COMPARSES 2018. COMUNICAT DE LA VINAGRETA 

El balcó també és nostre: però no hi pujarem

Des de La Vinagreta volem manifestar la nostra plena adhesió a l'escrit fet públic per La Unió Vilanovina. Per aquest motiu, el diumenge de les comparses la nostra bandera no pujarà al balcó  i romandrà a la plaça amb les comparseres i els comparsers. 

Tanmateix, volem destacar que:

  1. Un carnaval com el nostre,  basat en el moviment popular i associatiu, que té un esperit crític i satíric, no pot mirar cap a un altra banda quan han passat al nostre país uns fets gravíssims. Uns fet als que l’Estat ha respòs amb violència, amb una agressió brutal contra la sobirania i el dret a decidir d’un poble, amb l'aplicació a conveniència de les lleis saltant-se la seva pròpia legislació. L'Estat Espanyol,  que demostra reiteradament patir un dèficit democràtic alarmant , porta aplicant des de fa molts anys mesures antidemocràtiques contra tots aquells moviments polítics i socials que posen en dubte aquest sistema fill de la dictadura i el poder de la oligarquia econòmica i financera que el sosté. No pujarem al balcó i, en canvi, denunciarem ben alt  la situació de presos i represaliats polítics: no només els Jordis, l’Oriol i el Quim, també activitistes, antifeixistes, cantants, artistes, i moltes i molts més que han patit la por de l’estat a l’autèntica democràcia.

  1. Tampoc volem oblidar a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Quina joia d'equip de govern, quina voluntat de col·laboració amb les entitats, quin respecte a la tasca i les propostes de la FAC,... No. El consistori no permetrà una millora en la qualitat i logística de les guerres. I no ho farà perquè vol conservar el seu privilegiat moment d'Autoritats ben estants col·locant llaçades al balcó. Sense cap raó, tenen els seus minuts de protagonisme a costa de la millora del nostre Carnaval.  No pujarem perquè  aquestes autoritats i convidats no han estat mai escollits com a fruit de cap procés participatiu obert a les entitats o a la FAC, veritables protagonistes i gestors, respectivament, de la festa. Per tant, no podem considerar-los veritablement representatius de l’esperit del Carnaval ni del caràcter participatiu i democràtic del teixit associatiu de la vila. Volem, en fi, alertar que aquesta negativa a la reestructuració del temps de les guerres demostra una escassa preocupació per la seguretat i benestar de les parelles que participen de la festa i que han d’accedir a la plaça en una estretor i un atapeïment que resulten sovint poc menys que perillosos.

En conclusió, denunciem la hipocresia dels representants polítics que ara porten el timó del nostre ajuntament i que pretén que acotem el cap davant de fets que enfonsen la vida cultural de la nostra vila. Com a vilanovines i vilanovins no acatem i per això diumenge us estarem mirant a les cares des de la plaça amb la resta d'entitats que defensen la llibertat d'un poble a poder ser amo ell mateix dels seus actes.