Heb je interesse voor een praktisch technische studierichting met oog voor een degelijke algemene vorming? Heb je technisch inzicht en ben je praktisch aangelegd?  Wil je zelfstandig kunnen werken als operator van computergestuurde productiemachines? Spreekt het werken met een computer je aan? Ben je eerder een uitvoerder? Wil je eventueel na je secundair onderwijs nog verder studeren? Dan is de opleiding mechanische vormgevingstechnieken zeker iets voor jou!

 

In de tweede graad leer je de beginselen van mechanica en metaalbewerking. In een modern bedrijf worden handbediende machines steeds minder gebruikt, maar wordt er met de computer gestuurd. In je opleiding is er dus ook aandacht voor elektriciteit en informatica. In de praktijklessen leer je eerst boren, schaven, frezen, draaien en slijpen. Daarbij hebben we aandacht voor de vorming van je totale persoonlijkheid:  zo zal je jezelf regelmatig moeten evalueren en bijsturen.

 

In de derde graad worden de modernste CAD-CAM-technieken toegepast. Dit wil zeggen dat je een werkstuk in 3D met de computer tekent. Die tekening wordt via een CAM-pakket omgezet naar een CNC-programma, dan naar een CNC-machine gestuurd die na de keuze van het geschikte vormgevingsproces automatisch het werkstuk produceert. Je kiest het materiaal rekening houdend met de belangrijkste kenmerken die het mechanisch vormgeven van constructies beïnvloeden. Je stelt de machines af met de juiste gereedschappen en je voert testen uit.

 

Verder leer je in mechanische vormgevingstechnieken ook:

 

 

Zowel de stages als de geïntegreerde proef  zijn momenten waarin je jezelf kan ontplooien.  Je past de theorie toe op je eindproduct. De interne en externe juryleden vormen een belangrijke meerwaarde. Je zal al de opgedane kennis, vaardigheden en attitudes goed kunnen gebruiken. Na de opleiding mechanische vormgevingstechnieken zijn er veel mogelijkheden. Je kan nog een specialisatiejaar volgen, bijvoorbeeld matrijzenbouw. Je kan ook kiezen voor een Se-n-se computergestuurde mechanische productietechnieken of een bacheloropleiding. Ook het werkveld heeft nood aan jou. Je kan onder andere aan de slag als werkvoorbereider met toepassing industriële verspaningstechnologie, CNC-programmeur, bediener CNC-machines,kwaliteitsbewaker in een bureau van meettechniek of onderhoudstechnicus.