__________________________________________________________________________

8-2-2020

Jozefschool schaakkampioen van Waterland

In twee speelavonden op vrijdag 31 januari en vrijdag 7 februari streed de Jozefschool uit Volendam - dat in november al het schaakkampioenschap van de basisscholen uit Edam-Volendam had gewonnen - met 21 andere basisscholen uit de regio om het Waterlands kampioenschap. Grote favoriet was De Blauwe Morgenster uit Middenbeemster die met Kees Pruijs zowel een schoolmeester als schaaktrainer in huis heeft. Drie van de vier Volendamse schakers volgen bij schaakclub Volendam echter ook lessen van de lokale trainers en van internationaal schaakmeester Jop Delemarre. In de finaleronde hielden De Blauwe Morgenster en De Jozefschool elkaar in evenwicht, maar de Volendammers haalden tegen de andere scholen een hogere score, waardoor Lennart Dijkgraaf, Sam Schilder, Stijn Bond en Luuk Veerman na de eerste deelname van hun school verrassend de Waterlandbokaal mee naar huis mochten nemen. Op zaterdag 21 maart volgt deelname aan het Noord-Hollands kampioenschap. Uitgebreidere verslagen en foto’s zijn gemaakt door Erik Steur en John Bond.

__________________________________________________________________________

7-2-2020

Eerste verlies jeugdviertal tegen De Waagtoren uit Alkmaar

Het jeugdviertal trad vol goede moed aan in een thuiswedstrijd tegen een aanzienlijk ouder schaakteam van De Waagtoren uit Alkmaar. Na een gelijkopgaande opening liep het aan de eerste twee borden niet helemaal naar wens. Zowel Mike Veerman als Jan Dijkgraaf vergiste zich in een tactische truc van de tegenstander. Het kostte Mike een loper en Jan een paard. Thomas kwam met twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn uitstekend te staan. Casper zat wat in de verdrukking, maar materiaalverlies wist hij te voorkomen door goed te rekenen.

Meer...

__________________________________________________________________________

6-2-2020

Bekeravontuur NHSB van korte duur

Volendam N1 mocht in de eerste ronde van de NHSB-beker aantreden tegen het sterke Bergen. Frans Vlugt moest als eerste het onderspit delven tegen Antonio Ballesteros (2051), waarna Luuk van Essen het evenmin kon bolwerken tegen Dennis Mienis (1947). Hierna restten Erik Steur (Van Leur) en Jan Tol (Foe) de zware taak om twee overwinningen te boeken, waarna bord 4 met het verlies geschrapt zou worden vanwege de gelijke eindstand. Helaas kwam het niet zover. Erik trok wel aan het langste eind tegen Coen Stoop (1763), maar Jan moest berusten in een remise tegen Richard Frans (1977), zodat Bergen met een 1½-2½ zege huiswaarts kon keren.

__________________________________________________________________________

1-2-2020

Volendam 1 haalt moeizaam gelijkspel tegen HWP Haarlem 3

Het eerste team ontving in PX het nog puntloze derde team van Het Witte Paard Haarlem. De Haarlemmers met bekende spelers als oud-Volendammer Paul Tujip (voorzitter van HWP) en Adrie Pancras bleken een stuk sterker dan hun positie op de ranglijst deed vermoeden. Voor de lage positie was een logische verklaring: HWP had diverse ronden met invallers moeten spelen. Halverwege de middag zag het ernaar uit dat Volendam een forse nederlaag diende te slikken, maar op enkele borden kantelde de strijd volledig na verkeerde inschattingen van de Haarlemmers. Met het uiteindelijke resultaat van 4-4 mocht Volendam zijn handen stijf dichtknijpen.

Meer...

__________________________________________________________________________

31-1-2020

Grote sprong voorwaarts voor Luuk van Essen in nieuwe ratinglijst

De KNSB publiceerde vandaag de nieuwe ratingijst. Volendams eerste team zag de gemiddelde rating fors stijgen van 1859 naar 1871. Dit is grotendeels te danken aan Luuk van Essen, die dankzij fraaie resultaten in het Tatasteel Chess Tournament en de bondscompetitie maar liefst 95 punten erbij sprokkelde en met een elorating van 1942 een serieuze bedreiging vormt voor Erik Steur (Van Leur). Grote sprongen voorwaarts waren er verder voor Thomas Bakker (+66), Nico Koning (+66), Aron Zoetebier (+45), Reinier Bodemeijer (+25) en Jan Schilder (+24).

__________________________________________________________________________

26-1-2020

Promotie naar groep 3 voor Luuk van Essen in tienkamp

Voor clubkampioen Luuk van Essen bracht zijn eerste deelname aan de tienkamp in Wijk aan Zee direct een mooie prijs. Hij werd ongedeeld tweede (groep 4A) met 6½ punten uit 9 partijen en is daardoor verzekerd van promotie naar groep 3 in de editie van 2021. Jan Veerman (Verdi) zakte door drie nederlagen in de laatste drie ronden terug naar plaats acht (groep 4C) met 3 punten. Henk Veerman ging als laagst gerate speler ongeslagen de laatste ronde in. Hij probeerde winst te forceren met een scherpe variant om zo promotie af te dwingen, maar dit pakte niet goed uit. Toch viel hem een fraaie vierde plaats ten deel (groep 5B) met 5 punten.

__________________________________________________________________________

15-1-2020

Klein succesje in dagvierkamp

De dagvierkamp van het Tatasteel Chess Tournament leverde helaas niet het gehoopte resultaat voor de deelnemers van schaakclub Volendam. Frans Vlugt (groep 4L) behaalde een gedeelde tweede plaats met 1½ punt uit 3 partijen. Henk Veerman (groep 5K) en Jan Veerman (Kluit) (groep 6J) moesten zich tevreden stellen met een ½ punt en 1 punt, waarmee ze buiten de prijzen vielen.

__________________________________________________________________________

12-1-2020

Eerste plaats voor deelnemers SC Volendam In Tatasteel Weekendvierkamp

De weekendvierkamp van het Tatasteel Chess Tournament zit erop.

Twee leden van schaakclub Volendam namen deel.

 Nico Koning (groep 5F) en Reinier Bodemeijer (groep 5G) werden beiden ongedeeld eerste met 2½ punt uit 3 partijen. De schaaklessen van Jop Delemarre lijken zijn vruchten af te werpen!

Morgen starten Frans Vlugt (groep 4), Henk Veerman (groep 5) en Jan Veerman (Kluit) (groep 6) aan de dagvierkamp. Vrijdag verschijnen Luuk van Essen (groep 4), Jan Veerman (Verdi) (groep 4) en wederom Henk Veerman (groep 5) aan de borden in de tienkamp.

_________________________________________________________

10-1-2020

A.s. Weekend is het weer zo ver. Wij wensen al onze deelnemers succes.

        TATA STEEL CHESS TOURNAMENT

_________________________________________________________

30-11-2019

           

Oud clublid Klaas Mol overleden.

                          Lees verder

 _________________________________________________

10-11-2019

SCHAKEN OP DE DIJK 2019

HET OFFICIELE RAPIDKAMPIOENSCHAP VAN DE NHSB

                           16e editie

Uitslag en standen zijn geplaatst op deze website.

————————————————————————————————————-