Server Handboek V2.0

Dit handboek bevat alle informatie die u nodig heeft om een goede start te maken op NowayRoleplay.

Plezier op NowayRoleplay staat voorop. Lees daarom het handboek goed door! Zo voorkomt u vervelende situaties.

Het is van groot belang dat u uw gameplay opneemt!

Dit document is eigendom van NowayRoleplay. Zodra dit zonder toestemming elders wordt gebruikt volgen er juridische stappen.


Om de communicatie met onze spelers zo goed mogelijk te houden verplichten we u de NowayRoleplay Discord te joinen!

Zodra u de NowayRoleplay server joined verklaard u de regels te hebben gelezen en heeft u ervoor gezorgd dat u deze begrijpt.


Betreft het verbannen van spelers gebruiken wij de volgende richtlijnen.

3x lichte waarschuwing = 3 dagen ban + note

1x licht + 1x zwaar = 19 dagen ban + note

3x Middel waarschuwing = 9 dagen ban + note

2x licht + 1x zwaar = 20 dagen ban + note

2x Zware waarschuwing = Perm ban

1x middel + 1x zwaar = 21 dagen ban + note

1x licht + 2x middel = 7 dagen ban + note

2x middel + 1x zwaar = 24 dagen ban + note

2x licht + 1x middel = 5 dagen ban + note

1x licht + 1x middel + 1x zwaar = 22 dagen ban + note

Sancties blijven geldig voor:

Lichte waarschuwing = 1 maand

Zware waarschuwing = 3 maand

Middel waarschuwing = 2 maand

Tempban = 5 maand

Wilt u in beroep gaan tegen uw BAN ga dan naar het #unban_aanvraag discord tekst kanaal.

Wees niet bang! Iedereen maakt fouten, ongeacht hoe ervaren u bent met roleplay. Als we zien dat u een goede speler bent, kunnen we uw fout over het hoofd zien, afhankelijk van de ernst ervan. De NowayRoleplay Staff is ten alle tijden bevoegd je van deze server te verbannen als we van mening zijn dat dit in het beste belang is voor onze roleplay Community.

Welkom in Los Santos

Los Santos was in 1812 eigendom van het koninkrijk der Nederlanden en is op 1877 overgedragen aan de verenigde staten van Amerika, Na een groot conflict op het eiland san andreas in 2015 wilden de amerikanen op het eiland onafhankelijkheid van de verenigde staten. Na een kort conflict op het eiland heeft de president van Amerika Donald J Trump besloten in te stemmen met de wil van het volk. Na een jaar onafhankelijk te zijn geweest ging het erg slecht met de economie en besloot het Koninkrijk der Nederlanden samen met de NAVO in te grijpen in het gebied. Het zuiden van het eiland wordt goed gecontroleerd door de nederlandse Politie maar in het noorden zijn er nog steeds rebelse Amerikanen die het niet eens zijn met het Nederlandse Beleid. In dit noordelijke gebied is de Nederlandse Krijgsmacht nog steeds zeer actief bezig om de rust te bewaren en de criminaliteit op een laag pitje te houden.

De Grens Rebellen gebied & Los Santos stad

Je bent verplicht een visum te kopen als u de grens wil passeren. Dit kan op 3 locaties, Bij beide snelwegen of op Los Santos airport u kunt hierop worden gecontroleerd door de Politie, Defensie en Marechaussee. Zij kunnen ten alle tijden het visum intrekken wanneer u zich bezighoud met criminele activiteiten (Mensensmokkel, Drugssmokkel, etc)Noorden Rebellengebied


- Let op Rebellen zijn actief in dit gebied, Je kan er mee samen werken maar kan ook je vijand zijn.

- Drugs farm locaties zijn in dit gebied.
- Politie en marechaussee kunnen ten alle tijden defensie oproepen voor ondersteuning
- Vliegtuigen mogen landen in Sandy Shores. Maar kunnen worden gecontroleerd op visa.

- Militair luchtruim, er wordt geschoten als u niet het bewaakte luchtruim verlaat.
- Betreed
NOOIT de legerbasis incl. luchtruim zonder toestemming.

- Wapens en vuurwapens worden gedoogd* wanneer deze niet zichtbaar zijn.
*) Gedoogd betekent dat er geen actieve controle plaatsvindt. Wel mogen de instanties ten alle tijden het wapen in beslag nemen.

Zuiden Los Santos

- Alle wapens en vuurwapens zijn strikt verboden!

- Alle soorten drugs zijn verboden.
- Marechaussee controleert de grens op bijvoorbeeld drugssmokkel en visa

_____________________________________________________________________________________________________________________Server regels


Lees de onderstaande gedragsregels goed door. Hieronder bevinden zich de specifieke server regels.


Main Server Rules:

(1.1) Pesten van andere spelers buitenom de roleplay wordt gestraft met een permanente ban zonder kans op unban.

(1.2) Discriminatie op wat voor manier dan ook wordt gestraft met een permanente ban zonder kans op unban

(1.3) Uitschelden van spelers buiten de roleplay om wordt gestraft met een ban

(1.4) Elke bedreiging tegen elk persoon, of richting de community wordt niet getolereerd en wordt gestraft met een permanente ban. Als de dreiging reëel is zal er aangifte worden gedaan bij de politie en zullen wij alle mogelijke bewijzen leveren die nodig zijn voor het onderzoek.

(1.5) Elke poging tot het kapot maken of het verbreken van de infrastructuur van de server wordt niet getolereerd. Wij nemen aanvallen en bedreigingen van aanvallen serieus. En wij zullen samenwerken met de politie om er voor te zorgen dat de persoon wordt veroordeeld.

(1.6) Het staff team heeft al het recht om spelers te verbannen uit de community als zij denken dat daar een goede reden toe is, of vermoeden dat de speler hier is om problemen te veroorzaken.

(1.7) Omdat elke roleplay situatie anders is kunnen niet alle regels in dit handboek geschreven worden, dit is een volwassen community en er wordt dus ook verwacht dat u uw gezond verstand gebruikt.

(1.8) Mensen te bewegen een server regel te verbreken is strafbaar met een ban!

(1.9) Het opgeven van een valse leeftijd om een whitelisted beroep te kunnen krijgen is strafbaar met een ban! Tevens is dit identiteitsfraude en zijn wij eventueel genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen.

Sancties
Meer weten over de server sancties / bans bestudeer het: Reglement

Gezond verstand

Gebruik ten alle tijden uw gezond verstand. Ons doel is om een realistisch gevoel te creëren met leuke en interessante scenario’s. Dus denk altijd goed na voordat u iets doet en doe niet iets wat u in het echte leven ook niet zal doen. Houd rekening met de game mechanics gebruik bijvoorbeeld emotes met F3 om het zo realistisch mogelijk te maken. Dit is GEEN GTA Online houd het bij uw zelf verzonnen personage. Een buschauffeur die naar de legerbasis gaat om een straaljager te gaan stelen is niet realistisch een zeer slecht idee. En er staat een lange gevangenisstraf op. Dus we vragen u vriendelijk om twee keer na te denken voordat u iets doet.

Rollenspel

Dit is een roleplay server dus kies een rol die u speelt. En zorg ervoor dat alles wat u doet roleplay met zich meebrengt. Wanneer u de server joined bent u vanaf dat moment het personage wat u voor u ziet. Let wel, u bent ten alle tijden op een eiland en dus niet op een server. Behandel uw personage realistisch en koester zijn leven! Uw personage behandelt u als een levend wezen en heeft emoties & gevoelens zoals in het echte leven.

Nederlandse Taal


De voer en spreektaal op de NowayRoleplay server is 100% nederlands. Ook in de amerikaanse gebieden wordt Nederlands gesproken.

Leven

U moet uw leven waarborgen en eerlijke RP respecteren. U bent geen superman, en u bent ook niet onsterfelijk. U heeft geen superkrachten omdat u iets in game kunt doen wat niet kan in real life.


Dood gaan / Nieuwe leven Regel (New life rule)

Wanneer u bent gestorven kunt u de ambulance bellen en als u gelukt heeft wordt u behandeld aan uw verwondingen. Op dit moment weet u nog precies wat er gebeurd is. Maar wanneer u bent overleden en naar het ziekenhuis wordt geteleporteerd dan start de new life rule. U mag 15 minuten lang niet terugkeren naar locatie waar u bent overleden en mag niet deelnemen aan de roleplay situatie waar u bent dood gegaan. Je weet niks meer van wat er is gebeurd voordat u dood bent gegaan.

Account / personages 


U kunt maximaal 3 personages spelen per account. Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en moeten verschillend behandeld worden. De namen van de personages moeten realistisch zijn en moeten bestaan uit een voor en achternaam (dit mogen geen namen van echte personen zijn, zoals bekende mensen, artiesten, TV presentatoren etc.) Wanneer u 2 rollen speelt bijvoorbeeld Henk & Klaas dan is het uw verantwoordelijkheid om ze gescheiden te houden. Henk kan dus niet weten dat Klaas 1 uur geleden door iemand beroofd is en door wie, tenzij iemand die Klaas kent het aan Henk vertelt (In Game RP)

FailRP


Zodra er zich een FailRP situatie voordoet maakt u het scenario zo net mogelijk af en pleegt u geen FailRP. Blijf in character en geef via /looc aan dat u het graag na het scenario wil bespreken. Wanneer u wel begint te schreeuwen met FailRP termen dan maakt u uw zelf schuldig aan FailRP. Bespreek dit onderling na het roleplay scenario via voice op Discord. Als het gesprek niet wil plaats vinden of het gesprek loopt uit op een oneindige discussie stuur dan een report met videomateriaal. (Zonder bewijs wordt er niet naar gekeken) gebruik shadowplay. OBS of AMD Radeon om altijd je gameplay op te nemen!

Random DeathMatch

Het willekeurig vermoorden van spelers is ten strengste verboden en kan u een ban opleveren. U moet altijd een goed onderbouwd argument hebben. Ook is het verplicht het slachtoffer eerst te informeren voordat u diegene iets van schade toebrengt! Aftellen 5,4,3,2,1 en dan schiet ik je dood is verboden. Nadat u een speler er op gewezen heeft dat hij naar u moet luisteren en de speler is voor 10 minuten kwijt of er is rust moet je diegene eerst weer benaderen voor je diegene schade toebrengt. DIT GELDT VOOR IEDEREEN: HULPDIENSTEN, REBELS, GANGS, BURGERS ETC.

Out-of-Character chat

Out-of-Character betekent dat u praat buiten uw personage, Het is verboden om dit via in game voice chat of twitter te doen. Wanneer u vragen heeft kunt u dat in game via /looc stellen. Houd het /looc chat verkeer tot een minimum. Voor overige vragen gebruik de discord tekst kanalen! (Vraag nooit om spelers informatie, drugs locaties, of waar ben je op de map etc) Let er op wanneer u  illegale berichten op Twitter zet /tweet kan dit door de Politie tegen u gebruikt worden bij uw verhoor

Microfoon

Iedereen is verplicht een werkende microfoon te hebben op de NowayRoleplay server & Discord. Vervelende achtergrondgeluiden zijn niet toegestaan zit u in een woonkamer of uw broertje rent gillend rond gebruik PUSH TO TALK. Wanneer u in de server zit bent u ook verplicht om online te zijn op Discord, mocht er iets gebeuren kunt u het daar gelijk met die persoon oplossen.

Zorg ervoor dat uw instellingen er ongeveer zo uitzien:Combat logging / Disconnect

Bij het verlaten van de server zoekt u altijd een rustige plek waar niemand ziet dat u uitlogt.

Verlaat niet een scenario tenzij u absoluut moet en wanneer u dat doet geeft dat dan tijdig aan via /looc. Bijvoorbeeld “/looc over 10minuten moet ik helaas weg”. Als u weet dat u nog maar kort de tijd heeft voordat u offline moet gaa, ga dan geen langere of grotere RP scenario’s meer aan. Een voorbeeld is als u weet dat u bijna gaat eten. Als de verbinding verbreekt vanwege stroomuitval / internetproblemen, laat dan de mensen die bij uw scenario waren betrokken weten dat u terug komt. Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken: wanneer u helemaal niets zegt en tijdens een achtervolging of een vuurgevecht of diefstal of iets dergelijks, wordt het gezien als Combat Logging. En krijgt u een ban van de server.

Extremisme

Iedereen op de server moet zich thuis kunnen voelen. Roleplay geen enkele vorm van haat tegen ras, geslacht, seksuele geaardheid, religie, identiteit of wat dan ook. Dit is niet tof en kan ook privé impact hebben op de medespelers.

Intimidatie / pesterijen


(Seksuele) intimidatie, verkrachting, pesterijen, enz. Worden NOOIT getolereerd. Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het andere deel in het roleplay scenario zich comfortabel bij voelt bij u in de buurt!

Hulpdiensten

Daag nooit Politie uit om er voor te zorgen dat ze achter u aan komen om een roleplay scenario te starten. Dit kan een dure copbaiting boete, maar ook een kick / of zelfs een warn opleveren.

Laat de ambulancebroeder altijd zijn werk doen en antwoord op zijn opmerkingen. Hij is er om uw leven te redden! Dus werk ook mee.

Het is verboden
voertuigen van hulpdiensten (Spelers / NPC) te stelen of zich voor te doen als hulpdiensten. De hulpdiensten zijn er om u te helpen dus van hun spullen blijf je af.

Zorg dat je naar de overheidsfunctionarissen voldoende en duidelijke informatie stuurt via je telefoon. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je niet wordt geholpen! Het spammen van meldingen of GPS locaties kan bestraft worden met een warn. Hou het realistisch. Heeft u na bijv. 10 minuten nog niks vernomen dan mag u gerust een 2e melding maken.

Het beste is om altijd naar de instructies van de hulpdiensten te luisteren maar een crimineel denkt daar soms anders over ;)

MetaGaming


Meta gaming betekent dat u informatie opdoet / gebruikt buiten roleplay (In Game) of gebruik maakt van 3rd party informatie en dit gebruikt in uw voordeel. Bijvoorbeeld: Een van uw vrienden vertelt via discord dat er een controle is bij de grens en u rijd daar snel heen om hem te helpen vluchten van de Politie. (Als u discord gebruikt als roleplay communicatiemiddel is dat niet erg maar u moet ook alles zeggen in game dus zeg tegen de Politie dat u mobiel aan het bellen bent maar zet uw mic wel open in game) Dus uw vriend kan daar niet in eens zijn zonder dat de Politie weet dat u iemand heeft opgebeld voor versterking.

Spam


Het spammen in game tekstchat / Discord is niet toegestaan. Het afspelen van gekke geluiden / soundboards / voice changers is niet toegestaan. Copyright free! Muziek mag worden afgespeeld voor roleplay redenen maar zorg er altijd voor dat iedereen in het scenario er mee instemt.

Items / wapens kwijt?


Zorg er altijd voor dat u de server netjes verlaat. Ook bij een server restart anders kan het gebeuren dat u items of geld verliest. Mocht dit gebeuren laat bewijs zien dat u dat eerder had en vul het compensatieformulier in. Deze is te vinden in een van de discord tekst kanalen.

Wapens

Er zijn verschillende wapens beschikbaar in de NowayRoleplay server. U kunt deze wapens kopen bij een black market dealer. Eerst dient u via een crafting systeem uw eigen blauwdruk te maken. U kunt 1 licht vuurwapen dragen in uw holster aan uw broekriem maar zware wapens kunt u alleen gebruiken wanneer ze zichtbaar zijn en kunt u niet in uw broekzak stoppen! Pak deze dan eerst uit uw tas of uit het voertuig, vertel dan dat hij naast je lag in de auto etc.

- Let op
ALLE wapens zijn illegaal in Los Santos en worden bij bezit dan ook in beslag genomen!
- In het noorden van de map wordt open carry van handvuurwapens gedoogd zware wapens zijn hier ook gewoon illegaal. Ze worden in het noorden alleen gedoogd wanneer u ze niet open carry draagt dus in een rugtas. Als u met criminele activiteiten bezig bent wordt het wapen gewoon in beslag genomen.

Gijzelaars situaties

Wanneer u van plan bent om een burger te gijzelen/ontvoeren*, moeten er in totaal 4+ politie/defensie in dienst zijn en bij het gijzelen/ontvoeren* van iemand van de politie/defensie moet er in totaal minimaal 7+ politie/defensie in dienst zijn waarvan minimaal 5+ van de job die u wilt overvallen*. Ook dient u in het bezit te zijn van een vuurwapen als het om politie/defensie gaat, of een switchblade, machete, tazer of vuurwapen als het om burgers gaat! U mag maximaal iemand voor 60 minuten gevangen houden of u laat hem gaan of diegene wordt vermoord. (van Ambulance of brandweer blijft u af!)
*) Dit geldt voor het overvallen/gijzelen/ontvoeren of iets in gelijke strekking

Overvallen

Bereid een overval goed voor, bedenk een plan. De Politie zal in 85% van de gevallen eerder bij de bank aanwezig zijn dan dat u de bank kan overvallen. Wanneer u iemand als gijzelaar heeft laat deze persoon ook aan de Politie zien (GEEN NPC’s / vrienden) Er komt altijd eerst een onderhandelaar van de Politie. Die zal met de overvallers in gesprek gaan het is NIET toegestaan de onderhandelaar te gijzelen of te doden! Dit wordt gezien als FailRP! Wanneer u een backup buiten de bank heeft laat u de Politie weten dat er backup is! Geef de Politie altijd minimaal 30 seconden de tijd om hierop te reageren. Wanneer er niet geïnformeerd wordt dat er backup in de buurt is zal degene die de Politie aanvalt gezien worden als Random Dead Matching. Kom met een goed voorstel en de politie zal er op handelen. Let er op dat je mensen niet mag gijzelen wanneer je op dat moment niet over een vuurwapen, switchblade of machete beschikt!

Wanneer u de DSI/BSB (geheime diensten van de politie en kmar) mag dit alleen wanneer u beschikt over een zwaar vuurwapen. Dat wilt zeggen dat je dit vuurwapen alleen uit een tas of kofferbak kan halen!

Spelers overvallen

Wanneer u een speler wilt overvallen moet hij zijn handen omhoog doen met Z. Dan kunt u, terwijl u een wapen op de persoon richt, met X zijn items afpakken. Let op het overvallen van burgers mag alleen met 4+ politie in dienst! Je bent verplicht een vuurwapen, tazer, switchblade of machete bij te hebben!

Overvallen: overvallen hebben specifieke regels omtrent wapengebruik en andere eisen

Type overval

Wapens

Aantal politie/defensie

Speler overval

Machete, switchblade, tazer of een vuurwapen

Minimaal 4 in totaal

Bank- of winkeloverval

Indien er een burger gegijzeld wordt; bovenstaand
Zonder gijzeling is een wapen niet verplicht

Minimaal 5 in totaal

Politie/Marechaussee overval

Minimaal een vuurwapen, licht of zwaar

Minimaal 7 totaal, waarvan 5 van het type wat u  wil overvallen

DSI agent overval

Minimaal een zwaar vuurwapen (uit tas/kofferbak)

Minimaal 7 totaal, waarvan 5 van het type wat u wil overvallen

Wanneer u in één van bovenstaande situaties zit en onder dreiging bent van een wapen, geef u dan over en speel mee. Vluchten of anderzijds geen gehoor geven betekent dat u de value your life regel overtreed.

Game Mechanics

Het is verboden area’s te blokkeren met voertuigen, u hoeft geen auto’s boven op elkaar te spawnen bij de garage, houd de garage cirkels vrij! Plaats geen Boten, vliegtuigen, helikopters of andere voertuigen op plaatsen waar ze niet bestemd voor zijn (wegenwacht, politie of de marechaussee verwijderd deze voertuigen. De kosten zijn voor u zelf)

Voertuigen / verkeer

Ga altijd netjes naar rechts op de weg als er hulpdiensten langs komen.

Verkeerd geparkeerde auto’s zullen worden verwijderd. Zet hem netjes in een parkeerplaats en zet het voertuig altijd op slot met L (anders kan je auto gestolen worden)

Als je offroad gaat rijden hou het dan realistisch en vlieg niet met je auto 130Km/u over een berg heen. Je rijd nou eenmaal niet perfect offroad of op het gras. Verder is offroad rijden alleen toegestaan in een offroad auto! Als je er door gewond zal raken of zelfs zal sterven in real life doe je het ook niet in game. Respecteer het om het zo realistisch mogelijk te houden.


_____________________________________________________________________________________________________________________


Snelheden ⚠️


Offroad 30 km/u (Bergen / gras)                Buiten bebouwde kom 80 km/u (N wegen)
Onverharde weg 50 km/u  (Zandweg)        Autoweg 100 km/u (Snelwegen rond LS stad)
Bebouwde kom 80 km/u (In de stad)                Autosnelweg 130 km/u (Buiten de stad richting grens)

VDM (Vehicle DeathMatch)


Het is verboden spelers expres aan- of dood te rijden. Spelers mogen ook niet expres voor een auto springen dit kan resulteren tot een kick / ban van de server. Indien er met een voertuig tegen een voertuig wordt gebeukt dan kan dit als GTA style driving worden gezien.

3 Minuten Revive Regel: (COMBAT REVIVING)

De 3 minuut revive regel is er voor bedoeld zodat tijdens combat een agent/ambulance geen mensen mag helpen in het gebied waar dit zich af speelt. Er mag pas gerevived worden 3 minuten na het vuren van het laatste schot, wordt deze regel overtreden kan dit resulteren in een ban/kick van de server!

Hulpdiensten / Whitelisted beroepen

Solliciteren voor hulpdiensten / whitelisted beroepen kan op discord. Hulpdiensten en whitelisted beroepen hebben hun eigen handboek waar je toegang tot krijgt in de sollicitatieprocedure.

Politie / koninklijke marechaussee kunnen je geldboetes / gevangenis straf geven

Whitelisted beroepen als rebels / maffia / motorclub  kan je joinen door middel van contact met de hoogste functie binnen deze groepen. Je kan ingame worden geinvite door de leaders.

Kleding

Draag altijd het uniform dat hoort bij uw beroep / functie hoort. U kunt deze in de kledingkast van uw beroep aantrekken. Let er bij het maken van personages/outfits op dat het niet glitched, het is verboden om rond te lopen zonder armen / benen etc houd het realistisch. Ook zijn wit/zwarte blokjes print kleding niet toegestaan. Dit zijn glitched kledingstukken.

Aansprakelijkheid


NowayRoleplay stelt zich niet aansprakelijk voor het verkeerd modden van uw GTA folder waardoor het mogelijk is om een BAN te krijgen in GTA Online wij raden u aan om een extra GTA folder te maken voor het modden op deze server!

Video- & Geluidsopnames


Bij het joinen van de server gaat u ermee akkoord dat uw stem & in game beeld kan worden opgenomen. Streamers & YouTubers hebben het recht om dit te publiceren. Let daarom altijd op met wat u zegt in de in-game voice chat!

Toestemming ouders / voogd

Bent u jonger dan 18 jaar, dan vraagt u toestemming aan uw ouders/voogd om te mogen roleplayen in de NowayRoleplay server! Wanneer later blijkt dat u geen toestemming heeft gekregen kan de toegang tot de server u worden ontnomen.

Vliegen / Piloten


- Vlieg alleen met een geldig vliegbrevet anders wordt uw vliegtuig in beslag genomen
- Op de Los Santos Luchthaven kunt u een vliegtuigen aanschaffen  
- Wees altijd in bezit van een visum bij het vliegen over de grens
- Land met een helikopter alleen op helipads of lege open plekken buiten de stad!
- Land met vliegtuigen alleen op de luchthaven. Voor noodlandingen communiceer met de luchtmacht
- Join altijd het kanaal luchtverkeer op Discord (Meldingen van andere Piloten / air traffic control)
Dit is echter niet verplicht
- Vliegtuig / Helikopter kan in beslag genomen worden wanneer u drugs vervoerd
- Stijg altijd op naar een minimale hoogte van 300m boven Los Santos airspace
- Buiten Los Santos vliegt u altijd minimaal 200m hoog en een extra 100m bij bebouwing / bergen
- Land altijd in de goede richting en stijg op in de goede richting
(Niet richting landende vliegtuigen)

Los Santos Luchthaven (Aanvliegroutes)      |     Zancudo Legerbasis (alleen met toestemming)

   

Sandy Shores Vliegveld (Aanvliegroutes)       |     Rebellen basis (Grapeseed)                            
   

Let op. opstijgen in de tegengestelde richting als landen!

_____________________________________________________________________________________________________________________

Server functies

Belangrijke Menu’s


- F1 - Open Mobiel (SMS vrienden of bel)
- F2 - Inventaris
- F3 - Animaties
- F5 - Main quick menu
- F6 - Werk opties
- F7 - Openstaande rekeningen
- F9 - Huisdieren opties

- L - Doe uw voertuig open en op slot
- E - Interactie key bij meeste shops / cirkels
- Z - Handen omhoog
- X - Iemand met handen omhoog zijn items stelen
- U - Open inventory kofferbak
- M - Open in game ipad met informatie
- <- / -> - Pijltjes toetsen voor richtingaanwijzers auto
- H - Groot licht Auto (Let op verblind geen tegenliggers)

- Shift + H - Praat afstand veranderen (Whisper - Normal - Shout)

- Shift + Y - Gooi het anker uit / haal het anker op

- B - Begrenzer / cruisecontrol in de auto

- X - Gordel

Commands (in-game chat)


- /ot /online time (Laat zien hoe lang u totaal op de server bent geweest)
- /ot [ID] /onlinetime [ID] (Laat zien hoe lang iemand anders online op de server is geweest)
- /tow (Wegenwacht kan voertuig op sleepwagen plaatsen)

- /looc (Out of character chat in een kleine radius)
- /tweet (stuur een tweet de wereld in)
- /advert (Advertentie)
- /me
(Wanneer u iets doet zoals “Pakt autosleutels uit auto” / “Pakt telefoon af”)

Spelers Reporten

Het kan altijd gebeuren dat spelers zich niet aan de regels houden en de game ervaring voor u verpesten dit kan per ongeluk gebeuren maar ook expres. Probeer altijd contact op te nemen met degene via Discord en hem te wijzen op welke regel hij / zij heeft verbroken. Misschien komen jullie er samen uit en heeft de dader ervan geleerd.

Mocht u geen contact krijgen met de dader of komen jullie er samen niet uit dan kunt u hem rapporteren via Discord via het rapporteer speler formulier. Dit is te vinden in een van de Discord tekstkanalen
(Gebruik Shadowplay of https://plays.tv voor proof)

Beroepen

Beroepen van overheid (Whitelisted)
👮  - Politie (Alle rangen)
(Specialisaties: Arrestatieteam, beveiliging, recherche)
🚒 - Brandweer
(Specialisatie: Crashtender, duikers)
🚑 - Ambulance
(Specialisatie: Rapid responder, MMT (Helikopter)
🎖️  - Defensie  
(Marechaussee)

Aanmelden kan via discord

Whitelisted groepen (met eigen base)
💀 - Amerikaanse rebellen (Leider: ….. ) (max 10  leden 6 actief)
🔫 - Maffia  (Leider: …..) (max 10  leden 6 actief)

Aanmelden kan in game of via discord neem contact op met de leiders

Whitelisted Jobs:
🚛 - Wegenwacht

Beroepen als Burger: (Benodigdheden)
🚕 - Vrachtwagenchauffeur
(rijbewijs C)

🗑️️ - Vuilnisman (rijbewijs C)

🚌 - Bus chauffeur (rijbewijs C)
🐕 - Beveiliging
(rijbewijs B)
🚤 - Reddingsbrigade
⛏️️ - Mijnwerker
(rijbewijs B)
🔪 - Slager
(rijbewijs B)
🌳 - Houthakker
(rijbewijs B)
📧 - Postbode
(rijbewijs B)
🍕  - Pizza bezorger
(rijbewijs A)

🚕 - Taxi chauffeur (rijbewijs B)

De meeste beroepen verdienen ongeveer tussen de 5000/7500 per uur in real life tijd.

Shops

U kunt in vele shops nuttige items vinden zoals eten, drinken; belangrijk om niet dood te gaan. Verder kunt u hier ook repair kits kopen die heel handig zijn om snel uw voertuig te fixen als deze kapot is gegaan.

Op de volgende locaties kunt u winkels vinden:

- 24/7. (Paleto Bay)
- 24/7. (Sandy Shores)
- Yellow Jack. (Sandy Shores)
- Robs Liquor. (Great Ocean Highway)                                        
- Robs Liquor. (San andreas Avenue)
- LTD Gasoline. (Grove Street)
- LTD Gasoline. (Mirror Park Boulevard)
- 24/7. (Little Seoul)

Autoshowroom

Wie wilt nou niet een mooie blinkende bolide voor de deur hebben staan. U heeft hier de keus uit allerlei auto’s. Sommige zijn er alleen om u van A naar B te brengen maar wanneer u meer te besteden heeft zijn er ook prachtige supercars. U kunt hier nieuwe voertuigen kopen en u betaald via de bank. U kunt ook tweedehands voertuigen kopen via de tweedehands showroom. Daar betaald u met cash geld.

Voertuigen - wegenwacht


Alle voertuigen kunnen kapot gaan (autoschade is aangepast). U kunt de wegenwacht een bericht sturen inclusief gps. Ook kunt u voertuigen repareren met een repairkit die u in de meeste winkels kunt kopen, altijd handig voor onderweg of als er geen wegenwacht aanwezig is.
Wanneer u geen repair kits bij u heeft en uw voertuig is kapot gegaan bel dan de monteur om u uit de brand te helpen. Het kan zijn dat uw voertuig naar de stad moet worden gesleept. Zorg dat de melding duidelijk is, anders loop je het risico dat de wegenwacht niet komt!

Jachthaven

In de Jachthaven heeft u de keus uit verschillende boten en jetski's. Lekker genieten van de zon en het water rondom Los Santos. Maar ook erg handig voor illegale praktijken ;)

Banken / ATM

Het is enorm belangrijk om uw zuurverdiende geld op een veilige plek op te slaan loop daarom nooit rond met een grote smak geld op zak. Dit kunt u kwijtraken wanneer u dood gaat of beroofd wordt. De valuta in Los Santos is de dollar ($) dit is niet gewijzigd na de overname van Los Santos

Huisdieren

Ja het kan echt u kunt uw eigen huisdier hebben. Deze zal u overal volgen en zelfs luisteren naar instructies die u hem geeft. Maar bij een huisdier horen ook verantwoordelijkheden dus laat hem niet uithongeren of dood gaan.


Appartementen / huizen

Het is mogelijk om appartementen / huizen te kopen. Kijk op de map en neem even een kijkje binnen wanneer je van plan bent het appartement te kopen. De huiseigenaar kan mensen binnenlaten maar ook items op een veilige plek opslaan.

Criminele activiteiten

U kunt uw geld ook op de criminele manier verdienen. Maar let op hier zitten grote gevaren aan. Zo kunt u de verkeerde mensen tegenkomen maar natuurlijk ook de hulpdiensten.

Bank overval: Snel veel geld maar heb een goed plan voor de Politie!

- 24/7. (Paleto Bay)

(165.000$ / 405.000$)

- 24/7. (Sandy Shores)

(165.000$ / 405.000$)

- Yellow Jack. (Sandy Shores)

(165.000$ / 405.000$)

- Robs Liquor. (Great Ocean Highway)

(165.000$ / 405.000$)

- Robs Liquor. (San andreas Avenue)

(165.000$ / 405.000$)

- LTD Gasoline. (Grove Street)

(165.000$ / 405.000$)

- LTD Gasoline. (Mirror Park Boulevard)

(165.000$ / 405.000$)

- 24/7. (Little Seoul)

(165.000$ / 405.000$)

- Fleeca Bank

(405.000$ / 645.000$)

- Fleeca Bank (Highway)

(405.000$ / 645.000$)

- Blaine County Savings

(885.000$ / 1.125.000$)

- Principal bank

(885.000$ / 1.125.000$)

Let op: je hebt bij iedere overval een drilboor van $15.000 nodig!
5 Politie nodig om een kluis te kraken

Drugs is tijdelijk niet up to date
Drugs: Het smokkelen van drugs uit het zuiden naar het noorden is erg gevaarlijk 

Aantal politie/defensie

Cocaïne

Methamphetamine

Wiet

XTC

2 personen

$510

$540

$420

$450

3 personen

$510

$540

$420

$450

4 personen

$525

$580

$450

$480

5 personen

$525

$580

$450

$480

6 personen

$540

$620

$480

$510

7 personen

$540

$620

$480

$510

8 personen

$555

$670

$510

$540

9 personen

$555

$670

$510

$540

10 personen

$570

$710

$540

$570

Max. in 1x te verdienen

$22.800

$28.400

$21.600

$22.800


Zwart Geld

Het geld wat is verdiend door criminele activiteiten is zwart geld u kunt dit proberen te witwassen. Maar let wel op dat niemand u doorheeft voor u het weet wordt het geld van u gestolen! Politie kan zwart geld in beslag nemen als dat bij u wordt aangetroffen. Met zwart geld kunt u wapens kopen bij de zwarte markt.

Elk half uur spawnen er 5 NPC's op verschillende locaties. Welke locaties dit kunnen zijn ziet u op de afbeelding onder deze tekst. Wanneer u de NPC ziet staan kunt u er naartoe om uw zwart geld te witwassen. Hier zitten echter wel risico's aan. Er zijn namelijk verschillende situaties die zich voort kunnen doen. Bij iedere witwas beurt zal er een animatie plaats vinden waardoor je dus ongeveer 20 tot 30 seconden niks kan doen.


Witwassen kan vanaf 1 agent in dienst!

De volgende situaties kunnen zich voordoen:
60% - Het witwassen gaat goed
20% - Je wordt gescammed
10% - De politie wordt gealarmeerd
10% - De witwasser is te bang

Let op. Bij iedere NPC kan er maar 1 persoon 1x witwassen!


Strafblad

Op het moment dat u een misdrijf heeft gepleegd wordt hier een aantekening van gemaakt en komt u in het politiesysteem te staan. Houd rekening met extra consequenties wanneer u binnen een korte tijd voor hetzelfde delict wordt gepakt. Recente strafbladen kunnen u hinderen als u naar een hulpdiensten functie wilt solliciteren.

Rijbewijs

Het behalen van uw rijbewijs is noodzakelijk voordat u een voertuig mag besturen. Wees slim en probeer dit zo snel mogelijk te halen, de boetes voor het rijden zonder rijbewijs zijn niet mals!

Wapenwinkels / Zwarte Markt

Wapenwinkels

De overheid van Los Santos heeft besloten de wapenvergunning van de burgers in Los Santos Stad in te nemen. We willen graag meer veiligheid op straat. Het is niet meer mogelijk handvuurwapens te kopen bij de wapenwinkels, wel nog een aantal handwapens zoals zaklampen / honkbalknuppels

Zwarte Markt

Steek- en vuurwapens zijn via een black market dealer te verkrijgen. Deze zijn vrij zeldzaam. U zal eerst d.m.v. een crafting systeem zelf een blueprint moeten maken. Hoe dit verder werkt dient u via RP achter te komen.

Gevangenis

De gevangenis is een plek waar u liever niet terecht wilt komen. Gelukkig kunt u wel rondlopen binnen de gevangenis druk op ‘E’ bij deuren om door de gevangenis te lopen. U kunt proberen te ontsnappen maar dan heeft u waarschijnlijk wel hulp nodig van bovenaf. Let op wanneer u uitbreekt wordt u voor de rest van uw zitting gezocht als ontsnapte gedetineerde.

Boetes

Als u een overtreding bent begaan kan de Politie u een boete geven. Deze boetes dienen gelijk betaald te worden. Mocht u het niet kunnen betalen dan mag u maximaal 10.000$ aan boetes open hebben staan. Alles daarboven kan de politie u oppakken en u een gevangenisstraf straf geven voor het gehele bedrag! 10.000$ + de rest. 1000$ per maand (min) dat u vast moet zitten. Dus 16.000$ aan open boetes betekent dan 16 maanden (minuten) in de gevangenis

Events

In de NowayRoleplay server zullen regelmatig kleine of grotere events plaats vinden. Server events worden georganiseerd door het staff team. Deze zullen grootschalig zijn en er bestaat een grote kans dat hier spullen worden weggegeven. Ook geven wij aan burgers de kans een evenement te organiseren. Dit zullen vanzelfsprekend kleinere evenementen zijn. De staff zal zich hier ook zo min mogelijk mee bemoeien. Heb jij een tof event idee? Laat het ons weten en wie weet mag je het gaan realiseren!

Kledingwinkels

Het is altijd fijn om weer eens een nieuw outfit aan te doen ga naar de kledingwinkel om een nieuw outfit te kopen. Je kan tot 3 outfits opslaan. Deze kan je switchen als je een eigen huis huurt of gekocht hebt.

Tattooshop

Altijd al een toffe tatoeage gewild? Check de tattooshop om een tatoeage te nemen.

Inventory (Rugtas) /  Voertuigen kofferbak

Het kan zijn dat je inventory (rugtas) vol zit en toch veel items wil meenemen stop het dan in de kofferbak van uw voertuig maar let op, de Politie kan uw kofferbak ook openmaken wanneer ze verdenken dat u iets illegaals aan het vervoeren bent. De grote van de Kofferbak verschilt per voertuig. Het stelen uit de kofferbak is toegestaan. Indien er iemand in het voertuig zit maak dan bekend dat u de kofferbak leeg haalt! Als er niemand bij het voertuig aanwezig is mag u het voertuig leeg halen zonder dit bekend te maken.
Het is altijd aan de eigenaar van het voertuig om deze goed op slot te doen wanneer u niet in de buurt bent!

Mobiele Telefoon

Uw mobiele telefoon, iets wat u niet kunt missen in het dagelijks leven. Met F1 pakt u hem.

Wat kunt u met uw mobiel:
- U kunt contacten opslaan en een prive bericht sturen
- U kunt uw ontvangen berichten zien
- Politie berichten (de politie ziet dan direct uw locatie)

- Defensie berichten (de defensie ziet dan direct uw locatie)
- Brandweer berichten (wanneer u brand ziet of een zwaar ongeval heeft gehad)
- Ambulance berichten (wanneer u gewond op de grond ligt of een vriend van u)
- Wegenwacht monteur berichten (wanneer uw voertuig kapot is en geen repair kits bij u heeft)

- Taxi berichten wanneer u een rit ergens naar toe nodig heeft maar u geen vervoer of rijbewijs heeft

Luchtalarm / NL Alert

Luchtalarm: Zodra het luchtalarm afgaat dan is er iets flink mis in Los Santos luister dan naar alle aanwijzing van de hulpdiensten. Wanneer u buiten bent zoek dan zo snel mogelijk een gebouw waar u binnen kunt schuilen.

NL Alert: Zodra er een NL Alert wordt verzonden is er iets groots aan de hand in de server. Luister naar alle aanwijzingen van de hulpdiensten.

Laatst gewijzigd: 30-12-2019 00:42

DutcherGames

Dit document is eigendom van NowayRoleplay. Zodra dit zonder toestemming elders wordt gebruikt volgen er juridische stappen.