NK Pool 2019 Toernooi-protocol
_______________________________________________________________________________________________

NK Pool 2019 Toernooi-protocol

Geschreven door: Jok Tang, namens KNBB Sectie Pool

Versie: 10 november 2019

Verantwoording

Dit reglement is van kracht voor spelers die deelnemen aan het NK Pool van de KNBB Sectie Pool, het landelijke wedstrijdsecretariaat en zaalhouder waar het NK Pool wordt gespeeld. De inhoud van dit reglement is goedgekeurd door het bestuur van de KNBB Sectie Pool. Wanneer dit reglement in conflict is met de statuten van de KNBB (Sectie Pool), dan prevaleren de statuten. Indien zich competitiezaken voordoen waarin dit reglement niet voorziet of waarin de tekst voor meer dan één uitleg vatbaar is, dan is het betreffende wedstrijdsecretariaat verantwoordelijk in een besluit te voorzien. Daarnaast kan het betreffende wedstrijdsecretariaat in uitzonderlijke gevallen, waarbij de uitvoer van het reglement dermate ongewenste gevolgen heeft, afwijken van het reglement.


ALGEMENE INFORMATIE

Speeldata

14.1-continuous: 26 oktober & 2, 3 november;
10-ball: 9, 16, 17 november;
9-ball: 23, 30 november & 1 december;
8-ball: 14, 21, 22 december.

Locaties en tijden

Njoy Poolcentrum Drachten (Hoofronde B & Finaleronde)
Noordkade 107
9203 CH Drachten
Tel: 0512 779 158

Lokaal open: 10:00 uur;
Meldtijd: 10:30 uur;
Starttijd: uiterlijk 11:00 uur.

Biljartcentrum De Distel, Roosendaal (Hoofronde A)
Kade 46
4703 GH Roosendaal
Tel: 0165 563 800

Lokaal open: 09:00 uur;
Meldtijd: 09:30 uur;
Starttijd: uiterlijk 10:00 uur.

Toernooiopzet NK Pool

1e zaterdag: Hoofdronde A in Roosendaal (volledig DKO-schema, max. 64 spelers, 16 naar finaleronde *);
2e zaterdag: Hoofdronde B in Drachten (volledig DKO-schema, max. 64 spelers, 16 naar finaleronde *);
Zondag: Finaleronde in Drachten (DKO-schema tot laatste 16, SKO vanaf laatste 16, 32 spelers *).

* Voor de NK-discipline 14.1 geldt dat er per hoofdronde 8 naar de finaleronde gaan. De finaleronde is een DKO-schema tot laatste 8, SKO vanaf laatste 8.

Inschrijven: dit verloopt via www.nkpool.nl.

Plaatsing voor de finaleronde: de spelers die zich via de winnaarskant hebben geplaatst uit Hoofdronde A spelen in de 1e ronde van de finaledag tegen de spelers die zich via de verliezerskant hebben geplaatst uit Hoofdronde B, en vice versa. Dit gaat via een vast schema; er is dus geen loting. Zie de appendix achterin voor dit vaste schema.

Geplaatste spelers voor de hoofdronde: spelers uit de Top-16 van de Pool Ranking Nederland (peildatum: 4 oktober 2019) die meedoen aan een of meerdere hoofdrondes worden geplaatst (geseed) voor alle hoofdrondes, op volgorde van de ranking. Dit betekent dat deze spelers elkaar niet treffen in de eerste ronde en alle rondes van de winnaarskant van iedere hoofdronde (behalve in de plaatsingspartijen bij de discipline straight-pool). In de appendix achterin staan de geplaatste 16 spelers vermeld.

Reservelijst: Zodra een Hoofdronde vol zit, dan kunnen spelers zich als reserve aanmelden door een CueScore-comment achter te laten in de betreffende hoofdronde op CueScore. Zodra er spots beschikbaar komen op de dagen voor het toernooi, worden ze direct gecontacteerd op basis van first-come-first-serve. Zodra er spots beschikbaar komen op de wedstrijddagen zelf, worden de spots toegekend aan de reserves (op volgorde van aanmelding) mits zij voor de meldtijd aanwezig zijn in de zaal.

Meldtijd: indien een speler zich niet bij de wedstrijdbalie heeft gemeld vóór de aangegeven meldtijd van 10.30 uur, dan heeft de wedstrijdleiding het recht om de speler uit te sluiten van deelname aan het toernooi. De speler krijgt in dit geval zijn of haar inschrijfgeld niet terug. Let op: de meldtijd wordt dus strikt gehanteerd; spelers worden geadviseerd de reis naar de speellocatie goed in te plannen.

Wisselen van hoofdronde: als een speler wil wisselen van hoofdronde, dan dient de speler zich voor een tweede keer in te schrijven via CueScore (inclusief online betalen), maar dan voor de hoofdronde van zijn of haar keuze (ervan uitgaande dat er spots beschikbaar zijn voor deze hoofdronde). Via het contactformulier (https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new) dient verder aangegeven worden dat de eerste inschrijving vervalt. De KNBB-administratie zal het inschrijfgeld (minus de administratiekosten van 1 euro) van de eerste inschrijving na afloop van het NK overmaken op de rekening van de speler, mits de wisseling is doorgegeven voor woensdag 23:59 uur in de week van die specifieke NK-discipline.

Onvoldoende spelers per hoofdronde: indien na de sluiting van de inschrijving er voor een specifieke hoofdronde 16 (voor 14.1: 8) of minder deelnemers zijn, dan zullen alle betreffende spelers geplaatst worden voor de finaleronde. Deze hoofdronde hoeft dan ook geen doorgang te vinden. Omdat de inschrijving geopend is tot een uur voor de meldtijd, zal dit pas bekend worden gemaakt op de wedstrijddag zelf. De eventuele open spots bij de finaleronde worden niet aangevuld met spelers uit een andere hoofdronde.

Inschrijving

Alle inschrijvingen gaan uitsluitend via www.nkpool.nl. Er zijn geen wildcards of direct geplaatste spelers voor de finaledag. Het inschrijfgeld bedraagt per discipline:

Het inschrijfgeld dient bij de inschrijving direct via CueScore voldaan te worden via iDeal of creditcard; alleen na het voldoen van het inschrijfgeld is de inschrijving definitief. Het inschrijfgeld kan dus niet voldaan worden bij de wedstrijdleiding.

Spelers worden geadviseerd snel in te schrijven, omdat elke hoofdronde uitverkocht kan worden.

De inschrijving voor elke hoofdronde van een NK-discipline sluit op dezelfde dag een  uur voor de meldtijd van dezelfde hoofdronde. Uitzonderingen kan door de organisatie worden gemaakt voor spelers die door administratieve problemen zich niet tijdig konden inschrijven. Hiervoor dient de speler de kwestie wel via https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new gemeld te hebben, minstens een uur voor aanvang van de start van het NK-weekend.

Een afmelding kan uitsluitend worden gemeld via https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new. Indien de afmelding binnenkomt voor woensdag 23:59 uur in de week van die specifieke NK-discipline, dan wordt 50% van het inschrijfgeld terug geboekt op de rekening van de speler. Daarna is er geen recht op enige restitutie van het inschrijfgeld. Een afmelding die voor de wedstrijddag is doorgegeven wordt verwerkt op CueScore, zodat de spot vrijkomt voor een andere speler, die via het reguliere inschrijfkanaal zich kan inschrijven. Als de afmelding hierna is binnengekomen, is het aan de wedstrijdleiding/organisatie om te bepalen of de vrije spot ingevuld gaat worden door spelers die op een reservelijst staan.

Website

Alle informatie over het NK zal worden gedeeld via www.nkpool.nl. Volg ook de Facebook-pagina van de KNBB Sectie Pool waar ook meer (last-minute) informatie over het NK wordt gedeeld.

Livestream

Er zal een professionele livestream op het NK verzorgd worden, die gedeeld wordt op sociale media. Bij inschrijving gaat de speler hier akkoord mee.

Fotograaf

Op verschillende zaterdagen en zondagen van het NK zal er een fotograaf aanwezig zijn. De foto’s zullen op Facebook gedeeld worden en eventueel gebruikt worden voor toekomstige marketingdoeleinden. Bij inschrijving gaat de speler hier akkoord mee.

Toernooileiding

Tijdens iedere toernooidag zal er één hoofdwedstrijdleider en één referee aanwezig zijn. Vragen over het NK kunnen gesteld worden via https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new.

Speelgerechtigde spelers

Dames en heren kunnen meedoen, mits zij:

De speelgerechtigdheid wordt o.a. direct bij inschrijving gecontroleerd in CueScore. De wedstrijdleiding heeft het recht om op toernooidagen spelers uit te sluiten als ze niet speelgerechtigd zijn.

Spelers die nog niet lid zijn van de KNBB, kunnen via https://www.knbb.nl/algemeen/lid-worden lid worden. Zij krijgen daarna automatisch een CueScore-account (let op: maak niet zelf een CueScore-account aan; dit is  namelijk niet gekoppeld aan je KNBB-lidmaatschap).

Partners / Sponsors

TOERNOOI-INFORMATIE

Spelregels

Er zal gespeeld worden volgens de huidige WPA-regels.

Breakregels

Inspeeltijd

Beide spelers hebben recht op maximaal 1 rack om in te spelen, mits zij tijdig bij de speeltafel aanwezig zijn. De spelers worden verondersteld tijdens het toernooi in het lokaal aanwezig te zijn en dienen zich na de oproep van de wedstrijdleiding direct bij de speeltafel te melden. Bij het niet voldoen hieraan kan de wedstrijdleiding besluiten een sanctie op te leggen, waarbij de volgende regels worden gehanteerd:

Racelengtes

14.1

8-ball

9-ball

10-ball

Hoofdronde A+B (zaterdag) *

60

6

7

6

Finaleronde: DKO-fase (zondag)

75

7

8

7

Finaleronde: SKO-fase (zondag) **

100

8

9

8

* Indien de hoofdronde eventueel wordt uitgebreid van 64 naar meer spelers, wordt de racelengte in deze betreffende hoofdronde met één rack verminderd. De plaatsingswedstrijden aan de verliezers- en winnaarskant zijn wel volgens de originele racelengte, mits het tijdschema dit toelaat.
** De wedstrijdleiding kan besluiten om pas later in de SKO-fase de racelengte op te hogen, als het toernooi achterloopt op het tijdschema. Bij teveel vertraging kan zelfs besloten worden om dezelfde racelengte in alle partijen van de finaleronde aan te houden.


Dresscode

Tijdens alle NK-dagen (hoofdrondes en finaleronde) is de volgende dresscode van toepassing op alle deelnemers:

Dresscode heren

Niet toegestaan

Een net shirt met kraag, bij voorkeur een polo-shirt met een effen kleur. Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen.

T-shirt.
Kleding met capuchon.
Hoofddeksel zoals pet of hoed.

Een nette broek, bij voorkeur een pantalon of chino met een effen kleur.

Broek van denim/jeans/ribstof.
Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek.

Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben.

Sneakers en sandalen.
Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.

Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn.
Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend.

Dresscode dames

Niet toegestaan

Een net shirt met kraag en/of een shirt met gesloten hals (zonder kraag). De schouders moeten zijn bedekt. Bij voorkeur een polo-shirt met een effen kleur. Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen.

T-shirt.
Kleding met capuchon.
Hoofddeksel zoals pet of hoed.

Een nette broek, bij voorkeur een pantalon met een effen kleur. Jurk of rok mits ze over de knie vallen. De jurk moet de schouders bedekken.

Broek van denim/jeans/ribstof.
Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek.

Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij de rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben.

Sneakers en sandalen.
Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.

Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn.
Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend.

Indien een speler onzeker is over zijn/haar kleding, dient deze dit vóór de start van zijn/haar wedstrijden kenbaar te maken bij de wedstrijdleiding. Indien de gekozen kleding niet voldoet, kan de wedstrijdleiding de speler verzoeken zich onmiddellijk om te kleden of een groene of gele kaart geven. In alle gevallen (dus bij niet-beschreven kledingstukken, twijfelgevallen en klachten), heeft de wedstrijdleiding te allen tijde het beslissende woord.

Time-out

Een speler heeft tijdens de wedstrijd recht op 1 time-out van maximaal 5 minuten. De time-out kan alleen genomen worden tijdens het racken. De tegenstander is tijdens de time-out verplicht om in zijn stoel plaats te nemen, tenzij hij/zij zelf ook een time-out neemt.

Als bij het spelsoort straight-pool de niet-spelende speler een time-out wilt nemen tijdens het racken, dan dient hij/zij de referee te waarschuwen, die de wedstrijd vervolgens waarneemt, waarna de speler aan tafel door mag met zijn/haar run. Indien er geen referee beschikbaar is, kan er geen time-out worden aangevraagd door de betreffende speler.

Er is een time-out straf in de volgende gevallen: roken, nuttigen van alcohol, te laat terugkomen van de time-out, meer dan 1 time-out nemen, een time-out nemen op een niet-toegestaan moment (dus niet tijdens het racken) en spelen / oefenen tijdens de time-out. Er kan in dit geval een standaardstraf worden uitgedeeld door de wedstrijdleiding/referee, zie hieronder.

Shot-clock

De racelengtes zijn voor het gehele NK vastgelegd. Indien de wedstrijdleiding van mening is dat de tijdige doorstroom van het toernooi in het geding is, kan worden besloten om met shot-clock te gaan spelen. Met de shot-clock heeft de speler 35 seconden per shot met een waarschuwing na 25 seconden, met uitzondering van het shot na de break: hiervoor heeft de speler 60 seconden. Bij 14.1 geldt het shot na het terugkeren van de 14 reeds gepotte ballen als breakshot. Per rack mogen beide spelers 1 extension inzetten van 25 seconden. De shot-clock start zodra alle ballen stilliggen (zowel rollend als spinnend). De shot clock eindigt zodra de pomerans de bal heeft geraakt met de intentie een stoot uit te voeren, of zodra de tijd voor het shot is verstreken. In het laatste geval is er sprake van een reguliere foul.

Alcoholgebruik

Spelers mogen tijdens de wedstrijd geen alcoholische dranken nuttigen, ook niet tijdens time-outs. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van alcoholgebruik, zie hieronder.

Mobiele telefoons

Spelers mogen tijdens de wedstrijd géén gebruik maken van een mobiele telefoon tijdens het spel. Mobiele telefoons moeten uitgeschakeld zijn of het geluid moet gedeactiveerd zijn tijdens het spel. Het gebruik van de mobiele telefoons tijdens een time-out is toegestaan. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van mobiele telefonie, zie hieronder.

Prijzen en NK-klassement

Het volgende is er te verdienen bij het NK Pool 2019:

De EK-spots worden uitgedeeld op basis van de klassering in het corresponderende NK-klassement. Dit klassement wordt opgemaakt aan de hand van de behaalde resultaten per discipline. De beste 2 heren van het NK-klassement verdienen een deelnamebewijs voor alle 4 disciplines op het EK, met dien verstande dat de 3 beste resultaten meetellen en de speler de Nederlandse nationaliteit bezit. De puntentoekenning voor alle klassementen zijn gebaseerd op de punten van het TOP-toernooi, zie www.knbbpoolranking.nl.

Voor het NK-klassement is dus de hoeveelheid behaalde punten over de drie disciplines waarin het meeste aantal punten zijn behaald, leidend voor de stand. Er wordt hierbij dus niet gekeken naar het aantal gespeelde disciplines.

Als een speler bij de beste 2 van het eindklassement Heren al een EK-spot heeft verdiend via de Pool Ranking Nederland, dan wordt de vrijgekomen deelnamespot vastgesteld door de Technische Commissie Topsport aan de hand van het gestelde in het Selectie- en Uitzendbeleid van de KNBB Sectie Pool.

Als een speler niet kan deelnemen aan een van de NK-weekends, omdat dit samenvalt met een toernooi waar hij/zij door de KNBB, EPBF of WPA wordt uitgezonden, denk hierbij aan (niet-limitatief):

dan is de puntentelling van deze betreffende NK-discipline gelijk aan de gemiddelde puntentelling van de overige 3 NK-disciplines voor de betreffende speler.

Eventuele verdere deelnamespots voor het EK Heren  worden vastgesteld door de Technische Commissie Topsport aan de hand van het gestelde in het Selectie- en Uitzendbeleid van de KNBB Sectie Pool.

Anti-doping controle

Er kan tijdens het NK op doping getest worden. De dopinglijst is hier te vinden: https://www.dopingautoriteit.nl/juridisch/dopinglijst.

Standaard-straffen

De volgende standaard-straffen zijn van toepassing, in de vorm van kaarten:


Kaart

Betekenis

Wordt gegeven bij o.a.

GROENE kaart

Een formele waarschuwing van wangedrag voor de overtredende speler. Drie groene kaarten leidt tot een gele kaart, waarbij de sanctie van rackverlies geldt.

---

Merk op:

3 GROENE kaarten = 1 GELE kaart.

 • Gebruik van elektronische apparaten tijdens de partij.
 • Pattern racking.
 • Mishandelen van materiaal (zonder grote zichtbare schade).
 • Ballen op tafel gooien vanuit pockets, met keu of hand/vuist op tafel slaan, rest op grond smijten.
 • Elk ander licht onsportief gedrag.

GELE kaart

Een rackverlies (of 15 punten verlies bij straightpool) ten faveure van de tegenstander (bij de huidige partij en indien niet van toepassing bij de volgende partij).

Na het uitvoeren van de sanctie:

 • 8/9/10-ball; speler die aan tafel was, blijft aan tafel;
 • 14.1-continuous: tegenstander krijgt de keuze of het spel verder gaat waar het gebleven was of de overtredende speler moet beginnen met een nieuwe openingsstoot.

---
Merk op:
1
GELE kaart + 1 GROENE kaart = 1 RODE kaart.

2 GELE kaarten = 1 RODE kaart.

 • Te laat terugkomen van de time-out.
 • Oefenen tijdens de time-out.
 • Roken of nuttigen van alcohol tijdens de time-out.
 • Afgaan van elektronisch apparaat tijdens de partij.
 • Mishandelen van materiaal met duidelijke zichtbare schade.
 • Meppen en smijten met keu, rest of ballen.
 • Elk ander middelmatig onsportief gedrag.

RODE kaart

Verlies van de partij  (huidige partij en indien niet van toepassing de eerstvolgende partij).

---

Merk op:

1 RODE kaart + 1 GROENE kaart = 1 ZWARTE kaart.

1 RODE kaart + 1 GELE kaart =

1 ZWARTE kaart.

2 RODE kaarten = 1 ZWARTE kaart.

 • Vernielen van materiaal of speellocatie.
 • Elk ander ernstig onsportief gedrag.

ZWARTE kaart

Diskwalificatie voor het gehele event (inclusief alle disciplines).

 • Ernstig onsportief gedrag richting spelers, referee, organisatie of zaalhouder.
 • Elk ander zeer ernstig onsportief gedrag.

Vragen en opmerkingen

Alle vragen en opmerkingen kunnen gemeld worden via: https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new.

Er wordt gestreefd om binnen 24 uur, uiterlijk binnen 48 uur, te reageren op elke melding.

Praktische informatie

Bereikbaarheid Biljartcentrum De Distel Roosendaal

Accomodatie Biljartcentrum De Distel Roosendaal

Bereikbaarheid Njoy Poolcentrum Drachten

De alternatieve parkeergelegenheid is aan de straat “de Raai” en “Noorderdwarsvaart” en eventueel ook de “Zuiderdwarsvaart”. Hier is het gratis parkeren. Het enige verzoek die we hebben is om de parkeerplaatsen voor dierenwinkel “Pets & Co” vrij te houden voor hun klanten. Het is eventueel ook mogelijk om op het parkeerterrein van de “ALDI” te parkeren.

Accomodatie Njoy Poolcentrum Drachten

APPENDIX

Plaatsing voor de finaledag: het vaste schema voor 32 spelers ziet er als volgt uit:

Partij

Speler A

Speler B

1

Speler #1 (HR-A, WK)

Speler #3 (HR-B, VK)

2

Speler #8 (HR-B, WK)

Speler #6 (HR-A, VK)

3

Speler #5 (HR-A, WK)

Speler #7 (HR-B, VK)

4

Speler #4 (HR-B, WK)

Speler #2 (HR-A, VK)

5

Speler #3 (HR-A, WK)

Speler #1 (HR-B, VK)

6

Speler #6 (HR-B, WK)

Speler #8 (HR-A, VK)

7

Speler #7 (HR-A, WK)

Speler #5 (HR-B, VK)

8

Speler #2 (HR-B, WK)

Speler #4 (HR-A, VK)

9

Speler #2 (HR-A, WK)

Speler #4 (HR-B, VK)

10

Speler #7 (HR-B, WK)

Speler #5 (HR-A, VK)

11

Speler #6 (HR-A, WK)

Speler #8 (HR-B, VK)

12

Speler #3 (HR-B, WK)

Speler #1 (HR-A, VK)

13

Speler #4 (HR-A, WK)

Speler #2 (HR-B, VK)

14

Speler #5 (HR-B, WK)

Speler #7 (HR-A, VK)

15

Speler #8 (HR-A, WK)

Speler #6 (HR-B, VK)

16

Speler #1 (HR-B, WK)

Speler #3 (HR-A, VK)

In de tabel betekenen HR-A, HR-B, WK en VK respectievelijk Hoofdronde A, Hoofdronde B, Winnaarskant en Verliezerskant. Het nummer (#) van de speler correspondeert met de volgorde zoals te zien in het betreffende CueScore-event van de hoofdronde.

Het vaste schema voor 16 spelers ziet er als volgt uit:

Partij

Speler A

Speler B

1

Speler #1 (HR-A, WK)

Speler #3 (HR-B, VK)

2

Speler #4 (HR-B, WK)

Speler #2 (HR-A, VK)

3

Speler #3 (HR-A, WK)

Speler #1 (HR-B, VK)

4

Speler #2 (HR-B, WK)

Speler #4 (HR-A, VK)

5

Speler #2 (HR-A, WK)

Speler #4 (HR-B, VK)

6

Speler #3 (HR-B, WK)

Speler #1 (HR-A, VK)

7

Speler #4 (HR-A, WK)

Speler #2 (HR-B, VK)

8

Speler #1 (HR-B, WK)

Speler #3 (HR-A, VK)


Geplaatste spelers voor de hoofdronde: de Top-16 spelers van de Pool Ranking Nederland (peildatum: 4 oktober 2019) met plaatsing voor iedere hoofdronde van het NK zijn:


Officiele poster van het NK Pool 2019: