Published using Google Docs
searchEn
Updated automatically every 5 minutes

Prenten zoeken


Rechtsboven kies je voor kleur
, zwart wit of afgelijnde prenten.
De andere knop bepaalt de taal waarin je zoekt:
Nederlands, Frans of Engels.

Er zijn vier manieren om naar een prent te zoeken:

1. woord : na het gedeeltelijk intikken van een woord in het witte kader kies je de gewenste prent uit de lijst. Je kan scrollen in de getoonde lijst.
Eenmaal het gezochte woord aangeklikt is verschijnt de prent:

Met de pijlen loop je doorheen het boek , maar in een lus die beperkt is tot één van de twintig categorieën van de stamboom (zie verder punt 3). De prenten zijn semantisch geordend zoals je meteen merkt.
Je kan de volledige lijst bekijken door op de keuzelijst te klikken:

Met knop ‘download’ kan je de prent lokaal opslaan

Knop ‘prent kopiëren’ plaatst de prent in het klembord zodat deze in andere toepassingen geplakt kan worden.

2. alfa : je kan ook niets intikken en de alfabetische lijst consulteren door op het tweede icoontje te klikken en het gezochte woord aan te duiden.
Noteer evenwel dat de prenten nu NIET semantisch geordend zijn, maar verschijnen in alfabetische volgorde.

3. stamboom : dit systeem laat toe dat personen die niet kunnen lezen, toch op een redelijk snelle manier een bepaalde prent kunnen opzoeken. Het leren gebruiken van dit systeem vergt echter wel enige oefening. Door het aanklikken van het icoon verschijnt het basisscherm met 20 prenten (zie hieronder). Vanuit dit basisscherm kan men in 2 stappen naar elk onderwerp gaan. De prenten zitten immers op een semantische wijze gegroepeerd.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen levende en niet-levende zaken. Een sinaasappel hoort bij de levende dingen, een fiets bij de niet-levende. "Levend" wordt hier in een ruime betekenis gehanteerd. In de verdere opsplitsing van de levende zaken is er een onderscheid gemaakt tussen planten en dieren, en een reeks rubrieken voor de mens: het lichaam, de kledij, de kennis, de gevoelens, het sociaal en levensbeschouwelijk leven.
Om orde te scheppen in de "
niet-levende wereld" werd een rangschikking gemaakt, vertrekkend van zeer algemene begrippen over grootschalige zaken naar de kleine alledaagse voorwerpen die in huis te vinden zijn. Zoals bij de rubriek mens, horen bij de rubriek huis zoveel elementen dat hier een verregaande onderverdeling werd gemaakt.

Deze ordening ligt aan de basis van de stamboom. Ordening:
niveau 1: scherm met 20 rubriek prenten (hier afgebeeld)
niveau 2: scherm met een aantal onderafdelingen per rubriek
niveau 3: de prentenreeks zelf

                

Door op één van de 20 prenten van de stamboom te klikken, verschijnen de verschillende onderafdelingen.

Voorbeeld: de prent waarop voertuigen en een persoon staan afgebeeld, omvat uiteindelijk alle prenten die met "verkeer, verplaatsing" te maken hebben. Klikt men deze rubriekprent aan dan verschijnt het scherm van niveau 2 waarin men kan kiezen         tussen :

                

Verkeer, voertuigen, voertuigonderdelen

Zich verplaatsen, verplaatsen met voertuig, iets verplaatsen

Om terug te keren naar een hoger niveau klikt men op het stamboom icoon.
Weet dit: de 2 bovenste rijen bevatten de
naamwoorden, de 3de rij de werkwoorden, de 4de rij de adjectieven en de 5de rij de andere woordsoorten.
Klikt men één van deze afdelingsprenten aan, dan verschijnt de eerste prent uit die reeks.
In bovenstaand voorbeeld komen alleen naamwoorden en werkwoorden voor.

4. fonetisch : met het oor-icoon kom je terecht in een fonetisch opzoeksysteem. Alle woorden zijn immers fonetisch weggeschreven.
Na het aanklikken van het "oor" icoon verschijnt een bladzijde met alle gebruikelijke fonetische tekens. Daarin klikt men één of meerdere tekens aan naargelang de gewenste klank. B.v. "p" gevolgd door "r" (pr).
Beide letters verschijnen in het vakje onderaan. Vervolgens kiest men een van de drie mogelijke zoekplaatsen binnen het woord :

Klikt men op het pijltje naar links dan zullen alle woorden die beginnen met "pr" in een lijst verschijnen. Klik op - , dat betekent overal in het woord,en het pijltje rechts betekent aan het einde van het woord.
Met de knop ‘Wissen’ vernieuwt men zijn keuze indien men zich vergist heeft.
Het systeem doorloopt de BeTa prenten en maakt een lijst van de woorden waarin de gevraagde klank op de gevraagde plaats voorkomt. Noteer dat de woorden ook hier semantisch bij elkaar staan: dus alle groenten met "pr" zullen bijeen staan: prei, spruit, paprika.
Men klikt nu op de pijlen om verder te lopen in de reeks geselecteerde prenten.