Missie naar Macha Mission Hospital in Zambia.

Deelnemers : Robert Bos en George de Jong. Periode 29 nov t/m 9 dec 2018

Vertrek 20.40 via Nairobi naar Livingstone in Zambia. Het vliegtuig lande 9.50 op de luchthaven en daar stond Henri onze taxichauffeur en deze bracht ons, na een rit van ruim 2 uur, naar Choma (sjooma ). Daar stond oogarts Samuël Verkerk ons op te wachten. Nog even wat boodschappen gedaan en toen naar Macha. Weer ruim een uur rijden en daar werden we ontvangen door Tamara Verkerk en hun 4 kinderen.  Het was rond pakjesavond, dus hadden we kadootjes voor de kinderen meegenomen en kaas voor Samuel en Tamara. Blij met de ballen, auto en kleur schriften waren ze.

Toen naar het ziekenhuis. Samuel toonde zijn werkplek en de optiekwinkel. Kleine vertrekken waar alles in gedaan moest worden. Oogmeting. oogonderzoek en ook de staaroperaties. De optiekwinkel was 2 ½ bij  2 ½ meter. Met een simpele hand slijpsteen.  

Er was een slijpautomaat aanwezig maar deze stond nog in de doos. Eerst deze maar opgesteld en aangesloten. De opticien hebben we geleerd om brillenglazen op de automaat te slijpen. Dat was al een hele klus.

Onze missie was om de optiekwinkel in te richten, maar deze was nog in de maak . Wij hadden het idee om lokaal kasten te laten maken. Na enkele voorbeelden gezien te hebben, leek het ons beter om maar kasten van Ikea te bestellen en deze op te sturen. De kasten die we in het ziekenhuis gezien hebben waren grotendeels opgegeten door de termieten. We hopen dat deze beesten geen Ikea plaatmateriaal lusten. Ook ter plekke een bril-presentatie ontworpen en deze kunnen we met lokaal materiaal maken.

Het enige nadeel is dat we nog een keer terug moeten om dat te plaatsen en op te hangen. Toen de financiën ter sprake kwamen, bleek dat er voor de optiekzaak geen budget was, maar wel een grote noodzaak. Wij als bestuurders van Zienderogen hebben toen besloten om de inrichting te adopteren.

Ontwerpen en tekeningen gemaakt, deze gaan we hier uitwerken en bestellen bij Ikea, Samuel en Tamara

Weten dat er nog een container naar Zambia gaat en hier kunne de benodigde materialen mee liften.

Voor je het weet zijn de dagen voorbij en dan weer terug naar huis, met de belofte om de klus in maart of april af te maken. Met KLM weer terug naar Nederland op 9 december en s ’morgens op 10 december om 7.30 weer veilig geland op Schiphol.

 

Naam van het bedrijf

Straat 123, 1234 AB Ergenshuizen