aantal sterkhouders was de gemiddelde teamrating behoorlijk afgenomen. Waar Volendam op de hoogste borden nog redelijk tegenwicht kon bieden in eloratings, was op de laatste vier borden sprake van een gemiddeld verschil van zo'n 220 elopunten met tegenstander De Waagtoren N2. Op deze laatste borden werden alle partijen verloren, hoewel het daar in het middenspel niet naar uitzag. Pas in het eindspel en de uitvluggerfase werd het niveauverschil merkbaar. Aan de eerste vier borden boekte Volendam drie remises voor Jan Tol (Foe), Jan Veerman (Verdi) en Nico Koning en een winstpartij voor debutant Jeroen Smit. Jeroen ving een gevaarlijke aanval op de koningsstelling inclusief stukoffer soepel op en wikkelde makkelijk af naar een gewonnen eindspel. Eindstand De Waagtoren N2-Volendam N1 5½-2½.

Stelling Daan de Vetten-John Bond na 29. b2xc3

Eén van de gemiste kansen deed zich voor bij John Bond (Sportkous), die met de zwarte stukken in bovenstaande stelling kon winnen door te profiteren van de geheel buitenspel staande witte dame. Hij kon de witte koning opjagen met 29. … Tc8xc3+ 30. Kc2xc3 Tf7-c7+ 31. Kc3-b3 De4-c4+ 32. Kb3-a3 a7-a5 33. Td3-b3 Dc4-c5 34. Ka3-a4 b7-b5 35. Tb3xb5 (anders mat) Dc5-c4+ 36. Ka4-a3 Dc4xb5 en mat volgt snel. John had het thema herkend, maar vermoeidheid speelde hem parten en even later werd hij zelf matgezet.

__________________________________________________________________________

10-10-2021

Gerard Veerman (Bus) houdt stand in seniorencompetitie

In de vijfde speelronde van de interne competitie werd nummer twee Gerard Veerman (Bus) gekoppeld aan koploper Nico Koning. Nadat Nico in het middenspel een kans op stukwinst had gemist, nam Gerard langzaam het heft in handen. Bevreesd voor een fout in het eindspel bood hij in een voordelige stelling remise aan waar zijn tegenstander zich ook in kon vinden. Nieuwkomer Jan Manschot is met een pikstart naar plek 3 geklommen. Hij versloeg Thomas Bakker, die daarmee verzuimde de eerste plaats in de juniorenstrijd over te nemen van Alpay Özdemir die tegen een nederlaag opliep. Alpay werd overrompeld door een koningsaanval die hem o.a. de dame kostte. Van de junioren profiteerde Casper Ouderdorp maximaal door de dame van zijn tegenstander te verschalken en later mat te geven op de onderste rij.

De stand aan kop bij de senioren:

1. Nico Koning

4

½

2. Gerard Veerman (Bus)

3

½

3. Jan Manschot

3

½

4. John Bond (Sportkous)

3

½

5. Jan Veerman (Verdi)

3

De stand aan kop bij de junioren:

1. Casper Ouderdorp

2

½

2. Alpay Özdemir

2

½

3. Levent Özdemir

2

½

__________________________________________________________________________

8-10-2021

Berend Koole ontsnapt tegen Sven Veerman

In de jeugdtopper Sven Veerman-Berend Koole leek eerstgenoemde de koploper van zijn troon te stoten. Sven kwam twee paarden voor, maar Berend startte een ijzersterke koningsaanval die tot schaakmat leidde. Daarmee behoudt Berend de koppositie in groep A. Hij wordt nog steeds op de voet gevolgd door Liam Doevendans die de dame van Mika Veerman wist te vangen. Leon Veerman tegen Finn Diepenhorst was bijzonder spannend. Finn leek aanvankelijk mat te gaan, daarna te verliezen door pionpromotie van Leon, maar uiteindelijk was het toch Finn die zelf een pion liet promoveren en won. Sophier Neefjes voegde een punt aan zijn totaal toe dankzij torenwinst.

Koploper Berend Koole won met een koningsaanval

De koplopers na de 5e ronde van periode 1:

Groep A: Berend Koole

5

Groep B: Sven Veerman

3

Groep C: Mika Veerman

2

½

_____________________________________________________________________________

5-10-2021

Inschrijven voor NHSB-rapid van zaterdag 20 november 2021 mogelijk

De inschrijving voor de 17e editie van het individueel Noord-Hollands kampioenschap rapidschaken op zaterdag 20 november 2021 is geopend. Na overleg met café-restaurant De Groene, de gemeente Edam-Volendam, scheidsrechter Joost Jansen en de toernooi-organisatoren is besloten om de opgelegde coronamaatregelen te accepteren. De eigenaar van de speellocatie is door de gemeente verplicht om te controleren op een corona toegangsbewijs of een negatieve PCR-test i.c.m. een geldig identificatiebewijs. U wordt daarom verzocht alleen in te schrijven als u hieraan kunt voldoen. Als de regelgeving versoepelt wordt dit aangepast.

__________________________________________________________________________

3-10-2021

Thomas Bakker stunt opnieuw tegen een sterke senior

Met zijn 15 jaar is Thomas Bakker vooral een kandidaat voor de juniorentitel, maar in de vierde ronde stuntte hij opnieuw met een zege op een sterke seniorenspeler. In een toreneindspel met dreigende pionpromoties aan weerszijden van het bord verraste hij Michel Molenaar (Barre) toen deze zich eenmaal vergiste. Niet alleen Michel moet even een stap terugdoen, ook de sterk gestarte Martijn Veerman moest voor het eerst het onderspit delven. Koploper Nico Koning speelde een speculatief stukoffer dat voor zoveel problemen zorgde dat Martijn in tijdnood een beslissende fout maakte. Gerard Veerman (Bus) klom naar plek twee dankzij de weerlegging van een lastige combinatie van Henk Veerman. De titelkandidaten Erik Steur (Van Leur) en Jan Tol (Foe) bleven op remise steken tegen Frans Vlugt en Jan Veerman (Verdi).

De stand aan kop:

1. Nico Koning

4

2. Gerard Veerman (Bus)

3

3. Erik Steur (Van Leur)

2

½

4. Frans Vlugt

2

½

5. Jan Manschot

2

½

__________________________________________________________________________

2-10-2021

Broers Özdemir aan de leiding bij de junioren

Alpay Özdemir en Stanley Snoek brachten in hun juniorengevecht een ware slachtpartij op het bord, waarbij al vroeg de torens in de hoeken werden geslagen. Alpay wist echter iets meer materiaal te veroveren, waardoor hij het volle punt pakte. Zijn jongere broer Levent viel de dame van Niels Hoens aan, die het stuk pardoes liet slaan. Om de leiding te houden bij de junioren moest Jan Dijkgraaf daarom minimaal remise spelen tegen Jan Ettema. Hier leek het lang op uit te draaien tot hij zijn loper in het eindspel onnodig verloor. Dit bood Casper Ouderdorp de kans om zich in de junioren top drie te nestelen. Casper wist Sam Schilder onder druk te zetten en zo een zege te boeken.

De stand aan kop:

1. Alpay Özdemir

2

½

2. Levent Özdemir

2

3. Casper Ouderdorp

2

__________________________________________________________________________

30-9-2021

Sven Veerman verslaat koploper bij de jeugd

Koploper Liam Doevendans leek onbedreigd op weg naar het jeugdkampioenschap. Dat motiveert zijn tegenstanders om extra geconcentreerd achter het bord plaats te nemen. Sven Veerman zag plotseling een mogelijkheid om met zijn paard schaak te geven op koning, dame en toren tegelijk. Hij veroverde de dame en ondanks felle tegenstand slaagde Sven erin om Liam daarmee het eerste verliespunt te bezorgen. Berend Koole nam de eerste plek over in groep A nadat hij meerdere stukken van Finn Diepenhorst had gewonnen. In groep C was de partij tussen Mika Veerman en Leon Veerman heel spannend. De winstkansen wisselden snel. Leon leek het eindspel te winnen, maar moest genoegen nemen met remise toen Mika's pion promoveerde tot dame.

Sven Veerman verraste Liam Doevendans met een paardvork

De koplopers na de 4e ronde van periode 1:

Groep A: Berend Koole

3

½

Groep B: Sven Veerman

3

Groep C: Mika Veerman

2

½

 __________________________________________________________________________

28-9-2021

Schaakclub steunen via de Vomar klant-is-koning actie

Sinds kort is de Vomar een actie begonnen waarmee klanten met 6% rente kunnen sparen via een klant-is-koning kaart. Voor leden van clubs bestaat de mogelijkheid om hun club hiervan mee te laten profiteren door de kaart te koppelen aan de club. Schaakclub Volendam doet ook mee aan deze actie. Na opgave van de clubcode VOVOL2021 via de link https://www.vomar.nl/kik wordt 0,5% van de waarde van de boodschappen door de Vomar overgemaakt naar de schaakclub. Deze vergoeding wordt volledig betaald door de Vomar, voor de klant is het gratis. Alle leden mogen hun club op deze manier steunen.

__________________________________________________________________________

25-9-2021

Michel Molenaar (Barre) profiteert van remiseregen

Erik Steur (Van Leur) mocht als hoogst gerate speler proberen om Nico Koning de eerste verliespunten te bezorgen. Hij verraste hem met zijn openingskeuze. Toen Erik een mindere paardzet ontglipte werd het echter billenknijpen. Hij verloor een kwaliteit, maar kreeg genoeg compensatie met het loperpaar en pionwinst. Een remise was het resultaat. Martijn Veerman liet zich niet intimideren door de 50 jaar ervaring van Jan Veerman (Verdi) in diens standaard opening. Hij kreeg zelfs een diepe winnende combinatie op het bord, maar na een behoudende zet werden de punten gedeeld. Henk Veerman had het moeilijk tegen de lijfvariant van Jan Sier (Boei) en moest eveneens berusten in een puntendeling. Michel Molenaar klom dankzij deze remises en zijn overwinning op Levent Özdemir naar de vierde plaats.

De stand aan kop:

1. Nico Koning

3

2. Martijn Veerman

2

3. Erik Steur (Van Leur)

2

4. Michel Molenaar (Barre)

2

5. Gerard Veerman (Bus)

2

__________________________________________________________________________

24-9-2021

Jan Dijkgraaf sterkste junior

De strijd om de juniorentitel lijkt bijzonder spannend te worden. Levent Özdemir moest zijn eerste plek afstaan aan Jan Dijkgraaf. Hij zag zijn loper bijna gevangen worden door Michel Molenaar (Barre) en besloot tot een ruil voor pionnen die hem de partij kostte. Jan Dijkgraaf mocht het opnemen tegen de oudste junior Stanley Snoek, die vorige week met een fraai dubbelschaak wist te winnen. Na een gelijkopgaande opening wist Jan een stuk te winnen, waarna Stanley ijzer met handen probeerde te breken en meer materiaal verloren zag gaan. Jan won en pakte de eerste plaats. Hij wordt op de voet gevolgd door zijn broer Lennart, die het onderonsje met voormalig jeugdkampioen Casper Ouderdorp wist te winnen.

Jan Dijkgraaf aan de leiding bij de junioren

De stand aan kop:

1. Jan Dijkgraaf

2

2. Lennart Dijkgraaf

1

½

3. Alpay Özdemir

1

½

__________________________________________________________________________

23-9-2021

Liam Doevendans stopt zegereeks Mika Veerman bij de jeugd

Bij de jeugd werd met spanning uitgekeken naar het treffen tussen titelkandidaat Liam Doevendans en Mika Veerman, de trotse en ongeslagen koploper van groep C. Hoewel Mika zich kranig weerde en zelfs de dame wist te winnen, bleek Liam toch een maatje te groot. In groep A bleef Berend Koole in het spoor van Liam. Met een mooie matzet wist hij Dex Zwarthoed te verslaan. Sven Veerman nam alleen de leiding in groep B dankzij een zege op Joe Tol met twee dames. Nienke Douma wist tegen een overmacht aan stukken met pat te ontsnappen tegen haar broer Aaron.

De koplopers na de 3e ronde van periode 1:

Groep A: Liam Doevendans

3

Groep B: Sven Veerman

2

Groep C: Mika Veerman

2

__________________________________________________________________________

22-9-2021

Jeugdschaaklessen Robbert van Dijkhuizen starten weer op 13 oktober

Na eerder uitstel door de coronamaatregelen zullen de jeugdtrainers van schaakclub Volendam op een aantal woensdagen opnieuw hulp krijgen van Robbert van Dijkhuizen, die als gediplomeerd schaaktrainer verbonden is aan de DCA (Delemarre Chess Academy). Robbert komt een vijftal woensdagen naar PX om zowel de trainers als de jeugd naar een hoger niveau te brengen. Het gaat om de volgende datums:

woensdag

13 oktober 2020

  18:45-19:45 uur

woensdag

17 november 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

16 februari 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

16 maart 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

20 april 2021

  18:45-19:45 uur

Robbert van Dijkhuizen van Delemarre Chess Academy

_____________________________________________________________________________

20-9-2021

KNSB-bekerteam in eerste ronde opnieuw tegen Aartswoud

Voor de jaarlijkse bekerstrijd heeft Volendam net als in de voorgaande twee seizoenen een thuiswedstrijd geloot tegen Aartswoud. Vorig jaar gooide corona roet in het eten en werd de gehele beker- en reguliere competitie al snel afgeblazen door de schaakbond. De West-Friezen uit Hoogwoud krijgen nu eindelijk de kans zich te revancheren voor de zure 2½-1½ nederlaag in 2019, toen Luuk van Essen een verloren eindspel in de late uurtjes nog remise wist te houden tegen Wilko van der Gracht. De wedstrijd dient voor 25 oktober gespeeld te worden. Bij winst wacht in de tweede ronde het Beverwijkse Wijker Toren, dat voor de eerste ronde is vrijgeloot.

 

_____________________________________________________________________________

19-9-2021

Volendam 1 boekt verrassende 5½-2½ winst in Haarlem

Na meer dan anderhalf jaar mocht het eerste team weer aantreden in de landelijke competitie van de KNSB. Tegenstander Kennemer Combinatie bleek in de laatste ontmoeting van december 2019 nog een maatje te groot voor Volendam. Bovendien miste Volendam enkele vaste krachten. Clubkampioen Luuk van Essen is naar Engeland verhuisd, terwijl Peter Kemper en Reinier Bodemeijer om andere redenen tijdelijk niet meedoen. Bij de Haarlemmers waren de lagere borden minder sterk dan destijds. Daarom verwachtte de thuisclub punten te scoren aan de hoogste borden. De Volendammers stegen echter boven zichzelf uit. Met de meest fantastische strategieën en combinaties werd aan de eerste vijf borden de volle 100% behaald, waarmee de eindzege van 5½-2½ was veiliggesteld. Jan Tol (Foe) speelde als in zijn hoogtijdagen. In onderstaande stelling lijkt hij met de zwarte stukken het door een pion aangevallen paard te verliezen.

Vlad Omota-Jan Tol (Foe) na 20. c2-c4

Jan had enorm veel tijd geïnvesteerd in een zeer fraaie winnende aanval. Na 20. ... Pc6-d4! 21. De2-e4 Pd5-c3!! moest wit het paard slaan 22. b2xc3 om materiaalverlies te voorkomen waarna Jan het prachtig uitmaakte met De7xa3+ 23. Kc1-b1 Da3xc3 24. f2-f4 Dc3-c2+ 25. Kb1-a1 Kc8-d7 om na enkele tegenschaakjes vervolgens met de toren mat te geven op a8. Na één speelronde mag Volendam zich gedeeld koploper noemen van de 4e klasse E.

_____________________________________________________________________________

17-9-2021

Sterke come-back Martijn Veerman

Net als vorig seizoen is Nico Koning flitsend uit de startblokken gekomen. Na de tweede speelronde van de interne competitie is hij bij de senioren en junioren de enige schaker met twee overwinningen. Nico zag een aanval op de koningsstelling van Jan Veerman (Verdi) beloond worden met beslissend materiaalvoordeel. Nog opvallender is het sterke begin van Martijn Veerman, die hard werkt aan zijn maatschappelijke carrière. Vorige week wist hij Hans Keizer te verslaan en afgelopen donderdag hield hij titelkandidaat Jan Tol (Foe) op remise. Bij de junioren doet Levent Özdemir het heel goed. Na zijn remise van vorige week wist hij nu met loper en dame een winnende aanval te lanceren op de koning van Sam Schilder. Een vermakelijk spektakel voltrok zich op het bord van Stanley Snoek en nieuwkomer Kees Blokker. Kees leek te starten met een knappe zege, maar Stanley wist de debutant te verrassen dankzij een pionpromotie met dubbelschaak die hem toch nog het volle punt opleverde.

_____________________________________________________________________________

16-9-2021

Mika Veerman enige jeugdspeler zonder puntverlies

De tweede speelavond maakte duidelijk dat de jeugdschakers bijzonder aan elkaar gewaagd zijn. Finn Diepenhorst had de mogelijkheid om in groep A enige afstand te nemen van Liam Doevendans, maar toen hij loperwinst over het hoofd zag sloeg Liam onverbiddelijk toe. Hij liet een pion promoveren en behaalde zo een belangrijk punt. Berend Koole ontsnapte op zijn beurt tegen Sophier Neefjes aan een nederlaag na dameverlies. Hij keerde de rollen om, won zelf de dame en daarmee de partij. Nieuwkomer Mika Veerman slaagde erin om als enige jeugdspeler ook zijn tweede partij te winnen. Hij zette de vijandelijke koning met twee torens schaakmat en gaat nu glorieus aan kop in groep C.

De stand aan kop in groep A:

1. Liam Doevendans

1

½

2. Berend Koole

1

½

3. Finn Diepenhorst

1

_____________________________________________________________________________

12-9-2021

Interne competitie weer van start gegaan

Afgelopen woensdag en donderdag startte het seizoen 2021-2022 in PX met de eerste speelronde voor de jeugd en de senioren. Ondanks diverse afzeggingen wilden 30 schakers bij de start van het nieuwe seizoen toch heel graag weer plaatsnemen achter een echt houten bord. Voor de senioren en junioren was het enigszins behelpen in het cursuslokaal, omdat de vaste speelzaal - het CREA-lokaal - eens in de vier weken gebruikt wordt voor de raadsvergaderingen van de gemeente Edam-Volendam. In het leslokaal konden vijf nieuwkomers verwelkomd worden. Van de top tien spelers uit de afgebroken competitie wisten Nico Koning, Henk Veerman en Martijn Veerman hun partij te winnen. Bij de junioren gaf Alpay Özdemir direct zijn visitekaartje af met een zege op jeugdkampioen Lennart Dijkgraaf die de overstap van de jeugd naar de junioren heeft gemaakt.

De senioren en junioren speelden de eerste ronde in het leslokaal

_____________________________________________________________________________

9-9-2021

Lennart Dijkgraaf jeugdkampioen schaken in het nieuws

In het Volendamse weekblad Nieuw-Volendam.(Nivo) verscheen gisteren een verhaal over Lennart Dijkgraaf, de jeugdkampioen van het afgelopen seizoen. Het kan ook gelezen worden op de site Groot-Waterland en op de site van zijn basisschool St. Jozef. De 12-jarige Volendammer meldde zich bij de club toen hij vijf was. Al snel promoveerde hij naar de hoogste jeugdgroep, waarin hij geleidelijk naar de hoogste positie doorstootte. Eén ronde voor het einde kon hij niet meer achterhaald worden door zijn concurrenten.

Lennart Dijkgraaf kan na een zware schaakpartij bijkomen op het terras

_____________________________________________________________________________

25-8-2021

Inschrijving voor NHSB-rapid van zaterdag 20 november 2021 opgeschort

De 17e editie van het individueel Noord-Hollandskampioenschap rapidschaken kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen van de overheid. Voor zaterdag 20 november 2021 is de editie van 2021 wederom in café-restaurant De Groene in Volendam gepland, maar de situatie is momenteel zo onzeker dat de inschrijving wordt opgeschort tot het demissionaire kabinet een redelijke mate van zekerheid biedt aan sportieve binnenevenementen als schaaktoernooien. Het is uiteraard mogelijk om de datum 20 november alvast vrij te houden in de agenda.

_____________________________________________________________________________

17-8-2021

Visserslatijn mei 1977: Frans Vlugt voor 3e keer Purmerends kampioen

Vijfvoudig Volendams kampioen Frans Vlugt was vóór de oprichting van schaakclub Volendam in 1981 vele jaren lid van SC Purmerend. Eindredacteur Siem Band van het clubblad Eeuwig schaak had Frans al meerdere keren gevraagd om wat geheimen uit zijn schaaklaboratorium in de vaste rubriek ‘Schaken in eigen huis’ te openbaren, maar Frans wilde niet de betweter uithangen. Toen hij in 1977 voor de derde keer Purmerends kampioen was geworden kon hij er niet meer onderuit. Hij bleek bovendien over een alleraardigste stijl van schrijven te beschikken. Frans gaf zijn visie op zijn manier van spelen en analyseerde twee partijen. Na 44 jaar is het nog steeds de moeite waard deze editie van Schaken in eigen huis in een moderne opmaak te lezen.

_____________________________________________________________________________

10-8-2021

Speelschema eerste team aangepast

Vandaag maakte de schaakbond de definitieve indeling met bijbehorend speelschema bekend na de ingediende bezwaren. Voor Volendam is de thuiswedstrijd van zaterdag 9 oktober omgezet naar een uitwedstrijd op zaterdag 18 september in Haarlem:

De overige wedstrijden blijven gehandhaafd. Door deze wijziging is het aantal thuis- en uitwedstrijden voor Volendam (toevallig weer) in evenwicht.

_____________________________________________________________________________

28-7-2021

Eerste team ingedeeld bij oude bekenden

De schaakbond heeft een voorlopige indeling voor het seizoen 2021-2022 bekendgemaakt. Volendams eerste achttal komt uit in de 4e klasse E met zeven tegenstanders uit Noord-Holland en één uit Zuid-Holland. Daaronder bevinden zich meerdere teams met welke de degens de afgelopen jaren zijn gekruist om van de regionale 2e klasse op te klimmen naar de landelijke 4e klasse. Met genoegen wordt uitgekeken naar een weerzien met de bevriende schakers uit Alkmaar, Bergen, Haarlem, Hillegom, Hoogwoud en Hoorn. Tot 1 augustus kunnen nog bezwaren ingediend worden, maar het speelschema kent voorlopig de volgende wedstrijden:

Het tweede achttal van schaakclub Purmerend is zuidelijker ingedeeld, waardoor de streekderby komend seizoen niet op het programma staat.

_____________________________________________________________________________