Florin Alesandru Iovanovici

Ionut Florin Nitu

Socials (història)

Reis Catòlics

Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França. De llavors ençà, el títol de rei Catòlic fou patrimonial i hereditari dels reis de Castella ; tot i així, la historiografia espanyola insisteix a aplicar-lo en exclusiva a Ferran i a Isabel .

En casar-se en secret en 1469, van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó en 1474. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar els mateixos sistemes d'organització, independents i clars.

Van començar la colonització de les illes Canàries. Van mantenir assetjada la ciutat de Granada des de 1491 fins a la seva capitulació el 2 de gener de 1492. Com a campament van fundar prop la ciutat el de Santa Fe.

Durant el seu regnat va tenir lloc el viatge de Cristòfor Colom cap a les Índies per una nova ruta cap a l'oest, que el portaria a descobrir el continent americà el 12 d'octubre de 1492.

                                        Política religiosa

La Inquisició va ser l'única institució comuna per als dos regnes. El 1492, els Reis Catòlics signaren el drecret d'expulsió dels jueus, de gran poder econòmic, d'ambdós regnes hispans produint-se una crisi econòmica. També es va obligar els musulmans a convertir-se al cristianisme, passant-se a anomenar moriscs, o a abandonar els regnes.

L'expansió atlàntica: Amèrica

Els informes científics referents a això van ser molt poc favorables per a Colom, i per a la Corona era qüestió prioritària en aquests moments la Conquesta de Granada. El cost de l'expedició va ser estimat en 2.000.000 de maravedís, més el sou de Colom. La tradició popular diu que aquestes quantitats foren sufragades per «les joies d'Isabel la Catòlica», però la realitat diu que la meitat d'aquests diners els va deixar Lluís Santángelo , amb fons de la Santa Hermandad, la quarta part la va aportar el mateix Colom , i la quantitat restant probablement la van vessar banquers i mercaders residents a Andalusia, entre els quals estaven els germans Pinzón i Juan de la Cosa. El 2 d'agost de 1492 va partir Colom del port de Palos amb la nao Santa Maria i les caravel·les la Pinta i la Niña , amb 100 tripulants aproximadament.

A les Índies, annexionades al regne de Castella, es van instaurar els sistemes administratius tradicionals del regne castellà. Es va crear l'Audiència a Santo Domingo el 1510, es va instituir a Sevilla el 1503 la Casa de Contractació i, més endavant, el 1523 ja amb Carles I, el Consell d'Índies. Els reis van aconseguir el Patronat d'Índies -concedit pel Papa- que els va deixar controlar l'Església americana.

Socials (geografia)

OTAN

·Que és l’OTAN?

L’OTAN és l’Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord que va ser fundada després de la 2n Guerra Mundial.

·Quants països formen l’OTAN?

L’OTAN està format per els països d’Europa Occdental, Estats Units i Canada. En total són 23 països.

La bandera de l’OTAN, i que significa:

La bandera de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) va ser aprovada el 14 d'octubre de 1953. Consisteix en un drap de color blau fosc (Pantone 280) en el qual figura una representació de la rosa dels vents de color blanc que està situada al seu centre.

ONU

Organització de les Nacions Unides.

·Quan va ser fundada l’ONU?

L’ONU va ser fundada tambè després de la 2n Guerra Mundial a San Francisco.

·El ONU té 3 objectius molts importants:

-Mantenir el pau.

-Defensar els drets humans.

-Coopera internacionalment.

·El punt feble de l’ONU:

-Els 5 països que van guanyar la 2n Guerra Mundial (Estats Units, Regne Unit, França, Russia i Xina) poden votar (prohibir) les decisions  dels altres.

-L’altre punt negatiu és que l’ONU no té exèrcit propi.

·La bandera ONU i que significa:

Significat de la bandera de l' Organització de les Nacions Unides: O.N.U. Les branques d' olivera simbolitzen la pau. El mapa mundial representa l' àrea d' interès de les Nacions Unides per a l' assoliment del seu propòsit principal, pau i seguretat. La bandera va ser dissenyada per l'arquitecte americà Donal McLaughlin.

·Organs especialitzats de l’ONU:

-Unicef: defensa els drets del infats a tot el món.

-Unesco: manteniment del patrimoni i la cultura.

-OMS: organització mundial de la salut.

-FAO: organització de la alimentació.

-ACNUR: ajuda als refugiats.

UE (Unió europea)

·Origen: El 1951, Bèlgica, la República Federal d’Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos van crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA) per explotar conjuntament l’extracció de carbó i la producció d’acer.

Tractat de Roma (1957) es forma la Comunitat Econòmica Europea (CEE)

Tractat de Maastricht (1993) va passar a anomenar-se UE. Avui en dia formada per 27 països.

Objectius:

-Ecònomia conjunta.

-Mantenir la Pau

-Llibertat de circulació.

·El euro va començar circular l’any 2000 però serà oficial l’any 2002.

Espai Schengen

·Origen i objectiu: Fundat el 1995 a Luxemburg amb l’objectiu de tenir fronteres en comú. La formen 27 païsosFundat el 1995 a Luxemburg amb l’objectiu de tenir fronteres en comú. La formen 27 països