Published using Google Docs
Kutatók Éjszakája 2019 -- Wigner FK
Updated automatically every 5 minutes

Tartalomjegyzék

1. Alapadatok

2. Internetes megjelenés, kommunikáció

3. Intézet – laborlátogatások (péntek)

3.1 Csoportok

3.2 Programok a központi oldalon

4. Sportpálya – helyszínek (péntek-szombat)

5. Adatközpont (szombat)

[megosztható, frissülő, csak olvasható verzió: bit.ly/kutejw19]

1. Alapadatok

Időpont: 2019. szeptember 27-28. (péntek-szombat).

Várható időjárás: pénteken közepesen felhős, max 23℃; szombaton esős, max 21℃.

Helyszín: intézeti laborok (péntek), Adatközpont (szombat), sportpálya (péntek-szombat)

Koordinátorok: Siklér Ferenc; Erdei Csilla; Pothoczki Szilvia

Kapcsolat

Megjegyzés

Sportpálya és minden más

Tanoss Katalin (ÜKft)

irányító táblák A2

Wifi és egyéb technika

Horánszky Tamás (SzHK)

projektor, wifi, CERN-kapcsolat

Beléptetés

(Porta, FBŐ)

névlista leadása szükséges

Adatközpont

Pető Gábor (WDC)

max 18 fő per busz

Kisbusz

(külső cég!)

az Adatközpontba való szállításhoz

Padok és posztertartók

Mocsári Miklós

kiszállítás saját raktárból

Sátrak (szállítás/szerelés)

(külső cég!)

sátorméret: 6m x 3m; 8 db

csütörtök 12h-kor érkeznek

szombat 17h-kor viszik el

Intézeti szuvenír

Erdei Csilla

toll (200 db van), matrica (300 db)

Szendvics/üdítő

Erdei Csilla

a lebonyolítók részére (45 db)

Névjegy/kitűző

Siklér Ferenc

szervezőknek/lebonyolítóknak

(9 cm x 5.5 cm, kb 70 db)

2. Internetes megjelenés, kommunikáció

Központi oldal: https://www.kutatokejszakaja.hu/; https://www.facebook.com/kutatokejszakaja/

– Ezen belül, saját oldalunk: https://www.kutatokejszakaja.hu/szervezo-intezmeny/wigner-fizikai-kutatokozpont/; https://www.kutatokejszakaja.hu/pontos-helyszin/wigner-fizikai-kutatokozpont/

– Az esemény intézeti oldala: https://wigner.mta.hu/hu/kutatok-ejszakaja-0

– Wigner FK facebook oldala: https://www.facebook.com/WignerFK/

Arculati elemek, plakát

Határidők:

– július 20.: intézményi regisztráció megnyitása a honlapon. Programok feltöltése

– szeptember 5-ig: kutatók és programszervezők adatvédelmi nyilatkozatának visszaküldése

– szeptember 5-ig: a csatlakozási nyilatkozat visszaküldése

– folyamatosan: a sajtónak, illetve a honlapra szánt hírek beküldése

(szeptember 5. után, a Kutatók Éjszakája eseményig is várnak híreket)

– szeptember 6. éjfélig: az intézményi programok feltöltése a központi honlapra

– szeptember 13-ig lehet javítani

– szeptember 14. 10:00: online regisztráció megnyitása a nagyközönség számára

– szeptember 18.: újra hozzáférhető a weboldal szerkesztésre

– szeptember 23. hétfő reggel: e-mail a laborvezetőknek; e-mail számtech+előadás ügyben

– szeptember 24. kedd délelőtt: e-mail a csoport-kísérőknek

– szeptember 24. kedd este: e-mail a látogatóknak [1 fő/csapat: emlék.; >1 fő: nevek bekérése]

– szeptember 26. éjfél: a látogatói regisztrációk lezárása

– szeptember 27. péntek reggel: csoport-listák nyomtatása

– szeptemner 28. péntek 13:00: minden kész

– szeptember 27-28.: Kutatók Éjszakája (nálunk péntek: 14-18; szombat: 10-17)

3. Intézet – laborlátogatások (péntek)

Mindegyik csoport két labort látogat meg, mindegyik labort lehetőleg két csoport látogatja. Csoportok indítása: 14, 15 és 16 órakor, így összesen 14 csoportra van időnk. A csoportok mérete legyen 7 fő (illetve túlfoglalással 8 főre hirdethetjük). A laborlátogató csoportokhoz egy-egy kísérőre van szükség, akik a vendégeket a portától portáig végigkísérik, amíg a telephelyen tartózkodnak.

A laborokat csak 14 éven felüliek látogathatják! A belépés csupán személyi igazolvánnyal lehetséges!

Kód

Labor

Hol

Felelős

1Gy

SZFI Nanogyémánt az orvostudomány szolgálatában – Gyémánt növesztés

1. épület fsz. 20-as labor

Veres Miklós (Himics László, Rigó István)

A látogatók betekintést nyerhetnek a nanogyémánt előállítási folyamatába, megtekinthetik a kristályok minősítésére használatos mérőkészülékeket és kezükbe vehetnek néhány különleges gyémánt kristályt is! A kondenzált anyagokban kialakított, optikailag aktív hibahelyek számos potenciális alkalmazási lehetőséget jelentenek a kvantumszámítógépek és a kriptográfia területén. Ilyen szempontból a gyémánt különlegesen ígéretes anyagnak tekinthető, hiszen kialakíthatók benne egy-foton generálására alkalmas színcentrumok. Pontosan úgy is fogalmazhatnánk, hogy a gyémánt az egyetlen, jelenleg ismert anyag, amelyben szobahőmérsékleten stabil egy-foton kibocsátására alkalmas színcentrum létrehozható. A fluoreszcens nanogyémánt alkalmazása optikai jelölésre a biológiában, gyógyászatban és más a biológiához kapcsolódó kutatásokban a nanofizika egyik vezető kutatási iránya.

2Fé

RMI Hatékony fémanalízis, avagy miből van az ékszerem?

3. épület, 2. em. 206-os

(Röntgen-labor)

5 fő optimális

Németh Zoltán NAO

Hogyan lehet azonosítani többkomponensű anyagok összetevőit? Miért sárgás a 20 Ft-os érem és miért szürke a 10-es? Hogyan tudunk bepillantani festményekben a felső rétegek alá? Miből tudjuk, hogy milyen összetételű kőzetek vannak a Marson? Van-e nemesfém az ékszeremben? Csupa olyan kérdés, amit olyan módszerrel szeretnénk megválaszolni, ami lehetőleg nem tesz kárt a vizsgált anyagban. A laborlátogatás során kipróbáljuk az ilyen célokra legalkalmasabb módszert, a röntgenfluoreszcencia spektroszkópiát.

3Kv

SZFI Kvantumtechnológia

1. épület tetőtér

társalgó táblája

Vukics András

Mértékadó vélemények szerint legalább a félvezető-elektronika megjelenéséhez mérhető technológiai forradalmat fog eredményezni a kvantumtechnológia kiaknázása, ha sikerül. A kvantummechanika már száz éves tudomány, azonban csak napjainkban jutott el arra a pontra, hogy legsajátosabb elméleti eredményei (amilyen például a szuperpozíció, az összefonódás, a kvantumos mérés, az energia kvantáltsága) a technológiai kiaknázhatóság szintjére jutottak.

Egyes kvantuminformatikai (pl. feltörhetetlen kvantumtitkosítás) és kvantum-számítástudományi alkalmazások (klasszikus számítógépekkel megoldhatatlan problémákra kifejlesztett kvantum-algoritmusok) már az ipari felhasználás küszöbén állnak.

Ezen technológiák alapja, hogy az utóbbi két évtizedben robbanásszerű fejlődés történt az egyedi kvantumrendszerek (pl. egyetlen atom vagy egyetlen foton) laboratóriumi kontrollja területén.

A laborunkba látogatók megtekinthetnek egy erre a célra épített atomoptikai összeállítást, és megismerkedhetnek az anyag atomi szintű kontrolljának (hűtés, csapdázás, atom-foton kölcsönhatás) alapjaival. Mindezt egy olyan berendezésen keresztül, amely egy kvantummemória illetve kvantumkommunikációs csatorna laboratóriumi prototípusának tekinthető.

4Id

RMI Kódfejtés az agyban, s hogyan használjuk ezt kiborgfejlesztésben

13. épület, 1. em., 101-es

Orbán Gergő KTO

Gondolataink, döntéseink elektromos jelek formájában jelennek meg az agyunkban és az agy végrehajtójaként működő izmainkban. Ha az izmaink kommunikálnak az aggyal, megtehetnénk ugyanezt mi is? Ha az elektromos jelek értelmezhetőek például az agy kimenetein, mi is tudjuk értelmezni ezeket a jeleket? Ha megértjük a kódot, amit az idegrendszer és annak perifériái (a kezek és lábak) használnak, akkor akár nem csak kezeket vagy lábakat, hanem tetszőleges eszközöket is meg tudunk hajtani velük. Ha értjük a kódot, akkor tudjuk olvasni a gondolatokat. Ha értjük a kódot, akkor akár mi is kommunikálhatunk az agy számára is értelmezhető üzeneteket.

Az agy és a test elektromos jeleinek kódját próbáljuk értelmezhetővé tenni, megérteni, hogy a matek hogyan segít ebben. A labor részeként kipróbáljuk azt, hogy hogyan vezérelhetünk a testfelszínről elvezetett elektromos jelekkel egy robotot.

5Ra

RMI Radioaktív elemek a környezetünkben – természetes és mesterséges radioaktivitás

3. épület, 2. em. 227-es

Bogdán Csilla NAO

A Femtoszekundumos- és Röntgenspektroszkópiai Csoport Radiokémiai („B” és „C” szintű) laboratóriumaiban zárt-, illetve nyitott alfa-, béta- és gammasugárzó izotópoknak különféle fizikai- és/vagy kémiai átalakítása, feldolgozása zajlik. A laboratórium fő profilja 57-Co-sugárforrások preparációja Mössbauer-spektroszkópiai mérésekhez. A látogatók megismerkedhetnek a természetes és mesterséges radioaktivitás alapjaival, valamint betekinthetnek a laborban folyó munkába.

6Pe

SZFI Perovszkit napelemek

1. épület fsz. 15.

Botka Bea

Az optikai spektroszkópia az anyagok szerkezetkutatásának egyik fontos eszköze. Az egyszerűbb spektrométerek fontos szerepet játszanak a mindennapi életben, anyagok gyors azonosítását teszik lehetővé. Gyógyszergyárakban, élelmiszeripari üzemekben gyakran használják minőség-ellenőrzésre, reptereken a tiltott anyagok azonosításában játszanak fontos szerepet. Laboratóriumunkban található optikai spektrométerekkel széles tartományon tudjuk vizsgálni az anyagok szerkezetét és a bennük lejátszódó fizikai és kémiai folyamatokat.

A látogatók megismerkedhetnek a perovszkit napelemekhez kapcsolódó kutatómunkánkkal. Ezek a jelenlegi legkorszerűbb és legígéretesebb napelem alapanyagok: hatásfokuk a szilícium napelemekével vetekszik, de olcsón és egyszerűen előállítható „festék” készíthető belőlük, mellyel bevont felületek alkalmassá válnak arra, hogy a fényt elektromos árammá alakítsák. A perovszkitok szerkezetével és működésével kapcsolatban azonban még rengeteg a nyitott kérdés, ezek megválaszolása elengedhetetlen a belőlük készülő napelemek további fejlesztéséhez.

7Űr

RMI Milyen messze van az űr? A jövőben vagy ma?

3. épület, fsz. 54-es, majd lemennek az alagsor 13-ba

Vizi Pál ŰŰO

Hol van az Űr? Benne vagytok? A Föld bizony benne mozog, a Naprendszerünkben, és mi ebben az Űrben utazunk. Űrfizikai és Űrtechnikai csoportunk ezzel foglalkozik, a fizikájával és a felfedezéshez szükséges technológiával. A régi és mai küldetésekről adunk át felétek egy kis tudást. Missziókat küldünk bolygókhoz, üstökösökhöz és vizsgáljuk a Napot, hatásairól lerántjuk a leplet. Az űrtechnológiában az okostelefonok és okosórák párhuzama a mikro-szondák raja. Lehet, hogy találkozhattok velük? Épp ebben utazunk!

8Új

RMI Új anyagokat építünk a jövő szolgálatában

3. épület, 1. em, 124-es, MBE

Lengyel Attila NAO

A molekulanyaláb epitaxia (MBE) alkalmazásával közel tetszőleges összetételű és variálható kristályszerkezetű vékonyrétegek állíthatóak elő. A technika elengedhetetlen feltétele a nagyvákuum megléte a berendezésben, amelyet többféle vákuumszivattyú együttes alkalmazásával érünk el. A laborbemutató során az MBE berendezés és az üzemeltetéséhez szükséges vákuumrendszerek kerülnek bemutatásra, valamint a látogatók megismerhetnek pár különleges tulajdonságokkal anyagot, melyek a mikro- és nanoelektronika számos területének fejlődéséhez járulhatnak hozzá.

9Ha

RMI Ismerkedés a világegyetem első másodpercével

2. épület, 1. em. 109-es

Hamar Gergő NFO

A világegyetemet az Ősrobbanás utáni első másodpercben egy kvarkokból és gluonokból álló nagyon forró folyadék alkotta. Ezt az anyagot ma hatalmas részecskegyorsítókban, mint például a Genf mellett található Nagy Hadronütköztető (LHC), lehet előállítani és vizsgálni. Erről a különleges anyagról és a megismeréséhez szükséges kísérleti eszközökről lesz szó az előadásban, illetve ezekkel az eszközökkel testközelből is meg lehet majd ismerkedni.

10Ar

RMI Arany-e vajon, vagy csak csillog? Műtárgyak, régészeti leletek vizsgálata

13. épület, alagsor 17-es

Szőkefalvi-Nagy Zoltán NAO

A kulturális örökség kutatása, tárgyi emlékeinek megóvása az elmúlt években az Európai Unió kiemelt programjainak egyike lett. Míg a nagyközönség leginkább gyönyörködik ezekben a tárgyakban, megcsodálja, hogy milyen szép és érdekes dolgok készültek akár évezredekkel ezelőtt is, a művészettörténészeket, restaurátorokat, gyűjtőket, régészeket sokkal „szárazabb” kérdések foglalkoztatják. Vajon ki és mikor készíthette a műtárgyat, az alkotás során milyen technikát és anyagokat használtak? A múzeumok és gyűjtők számára pedig egyáltalán nem közömbös, hogy a műtárgy eredeti-e, vagy hamisítvány!

Mintavételezésre a roncsolásmentes mérési eljárások a legvonzóbbak, ezek a műtárgyon nem okoznak semmiféle látható elváltozást. Egy ilyen vizsgálati módszer a részecskék keltette karakterisztikus röntgensugárzás-spektrometria. Ennél a módszernél egy részecske gyorsító néhány MeV energiájú proton nyalábja nagy hatékonysággal ionizálja az útjába helyezett atomok legbelső elektronhéjait is. Az elektronok visszarendeződésével röntgensugárzás is keletkezik, aminek energiája szigorúan jellemző az sugárzást kibocsátó kémiai elemre, intenzitása pedig szoros kapcsolatban van a kémiai elem mennyiségével.

A látogatás során bemutatjuk a Wigner FK Van de Graaff gyorsítójának kihozott nyalábos PIXE mérő rendszerét és demonstráljuk annak működését.

11Ka

RMI Kalandozások a Naprendszerben

2. épület, 1. em. 117-118-as

Bebesi Zsófia (Kecskeméty Károly ill Dósa Melinda) ŰŰO

Az előadásban bemutatjuk a Naprendszerrel kapcsolatos legújabb kutatásokat és a jelenleg zajló űrmissziók legérdekesebb eredményeit. Ismertetjük a Napban és bolygóközi térben végbemenő plazmafizikai folyamatokat, amelyeket összefoglaló néven űridőjárásként emlegetünk, mely egyre inkább mindennapjaink részévé válik.

12Na

SZFI Nanorészecskék szuszpenziói és folyadékkristályok

1. épület alagsor 010

Salamon Péter

A reológiai laboratóriumunkban a látogatók betekintést nyerhetnek olyan komplex folyadékokban, például nanorészecske szuszpenziókban, folyadékkristályokban megfigyelhető jelenségek aktuális kutatásába, mint a magneto-reológia, elektro-reológia, foto-reológia vagy reo-optika. A témát érintő kísérletek és a jelenségek gyakorlati felhasználásának lehetőségei is bemutatásra kerülnek.

13Ek

SZFI Elektrokémiai fémleválasztás

1. épület 1.emelet 108

Max 8. fő

Péter László

Alig 4 évvel azután, hogy Alessandro Volta létrehozta az első kémiai áramforrást, megszületett az első beszámoló az árammal történő elektrokémiai fémleválasztásról. Azóta az elektrokémiai fémleválasztás (vagy fémgalvanizálás) dollármilliárdokat termelő iparággá nőtte ki magát. Galvántechnikai úton történik a szaniter áruk fényes és ellenálló réteggel történő bevonása, de ezt az eljárást használják a nyomtatott áramköri elemek legkisebb, akár csupán 0,05 mikrométer szélességű réz vezetékeinek kialakítására is.

A bemutató során egyszerű galvántechnikai kísérleteket lehet megtekinteni. Ezekkel szemléltetjük, hogy miben különbözik az elektrokémiai fémleválasztás a porlasztásos bevonási eljárásoktól, hogy mi kell egy fémréteg jó tapadásához, hogy miként lehet tömör és porózus anyagot létrehozni ugyanazzal az eljárással, vagy akár kétféle fémet leválasztani egyazon oldatból. Érdekes pontja lesz a bemutatónak a mágneses és elektromos hatások együttesét bemutató kísérlet.

14Eg

SZFI Elektromos gázkisülések, avagy töltött részecskék akcióban

1. épület 30-as labor

Max. 15 fő

Hartmann Péter

Elektromos gázkisülésekkel a természetben leginkább szikrák formájában találkozunk, amilyenek a villámok is. Az elektromosság hőskorában hamar alkalmazásra találtak a szikratávírókban és az ívlámpákkal működő utcai világításban, majd később a gázlézerek aktív közegeként. Ezen rendszerek azonban sokkal többre képesek a fénykibocsátásnál, például elektromos gázkisülések teszik lehetővé, hogy a szilícium egykristály lapokból elképesztő összetettségű mikroelektronikai áramköröket (pl. mikroprocesszorokat) állítsanak elő. A Elektromos Gázkisülések Laboratóriumban különböző high-tech alkalmazásokhoz kapcsolódó, az összetett folyamatok elemi szintű megértését célzó kísérletekbe kaphatnak betekintést.

3.1 Csoportok

Csoport

Idő

Kísérő

Program

1410-1455

1510-1555

1610-1655

1710-1755

14a

9Ha

14Eg

Verle Ilona (Könyvtár)

link

14b

3Kv

4Id

Kálmán Orsolya (SZFI)

link

14c

12Na

2Fé

Szabó Emese (Könyvtár)

link

14d

8Új

13Ek

Balázs Tamás NFO

link

14e

7Űr

11Ka

Tichy-Rács Éva (SZFI)

link

15a

5Ra

10Ar

Kovács Győző ELMO

link

15b

1Gy

6Pe

Gombor Tamás ELMO

link

15c

9Ha

14Eg

Derzsi Aranka (SZFI)

link

15d

3Kv

4Id

Balla Péter (SZFI)

link

15e

12Na

2Fé

Hegedűs Gergő NAO

link

16a

8Új

13Ek

Hegyi Sándowr NFO

link

16b

7Űr

11Ka

Kenderesi Viktor (SZFI)

link

16c

5Ra

10Ar

Juhász Balázs (SZFI)

link

16d

1Gy

6Pe

Beke Dávid (SZFI)

link

3.2 Programok a központi oldalon

kutatokejszakaja.hu – programjaink (sárga = regisztrációköteles)

Infó

Ismerkedés a világegyetem első másodpercével + Elektromos gázkisülések, avagy töltött részecskék akcióban (Laborlátogatások)

14a és 15c, 2 időpont

Kvantumtechnológia + Kódfejtés az agyban, s hogyan hasznájuk ezt kiborgfejlesztésben (Laborlátogatások)

14b és 15d, 2 időpont

Nanorészecskék szuszpenziói és folyadékkristályok + Hatékony fémanalízis, avagy miből van az ékszerem? (Laborlátogatások)

14c és 15e, 2 időpont

Új anyagokat építünk a jövő szolgálatában + Elektrokémiai fémleválasztás (Laborlátogatások)

14d és 16a, 2 időpont

Milyen messze van az űr? A jövőben vagy ma? + Kalandozások a Naprendszerben (Laborlátogatások)

14e és 16b, 2 időpont

Radioaktív elemek a környezetünkben – természetes és mesterséges radioaktivitás + Arany-e vajon, vagy csak csillog? Műtárgyak, régészeti leletek vizsgálata (Laborlátogatások)

15a és 16c, 2 időpont

Nanogyémánt az orvostudomány szolgálatában – Gyémánt növesztés + Perovszkit napelemek (Laborlátogatások)

15b és 16d, 2 időpont

Részecskefizikai társas- és kártyajátékok, ügyességi feladatok (péntek)

= S6

Részecskefizikai társas- és kártyajátékok, ügyességi feladatok (szombat)

= S6

Kvarkok és leptonok, elektronok, müonok és neutrínók. Kissé félelmetesen hangzanak – vagy mégsem? Megérinthetővé tettük az elemi részecskék felfoghatatlannak tűnő világát egy kártyajáték és más ügyességi játékok segítségével! Észre sem veszed, és otthonosan mozogsz a kvarkok világában! Mindezt úgy, hogy mozoghatsz is közben a jó levegőn, vagy futhatsz pár kört a zöld füvön!

Fizikus szabadulószoba (péntek)

= Szab, több időpont

Fizikus szabadulószoba (szombat)

= Szab, több időpont

A szabadulásra fél órája lesz a kalandoroknak! 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk. Egy csapatból csak egy ember regisztrációját kérjük, aki az egész csapatot képviseli.

Kísérletek lézerekkel, kozmikus részecskékkel és a gravitációval (péntek)

= Sátrak

Kísérletek lézerekkel, kozmikus részecskékkel és a gravitációval (szombat)

= Sátrak

Élő kapcsolás a CERN-be! (péntek)

Szillási Zoltán és Béni Noémi, csak péntek 1630-1730

moderál: Vértesi Róbert

Virtuális látogatás a CERN-ben! Élő videó kapcsolás Genfből, a CERN CMS kísérletétől. A kapcsolás során a látogatók élőben tehetnek fel kérdéseket a CERN-ben dolgozó kutatóknak!

https://indico.cern.ch/event/848947/

Adatközpont látogatás (szombat)

5 időpont

Hogyan gondolkodik egy tudományos kutató? Péter László előadása

1 előadás

Femtoszekundumos lézerek orvosi diagnosztikai vizsgálatokhoz. Szípőcs Róbert előadása

3 előadás

4. Sportpálya – helyszínek (péntek-szombat)

Téma

Hol

Felelős

Megjegyzés

Információ

i

Domokos Péter

Pothoczki Szilvia

Siklér Ferenc

mindkét nap

RMI Űrkutatás

S1

Bebesi Zsófia ŰŰO

mindkét nap

RMI Kutató tanárok és diákok

S2

Oláh Éva NFO

csak szombat

szükség van egy projektorra + áram

RMI Részecskefizika

S3

László András NFO

mindkét nap

Higgs-legó; 2 db VR szemüveg (1 2 vid)

RMI Társasjátékok

S6

Csörgő Tamás ELMO

(pénteken Kasza Gábor lesz a felelős)

mindkét nap

RMI Detektorok és magfizika

S4

Hamar Gergő NFO

mindkét nap

áram

RMI Eötvös-inga

S5

Ván Péter ELMO

pénteken biztosan

szombat délelőtt

RMI Gravitáció

S7

Vasúth Mátyás ELMO

mindkét nap

SzFI Orvosi diagnosztika lézerrel

E

Szipőcs Róbert

csak szombat, 3 előadás

Szabadulószoba

SZ

Pothoczki Szilvia, Kutnyánszky Anikó

összerakás kedden-szerdán, próbajáték szerdán

mindkét nap segít: Nagy Gergely, Márton Krisztina

pénteken segít: Temleitner László

RMI CERN-előadás

E

László András

lekísérni a csoportot a buszhoz

CERNWigner2018.odp (tavalyi anyag)

szombat; 1015,1115,1215,1415,1515

SZFI előadás a tudományról

E

Péter László

szombat; 1315


5. Adatközpont (szombat)

Az Adatközpontot csak 14 éven felüliek látogathatják! A belépés csupán személyi igazolvánnyal lehetséges!

A látogatás egy körülbelül másfél órás, színes program. Az érdeklődők először egy 20 perces interaktív előadás és kisfilm segítségével megismerhetik a CERN, az MTA Wigner FK és a Wigner Adatközpont világát. Majd egy kisbusz viszi az érdeklődőket az Adatközponthoz, ahol annak munkatársai vezetik körbe a látogatókat.

Idő

10-es csoport

11-es csoport

12-es csoport

14-es csoport

15-ös csoport

Egyéb előadás

 9:45-10:00

regisztráció

10:15-10:40

előadás

10:45-11:00

busz +

Adatközpont + busz

regisztráció

10:45-11:15

Szipőcs Róbert

11:15-11:40

előadás

11:45-12:00

busz +

Adatközpont + busz

regisztráció

11:45-12:15

Szipőcs Róbert

12:15-12:40

előadás

12:45-13:00

busz +

Adatközpont + busz

12:45-14:15

Szipőcs Róbert

13:15-13:40

13:45-14:00

regisztráció

13:15-14:00 Péter László

14:15-14:40

előadás

14:45-15:00

busz +

Adatközpont + busz

regisztráció

15:15-15:40

előadás

15:45-16:00

busz +

Adatközpont + busz

16:15-16:40