Published using Google Docs
NOSBO Online Jeugdkampioenschap FGH
Updated automatically every 5 minutes

NOSBO Online Jeugdkampioenschap FGH

30 mei 2021

Hoe werkt het?

 1. We spelen 7 ronden (klok: 10+5). Iedereen speelt één keer tegen elkaar en iedereen heeft één vrije ronde.

 1. In de indeling staat tegen wie je moet spelen in elke ronde en hoe laat die ronde begint.

 1. De witspeler moet de zwartspeler uitdagen in Lichess op het moment dat de nieuwe ronde begint. Lees hier hoe dat gaat.

N.B. Mocht de partij begonnen zijn en je merkt dat je met de verkeerde kleur of de verkeerde klokinstelling speelt, dan heb je t/m zet 5 om een verzoek te doen om de partij opnieuw te beginnen met de juiste instellingen. Als er meer dan 5 zetten per persoon gedaan zijn, wordt er in principe niet meer opnieuw gespeeld.

 1. BELANGRIJK: Je moet zelf in de gaten houden wanneer de volgende ronde begint (zie hieronder het tijdsschema). Als een speler meer dan 10 minuten te laat aanwezig is voor de partij, krijgt hij/zij een reglementair verlies voor die partij als de tegenstander dat direct claimt bij de scheidsrechter. Bij een tweede keer te laat geldt een limiet van maximaal 5 minuten waarna de partij reglementair verlies wordt toegekend. Wees dus op tijd! N.B. Als er een gelegitimeerde reden is voor het te laat zijn, kan de scheidsrechter afwijken van deze regel.

 1. Na afloop van de partij geven beide spelers de uitslag door aan de scheidsrechter Martijn Hardeman (Organisatie in Lichess). Het handigst is via Whatsapp op nummer 06-179 179 81, maar het kan ook via een Lichess-bericht.

 1. Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de volgende ronde en ga weer door naar punt 2.

INDELING

Tijdschema

Ronde

Starttijd

1

12:30

2

13:00

3

13:30

4

14:00

5

14:30

6

15:00

7

15:30

BELANGRIJK: een speler die meer dan 10 minuten te laat aanwezig is voor de partij, krijgt een reglementair verlies voor die partij als de tegenstander dat direct claimt bij de scheidsrechter. Bij een tweede keer te laat geldt een limiet van maximaal 5 minuten waarna de partij reglementair verlies wordt toegekend. Wees dus op tijd!

N.B. Als er een gelegitimeerde reden is voor het te laat zijn, kan de scheidsrechter afwijken van deze regel.

Scheidsrechter

Martijn Hardeman is scheidsrechter. In onvoorziene situaties beslist hij over de uitslag of over het opnieuw moeten spelen van een partij. Hij is bereikbaar via Whatsapp of telefonisch op 06-179 179 81 of via een bericht naar zijn Lichess-account Organisatie.

Tips en uitgangspunten

 1. Bij de instellingen moet je onder Privacy, "Andere spelers mogen je uitdagen" hebben staan: "Altijd". Anders kunnen anderen je niet uitdagen.

 1. Gebruik bij voorkeur Google Chrome als browser. Gebruik liever niet Firefox, want die geeft soms problemen met Lichess.
 2. Heb je een probleem tijdens een partij, druk op F5 of vernieuwen om de partij opnieuw te laden. Of kopieer de link die in de adresbalk staat naar een ander tabblad of een andere browser en speel daar verder. Je kunt zelfs op een ander apparaat verder spelen.
 3. Om miskliks te voorkomen kun je Zetbevestiging aanzetten in Lichess. Klik hiervoor rechts bovenin op je accountnaam, ga naar Voorkeuren, Spelgedrag en kies bij Zetbevestiging: Altijd. Je moet nu bij elke zet bevestigen dat je hem wilt doen. Houd er rekening mee dat dit per zet een klein beetje extra tijd kost. Uiteraard kun je de instelling ook weer uitzetten, ook tijdens een partij.
 4. Je mag op geen enkele manier geholpen worden tijdens je partijen. Niet door anderen, maar je mag ook geen gebruik maken van schaakboeken, databases of schaakcomputers tijdens het toernooi. Zorg ervoor dat je tijdens het toernooi geen analyseborden van Lichess of andere schaakprogramma’s open hebt staan op andere tabbladen of andere computers. Lichess controleert hierop en kan je account sluiten, omdat ze dit als valsspelen (cheaten) kunnen zien. Wat betreft het vaststellen van cheaten volgen we één-op-één het oordeel van het Lichess-platform, ook al kunnen we niet uitsluiten dat dit in uitzonderingsgevallen een onjuiste uitkomst kan geven. Je kunt wel zelf bij Lichess een herbeoordeling door een mens aanvragen. Als Lichess je account blokkeert, kun je niet meer meedoen aan het toernooi en kom je niet meer in aanmerking voor prijzen.
 5. Mocht je internetverbinding wegvallen of je telefoon/tablet/computer vastlopen en je verliest daardoor tijd of de partij, dan vindt daar geen compensatie voor plaats. We volgen dus de uitslag zoals die Lichess die aangeeft. Een uitzondering is als de hele Lichess-site bij iedereen wegvalt. In dat geval wordt de partij overgespeeld vanaf de laatst bekende stelling.
 6. Lichess heeft geen winstoogmerk en is volledig gratis en advertentievrij te gebruiken, zonder enige beperking. Om te kunnen blijven bestaan, is Lichess echter wel afhankelijk van donaties. Ben je tevreden over Lichess, overweeg dan een donatie. Groot of klein, eenmalig of doorlopend: het kan allemaal. Als beloning krijg je een mooi profielpictogram.
 7. Dit document kan tijdens het toernooi verduidelijkt en/of aangevuld worden.

Klassement en prijzen

Bij een gelijke score in dezelfde leeftijdscategorie kijken we eerst naar het onderling resultaat en daarna naar het aantal SB-punten dat je hebt gehaald. Als dat ook gelijk is en het gaat om een prijs of NK-plaatsing, worden twee beslissingspartijen van 5+5 gespeeld. Dit wordt net zo lang herhaald tot er een winnaar is. De nummers 1 tot en met 3 per leeftijdscategorie krijgen een beker en er is een beker voor het beste meisje als er geen meisje in de top 3 eindigt (er zijn dus geen dubbele bekers).

NK-tickets

De winnaar van iedere categorie én het beste meisje per categorie mag meedoen aan het online NK op 19 juni. Voor de categorie G-algemeen zijn er twee NK-tickets. Je kunt je alleen  plaatsen voor de leeftijdscategorie waarin je meespeelt (dus niet voor meerdere leeftijdscategorieën tegelijk).

Heel veel succes en plezier gewenst!

Hartelijke groet,

Martijn Hardeman

Bestuurslid Jeugdzaken NOSBO

Tel. 06- 179 179 81

Toernooi-informatie

P.S. Voor alles in dit document geldt dat de richtlijnen vanuit de KNSB leidend zijn, mochten er onverhoopt verschillen zijn.