TRANSGENERATIONEEL TRAUMA

Bijscholing transgenerationeel trauma.

Door José Imlabla en Suzanne Haest

Inhoud

Transgenerationeel trauma is het trauma dat door de vorige generaties wordt doorgegeven aan de volgende generaties. Hierbij kun je als voorbeeld denken aan het oorlogstrauma waar kleinkinderen onbewust ook last van hebben. Trauma heeft niet alleen invloed op diegenen die direct bij het trauma zijn betrokken, maar ook op hun familie, vrienden en op grotere schaal hun gemeenschappen.

Vooral in deze tijd waarin veel mensen van andere culturen in Nederland binnen komen met een bepaalde achtergrond is het thema ‘transgenerationeel trauma’ belangrijk. Hulpverleners kunnen, door zich hiervan bewust te zijn, de mensen die ermee worstelen, ondersteunen.

Op deze dag wordt het thema ‘transgenerationeel trauma’ belicht.

In de ochtend gaan we ervaringsgericht werken in de paardenweide. We gaan de paarden observeren. Het paard is hoog sensitief en communiceert met subtiele signalen of meer zichtbare signalen. Wat zie je gebeuren? Wat doet het met je? We werken aan het verhogen van het gewaarzijn. In de middag gaan we verder zonder de paarden.

(Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben. We gaan de paarden alleen observeren.)

Het thema ‘transgenerationeel trauma’ is een groot onderwerp met veel grote subthema’s zoals: schaamte, verlies, rouw, identiteit etc. Hoe werk je als gestalttherapeut met schaamte? Wat is er nodig om de cliënt te kunnen ondersteunen bij ernstig misbruik door de ouders? Hoe ondersteun je de cliënt bij het vinden van de eigen identiteit?

Als gestalttherapeut kun je een belangrijke ondersteuning zijn voor de traumaoverlevende bij het verwerken van het trauma of bij het vinden van de eigen identiteit. In deze bijscholing wordt een begin gemaakt met het thema en de subthema’s.

 


Locatie

Adres ochtend:

In de paardenweide

De Cantharel Van der Valk

Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

 

Adres middag:

In de vergaderruimte

De Cantharel Van der Valk

Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

Datum en tijdstip

Vrijdag 10 mei 2019 om 09.30 – 16.30 uur

09.30 – 12.30 uur bij de paarden

12.30 – 13.30 uur lunchen

13.30 – 16.30 uur in de vergaderruimte

Trainers

José Imlabla en Suzanne Haest

Doelgroep

Therapeuten, psychologen, hulpverleners, studenten

Doelstelling

Kennis van het thema transgenerationeel trauma en de bewustwording hiervan. Met als doel de traumaoverlevende therapeutische ondersteuning te bieden.

Prijs

€ 99,= exclusief lunch

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers

Opmerking

Optioneel lunchbuffet in het restaurant € 15,50 per persoon.

Aanmelding

Uiterlijk 15 april 2019 via: info@nsgestalt.nl

José Imlabla

Ik ben een Molukse vrouw van de 3e generatie Molukkers. Geboren in 1969 en getogen in Nederland. Ik heb de opleiding aan de Nederlandse Stichting Gestalt Amsterdam succesvol afgerond. Ik heb gewerkt in het bedrijfsleven en ik heb een eigen coachpraktijk. Ik werk hierbij met en zonder de inzet van paarden.

Ben je geïnteresseerd in het lezen van mijn scriptie? Stuur mij een mail (info@paardencoaching.nu). En je ontvangt mijn scriptie per mail.

Suzanne Haest

Mijn naam is Suzanne Haest.        

Ik begon als verpleegkundige en heb een graduaat in de menswetenschappen. In 2005 heb ik de vierjarige opleiding tot Gestalttherapeut bij het IVC (Instituut voor communicatie) afgerond en heb nu mijn eigen Gestaltpraktijk. Ik heb een ruime werkervaring als verpleegkundige in een hospice, neurologie en psychiatrie.

Ik volgde mindfulness training bij Edel Maex en 'Lichaam als leidraad' bij Georges Wollants en Rianne Malfait.

Ik ben gestaltsupervisor. Geef trainingen in de gestaltopleiding.