Published using Google Docs
PROTOCOL Doublure 1-2
Updated automatically every 5 minutes

PROTOCOL Doublure 1-2

Wat zegt de inspectie van het Onderwijs;

Voor de inspectie bestaat er geen officiële leeftijdsgrens voor de overgangen naar groep 2 en naar groep 3. Voor het volgen van de ontwikkeling beslist de school zelf welke instrumenten gehanteerd worden. Scholen volgen, vanaf het moment dat het kind op school komt, de ontwikkeling goed. De inspectie ziet er op toe dat scholen deze ononderbroken ontwikkeling voor kinderen realiseren. De inspectie gaat na of scholen op basis van de ontwikkeling van het kind beredeneerde afwegingen maken over de doorstroom naar de volgende groep. Van scholen wordt verwacht dat zij zelf criteria en procedures opstellen waarmee de beslissing tot kleuterbouwverlenging of doublure wordt onderbouwd. De school dient ervoor te zorgen dat de leerling niet een jaar lang opnieuw dezelfde leerstof krijgt aangeboden.

De zogenaamde ‘herfstleerlingen’, de kinderen die tussen 1 oktober en 1 januari geboren zijn, hebben ofwel een relatief lange (acht en driekwart jaar) ofwel een relatief korte (zeven en driekwart jaar) basisschool loopbaan, als ze verder ononderbroken de groepen doorlopen. De insteek van de inspectie is ook dat voor herfstleerlingen de beslissing over overgang gebaseerd moet zijn op het aansluiten op de ontwikkeling van het kind.

Kinderen die langer kleuter blijven, kunnen, zo nodig, later wel doubleren. Kinderen mogen uiterlijk tot en met het schooljaar waarin zij veertien jaar worden op school blijven.

Kinderen die na de kerstvakantie op school komen, komen meestal na de zomervakantie in groep 1. Dit mag echter geen automatisme zijn. De inspectie verwacht dat scholen duidelijke criteria hanteren waarmee ze hun beslissing kunnen onderbouwen.

Aanvulling:

Hoe gaan wij op de Klinker om met “Herfstleerlingen”?

“Herfstleerlingen” zijn de leerlingen die tussen 1 oktober en 1 januari zijn geboren.

We bekijken alle leerlingen op dezelfde manier en maken hierbij geen onderscheid in leeftijd. We volgen de ontwikkeling van de leerlingen. Dit kan betekenen dat een leerling langer of korter in groep 1 of 2 blijft.

We volgen de leerlingen aan de hand van hun leerlijnen, die ook twee keer per jaar met u besproken worden.

Mocht een kind gezien de ontwikkeling gebaat zijn bij een extra jaar groep 1 of 2 dan is dit mogelijk. Dit kan zowel op cognitief- als sociaal-emotioneel gebied zijn.

De leerkracht zal dit met u bespreken tijdens een gesprek.

Dit is ook de manier die de inspectie van ons verwacht;

“Voor de inspectie bestaat er geen officiële leeftijdsgrens voor de overgang naar groep 2/3. De inspectie pleit ervoor de doorstroming naar groep 2/3  te baseren op ontwikkelingsgegevens.”

Op De Klinker worden leerlingen 4 jaar worden en dus de basisschool instromen, geplaatst in groep 1. Het schooljaar daarop gaan deze leerlingen in principe naar groep 2, mits de leerling hier aan toe is. Alle leerlingen uit groep 1/2 worden gevolgd in hun cognitieve en sociaal/emotionele ontwikkeling, middels de leerlijnen van Parnassys.

De herfstkinderen (geboren in oktober, november en december) worden extra goed bekeken of een (vervroegde) overgang mogelijk is. We letten daarbij op de volgende punten:  

Tijdens het twee-wekengesprek geven de leerkrachten aan ouders aan dat het een herfstleerling betreft en wijzen ouders op de procedure.

Na een half jaar onderwijs (rapportavond januari) spreken leerkracht en ouders over een mogelijke doorgang.

In mei/juni wordt de definitieve beslissing genomen aan de hand van:  

Een verlengde kleuterperiode wordt door de inspectie niet gezien als doublure. Wij vinden dat we deze kinderen voldoende mogelijkheden en tijd moeten geven om te rijpen. Kinderen mogen verlenging krijgen mits het functioneel is. Wij bieden verlengde leertijd aan als bovenstaande punten niet goed

ontwikkeld zijn.

Kinderen die heel jong zijn in leeftijd en gedrag kunnen veel groei- en ontwikkelingsvoordeel hebben van het verlengen. Deze verlenging kan een positieve bijdrage leveren om een kind met een zo hoog mogelijk ontwikkelingsniveau de basisschool te laten verlaten. Een kind heeft recht op een stevig fundament.

De inspectie verwacht wel dat de school kan beargumenteren waarom het beter is voor bepaalde kinderen om nog een jaar langer in de kleuterbouw te blijven. Een goede onderbouwing wordt geschreven nadat de beslissing is genomen om te verlengen. Een notitie van de argumenten zetten wij in parnassys.

Een leerling die in aanmerking komt voor een verlengde kleuterperiode volgen wij goed. Wij werken met deze leerlingen, net als de overige leerlingen aan de doelen die nog niet zijn beheerst. Wij sluiten aan bij de zone van de naaste ontwikkeling.

Kinderen die na 1 januari jarig zijn en vooruit lijken te lopen in hun ontwikkeling nemen we mee in onderstaand protocol, maar dan om te kijken of deze leerlingen eerder naar groep 3 kunnen. Ook dit gebeurt in overleg met de zorgcoördinator.

Eigenlijk kun je dus stellen dat we niet kijken naar leeftijd, maar naar de leerling en we de leerling  plaatsen in de groep waar het gezien de ontwikkeling het beste past.

Voor leerlingen in groep 2, waarbij de leerkracht na de herfstvakantie twijfels heeft over de vaardigheden/rijpheid van een leerling om het onderwijs in groep 3 te kunnen volgen, geldt ons protocol “twijfelkinderen overgang groep 2-3 ”. (zie hieronder)

Dit protocol ziet er als volgt uit: