____________________________________________________________________________

13-4-2021

Schaaklessen starten morgenavond voor de jeugd t/m 12 jaar in in PX

In overleg met het Club- en Buurthuiswerk (CBW), PX, de gemeente Edam-Volendam en schaaktrainer Robbert van Dijkhuizen mogen de lessen aan de jongste schakers (die onder de jeugdactiviteiten van CBW vallen) op woensdag 14 april om 18:45 uur hervat worden na de gedwongen pauze van enkele maanden t.g.v. corona. De bekende voorzorgsmaatregelen worden getroffen om de risico’s te minimaliseren. Als de les voorspoedig verloopt zal voor de drie eerder afgelaste lessen in januari, februari en maart een nieuwe datum gezocht worden.

 ____________________________________________________________________________

31-3-2021

Schaakbond richt zich volledig op nieuwe seizoen 2021-2022

Met de voortdurende coronamaatregelen is het onmogelijk om in afgeslankte vorm nog tot een officiële competitie van het seizoen 2020-2021 te komen. De schaakbond richt alle pijlen nu op het nieuwe seizoen. De gevolgen van de maatregelen hebben ertoe geleid dat zes teams zich definitief terugtrekken uit de verschillende klassen van de landelijke competitie. De schaakbond heeft een voorstel gedaan om de gaten op te vullen vanuit lagere klassen. Voor Volendams eerste achttal heeft het wegvallen van de teams geen effect. De voorgestelde promotie geldt alleen voor teams die in de eindklassering van het seizoen 2019-2020 al kansrijk voor promotie waren. Daarnaast heeft de schaakbond een enquête naar de secretarissen gestuurd om de status van de schaakverenigingen op meerdere gebieden te peilen. Ledenverlies, afnemende motivatie en financiële zorgen vanwege doorlopende huurkosten en geen inkomsten uit consumpties spelen diverse verenigingen parten.

____________________________________________________________________________

26-3-2021

Erik Steur ook in de prijzen in Purmerendse Lockdown Arena

De schakers van Purmerend werden donderdag 11 maart in hun wekelijkse online toernooi verrast op een nieuwe deelnemer met de alleszeggende naam schaakclubvolendam. Organisator Bert-Jan Melchers wist dat Erik Steur (Van Leur) achter dit pseudoniem schuilging, maar de misverstanden bleven niet uit. Een samenzwering van de gezamenlijke Volendamse schaaktop om de strijd met kandidaatmeester Katharina Ricken aan te gaan werd vermoed, maar uiteindelijk bleek het alleen om de schaker met de hoogste rating van Volendam te gaan. Erik had het pseudoniem trouwens met een heel nobel doel gekozen: om herkenbaar te zijn voor de online lessen aan de jeugdschakers van zijn club had hij deze generieke naam gekozen, zodat andere jeugdleiders hier ook gebruik van kunnen maken. Hij deed het overigens uitstekend. Erik behaalde de tweede plek, maar moest de ongenaakbare Katharina voor laten gaan. Op de website van Purmerend staat een verslag van Kees Kerkdijk, die bijna standaard in de top drie teruggevonden kan worden. Gisteren eindigde Nico Koning eveneens als tweede achter de Purmerendse kandidaatmeester.

____________________________________________________________________________

9-3-2021

"Wees wijzer, kies Keizer!"

In de Lockdown Arena van schaakclub Purmerend namen afgelopen donderdag vier schakers deel van Volendam: Nico Koning, Jeroen Smit, Rob Smit en John Bond. Het werd de meest succesvolle deelname tot nu die Purmerender Kees Kerkdijk ertoe verleidde een knipoog te maken naar onze landelijke politica van het CDA. Onder het motto "Een bekroning voor Nico Koning!" zwaaide hij de Volendamse winnaar alle lof toe op de website van Purmerend.

Nico behaalde 15 punten en boekte zijn tweede online toernooiwinst. Ook Jeroen deed weer van zich spreken met een tweede plaats en 13 punten. Op 25 februari verdedigde Reinier Bodemeijer de Volendamse eer met verve door eveneens de tweede plek voor zich op te eisen. A.s. donderdag wordt opnieuw een Lockdown Arena gehouden. Andere Volendamse schakers zijn welkom en kunnen zich melden bij Purmerender Bert-Jan Melchers of bij één van hun clubgenoten die al deelnemen.

____________________________________________________________________________

7-3-2021

Schaaktraining Robbert van Dijkhuizen wederom uitgesteld

A.s. woensdag 10 maart zou Robbert van Dijkhuizen van de Delemarre Chess Academy een training voor jeugdleden en de eigen verenigingsopleiders geven in PX. Deze is net als de tweede (13 januari) en derde training (10 februari) vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. De volgende training staat nu gepland voor woensdag 14 april. Voor de drie afgelaste trainingen zal in overleg met Robbert waarschijnlijk een nieuwe datum ingepland worden.

____________________________________________________________________________

15-2-2021

Volendammers eindigen bovenaan in Lockdown Arena van schaakclub Purmerend

Kees Kerkdijk plaatste een mooi verslag op de website van schaakclub Purmerend van het online toernooi dat de vereniging uit de marktstad wekelijks organiseert. In de editie van donderdag 11 februari eindigden drie van de vier spelers uit Volendam in de bovenste regionen. Nico Koning werd eerste met 14 punten. Hij haalde liefst 3 punten meer dan vrouwenkandidaatmeester Katharina Ricken die deze keer een stapje terug deed en als tweede eindigde met 11 punten. Daarbij had hij wel de meevaller dat het indelingsprogramma van Lichess een onderling duel achterwege liet. Reinier Bodemeijer en Alpay Ozdemir pakten de plekken 4 en 5. Vooral van Alpay een hele knappe prestatie. Zijn broertje Levent wist zich met een 11e plaats ook bijna in de top tien te nestelen. Kerkdijk maakt zich enigszins zorgen dat Purmerend overvleugeld zal worden door Volendam wanneer nog sterkere clubschakers als Erik Steur (Van Leur), Nick Schilder en Frans Vlugt zich in het online strijdgewoel gaan mengen.

____________________________________________________________________________

9-2-2021

Schaaktraining Robbert van Dijkhuizen uitgesteld

Morgenavond zou Robbert van Dijkhuizen van de Delemarre Chess Academy een training voor jeugdleden en de eigen verenigingsopleiders geven in PX. Deze is net als de tweede training van 13 januari uitgesteld. De eerstvolgende training staat nu gepland voor woensdag 10 maart. Voor de twee afgelaste trainingen zal in overleg met Robbert waarschijnlijk een nieuwe datum ingepland worden.

____________________________________________________________________________

7-2-2021

Jeugd Volendam doet mee aan NHSB GrandPrix online toernooi  7 februari

Afgelopen zondag vond het online NHSB toernooi plaats op Lichess. 98 jeugdspelers van 6 t/m 19 jaar speelden daar korte partijtjes met ieder 10 minuten bedenktijd voor de hele partij. De verdeling van schoolschakers en clubschakers was ongeveer 1/3 schoolschakers en 2/3 clubschakers. Er speelden voor het eerst 3 kinderen van schaakclub Volendam mee aan het online toernooi, Liam Doevendans (6 jaar), Alpay Ozdemir (15 jaar) en Levent Ozdemir (12 jaar).

De einduitslag is te vinden op Lichess: https://lichess.org/tournament/4RyHJUMG

Alpay is te vinden onder naam exspiravit279 (26e), Liam onder LiamDoef (56e plaats) en Levent onder tiredboot (73e plaats). Allemaal goede prestaties, vooral omdat het nog even wennen is.

De jongste 2 kinderen die meededen waren 6 jaar: Liam Doevendans en Jonathan Krooshof, en je ziet dat leeftijd lang niet alles zegt bij schaken – Liam werd 56e en Jonathan 63e. Super knap!

In deze partij tegen hunter_waaijer (elo 1729?) wist Liam knap de beste zet te vinden en de tegenstander binnen 6 zetten mat te zetten. Zie jij het ook? Zoek het antwoord hier: https://lichess.org/cDzKhglL/black#53

Het toernooi werd live uitgezonden via Twitch door Anton Bakels en Robbert van Dijkhuizen. Zo was het toernooi goed te volgen door de toeschouwers. De Duitse deelneemster Katharina Ricken (vrouwelijke kandidaat-meester) van Purmerend maakte haar favorietenrol met verve waar: ze won al haar 14 partijen!

____________________________________________________________________________

6-2-2021

Erik Steur en de recente ontwikkelingen in de schaaksport

In een interview met Laurens Tol van het regionale nieuwsblad Nivo (Nieuw-Volendam) beantwoordt Volendams sterkste schaker Erik Steur (Van Leur) vragen over de recente ontwikkelingen in de schaaksport. De Nederlandse successen in Wijk aan Zee passeren de revue, de populaire Netflix-serie The Queen's Gambit, het gedwongen online schaken, de gevolgen voor schaakclub Volendam en natuurlijk een stukje promotie voor het plezier en de gezelligheid die het schaken met zich meebrengt. Je hoeft daarvoor niet een wiskundige te zijn. Op elk niveau is het een mooie hobby die goed is voor je ontwikkeling.

Erik Steur (Van Leur) is met een elorating van 1990 momenteel Volendams sterkste schaker

____________________________________________________________________________

30-1-2021

Klassiek strijdtoneel

Onder het pseudoniem Heelhollandschaakt geeft John Bond (Sportkous) zijn kijk op het hedendaagse schaken. “Vroeger was alles anders. Vandaag is het te doen. Hoe sla je jezelf door deze Covid-periode heen? Dit weekend kan ik als schaakliefhebber mijn lol op. Het Tata steel toernooi is dit jaar ongekend spannend. Anish Giri en Jorden van Foreest zijn, met nog twee ronden te gaan, zowaar beiden kanshebber voor de eindzege. Schaakhartje welke jonge held laat je dit jaar historie schrijven?” Meer...

____________________________________________________________________________

29-1-2021

Terugblik op wildwest partij in Purmerend

Jeroen Smit behaalde gisteravond in het online toernooi van Purmerend niet alleen een knappe 2e plaats, hij wist ook het hoofd koel te houden in de meest wilde stellingen. Zo eindigde zijn vijfde partij tegen Frank Reurs al na twee minuten en negen zetten in schaakmat. In het bijgevoegde diagram was Jeroen de regisseur van de zwarte stukken.

Frank Reurs-Jeroen Smit na 8. … Pe4xg3!

Frank zag dat hij 9. h2xg3 Dh4xg3 geen vluchtweg meer had voor zijn koning. Daarom maakte hij een gaatje met 9. Ld2xb4, maar na het ontluisterende 9. … Pg3-e4+ was het toch nog schaakmat.

____________________________________________________________________________

28-1-2021

Jeroen Smit behaalt tweede plaats in online schaaktoernooi Purmerend

In het wekelijkse online schaaktoernooi van Purmerend waren vanavond ook de leden van de bevriende schaakclubs Aris de Heer (Middenbeemster) en Volendam welkom. Met 23 deelnemers werd direct het hoogste aantal sinds de corona lockdowns bereikt. De Volendamse schakers hielden zich prima staande tussen de ervaren marktstedelingen. Jeroen Smit slaagde er zelfs in om tussen WCM Katharina Ricken en Rob van Someren de 2e plaats te behalen. De Woman Candidate Master met de West-Duitse nationaliteit won alle partijen onder haar alter ego IkBiedRemiseAan. Jeroen boekte 9 overwinningen en verloor alleen van Reinier Bodemeijer. Nico Koning en Reinier Bodemeijer wisten zich met een 5e en 7e plaats ook in de top te nestelen. Voor iedere partij was 10 minuten bedenktijd per speler beschikbaar. Volgende week wordt weer een online toernooi gehouden. Om deel te nemen kan men zich direct aanmelden bij Bert-Jan Melchers van schaakvereniging Purmerend of dit via John Bond en Reinier Bodemeijer regelen. Het toernooi wordt gespeeld op de site van lichess, waarvan men gratis lid kan worden.

____________________________________________________________________________

23-1-2021

Nederlandse successen in Wijk aan Zee met Volendams tintje

Vorige week zaterdag is in Wijk aan Zee de 83e editie van het Tatasteel Chess Tournament begonnen. Vanwege de coronamaatregelen strijden alleen de beste schakers van de wereld in een meestergroep met 14 deelnemers. Amateurs moeten een jaartje overslaan. Vandaag was het een bijzondere dag in de geschiedenis van het evenement. De twee Nederlandse grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest wisten beiden heel fraai te winnen en een gedeelde eerste plaats na 7 speelronden in te nemen. Voor schaakclub Volendam zat er nog een bijzonder tintje aan deze dag. Verslaggever Tex de Wit - bekend van Zondag met Lubach - vertelde een anekdote over Jan Veerman (Verdi) en hij hield een interview met Nick Schilder over zijn schaakhobby. Meer…

Tex de Wit voert een online gesprek met Nick Schilder

____________________________________________________________________________

13-1-2021

Schaaktraining Robbert van Dijkhuizen uitgesteld

Vanavond zou Robbert van Dijkhuizen van de Delemarre Chess Academy de tweede training voor jeugdleden en de eigen verenigingsopleiders geven in PX. Deze is uitgesteld. De eerstvolgende training staat nu gepland voor woensdag 10 februari. De vervallen training zal op een nader vast te stellen datum ingehaald worden.

____________________________________________________________________________

12-1-2021

Geen schaken in PX tot 9 februari 2021

De verlenging van de lockdown die vanavond is afgekondigd leidt ertoe dat PX nog drie weken langer gesloten blijft tot 9 februari. Als het aantal coronabesmettingen voldoende is afgenomen dan zal op woensdag 10 (jeugd) en donderdag 11 februari (junioren/senioren) voor het eerst weer geschaakt mogen worden in PX. Voor zowel de jeugd als de junioren/senioren zullen tot 9 februari online schaaktoernooien georganiseerd worden. De url om deel te nemen wordt aan de leden verstuurd via e-mail en de WhatsApp-groep (jeugd).

__________________________________________________________________________

8-1-2021

Online schaken nu ook voor de jeugd

De online toernooien van Schaakclub Volendam op de site chess.com werden vorig seizoen geïntroduceerd na de eerste lockdown t.g.v. de uitbraak van het coronavirus. Na de nieuwe lockdown van december is het voor de jeugdschakers mogelijk om via de Schaakclub Volendam Arena op de site lichess.org ook online te schaken op woensdag. Via de WhatsApp-groep van de jeugd en via een e-mail worden de toernooien aangekondigd, bijv. https://lichess.org/tournament/GTVEtdAA.

De online toernooien voor de senioren en junioren konden tot nu beperkt plaatsvinden, omdat twee donderdagen op kerstavond en Nieuwjaar vielen. Het toernooi van 17 december werd gewonnen door Gerard Veerman (Bus), die daarmee nogmaals liet blijken in een goede vorm te steken. Hij versloeg o.a. snelschaaktopper Hans Keizer en Nico Koning, de huidige nummer twee van de interne competitie.

De top drie van dit toernooi:

17 december: 1. Gerard Veerman (Bus), 2. Hans Keizer, Luuk van Essen, John Bond (Sportkous)

____________________________________________________________________________

31-12-2020

               

Allen een fijn schaakjaar toegewenst.

____________________________________________________________________________

30-12-2020

Kersttradities vallen in het water

Kerst is traditioneel een drukke tijd voor schakers en schaakliefhebbers. In de kerstvakantie worden schaaktoernooien gehouden voor amateurs en professionals, er worden speciale kerstpuzzels gepubliceerd, de voorbereidingen voor het grote toernooi in Wijk aan Zee vinden plaats en in Volendam wordt gestreden om de jaarlijkse snelschaaktitel. Dit jaar is alles anders.

Het traditionele snelschaaktoernooi in PX dat altijd gevolgd wordt door de uitreiking van de eerste prijs aan Enno Veerman gaat niet door. Zelfs het oudste schaakfestival ter wereld, het beroemde kersttoernooi in de Engelse badplaats Hastings, wordt vervangen door een online versie. En de voorbereidingen voor het fameuze Tatasteel toernooi in Wijk aan Zee over twee weken hebben geen zin: alleen de wereldtoppers zijn dit jaar welkom. Meer...

____________________________________________________________________________

25-12-2020

Kerstpuzzel

Uit de collectie van het Max Euwecentrum in Amsterdam komt bijgaand kerstboomdiagram waarin wit in twee zetten kan winnen. De oplossing wordt over vijf dagen bekendgemaakt in de link aan het eind van het volgende bericht.

Wit speelt en geeft mat in twee zetten

____________________________________________________________________________

19-12-2020

Nick Schilder en Anish Giri over de Netflix hitserie ‘The queen’s gambit’

Freelance journalist Jan Koning van het Noord-Hollands Dagblad interviewde recent de schakers Nick Schilder en Anish Giri over het succes van de Netflix serie ‘The queen’s gambit’ die momenteel de best bekeken serie is. In het op woensdag 2 december gepubliceerde interview vertellen de twee vrienden gepassioneerd over hun hobby (Nick) en werk (Anish). De populaire reeks lijkt de schaaksport een onverwachte boost te geven die doet denken aan de tijden van Max Euwes strijd met Aljechin in 1935 en aan de match van de eeuw in 1972 tussen Nicks favoriete schaker Bobby Fischer en Boris Spasski.

Nick Schilder en Anish Giri moesten hard lachen toen ze in Wijk aan Zee de speelzaal van het Tata Steel toernooi verlieten en alleen Anish handtekeningen hoefde te zetten

____________________________________________________________________________

14-12-2020

Geen schaken in PX tot 19 januari 2021

Door de maatregelen die minister-president Mark Rutte vanavond bekendmaakte om het coronavirus in te dammen, wordt de thuishaven PX van de schaakclub voorlopig gesloten. Als de maatregelen het gewenste effect sorteren dan zal op woensdag 20 (jeugd) en donderdag 22 januari (junioren/senioren) voor het eerst weer geschaakt mogen worden in PX. Voor zowel de jeugd als de junioren/senioren zullen gedurende deze periode online schaaktoernooien georganiseerd worden. De url om deel te nemen wordt aan de leden verstuurd via e-mail.

____________________________________________________________________________

12-12-2020

Luuk van Essen verstevigt koppositie

Door de afwezigheid van Erik Steur in ronde 12 kon titelfavoriet Luuk van Essen aan zijn voorsprong werken. Dan moest er wel van Reinier Bodemeijer worden gewonnen, geen eenvoudige opgave. Reinier kwam met zwart met licht voordeel uit de opening, waarna een ingewikkelde positionele manoeuvreerpartij ontstond. Reinier wist lang stand te houden, maar uiteindelijk ging het voordeel toch langzaam maar zeker naar Luuk. Toen Luuk met dame en toren via een open lijn kon binnenvallen naar de 7e rij van Reinier was materiaalverlies niet te voorkomen. Voldoende voor winst van Luuk. Jan Tol (Foe) zit nog niet in de winning mood die we van hem gewend zijn. Tegen Nico Koning speelde hij gelukkig weer de sterren van de hemel. Nico werd helemaal van het bord gedrukt naar een kansloze positie. In arren moede offerde Nico een stuk om Jans koningsstelling open te breken. Objectief gezien was dit volstrekt kansloos, maar complex werd de stelling wel, wat vooral Jan veel tijd kostte. Toen Jan de partij kon uitmaken met een magistraal dameoffer miste hij deze door tijdnood. Daarna was het aan Nico om Jan op zijn beurt mat te zetten. Niet altijd wint met schaken de speler die het beste gespeeld heeft. Jan oogde verbrijzeld en was een slapeloze nacht rijker.

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

10

½

2. Nico Koning

9

3. Erik Steur (Van Leur)

  7

½

4. Reinier Bodemeijer

7

5. Jan Veerman (Kluit)

7

____________________________________________________________________________

12-12-2020

Collectief verlies koplopers bij de nieuwe junioren

De drie koplopers Thomas Bakker, Jan Dijkgraaf en Aron Zoetebier verloren alledrie. Thomas moest zijn meerdere erkennen in Hans Keizer, geen schande om van dit tactisch wonder te verliezen. Jan Dijkgraaf versloeg zichzelf. Door te snel te spelen zag hij dameverlies over het hoofd tegen Jan Schilder op een moment dat de partij nog maar nauwelijks begonnen was. Aron Zoetebier verloor door een paardvork van de nieuwe ster aan het junioren-firmament: Alpay Ozdemir. De stand aan de top blijft daardoor ongewijzigd.

De stand aan kop:

1. Thomas Bakker

4

½

2. Jan Dijkgraaf

4

½

3. Aron Zoetebier

4

_____________________________________________________________________________

9-12-2020

Koploper Lennart Dijkgraaf vergroot afstand tot Casper Ouderdorp

Bij de jeugd stond een belangrijke ontmoeting op het programma: clubkampioen bij de jeugd Casper Ouderdorp tegen koploper Lennart Dijkgraaf. Weliswaar mag Casper nog enkele partijen inhalen, maar de voorsprong van Lennart begint zoetjesaan steeds groter te worden. Het werd helaas een korte partij zonder veel strijd. Casper verloor kort na de opening zijn dame en was vervolgens kansloos. Lennart gaat nu riant aan kop. De enige ‘chess queen’ van Schaakclub Volendam, Shreya Gurung, won overtuigend van Finn Diepenhorst. Fin maakte de fout door steeds met slechts een stuk in de aanval te gaan, terwijl het toch veel beter is – net als in het echt - om met je hele leger tegelijk aan te vallen. Shreya ving Finns zetten rustig op en zette zijn koning eenvoudig mat, omdat deze nog niet gerocheerd was. Door de winst staat Shreya nu op een sterke gedeelde 2e plaats op de ranglijst. Berend Koole miste tegen Sophier Neefjes een torenwinst, dat hem goede winstkansen had opgeleverd. Sophier was gewaarschuwd, lette verder erg goed op en gaf Berend geen kans meer. Met twee torens zette hij Berend mat won door het oog van de naald.

Sophier Neefjes ging tegen Berend Koole door het oog van de naald

De koplopers bij de jeugd:

1.Lennart Dijkgraaf

12

½

2.Casper Ouderdorp, Shreya Gurung

7

½

____________________________________________________________________________

5-12-2020

Sinterklaascadeautjes zijn schaars dit jaar

Waar in voorgaande seizoenen de goedgeefsheid van de goedheiligman oversloeg naar de schakers, was het ditmaal droevig gesteld met de vrijgevigheid bij de senioren in ronde 11. Tot het bittere eind werd gestreden om elk half punt. De spatschermen, de mondkapjes en de grote afstand tussen de tafels zullen ongetwijfeld een rol gespeeld hebben dat ook de genereuze virussen zich niet konden verspreiden. Periodewinnaar Luuk van Essen kwam iets minder uit de opening dan Erik Steur (Van Leur), maar bij de eerste de beste onnauwkeurigheid sloeg hij toe en pakte twee pionnen. Zoveel gebrek aan onbaatzuchtigheid kon Erik niet verdragen. Hij legde zijn koning om. Nico Koning toonde een staaltje schijnvriendelijkheid tegen coming-man Gerard Veerman (Bus). Hij offerde een kwaliteit (zie diagram), maar pakte daarna met zeven schaakjes zoveel materiaal terug, dat Gerard zich bij Erik aansloot. Zelfs de goedlachse Jeroen Smit toonde geen enkel medelijden met Frans Vlugt. Hij toverde een fraai eindspel op het bord, waar Frans als kenner bij uitstek geen raad mee wist. Reinier Bodemeijer en Jan Tol (Foe) sloten aan bij de top dankzij beter staande eindspelen tegen Jan Veerman (Kluit) en Hans Keizer.

Na 18. Tc1xc6 b7xc6 19. Da3xb4+ Ke7-d8 20. Db4-h4+ Kd8-e8 21. Pb5-d6+ Ke8-f8 22. Dh4-f4+ Ke8-e7 23. Df4-f7+ Ke7-d8 24. Df7xg7 Th8-e8 25. Dg7-f6+ Te8-e7 26. Df6-f8+ Kd8-c7 27. Df8xe7 hield zwart het voor gezien.

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

9

2. Nico Koning

8

3. Erik Steur (Van Leur)

  7

4. Reinier Bodemeijer

7

5. Gerard Veerman (Bus)

6

____________________________________________________________________________

4-12-2020

Fris en aanvallend spel bij de nieuwe junioren

De broers Alpay (15) en Levent (12) Ozdemir speelden donderdag hun eerste officiële partij op de clubavond, nadat ze een week eerder de sfeer konden proeven in een onderling duel. Hun tegenstanders Stanley Snoek en Sam Schilder zagen in de opening twee agressieve paarden op zich afkomen. Alpay's knol sloeg in op c2, die van Levent op c7. Voor beiden lag een vlotte zege in het verschiet. Alpay maakte zich niet druk om het verlies van een loper. Twee zetten later werd de koning van Stanley schaakmat gezet op de onderste rij. Sam Schilder leek eenzelfde lot beschoren, maar heel verrassend zorgde Sam juist voor een venijnig mat met toren en pion. Thomas Bakker heroverde de eerste plek met een zwaarbevochte winst op Jan Ettema, die zich verkeek op een ver opgerukte pion van Thomas. Aron Zoetebier kroop dichterbij na een snelle overrompeling van Ton Basseleur.

Alpay Ozdemir won met een fraaie aanval zijn eerste partij bij de junioren

De stand aan kop:

1. Thomas Bakker

4

½

2. Jan Dijkgraaf

4

½

3. Aron Zoetebier

4

_____________________________________________________________________________

2-12-2020

Heerlijk avondje voor Lennart Dijkgraaf, Finn Diepenhorst en Berend Koole

Na de inspirerende schaaklessen van Robbert van Dijkhuizen vorige week wachtte de jeugd een dubbele speelronde. Drie spelers slaagden erin om twee punten aan hun totaal toe te voegen. In groep A deed Lennart Dijkgraaf wat van een koploper verwacht mocht worden, hoewel hij in zijn eerste partij tegen Liam Doevendans alles uit de kast moest halen om na dameverlies toch nog te winnen. In dezelfde groep greep Finn Diepenhorst zijn kans om de afwezige jeugdkampioen Casper Ouderdorp (hij mocht bij de voetbalselectie JO13 meetrainen) op de ranglijst te evenaren door herdersmatten te weven. Berend Koole greep de hoogste positie in groep B met twee zeges, waarbij hij in zijn eerste partij door het oog van de naald kroop tegen Shreya Gurung.

De koplopers in periode 2 bij de jeugd:

Groep A: Lennart Dijkgraaf

4

Groep B: Berend Koole

3

Groep C: Sophier Neefjes

2

½

____________________________________________________________________________

29-11-2020

Luuk van Essen periodekampioen, Gerard Veerman (Bus) steelt de show

Reikhalzend werd uitgekeken naar het beslissende duel om de eerste periode tusen Luuk van Essen en Erik Steur (Van Leur), maar door de afmelding van Luuk moest het speelschema omgegooid worden. De afmeldingspunten waren juist voldoende voor hem om de titel in de wacht te slepen. Een terechte titel overigens, want Luuk wist na een nederlaag in de eerste en een remise in de derde ronde louter overwinningen te boeken. Lang hoefde niet getreurd te worden in speelronde 10 van de senioren: er waren voldoende andere spectaculaire partijen. En net als vorige week was het Gerard Veerman (Bus) die voor de grootste verrassing zorgde. Door zijn fraaie resultaten van de laatste weken mocht hij ditmaal aantreden tegen Erik Steur. De kampioenskandidaat wist steeds strategische voordelen op te bouwen, maar het lukte niet ze om te zetten in blijvende voordelen. Gerard maakte geen fatale fouten, waardoor het eindspel in balans bleef met remise als gevolg. Reinier Bodemeijer speelde een puike pot tegen Nick Schilder. Nick moest alle zeilen bijzetten om niet ten onder te gaan. Reinier had echter weinig tijd op de klok en maakte enkele onjuiste strategische keuzen, die Nick aangreep om nog een remise in de wacht te slepen. Nico Koning kroop iets dichter naar de top dankzij een gedegen overwinning op Frans Vlugt. Jan Veerman (Kluit) deed hetzelfde na een subtiel paardoffer tegen Jan Schilder (Bok).

Na 24. … Pg5xh3 25. g2xh3 Dd8-g5+ 26. Kg1-f1 Dg5-g2+ 27. Kf1-e2 Ld5-f3+ 28. Ke2-d2 Dg2xf2+ 29. Kd2-c1 Df2xe1+ heeft zwart de kwaliteit plus twee pionnen gewonnen. Wit doorzag de dreiging en besloot het paard niet te slaan. Enkele zetten later stond hij mat.

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

8

2. Erik Steur (Van Leur)

7

3. Nico Koning

  7

4. Gerard Veerman (Bus)

6

5. Jan Veerman (Kluit)

6

____________________________________________________________________________

28-11-2020

Jan Dijkgraaf passeert Thomas Bakker bij de junioren

Thomas Bakker leek na loperwinst tegen Rob Smit zijn koppositie in de juniorencompetitie te verstevigen, maar een onzorgvuldigheid deed hem de das om. Hij verloor eerst een toren en later nog meer materiaal waarna Rob geen moeite meer had om de zege aan te tekenen. Jan Dijkgraaf was in zijn bekende snelle tempo toen al klaar tegen Sam Schilder. Aron Zoetebier en Stanley Snoek streden tegen Michel Molenaar (Barre) en Jan Ettema, maar beiden moesten na een lange strijd uiteindelijk de meerdere erkennen in hun tegenstander.

De stand aan kop:

1. Jan Dijkgraaf

4

2. Thomas Bakker

3

½

3. Aron Zoetebier

3

½

____________________________________________________________________________

23-11-2020

Interne competitie senioren en junioren hervat na twee weken

Tot grote opluchting van veel schaakclubs werd de sluiting van publiek toegankelijke gebouwen niet verlengd na twee weken. Interne trainingen en competities konden daarom onder de reeds geldende coronabeperkingen worden hervat voor volwassenen en adolescenten. Een aantal schakers leek de twee weken pauze extra energie gegeven te hebben in speelronde 9. Gerard Veerman (Bus) trakteerde Frans Vlugt in het eindspel op een loperoffer voor enkele pionnen. Ondanks verwoede pogingen van de oud-clubkampioen de onjuistheid van het offer te bewijzen, slaagde Gerard erin een pion naar de overkant te brengen en het punt in de wacht te slepen. Omdat teamsporten zijn stilgelegd mag de schaakclub sinds kort de voormalige jeugdkampioenen Jeroen en Rob Smit verwelkomen. Veel toppers onder de jeugdschakers lijken in alle sporten goed te zijn. De twee broers kozen al jong voor basketbal op een hoog niveau. Dat ze het schaken nog lang niet zijn verleerd bleek uit de fraaie overwinningen die ze boekten. Erik Steur (Van Leur) hield de strijd om de eerste periode nog open. In een zinderende partij met wisselende kansen versloeg hij Reinier Bodemeijer, waardoor hij de afwezige koploper tot op één punt is genaderd. Donderdag zal de beslissing vallen.

De tegenstander van Jeroen Smit lijkt met 50. … Lf7-h5 een logische zet gespeeld te hebben. Hij valt pion f3 aan en kan daarna de diagonaal h1-a8 in bezit nemen om de opmars van wits a-pion te stuiten. Na het ijzersterke 51. Pb4-d5! staat zwart echter in alle varianten verloren. Er volgde 51. … Lh5xf3 52. Pd5xc7 Kd7xc7 53. a6-a7 Kc7-d6 54. a7-a8pD Lf3xa8 55. Tb8xa8 waarna wit de twee zwarte pionnen ophaalt met koning en toren.

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

7

½

2. Erik Steur (Van Leur)

6

½

3. Nico Koning

  6

_____________________________________________________________________________

22-11-2020

Iedereen wil de tweede periode winnen! Maar wie gaat het lukken? (Periode 2, ronde 2)

Shreya Gurung wist het Lennart Dijkgraaf moeilijk te maken, toch wist Lennart op slimme wijze een pion tot dame te promoveren en de partij te winnen. Finn Diepenhorst leerde dat het prima is om een partij voortijdig op te geven als je je dag een keer niet hebt - zijn tegenstander Casper Ouderdorp had de nodige ongedekte stukken gewonnen. Sophier Neefjes was vorige week nog tegen een herdersmat aangelopen, en deze week kon hij Savya Gurung zelf laten merken hoe dat is. En nu allebei nooit meer intrappen! Liam Doevendans houdt het spannend en wist van Rob Koning te winnen, die nog moeite had om veilige zetten te doen. Maar verliespartijen zijn het meest leerzaam, dus we houden Rob in de gaten. Bij Berend Koole en Dex Zwarthoed was er uiteindelijk een schaakklok nodig. Dit maakt een schaakpartij net wat spannender, en daar wist Berend Koole het beste mee om te gaan. Hij kon de kalmte bewaren en de partij winnen.

Piet Berentio kwam ook wat opgaves maken.

De koplopers van Periode 2 in de groepen A, B en C bij de jeugd:

Groep A: Lennart Dijkgraaf

2

Groep B: Shreya Gurung, Berend Koole

1

Groep C: Sophier Neefjes, Liam Doevendans

2

__________________________________________________________________________

17-11-2020

Jeugdschaaklessen Robbert van Dijkhuizen starten 25 november

Na eerder uitstel door de coronaperikelen zullen de jeugdtrainers van schaakclub Volendam op een aantal woensdagen hulp krijgen van Robbert van Dijkhuizen, die als gediplomeerd schaaktrainer verbonden is aan de DCA (Delemarre Chess Academy). Robbert komt een vijftal woensdagen naar PX om zowel de trainers als de jeugd naar een hoger niveau te brengen. Het gaat om de volgende datums:

woensdag

25 november 2020

  18:45-19:45 uur

woensdag

13 januari 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

10 februari 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

10 maart 2021

  18:45-19:45 uur

woensdag

14 april 2021

  18:45-19:45 uur

Robbert van Dijkhuizen van Delemarre Chess Academy

Daarnaast wordt overlegd met Sportservice Zaanstreek-Waterland, de DCA en een aantal lokale scholen om in het basisonderwijs schaaklessen te geven, waarbij de mogelijkheid wordt bekeken om het schaken ook als naschoolse activiteit aan te bieden.

__________________________________________________________________________

12-11-2020

Online schaaktoernooi weer gestart na coronabeperkingen

Na de op 3 november afgekondigde maatregelen van het kabinet moest PX twee weken de deuren sluiten voor volwassenenactiviteiten. Daarom heeft Reinier Bodemeijer het toernooi van online Schaakclub Volendam op de site chess.com weer voor twee keer opgestart. De hoofdprijzen werden ditmaal gegrepen door de twee schakers met de hoogste clubrating: Erik Steur (Van Leur) en Nick Schilder.

De top drie van de twee toernooien:

12 november: 1. Nick Schilder, 2. Nico Koning, 3. Erik Steur (Van Leur)

5 november: 1. Erik Steur, 2. (ex aequo) Nick Schilder, Jan Tol (Foe) en Luuk van Essen.

_____________________________________________________________________________

8-11-2020

Verrassende winnaars eerste periode jeugd

Bij het ingaan van de laatste ronde voor de eerste periode waren er meerdere kanshebbers voor de titels in de drie jeugdgroepen. In groep A moest de winnaar komen uit het onderlinge duel tussen de regerende jeugdkampioen Casper Ouderdorp en de huidige koploper Lennart Dijkgraaf. De strijd werd opvallend snel beslist omdat Casper een zeldzame misser overkwam: hij liet zijn dame in de opening vangen door een paardvork. In groep B zorgde Finn Diepenhorst voor een grote verrassing door Savya Gurung uit groep A te verslaan. Hij bleef daardoor net voor op Savya’s zus Shreya. In groep C leek Liam Doevendans met de eer te strijken, maar na damewinst verloor hij door een paardvork zelf ook zijn dame en de partij tegen Dex Zwarthoed. Berend Koole was de lachende derde.  

Finn Diepenhorst won de eerste periode in groep B

De periodewinnaars:

Groep A: Lennart Dijkgraaf

7

½

Groep B: Finn Diepenhorst

5

Groep C: Berend Koole

3

____________________________________________________________________________

5-11-2020

Nieuwe ratinglijst schaakbond

Iets later dan gebruikelijk werd deze week de nieuwe ratingijst van 1 november gepubliceerd door de KNSB. Omdat de externe competities zijn uitgesteld en de meeste toernooien geen doorgang konden vinden, is het aantal verschuivingen klein. Voor Volendam komen de veranderingen door de deelname van een drietal schakers aan het Open Eemlandtoernooi in Bunschoten-Spakenburg. Voor Nico Koning bracht de winst in de B-groep hem weer boven de 1800 elopunten. Hij zag zijn rating in een jaar tijd stijgen van 1691 naar 1806. Erik Steur (Van Leur) zakte net door de magische grens van 2000, maar hij blijft de hoogst gerate speler van de club. Frans Vlugt had het zwaar in de sterke A-groep en moest behoorlijk wat punten inleveren. Zijn winstpartij in het door corona afgeblazen Noord-Hollands veteranenkampioenschap is nog niet verwerkt.

De top tien ziet er nu als volgt uit:

1. Erik Steur (Van Leur)

1990

 (-15)

2. Nick Schilder

1979

3. Luuk van Essen

 1951

4. Jan Tol (Foe)

1949

5. Enno Veerman

1910

6. Frans Vlugt

1815

 (-34)

7. Nico Koning

1806

 (+27)

8. Peter Kemper

1801

9. Jan Veerman (Verdi)

1785

10. Reinier Bodemeijer

1776

____________________________________________________________________________

2-11-2020

Luuk van Essen doet goede zaken

Het was een buitengewoon profijtelijk avondje voor koploper Luuk van Essen: immers de nummers 2 t/m 5 op de ranglijst verloren allemaal. Bijna had hij zelf ook verloren: Nico Koning kwam na een zeer scherpe opening en woeste schermutselingen tegen Luuk zeer sterk te staan, misschien wel gewonnen. Nico moest echter wel diverse ingewikkelde problemen oplossen in steeds minder beschikbare tijd. De dreigingen van Luuks twee verbonden centrale vrijpionnen wist hij niet afdoende te pareren zodat hij in gierende tijdnood mat ging. Erik Steur (Van Leur) gaf een zeer voordelige stelling uit handen tegen Nick Schilder en Frans Vlugt liet zich tegen Reinier Bodemeijer verrassen door een toren op de zevende rij.

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

7

½

2. Erik Steur (Van Leur)

5

½

3. Reinier Bodemeijer

  5

4. Jan Veerman (Kluit)

5

____________________________________________________________________________

1-11-2020

Junior Thomas Bakker weer alleen aan de leiding

Thomas Bakker kwam door winst tegen Stanley Snoek aan de top in de juniorenranglijst. Stanley speelde een woeste aanval direct vanuit de opening, die door Thomas netjes werd opgevangen. Daarna sloeg Thomas toe in een tegenaanval. De koning van Stanley werd opgejaagd en vond een jammerlijk Waterloo midden in het vijandelijke kamp.

Thomas Bakker nam afstand bij de junioren

De stand aan kop:

1. Thomas Bakker

3

½

2. Stanley Snoek

2

½

3. Aron Zoetebier

 2

½

4. Jan Dijkgraaf

2

½

_____________________________________________________________________________

31-10-2020

Eerste periode jeugd gaat tussen Lennart Dijkgraaf en Casper Ouderdorp

Bij de jeugd was het spannend met nog twee ronden te gaan in de 1e periode. Koploper Lennart Dijkgraaf speelde een slimme truc tegen Savya Gurung en wist zo diens dame te verschalken. Met een mooie aftrekmat maakte hij het uit. De nummer 2 Casper Ouderdorp wist Lennart bij te houden. Tegen Sophier Neefjes kwam Casper al snel tot torenwinst, waarna Sophiers koning tot overmaat van ramp werd opgejaagd om midden op het bord mat te worden gezet. Woensdag wordt beslist wie van beiden, Lennart of Casper, de 1e periode in groep A wint. In groep B won Shreya Gurung van Liam Doevendans door een familieschaakje, een vork op koning en dame. Met een mooie mat waarbij het vluchtveld van de koning werd afgedekt maakte ze een einde aan de partij. Volgende week spelen Shreya en Finn Diepenhorst om de 1e periode in de B-groep.

De koplopers in de groepen A, B en C bij de jeugd:

Groep A: Lennart Dijkgraaf

6

½

Groep B: Finn Diepenhorst

4

Groep C: Berend Koole

2

½

____________________________________________________________________________

28-10-2020

Luuk van Essen weer in topvorm

Een lange vakantie zonder schaakpartijen leek clubkampioen Luuk van Essen even op te breken. Na een moeizame start is zijn topvorm echter weer volledig terug. Tegen Nick Schilder moest hij in ronde 7 bewijzen dat zijn net veroverde koppositie geen toeval is. Een gelijkopgaande strijd raakte in het middenspel uit balans toen Nick een aantal stukken ruilde en met een mindere pionnenstructuur werd opgezadeld. Heel behendig manoeuvreerde Luuk zijn paard tussen de resterende pionnen. Hij bereikte een gewonnen eindspel. Erik Steur (Van Leur) nam de tweede plaats van Nico Koning over door zich in een onderling duel te revancheren voor zijn eerdere nederlaag. Erik had goed gezien dat Nico's kwaliteitswinst in een gambiet niet correct was. Frans Vlugt won dankzij een extra pion en het loperpaar het eindspel van Hans Keizer. De mooiste combinatie van de avond kwam echter op naam van Reinier Bodemeijer. In bijgaande stelling zag hij de mogelijkheid om met de zwarte stukken beslissend materiaal te winnen van Gerard Veerman (Bus).

Na 20. ... Pf5-g3 ontkomt wit niet aan kwaliteitsverlies

Na 21. Dc2xg6 h7xg6 22. Td1xd8 Te8xd8 verliest wit de toren tegen het paard, omdat na 23. Tf1-e1 Le7-b4 zelfs torenverlies dreigt. Na 23. Tf1-d1 Td8xd1+ 24. Pf2xd1 verliest hij de loper vanwege Pg3-e2+. Gerard probeerde Reinier met 21. Td1xd8 nog te verleiden tot de incorrecte damewinst Dg6xc2? vanwege 22. Td8xe8+ Le7-f8 23. Lc1-a3! h7-h6 24. Te8xf8+ Kg8-h7 en wit staat gewonnen, maar Reinier speelde rustig 21. … Te8xd8 en bleef een loper voor.  

De stand aan kop:

1. Luuk van Essen

6

2. Erik Steur (Van Leur)

5

½

3. Frans Vlugt

4

½

4. Nico Koning

4

½

5. Hans Keizer

4

½

_____________________________________________________________________________

27-10-2020

Spanning stijgt in jeugdgroep B

Koploper Sophier Neefjes in jeugdgroep B werd voor de leeuwen geworpen tegen Lennart Dijkgraaf, de lijstaanvoerder van groep A. Sophier viel ten prooi aan een slimme paardvork van Lennart. Zijn naaste belager Liam Doevendans mocht het opnemen tegen jeugdkampioen Casper Ouderdorp. Liam leek voor een regelrechte sensatie te zorgen toen hij de dame veroverde. Casper rechtte echter zijn rug en sleepte alsnog het volle punt in de wacht. Dit bood Finn Diepenhorst de gelegenheid zich naar de koppositie te vechten. Hij wist met een soort uitgesteld herdersmat te winnen.

Liam Doevendans bezorgde de jeugdkampioen benauwde momenten met damewinst

De stand aan kop in groep B:

1. Sophier Neefjes

3

2. Finn Diepenhorst

3

3. Liam Doevendans

2

½

4. Shreya Gurung

2

½

____________________________________________________________________________

26-10-2020

Rapidtoernooi Schaken op de Dijk uitgesteld

Zaterdag 7 november stond het jaarlijkse toernooi in De Groene gepland. Door de corona-maatregelen is het toernooi noodgedwongen uitgesteld. Het toernooi was door de 1,5 meter afstand al beperkt tot een maximum van 36 deelnemers. Door sluiting van de horeca is het nu helemaal onmogelijk geworden. We hopen na het versoepelen van de maatregelen zo snel mogelijk weer een nieuwe datum te plannen.

____________________________________________________________________________

16-10-2020

Nick Schilder brengt spanning terug

Na de nieuwe eisen van het kabinet zijn de coronamaatregelen voor de schakers in PX aangescherpt. De senioren moeten zich met mondkapjes verplaatsen door het gebouw. De spatschermen staan fier overeind, de tafels bevinden zich op enkele meters afstand van elkaar, de moderne ventilatie draait op volle toeren, de teamwedstrijden zijn uitgesteld en bij enig vermoeden van een willekeurig virus wordt gekozen voor zelfquarantaine. Toch zijn er ook neveneffecten die als positief gezien kunnen worden. Zanger Nick Schilder heeft plotseling ruimte in de agenda om zijn favoriete hobby op de clubavond uit te oefenen. Dat hij het schaken geenszins is verleerd bleek in de partij tegen Nico Koning.

Nick Schilder vloerde de koploper (foto schaakbond)

Na een gedegen voorbereiding kwam Nick overwegend uit de opening om vervolgens de druk steeds verder op te voeren. Toen Nico in het eindspel onder alle druk leek uit te komen, beging hij een catastrofale fout die hem zijn leidende positie kostte. Deze werd overgenomen door Luuk van Essen. Luuk had het zwaar tegen de ongeslagen Hans Keizer, maar een ondoordachte zet van Hans in het eindspel deed de stelling kantelen. Erik Steur (Van Leur) zag een pionnenstorm op de koningsstelling van Jan Tol (Foe) beloond worden met beslissende materiaalwinst.

De stand aan kop (puntentelling herzien na ronde 5):

1. Luuk van Essen

5

2. Nico Koning

4

½

3. Hans Keizer

4

½

4. Erik Steur (Van Leur)

4

½

_____________________________________________________________________________

15-10-2020

Thomas Bakker neemt afstand bij de junioren in vakantieweek

Vanwege de herfstvakantie ontbrak een aantal juniorenschakers. Dit bood koploper Thomas Bakker de gelegenheid om afstand te nemen van zijn directe concurrenten. Met een geweldige koningsaanval boekte hij zijn derde zege. Sam Schilder leek op weg om senior Jan Ettema pootje te lichten. Met geraffineerd spel wist Sam eerst een paard te winnen en daarna een kwaliteit. De jeugdige onervarenheid eiste in het eindspel echter zijn tol, zodat Jan alsnog met de zege aan de haal ging.

De stand aan kop:

1. Thomas Bakker

3

2. Jan Dijkgraaf

2

3. Aron Zoetebier

2

_____________________________________________________________________________

9-10-2020

Herfsteditie NHSB veteranenkampioenschap van start gegaan in Haarlem

Vorige week is de herfsteditie van het jaarlijkse veteranentoernooi om de Noord-Hollandse titel van start gegaan in Denksportcentrum 't Spaerne in Haarlem. Er wordt net als bij de interne competitie in Volendam met spatschermen gespeeld. Sommige deelnemers dragen mondkapjes. Vanwege coronamaatregelen zijn de plekken beperkt en bedraagt het aantal deelnemers ook minder dan in voorgaande jaren. De Volendamse eer wordt ditmaal verdedigd door oud-winnaar Frans Vlugt, die na een bye in de eerste ronde vandaag het volle punt pakte in de tweede speelronde dankzij een sterk eindspel.

Denksportcentrum ‘t Spaerne in Haarlem

_____________________________________________________________________________

5-10-2020

Scholenschaaktoernooi gemeente Edam-Volendam uitgesteld vanwege corona

Met PX waren alle afspraken geregeld om op de zondagen 18 en 25 oktober en 1 november het jaarlijkse schaaktoernooi voor de basisscholen uit de gemeente Edam-Volendam te organiseren. Vanwege de nieuwe coronaregels met een maximum van 30 personen moet de 35e editie voorlopig uitgesteld worden. Met de verwachte toeloop van kinderen en ouders zal het huidige maximum overschreden worden. Daarnaast bestaat met de oplopende aantallen besmettingen de reële mogelijkheid dat het maximum verder wordt teruggebracht of dat evenementen zelfs helemaal verboden worden. Zodra de vooruitzichten gunstiger zijn zal het draaiboek weer opgepakt worden.

_____________________________________________________________________________

1-10-2020

Senioren: Nico Koning regeert met harde hand

Nico Koning maakt een droomstart door in dit seizoen. Na eerst een toernooi in Spakenburg te hebben gewonnen is vervolgens de volledige schaaktop van Schaakclub Volendam door Nico’s gehaktmolen gehaald. Clubkampioenen Luuk van Essen en clubkampioen in spé Erik Steur werden met diepzinnig, dwingend spel teruggezet. Donderdag was schaaklegende Frans Vlugt aan de beurt. Frans zette de partij – heel verstandig – heel rustig op en een manoeuvreerpartij ontstond. Zeer tegen de gewoonte van Frans in speelde hij vervolgens een speculatief stukoffer dat in alle varianten incorrect bleek te zijn. Maar het offer was erg gevaarlijk, Nico moest enorm oppassen. En dat deed hij. Frans had zeer veel tijd in het paardoffer gestoken en kwam in tijdnood. Hoewel Frans ondanks tijdnood meestal de beste voortzetting koos liet Nico met veel beschikbare tijd niet meer los. Na een verloren eindspel waren de felicitaties voor Nico die nu een straatlengte voor staat op het schaakpeloton achter hem.

De stand aan kop:

1. Nico Koning

5

2. Hans Keizer

3

½

3. Luuk van Essen

3

_____________________________________________________________________________

30-9-2020

Nog veel herdersmatten bij nieuwe jeugdspelers

Lennart Dijkgraaf lijkt zijn vorm weer helemaal terug te krijgen. Kampioen Casper Ouderdorp moest eerst nog wat pionnetjes prijsgeven, maar toen Lennarts troepen een van zijn torens veroverden was het snel met Casper gedaan.

Lennart Dijkgraaf is weer goed op dreef

De overige drie partijen eindigden allemaal in een (soort) herdersmat. Rob Koning, Dex Zwarthoed en Liam Doevendans werden supersnel mat gezet door Sophier Neefjes, Finn Diepenhorst en Savya Gurung. Niet echt leuk natuurlijk, maarr.. de instructeurs zullen woensdag extra aandacht besteden aan het simpel bestrijden van dit hardnekkige fenomeen. Gelukkig hebben de nieuwe leden na hun snelle nederlaag nog lang oefenpotjes gespeeld.

De stand aan kop in groep A:

1. Lennart Dijkgraaf

3

½

2. Savya Gurung

3

½

3. Casper Ouderdorp

2

½

_____________________________________________________________________________

27-9-2020

Senioren hebben moeite met tijd verdelen

Op twee partijen na werd de strijd bij de senioren in ronde 3 beslist door een ongelukkige tijdverdeling over de zetten. In een aantal gevallen werden de zetten in een té hoog tempo afgewerkt met fouten als gevolg, maar ook vielen beslissingen doordat té veel tijd werd genomen om de juiste zetten te vinden. Koploper Nico Koning kwam minder uit de opening tegen Jan Tol (Foe), die in een complex middenspel langdurig naar een winnend vervolg zocht, dit niet vond en te weinig tijd overhield om steeds het juiste antwoord te geven op dreigingen. Frans Vlugt en Luuk van Essen voerden een heftig gevecht tegen de klok, waardoor de kansen in het eindspel per zet wisselden. Met zetherhaling koos Frans eieren voor zijn geld om niet door zijn vlag te gaan. Erik Steur (Van Leur) strafte het rappe spel van zijn tegenstander af, terwijl Reinier Bodemeijer in tijdnood zijn winnende voordeel ternauwernood kon handhaven tegen Jan Sier (Boei).

De stand aan kop:

1. Nico Koning

3

½

2. Hans Keizer

2

½

3. Frans Vlugt

2

_____________________________________________________________________________

26-9-2020

Thomas Bakker doet goede zaken bij de junioren

In de juniorenstrijd maakte Thomas Bakker zijn achterstand op Jan Dijkgraaf meer dan goed. Hij profiteerde maximaal van een ondoordachte pionaanval van tegenstander Jan Veerman (Kluit) op zijn loper. Onmiddellijk pende Thomas de dame en koning van de voorzitter met deze loper, waarna dame- en partijverlies onvermijdelijk was. Jan Dijkgraaf liet een paard insluiten door Hans Keizer na een te snel gespeelde aanval op een pion. Het leverde Jan zijn eerste verliespunt op. De strijd tussen Stanley Snoek en Sam Schilder kwam abrupt ten einde na een patzet, zodat het punt gedeeld kon worden tussen de twee junioren.

De stand aan kop:

1. Thomas Bakker

2

2. Jan Dijkgraaf

2

3. Sam Schilder

1

_____________________________________________________________________________

25-9-2020

Savya Gurung wint van koploper in jeugdcompetitie

Savya Gurung zorgde bij de jeugd voor een daverende verrassing door ongeslagen koploper Lennart Dijkgraaf op een nederlaag te trakteren in groep A. Savya won in de opening een stuk, een voordeel dat hij tot het eindspel wist vast te houden. Daarna liep hij met zijn koning en dame naar de vijandelijke koning om deze mat te zetten. Casper Ouderdorp wist met een fraai paardoffer de dame van Wiebe Maas te veroveren en uiteindelijk de partij te winnen. In groep B gaan Shreya Gurung en Berend Koole gezamenlijk aan de leiding. Shreya wist de koning op te sluiten en Berend maakte handig gebruik van de kopieerzetten van zijn tegenstander. In groep C staat Liam Doevendans voorlopig eerste nadat hij aan de rand van het bord mat had gegeven met geduldig spel.  

De stand aan kop in groep A:

1. Casper Ouderdorp

2

½

2. Lennart Dijkgraaf

2

2. Savya Gurung

2

Savya Gurung verraste de koploper

_____________________________________________________________________________

21-9-2020

KNSB-bekerteam in eerste ronde weer tegen Aartswoud

Zo’n 75% van de KNSB-verenigingen heeft ondanks corona een team ingeschreven voor de jaarlijkse bekerstrijd. Volendam is net als vorig seizoen in poule B geplaatst en het toeval wil dat zelfs de tegenstander Aartswoud dezelfde is. De West-Friezen uit Hoogwoud mogen zich revancheren voor de nederlaag van vorig jaar. Wederom heeft Volendam een thuiswedstrijd geloot. Op 27 oktober 2019 liep het uit op een spektakelstuk waarin Volendam aanvankelijk een eenvoudige zege leek te boeken dankzij overwinningen van Frans Vlugt en Erik Steur (Van Leur). Toen Jan Tol (Foe) echter een gewonnen stelling in tijdnood om zeep hielp tegen Marc Helder, moest Luuk van Essen met twee pionnen minder een remise eruit slepen tegen Wilko van der Gracht. Luuk wist met behendige trucs een verloren eindspel naar remise af te wikkelen, waardoor Volendam met 2½-1½ naar de volgende ronde mocht. De wedstrijd dient voor 26 oktober gespeeld te worden.

 

_____________________________________________________________________________

20-9-2020

Verrassende koplopers bij de senioren

Bij de senioren lijken Nico Koning en Jan Dijkgraaf zich niets aan te trekken van de coronamaatregelen. Na zijn winst in de eerste ronde op clubkampioen Luuk van Essen bond Nico ditmaal de schaker met de hoogste elorating aan de zegekar. Erik Steur (Van Leur) investeerde veel tijd in de opening, die door de recente prijswinnaar in Spakenburg razendsnel op het bord werd gebracht. Het leverde Erik een gewonnen randpion op. Voor de complicaties in het midden- en eindspel hield hij echter onvoldoende tijd over om alle dreigingen het hoofd te bieden. In tijdnood begroef hij de strijdbijl. Jan Dijkgraaf had op dat moment al lang zijn tweede punt binnengehaald. Gezamenlijk gaan ze nu aan de leiding gevolgd door Martijn Veerman en Frans Vlugt die onderling remiseerden.

De stand aan kop:

1. Nico Koning

2

2. Jan Dijkgraaf

2

3. Martijn Veerman

1

½

4. Frans Vlugt

1

½

_____________________________________________________________________________

20-9-2020

Junior Sam Schilder verslaat zijn eerste senior

Bij de junioren leverde jeugdspeler Sam Schilder een knappe prestatie. Omdat hij op woensdag traint voor de voetbal, doet hij dit seizoen als allerjongste nieuweling op donderdag mee bij de junioren en senioren. In de eerste ronde was het duidelijk wennen tegen de ervaren John Bond (Sportkous), maar in zijn tweede partij sloeg de 11-jarige Sam direct toe. Zijn tegenstander had geen verweer tegen het herdersmat, waar hij bij de senioren al geen jaren mee was geconfronteerd. Jan Dijkgraaf deed het voortreffelijk met een tweede zege op concurrent Aron Zoetebier.

De stand aan kop:

1. Jan Dijkgraaf

2

2. Thomas Bakker

1

3. Sam Schilder

1

_____________________________________________________________________________

19-9-2020

Lennart Dijkgraaf na 2 ronden nog op 100% score bij de jeugd

Het eerste gewin is kattegespin, maar een vlekkeloze competitiestart voelt ook bij de jeugd prettig. Lennart Dijkgraaf en Wiebe Maas mochten in de tweede ronde het eerste topduel met elkaar uitvechten. Wiebe concentreerde zich op matdreigingen op de onderste rij, terwijl Lennart materiaal mocht wegsnoepen. Toen Wiebe bij een aanval op twee torens over het hoofd zag dat zijn dame geslagen kon worden was de strijd gestreden. Casper Ouderdorp won eenvoudig van Liam Doevendans, maar dat was geen schande voor Liam tegen de kampioen van het afgelopen seizoen.

De stand aan kop in groep A:

1. Lennart Dijkgraaf

2

2. Casper Ouderdorp

1

½

3. Wiebe Maas

1

Een nieuwe lichting jeugdschakers wordt klaargestoomd door jeugdtrainer Reinier Bodemeijer

_____________________________________________________________________________

16-9-2020

Volendamspelers in de prijzen bij Open Eemland in Bunschoten-Spakenburg

De eerste deelname aan het Open Eemlandtoernooi van clubgenoten Erik Steur (Van Leur), Frans Vlugt, Nico Koning en oud-clubgenoot Crelis Molenaar leverde meerdere prijzen op. In hoofdgroep A won Erik een pondje paling voor de meest spectaculaire partijwinst. In groep B presteerde Crelis hetzelfde. Crelis en Erik scoorden beiden 50% in hun groep. Nico Koning pakte de eerste prijs in groep B met 5½ uit 7 (drie remises). Frans Vlugt had het zwaar in de sterke hoofdgroep A als laagst gerate speler, waar Fidemeester Richard Vedder met 6½ uit 7 ongenaakbaar was. De coronamaatregelen vielen alleszins mee. Na afloop volgde voor onze clubgenoten onder het genot van een biertje nog een gezellig samenzijn met o.a. toernooiorganisator Jasper Reichardt, Richard Vedder en zijn broer Henk. Voetballen en schaken vormden de hoofdmoot van de gesprekken, maar natuurlijk waren de Volendammers ook benieuwd hoe de lokale schaakclub En Passant het voor elkaar wist te krijgen om drie keer landskampioen te worden in de laatste zeven jaar. De sympathieke toernooiwinnaar wist pratende weg nog een paar exemplaren van zijn recente boek “Beat the masters” te verkopen, waardoor hij zijn pensionering weer iets naar voren kan halen. Zijn ludieke verslag op schaaksite is de moeite van het lezen waard, al is het maar door het hoge Volendamgehalte. In onderstaand diagram de stelling die Crelis Molenaar de paling opleverde.

Wit wint na 24. Th3xh5 g6xh5 25. Df3xh5 Tc8-c7 26. Dh5xh7+ Kg8-f8 27. Dh7-h8+ Kf8-e7 28. Dh8-f6+ Ke7-e8 29. g5-g6 en zwart gaf op.

Organisator Jasper Reichardt (links) heeft de eerste prijs overhandigd aan Nico Koning (rechts)

__________________________________________________________________________

13-9-2020

SCHAKEN OP MUZIEK

Where do I begin, where do I start*. Op vrijdag 13 maart ging het in ene razend snel. De oproep van het RIVM gold ook voor schaakland**. We konden er niet meer omheen.

Covid 19 barstte los als uit een vulkaan. De 26ste editie van het Open Monnickendam Rapidkampioenschap was van de baan. Tot mijn spijt moest ik een recordaantal deelnemers teleurstellen. Vanaf zaterdag 14 maart werd er niet meer geschaakt. Het klinkt nu als een echo van een ver verleden*.  LEES VERDER.

__________________________________________________________________________

6-9-2020

Interview met jeugdkampioen Casper Ouderdorp

In het lokale nieuwsblad Nivo (Nieuw-Volendam) verscheen woensdag een leuk interview met jeugdkampioen Casper Ouderdorp. Dezelfde versie verscheen enkele dagen later online op de site Groot-Waterland editie Edam-Volendam.

Casper Ouderdorp kan oefenen in de tuin achter de ouderlijke woning

__________________________________________________________________________

4-9-2020

Interne competitie start 9 en 10 september met coronaprotocol

Zoals alle sporten in Nederland ontkomt het schaken ook niet aan aangepaste regels vanwege corona. In overleg met PX is een coronaprotocol opgesteld waardoor de interne competitie van het seizoen 2020/2021 op woensdag 9 september om 18:45 uur voor de jeugd kan starten en op donderdag 10 september om 19:30 uur voor de junioren en senioren. Meest in het oog springend is het gebruik van spatschermen die bij de senioren midden over het bord gezet worden, de op ruime afstand van elkaar geplaatste tafels en de ventilatie die verse lucht van buiten aanzuigt zal de hele avond in werking zijn. Ramen worden op kiepstand gezet om ook in de gangen de buitenlucht naar binnen te laten. Er zal desinfectiemiddel staan voor reiniging van handen en materiaal. Daarnaast mag de lift niet gebruikt worden. De 2 mm dikke spatschermen met een uitsparing boven het bord zijn door voorzitter Jan Veerman (Kluit) eigenhandig gemaakt dankzij zijn vele jaren ervaring als uitvoerder bij een bouwbedrijf.

Schaakbord en -klok staan in de uitsparing onder het acryl spatscherm

__________________________________________________________________________

31-8-2020

NHSB-rapid in De Groene op zaterdag 7 november met maximaal 36 deelnemers

Met enige trots kan schaakclub Volendam melden dat het samen met café-restaurant De Groene, de NHSB en scheidsrechter Joost Jansen erin geslaagd is om tot een protocol te komen waarbinnen de 17e editie van het NHSB-rapid kan plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen geldt een verplichte afstand waardoor het aantal deelnemers helaas beperkt moet worden tot maximaal 36 i.p.v. 90. Het prijzengeld en het inschrijfgeld zijn gehandhaafd. Alle deelnemers worden verzocht om zich met e-mailadres en telefoonnummer in te schrijven, zodat de bereikbaarheid optimaal is. Het coronaprotocol kan via deze link en via het menu bij het NHSB-rapid geopend worden.

        deelnemerslijst NHSB-rapid-2020

In 2019 bestond corona nog niet

__________________________________________________________________________

25-8-2020

Eindelijk weer aan een houten bord in Bunschoten-Spakenburg

De behoefte om weer een schaakpartij op een houten bord te spelen bleek dermate groot bij een aantal clubleden dat de afstand van 60 km tot Bunschoten-Spakenburg voor lief werd genomen. Erik Steur (Van Leur), Frans Vlugt en Nico Koning nemen deel aan het Open Eemlandtoernooi, het eerste schaaktoernooi op rijafstand dat weer gestart is na de coronamaatregelen van maart. Daar zien ze hun oude clubgenoot Crelis Molenaar, die twee jaar geleden naar Moordrecht is verhuisd. De drievoudig clubkampioen van Volendam vond het leuk vond om zijn oude schaakmakkers weer te ontmoeten en natuurlijk een potje te schaken. De lokale schaakclub En Passant heeft een naam opgebouwd in Nederland. De club uit de vissersplaats kent een aantal gulle sponsors, die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de grote successen. De laatste zeven seizoenen zijn ze drie keer landskampioen geweest. Om dit niveau te bereiken moesten de meeste lokale schakers plaatsmaken voor nationale en internationale grootmeesters. Richard en Henk Vedder draaien als enigen nog mee in het eerste team. En Passant is één van de weinige schaakverenigingen in Nederland met een eigen clubhuis, dat in de vorm van een schaaktoren naast een schaakbord is gebouwd. De faciliteiten zijn prachtig. Zo zijn de partijen aan de hoogste borden van de groepen A en B live te volgen op internet. Met zo’n 100 leden is de 85-jarige club ongekend groot voor een plaats van dezelfde omvang als Volendam. Het toernooi gaat over 7 ronden verspreid over drie weken.

 

Clubhuis En Passant in Bunschoten-Spakenburg

__________________________________________________________________________

15-8-2020

Interne online snelschaaktoernooien afgesloten

Met de komst van de zomervakantie zijn de snelschaaktoernooien bij chess.com ook ten einde gekomen voor online Schaakclub Volendam. De 16 toernooien die na het uitbreken van de Coronacrisis op donderdagavond werden gespeeld kenden zes verschillende winnaars: Erik Steur (Van Leur) en Reinier Bodemeijer wonnen ieder vier keer, Jan Tol (Foe) en Nico Koning ieder drie keer, Nick Schilder en Hans Keizer beiden één keer. Omdat het aantal deelnames behoorlijk verschilde kunnen aan het aantal eerste plaatsen geen conclusies verbonden worden.

Nick Schilder wist afgelopen woensdag zijn hoogste snelschaakrating ooit te behalen, 2117. Daarmee krijgt hij het record van clubkampioen Luuk van Essen in zicht. Luuk wist eind 2017 zijn tot nu toe hoogste snelschaakrating van 2164 te bereiken.

Nick Schilders hoogste blitzrating op Facebook

Met hun deelname aan de toernooien van online schaakclub Volendam op chess.com kwamen 19 (oud-)schakers tot zo'n rating, die door chess.com blitzrating wordt genoemd. De hoogst bereikte waarden:

1. Luuk van Essen

2164

2. Nick Schilder

2117

3. Jan Tol (Foe)

2081

4. Erik Steur (Van Leur)

2015

5. Nico Koning

1934

6. Peter Kemper

1840

7. Reinier Bodemeijer

1802

8. Hans Keizer

1721

9. Gerard Veerman (Bus)

1661

10. Jan Veerman (Kluit)

1567

11. John Bond (Sportkous)

1545

12. Martijn Veerman

1536

13. Michel Molenaar (Barre)

1463

14. Jan Dijkgraaf

1283

15. Casper Ouderdorp

1186

16. Robert Schilder

1171

17. Henk Veerman

1143

18. Thomas Bakker

953

19. Lennart Dijkgraaf

942

__________________________________________________________________________

7-8-2020

NHSB competitie seizoen 2020-2021 wordt met viertallen gespeeld

Nadat de KNSB de aanpak van de competitie voor het nieuwe seizoen op 8 juli bekend heeft gemaakt, volgde deze week de regionale NHSB. De anderhalve meter eis wordt overgenomen. Uit een enquête bleek dat 68% van de Noord-Hollandse verenigingen verwacht niet of moeilijk te kunnen voldoen aan deze eis door de beperkte ruimte in de speellokalen. Daarnaast zullen er spelers zijn die risico’s vermijden, waardoor minder schakers voor een bondsteam beschikbaar komen. Omdat de behoefte om weer externe competitie te spelen wel groot is bij veel schakers, heeft de NHSB besloten het seizoen 2020-2021 met alleen viertallen te spelen. De achttallen van het seizoen 2019-2020 behouden het recht om als viertal in dezelfde klasse uit te komen, maar het is ook toegestaan om teams te splitsen en anders te groeperen. Op basis van de gemiddelde sterkte wordt een viertal dan ingedeeld. Hierdoor zal de benodigde ruimte kleiner zijn, kunnen teams met uitvallers toch in dezelfde klasse uitkomen en kunnen gesplitste teams gespreid worden over verschillende speeldagen. De precieze uitwerking wordt door competitieleider Gerard Groot binnenkort bekendgemaakt.

                                (Oud)Nieuws:  2019/20 Lees verder