Heb je interesse voor een praktisch technische studierichting met oog voor een degelijke algemene vorming? Heb je technisch inzicht en ben je praktisch aangelegd?  Is werken met hout iets voor jou? Wil je zelfstandig kunnen werken als schrijnwerker, maar ook als meubelmaker? Ben je eerder een uitvoerder? Gaat je voorkeur naar ontwerp en creativiteit? Wil je eventueel na je secundair onderwijs nog verder studeren? Dan is de opleiding houttechnieken zeker iets voor jou!

In de tweede graad leer je opmeten, schetsen, tekenen, CAD, … In de opleiding is er ook aandacht voor ICT-gebruik en het opstellen van werkmethodes.  Verder stel je basismachines in en kan je die bedienen. Je organiseert veilig je werkplek en je doet kwaliteitscontroles. Daarbij hebben we aandacht voor de vorming van je totale persoonlijkheid:  zo zal je jezelf regelmatig moeten evalueren en bijsturen.

In de derde graad leer je vooral zelfstandig werken. Je meet bestaande situaties op en schetst die. Daarna maak je de voorbereidende tekeningen. Je plant en organiseert het productieproces. Je kiest op basis van de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden materialen, gereedschappen en machines. Je maakt een prijsberekening. Je gebruikt verschillende technieken bij het realiseren van houtconstructies: verspanen en verbinden. Ook specifieke ICT-toepassingen zoals computertekenen, trappen- en keukensoftware, CAD en CAM leer je gebruiken.

Zowel de stages als de geïntegreerde proef  zijn momenten waarin je jezelf kan ontplooien. Je past de theorie toe op je eindproduct. De interne en externe juryleden vormen een belangrijke meerwaarde. Je zal al de opgedane kennis, vaardigheden en attitudes goed kunnen gebruiken.  

Na de opleiding houttechnieken zijn er veel mogelijkheden. Je kan nog een specialisatiejaar volgen, bijvoorbeeld interieurinrichting of bijzondere schrijnwerkconstructies. Je kan ook kiezen voor een Se-n-se of bacheloropleiding. Ook het werkveld ziet je graag komen. Je kan onder andere aan de slag als technicus, bediener-programmeur van CNC-machines, medewerker op een studie- of planningsbureau, technisch commercieel medewerker in de houtsector … en later misschien als zelfstandige.