Ήχοι από καλαμάκια

Εκτιμώμενη διάρκεια χρόνου: 30 Λεπτά

Ηλικίες:  Α-Στ’ δημοτικού

Υπεύθυνος Καθηγητής: Μανιάτης Κων/νος

Υλικά :  Καλαμάκια και ψαλίδι

Πηγή: http://9dim-rethymn.reth.sch.gr/contents_gr/scilab/experiments/Sound_experiments.pdf

Κόβουμε τη μία άκρη από το καλαμάκι δεξιά και αριστερά σχηματίζοντας μία οξεία γωνία (βλ. πάνω σχήμα). Στη συνέχεια το πιέζουμε λίγο εκεί στην άκρη και το κάνουμε πλακουτσωτό». Έπειτα, φυσώντας μέσα στο καλαμάκι διαμορφώνουμε αυτές τις δύο μυτερές άκρες, που βρίσκονται στην αρχή του, να ταλαντώνονται και έτσι παράγεται ήχος.

Κόβω το καλαμάκι και αλλάζω ήχους

Συνεχίζουμε να φυσάμε το «καλαμόφωνο» που φτιάξαμε, μόνο που σιγά-σιγά κόβουμε μικρά τμήματα από το τέλος του. Παρατηρούμε ότι οι ήχοι αλλάζουν και από μπάσοι στην αρχή με το μεγάλο σε μήκος καλαμάκι μας, τώρα γίνονται πιο οξείς προς το τέλος, με το μικρότερο καλαμάκι που μας απομένει διαδοχικά.

Μια καλαμο-φλογέρα

Αν τώρα κόψουμε και μερικές τρύπες κατά μήκος του καλαμόφωνού μας, όπως δείχνει το παραπάνω σχήμα τότε φτιάχνουμε μια «καλαμοφλογέρα». Αν προπονηθούμε λίγο ακόμη μπορούμε να παίξουμε και μια μικρή μελωδία …

Μια καλαμο –σφυρίχτρα

Κόβουμε ένα καλαμάκι κάθετα σε ένα σημείο μέχρι να κρατά ίσα-ίσα για να μην κοπεί τελείως.  Έπειτα το λυγίζουμε σε γωνία 90 μοιρών περίπου και βυθίζουμε το ένα μέρος του σε ένα ποτήρι με νερό (βλ.σχήμα). Φυσάμε και παρατηρούμε ότι ακούγεται ένα σφύριγμα.  Όσο πιο πολύ βυθίζουμε το μέρος από το καλαμάκι, που βρίσκεται στο νερό, τόσο πιο οξύς γίνεται ο ήχος της καλαμοσφυρίχτρας μας, ενώ αν δεν το έχουμε πολύ βυθισμένο, ο ήχος είναι πιο μπάσος.