Published using Google Docs
Leimausohje - RannikkoRogaining
Updated automatically every 5 minutes

Kymin Suunnistajat                                                                        23.9.2020

Leimausohje - Rannikko-rogaining

Rannikko-rogaining käyttää mobiilileimausta, jossa leimaus tapahtuu matkapuhelimen avulla. Leimaus perustuu siihen, että joukkueet tallentavat rasteilta löytyvän salaisuuden palvelimelle. Tämä vaatii, että matkapuhelimessa on toimiva internet-yhteys.

Valmistelut

Leimauksen helpottamiseksi rasteilla on käytössä QR-koodi ja NFC-tunniste. Nämä ovat vaihtoehtoisia ja matkapuhelimen tarvitsee tukea vain toista näistä menetelmistä. Jos puhelin tukee NFC-tunnistetta ei erillisiä sovelluksia tarvitse asentaan, vaan NFC-toiminnon aktivointi puhelimesta riittää. QR-koodien lukeminen vaatii tyypillisesti erillisen sovelluksen asentamisen. Seuraavassa esimerkkisovelluksia eri puhelimille:

Android-puhelimet:

IPhone:

Mikäli sovellusten asentaminen ei jostain syystä onnistu voi rekisteröinnin ja leimauksen hoitaa myös suoraan matkapuhelimen selaimella ilman apuohjelmien käyttöä. Tosin tässä tapauksessa rasteilla pitää näppäillä puhelinta hieman pidempään. Kilpailun aikana voi hyvin vaihtaa NFC-tunnisteista QR-koodien käyttöön tai toisinpäin, jos tuntuu että se nopeuttaa toimintaa rasteilla.

Toiminta lähtöpaikalla

Matkapuhelimen selain aktivoidaan joukkueelle rekisteröintileimauksella, joka tehdään joukkuemateriaaleista löytyvän linkin avulla. Linkki on paperilla tekstinä ja QR-koodina. Lisäksi tämä linkki lähetetään kilpailuviikon torstaina ilmoittautumisen yhteydessä kirjattuun sähköpostiosoitteeseen.

Rekisteröintileimauksen yhteydessä varmistetaan, että joukkueen tiedot on syötetty oikein järjestelmään ja joukkueen sarja on valittu oikein. Rekisteröinti leimauksen voi suorittaa useammalla matkapuhelimella, jotta leimauksia voi tehdä molemmilla laitteilla.

Lähtöalueella on bonus-rasti, jonka avulla leimausta, voi vielä harjoitella ja kirjautumisen todentaa. Järjestäjä pyrkii auttamaan ongelmatilanteissa, mutta kaikkia ongelmia emme varmasti osaa ratkaista, joten kokeile sovelluksia ja leimausta jo etukäteen.

Lähdössä ei ole erillistä leimausta vaan lähtö tapahtuu järjestäjän merkistä.

Toiminta rasteilla

Toiminta rasteilla NFC-lukijaa käytettäessä::

 1. Avaa puhelimen lukitus
 2. Vie puhelimen NFC-lukupiiri rastikortin tunnisteen kohdalle
 3. Varmista leimauksen onnistuminen avautuvasta selainikkunasta
 1. Selaimen toistaa äänimerkin
 2. Selaimen sivulla näkyy joukkueen tiedot ja leimattu rasti
 3. Selaimen leimaussivu vanhenee 30 sekunnissa ja näin varmistetaan ettei edellisen rastin leimausta tulkita vahingossa onnistuneeksi leimaukseksi

Toiminta rasteilla QR-koodin lukijaa käyttäen:

 1. Avaa puhelimen lukitus
 2. Avaa QR-lukijasovellus
 3. Lue rastikoodi
 4. Avaa selainlinkki
 5. Varmista leimauksen onnistuminen avautuvasta selainikkunasta
 1. Selain toistaa äänimerkin
 2. Selaimen sivulla näkyy joukkueen tiedot ja leimattu rasti
 3. Selaimen leimaussivu vanhenee 30 sekunnissa ja näin varmistetaan ettei edellisen rastin leimausta tulkita vahingossa onnistuneeksi leimaukseksi

Toiminta ilman sovelluksia:

 1. Avaa puhelimen lukitus
 2. Avaa selain sivuosoitteesta
  https://w3.kiiski.fi/r/manual/tick
 3. Kirjoita rastikortissa oleva 6 - 8 merkkiä pitkä salaisuus ja paina “Leimaa”-nappia
 4. Varmista leimauksen onnistuminen avautuvasta selainikkunasta
 1. Selaimen toistaa äänimerkin
 2. Selaimen sivulla näkyy joukkueen tiedot ja leimattu rasti
 3. Selaimen leimaussivu vanhenee 30 sekunnissa ja näin varmistetaan ettei edellisen rastin leimausta tulkita vahingossa onnistuneeksi leimaukseksi

Mikäli leimauksessa tulee ongelmia kilpailun aikana voi joukkue vaihtaa “leimaustapaa” toiseen.

Maalileimaus

Suorita maalileimaus vastaavasti kuin normaalin rastin leimaus. Kaikkien joukkueiden kilpailuaika päättyy vasta onnistuneeseen maalileimaukseen. Jos maalileimauksen kanssa on ongelmia ota yhteys maalitoimitsijaan, joka kirjaa saapumisajan joukkueelle.

Toiminta poikkeustilanteissa

Jos matkapuhelimen verkkoyhteys ei toimi tai leimaukset eivät kirjaudu järjestelmään ota rastilla kuva että rastikoodi luettavissa ja kuvassa näkyy jokin joukkuetta yksilöivä asia (kuvassa pitää näkyä vähän muutakin kuin pelkkä rastikortti). Mikäli matkapuhelin rikkoutuu riittää, että joukkue kirjaa rastien 6 - 8 merkkiä pitkät salaisuudet sekä kellon ajan ylös ja toimittaa ne järjestäjille maaliin saapuessaan.

Leimausjärjestelmän testaaminen

Kun puhelimeen on asennettu vaadittavat ohjelmistot voi leimausta kokeilla kirjautumalla testikilpailuun tämän ohjeen mukaisesti. Testikilpailun kilpailuaika on 15 min lähtöleimauksesta ja kilpailu päättyy 20 min lähtöleimauksesta. Testikilpailun sakko on 2 pistettä / minuutilta.

Kirjaudu matkapuhelimella testikilpailuun:

https://w3.kiiski.fi/r/register/

Varsinaisessa kilpailussa joukkueen tiedot on syötetty valmiiksi järjestelmään ja kilpailu aktivoidaan käyttäen joukkuemateriaalien mukana jaettavaa rekisteröinlinkkiä. Tämä linkki on joukkuekohtainen, eikä toisen joukkueen linkkiä voi “lainata”.

Järjestelmä pyytää oikeutta käyttää laitteen paikkatietoa. Tätä ominaisuutta ei ole pakko käyttää, mutta se on suositeltavaa, jotta saamme arvioitua paikkatiedon hyödyllisyyttä leiman tarkastuksessa / kilpailun seuraamisessa.

Kuva 1: Kuva kirjautumissivulta

Kuva 2: Kuva joukkueen omalta sivulta

Kuva 3: Kuva onnistuneesta leimauksesta

Leimaa lähtöleimaus kilpailun aktivoimiseksi (tätä ei tarvitse tehdä itse kisassa):

Kuva 4: Lähtöleimaus

Leimaa vapaassa järjestyksessä seuraavat rastit:

Onnistuneesta leimauksesta kuuluu merkkiääni, mikäli puhelimen asetukset sen sallivat. Sivun otsikko kertoo leimatun rastin tunnisteen ja tekstistä voi vielä varmistaa, että leimaus onnistui.

Kuva 5: Rasti 1

Kuva 6: Rasti 2

Kuva 7: Rasti 3

Kuva 8: Rasti 4

Kuva 9: Rasti 5

Suorita maalileimaus

Kuva 10: Maalirasti