NK Chinese Pool 2019 Toernooi-protocol
_______________________________________________________________________________________________

Toernooi-protocol NK Chinese Pool 2019

 

Geschreven door: Jok Tang en Tom Broens, namens KNBB Sectie Pool

Versie: 17 juli 2019

Verantwoording

Dit reglement is van kracht voor spelers die deelnemen aan het NK Pool van de KNBB Sectie Pool, het wedstrijdsecretariaat en zaalhouder waar het NK Pool wordt gespeeld. De inhoud van dit reglement is goedgekeurd door het bestuur van de KNBB Sectie Pool. Wanneer dit reglement in conflict is met de statuten van de KNBB (Sectie Pool), dan prevaleren de statuten. Indien zich competitiezaken voordoen waarin dit reglement niet voorziet of waarin de tekst voor meer dan één uitleg vatbaar is, dan is het wedstrijdsecretariaat verantwoordelijk in een besluit te voorzien. Daarnaast kan het wedstrijdsecretariaat in uitzonderlijke gevallen, waarbij de uitvoer van het reglement dermate ongewenste gevolgen heeft, afwijken van het reglement.


ALGEMENE INFORMATIE

Speeldata

zaterdag 20 en zondag 21 juli 2019.

Locatie open: 09:00 uur;
Starttijd wedstrijden: 10:00 uur.

De tijden gelden op beide NK-dagen. Uiterlijke meldtijd zaterdag: 09.30 uur. Op de zondag dienen de spelers uiterlijk een halfuur voor de geplande begintijd van hun partijen zich te melden bij de wedstrijdbalie.

Locatie

The Wizards
Agorahof 1
8224 JG Lelystad

De zaal heeft 11 American Pool tafels en 1 Chinese Pool tafel.

Toernooiopzet

Zaterdag: DKO-schema tot laatste 8, die zich plaatsen voor zondag.
Zondag: Volledig SKO-schema.

Op de zondag worden alle wedstrijden op de Chinese Pool tafel gespeeld.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt er op de zaterdag op de Chinese Pool tafel en/of American Pool tafels gespeeld:

De reden dat American Pool tafels worden ingezet bij veel aanmeldingen is omdat het NK anders niet op twee dagen gehouden kan worden.

Meldtijd: indien een speler zich niet bij de wedstrijdbalie heeft gemeld vóór de aangegeven meldtijd van een halfuur voor de aangegeven starttijd in CueScore, dan heeft de wedstrijdleiding het recht om de speler uit te sluiten van deelname aan het toernooi.

Inschrijving

Alle inschrijvingen gaan uitsluitend via www.nkpool.nl. Er zijn geen wildcards of direct geplaatste spelers voor de finaledag. Het inschrijfgeld bedraagt:

Het inschrijfgeld dient bij de inschrijving direct via CueScore voldaan te worden via iDeal of creditcard; alleen na het voldoen van het inschrijfgeld is de inschrijving definitief. Het inschrijfgeld kan dus niet voldaan worden bij de wedstrijdleiding.

Maximaal 64 spelers worden er toegelaten, op basis van het first-come,first-serve principe.

Speelgerechtigde spelers

Dames en heren kunnen meedoen, mits zij:

De speelgerechtigdheid wordt o.a. direct bij inschrijving gecontroleerd in CueScore. De wedstrijdleiding heeft het recht om op toernooidagen spelers uit te sluiten als ze niet speelgerechtigd zijn.

Spelers die nog niet lid zijn van de KNBB, kunnen via https://www.knbb.nl/algemeen/lid-worden lid worden. Zij krijgen daarna automatisch een CueScore-account (let op: maak niet zelf een CueScore-account aan; dit is  namelijk niet gekoppeld aan je KNBB-lidmaatschap).

Afmeldingen
Een afmelding kan doorgegeven worden via
https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new. Er is geen restitutie van het inschrijfgeld indien de afmelding op zaterdag 13 juli 2019 of later wordt doorgegeven. Er is een resitutie van 50% van het inschrijfgeld indien de afmelding eerder dan zaterdag 13 juli 2019 is doorgegeven.

Website

Alle informatie over het NK zal worden gedeeld via www.nkpool.nl. Volg ook

de Facebook-pagina van de KNBB Chinese Pool waar ook meer (last-minute) informatie over het NK wordt gedeeld.

Livestream

Op de tweede dag van het NK (zondag) is er livestream aanwezig van OrangeForks Productions.

Fotograaf

Op de tweede dag van het NK (zondag) is er een fotograaf aanwezig.

Wedstrijdleiding en referees

De wedstrijdleiding is in handen bij Tom Broens. Op beide NK-dagen is er ook tenminste een referee aanwezig.

TOERNOOI-INFORMATIE

Spelregels

Er zal gespeeld worden volgens de huidige ICEA-regels (Chinese 8-ball). Deze zijn te vinden op de ICEA-website: https://www.icea-pool.com/blank-2. Alle spelers worden geacht deze regels te kennen.

Speelmateriaal

Er wordt gespeeld met Aramith ballen op 1 Chinese Pool Joy-tafel met een groen Strachan-laken. Bij meer dan 12 aanmeldingen zal er ook op American Pool tafels worden gespeeld op de 1e NK-dag.  

Breakregels

Alternate break bij alle wedstrijden. De spelers racken voor elkaar.

De minimumeisen voor een legale break / geldige openingsschot (zoals ook opgenomen in de ICEA-regels):
- 4-puntsregel (heren) / 3-puntsregel (dames en spelers onder 14 jaar):
- 4-puntsregel voor heren: er moet minimaal vier objectballen de hoofdlijn passeren.
- 3-puntsregel voor dames én spelers onder 14 jaar: er moet minimaal drie objectballen de hoofdlijn passeren.

Met passeren* wordt er bedoeld:
(1) de hoofdlijn moet vier keer gepasseerd worden door objectballen (een objectbal dat half op of over de hoofdlijn ligt wordt beschouwd als gepasseerd), dus niet de cue ball.
(2) één objectbal gepot en drie of meer objectballen passeren de hoofdlijn is een geldige break,
(3) twee objectballen gepot en twee of meer objectballen passeren de hoofdlijn is een geldige break,
(4) drie objectballen gepot en één of meer objectballen passeren de hoofdlijn is een geldige break,
(5) vier of meer objectballen zijn gepot.
*Indien een objectbal de hoofdlijn passeert en vervolgens in een pocket valt, telt dit als twee keer de hoofdlijn gepasseerd.

Indien de break niet voldoet aan deze minimumeisen, wordt dit gezien als een “gemiste kans” en heeft de tegenstander de volgende opties:
(1) de positie van de ballen accepteren en verder spelen;
(2) opnieuw de ballen opleggen/re-racken en breaken;
(3) opnieuw re-racken en opnieuw door de tegenstander laten breaken.

Bij drie “gemiste kansen” in een partij resulteert dit in verlies van een rack.

Zachte/soft-breaks zijn niet toegestaan. Indien er minder dan vier objectballen één of meer banden hebben geraakt wordt dit gezien als vertraging van het spel (dus geen “gemiste kans” of ongeldige break) en wordt dit beschouwd als een bewust soft-break wat direct resulteert in verlies van de rack.

Verdere afwijkende regels t.a.v. American Pool
Het is niet nodig om je schot aan te kondigen/callen. Dit geldt ook voor de 8-ball. De speler kan geen “safety” callen.

Daarnaast is het niet toegestaan bewuste/intentional fouls te maken. Het is een opzettelijke foul om met de intentie de cue ball eerst met de andere groep objectballen te raken. Opzettelijke fouls worden als een ernstige overtreding beschouwd. De eerste opzettelijke foul van een speler zal worden resulteren in het verlies van een rack en een tweede opzettelijke foul resulteert in het verliezen van de hele wedstrijd.

Inspeeltijd

Beide spelers hebben recht om maximaal 5 minuten in te spelen, mits zij tijdig bij de speeltafel aanwezig zijn. De spelers worden verondersteld tijdens het toernooi op de locatie aanwezig te zijn en dienen zich na de oproep van de wedstrijdleiding direct bij de speeltafel te melden. Bij het niet voldoen hieraan kan de wedstrijdleiding besluiten een sanctie op te leggen, waarbij de volgende regels worden gehanteerd:

Racelengtes

NK-dag

Racelengte

Zaterdag (DKO-fase)

6

Zondag (SKO-fase)

7


Dresscode

Tijdens beide NK-dagen dienen de spelers te voldoen aan Dresscode B. Er geldt dus geen  ICEA-dresscode.

Dresscode heren

Niet toegestaan

Een net shirt met kraag, bij voorkeur een polo-shirt met een effen kleur. Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen.

T-shirt.
Kleding met capuchon.
Hoofddeksel zoals pet of hoed.

Een nette broek, bij voorkeur een pantalon of chino met een effen kleur.

Broek van denim/jeans/ribstof.
Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek.

Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben.

Sneakers en sandalen.
Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.

Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn.
Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend.

Dresscode dames

Niet toegestaan

Een net shirt met kraag en/of een shirt met gesloten hals (zonder kraag). De schouders moeten zijn bedekt. Bij voorkeur een polo-shirt met een effen kleur. Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen.

T-shirt.
Kleding met capuchon.
Hoofddeksel zoals pet of hoed.

Een nette broek, bij voorkeur een pantalon met een effen kleur. Jurk of rok mits ze over de knie vallen. De jurk moet de schouders bedekken.

Broek van denim/jeans/ribstof.
Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek.

Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij de rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben.

Sneakers en sandalen.
Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.

Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn.
Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend.

Indien een speler onzeker is over zijn/haar kleding, dient deze dit vóór de start van zijn/haar wedstrijden kenbaar te maken bij de wedstrijdleiding. Indien de gekozen kleding niet voldoet, kan de wedstrijdleiding de speler verzoeken zich onmiddellijk om te kleden of de speler in kwestie diskwalificeren voor het toernooi.

In alle gevallen (dus bij niet-beschreven kledingstukken, twijfelgevallen en klachten), heeft de wedstrijdleiding te allen tijde het beslissende woord. Kleding wordt strikt gehanteerd.

Time-out

Conform de ICEA-regels is er na elke 8 racks een 5-minuten time-out. Uitgezonderd voor speciale omstandigheden (dit ter beoordeling van de referee), zijn time-outs aangevraagd door spelers niet toegestaan.

Er is een time-out straf in de volgende gevallen: roken, nuttigen van alcohol, te laat terugkomen van de time-out, meer dan 1 time-out nemen, een time-out nemen op een niet-toegestaan moment (dus niet tijdens het racken) en spelen / oefenen tijdens de time-out. Er kan in dit geval een standaardstraf worden uitgedeeld door de wedstrijdleiding, zie hieronder.

Tijdslimiet, shot-clock en shoot-out

Tijdens het gehele NK zal op de Chinese Pool tafel een shot-clock en een tijdslimiet per partij worden gehanteerd.

Voor elk schot geldt er een shotclock van 45 secondes; dit wordt bijgehouden door de referee. Elke speler mag in elk rack maximaal 1 extensie aanvragen. Deze extensie duurt 30 secondes.

De shot-clock start zodra alle ballen stilliggen (zowel rollend als spinnend). De shot clock eindigt zodra de pomerans de bal heeft geraakt met de intentie een stoot uit te voeren, of zodra de tijd voor het shot is verstreken. In het laatste geval is er sprake van een reguliere foul.

Verder is voor elke wedstrijd de totale tijdslimiet hieronder weergegeven.

NK-dag

Tijdslimiet

Zaterdag (DKO-fase) *

60 minuten

Zondag (SKO-fase)

75 minuten

* Tijdslimiet geldt niet op American Pool tafels.

Inspelen, racktijd, time-outs en shoot-outs maken geen onderdeel uit van de tijdslimiet. Via speciale klokken worden de tijdslimiet in de gaten gehouden door de referee. De referee maakt een melding bij de spelers als:

  1. de tijdslimiet voor de helft is verstreken;
  2. er nog 5 minuten over is van de tijdslimiet;
  3. er nog 1 minuut over is van de tijdslimiet,
  4. er nog 10 seconden over is van de tijdslimiet.

Bovendien zal de referee de laatste 5 seconden aftellen, waarna de partij eindigt.

Als de partij de tijdslimiet heeft bereikt en het schot wordt binnen deze tijd nog gemaakt, dan is het een legaal schot. Als dat de 8-ball is en deze wordt legaal gepot, dan wint de betreffende speler dit rack. De score aan het eind van de tijdslimiet is bepalend wie de winnaar is van de partij.

Indien na de tijdslimiet de partij is geeindigd in een gelijkspel, dan volgt er een shoot-out. Voor de shoot-out gelden de volgende regels.

  1. De twee spelers spelen eerst de lag. Degene die de lag wint bepaalt wie als eerste mag schieten.
  2. Spelers schieten 5 keer, om de beurt. Er geldt een 30-seconde shot-clock voor elke poging. Extensies zijn niet toegestaan. Elk legaal schot staat gelijk aan 1 punt.
  3. Degene die na 5 schoten de meeste punten heeft behaald wint de shoot-out en daardoor ook de partij.
  4. Indien de score na 5 schoten nog steeds gelijk is volgt er over-time. Beide spelers mogen bij over-time steeds 1 keer schieten, om de beurt, tot het moment dat na een gelijk aantal schoten een speler meer punten heeft behaald.
  5. Positie van de ballen bij de shoot-out: de cue-ball is geplaatst op de hoofdspot, de 8-ball is geplaatst in het midden van de verticale lijn van de voetspot tot de achterste korte band.

Er geldt geen shot-clock en een tijdslimiet bij de wedstrijden die op de American Pool tafels worden gespeeld.

Alcoholgebruik

Spelers mogen tijdens de wedstrijd geen alcoholische dranken nuttigen, ook niet tijdens time-outs. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van alcoholgebruik, zie hieronder.

Mobiele telefoons

Spelers mogen tijdens de wedstrijd géén gebruik maken van een mobiele telefoon tijdens het spel. Mobiele telefoons moeten uitgeschakeld zijn of het geluid moet gedeactiveerd zijn tijdens het spel. Het gebruik van de mobiele telefoons tijdens een time-out is toegestaan. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van mobiele telefonie, zie hieronder.

Prijzen

Het volgende is er te verdienen bij het NK Chinese Pool:

Er is verder geen prijzengeld voor de winnaars.

Standaard-straffen

De volgende standaard-straffen zijn van toepassing:

Een tweede overtreding resulteert in verlies van de wedstrijd.

In het geval er zwaardere / meerdere overtredingen worden begaan door een speler, dan is de wedstrijdleiding gerechtigd om additionele sancties op te leggen. Diskwalificatie van de speler voor het gehele NK behoort hierbij tot de mogelijkheden.

Anti-doping controle

Er kan tijdens het NK op doping getest worden. De dopinglijst is hier te vinden: https://www.dopingautoriteit.nl/juridisch/dopinglijst. 

Vragen en opmerkingen

Alle vragen en opmerkingen kunnen gemeld worden via: https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new.

Er wordt gestreefd om binnen 24 uur, uiterlijk binnen 48 uur, te reageren op elke melding.


Privacy

Met het inschrijven voor een activiteit van de KNBB en haar secties stemt de ingeschrevene (deelnemer) ermee in dat bepaalde persoonsgegevens digitaal worden opgeslagen en worden gepubliceerd/gedeeld. Dit beperkt zich tot het opnemen van persoonsgegevens in een databestand voor de wedstrijdorganisatie (wedstrijdsoftware) en in het leden- en financiële bestand van de KNBB.  Daarbij kan een deel van persoonsgegevens dat noodzakelijk is voor een ordentelijk verloop van de activiteit (toernooi(en) en competitie(s)), openbaar worden gepubliceerd/gedeeld (wedstrijdsoftware, website, standen, uitslagen, deelnemerslijsten, lotingen).  

Uiteraard zal de KNBB alleen die gegevens publiceren of delen die nodig zijn voor een goed verloop van de activiteit. U moet daarbij denken aan bondsnummer, voor- en achternaam in standen, uitslagen, lotingen en deelnemerslijsten. Overige contactgegevens zoals e-mailadres, woonadres en telefoonnummer e.d. worden doorgaans alleen op beveiligde plekken (met inlog) gedeeld met alleen direct betrokkenen. Denk hierbij aan de contactgegevens van een teamleider welke alleen zichtbaar zijn voor andere teamleiders en wedstrijdleiders om afspraken te kunnen maken met betrekking tot de te spelen wedstrijden.

Met deelname stemt een speler er mee in dat er internet, video en foto-opnames gemaakt kunnen worden en daarmee deze speler in beeld kan komen.APPENDIX

Speelschema: het schema voor de zondag ziet er als volgt uit (uitgaande van een vol deelnemersveld van 16 spelers):

Ronde

Aantal partijen

Racelengte

NK-dag

Starttijd

Eindtijd

Kwartfinales

4

7

Zondag

10:00

15:30

Halve finales

2

7

Zondag

15:30

18:00

Finale

1

7

Zondag

18:00

19:30

* het tijdschema kan door de wedstrijdleiding tijdens het toernooi worden aangepast.


[1] Deze prijs wordt ter beschikking gesteld door Joy. Het betreft het China International Open (i.c.m. qualifier World Masters)

dat in oktober 2019 (exacte datum nog niet bekend) wordt gehouden. De locatie is Shijiazhuang (China). De KNBB is niet aansprakelijk/verantwoordelijk voor het doorgaan van deze prijs. Verder: mocht de Nummer 1 niet kunnen afreizen naar het China Open, dan kan de KNBB besluiten om de prijs aan een andere speler te gunnen. Echter, alle deelnemers van het NK worden gevraagd om de intentie uit te spreken om af te reizen naar China als ze deze prijs winnen.