Published using Google Docs
Acties Modal Shift Coalitie Regio Antwerpen
Updated automatically every 5 minutes

Acties voor de modal shift in de Antwerpse regio

De Modal Shif Coalitie Regio Antwerpen groepeert een brede waaier van organisaties en burgerinitiatieven die ijveren voor meer leefkwaliteit, een beter openbaar vervoer en minder auto’s in de stad. Ze spreken medeburgers aan om samen maatschappelijk draagvlak te creëren, en vragen politici om de juiste beleidsmaatregelen te nemen. Daarom laten ze regelmatig van zich horen, getuige onderstaande acties en debatten.

Open Brief Pleinenplan

Mobiel Kiel, 03/03/2024

Sinds 2021 ijvert Mobiel Kiel, een groepering van twaalf straatcomités, gesteund

door vijftien Kielse scholen, voor een leefbaardere wijk. Mobiel Kiel streeft naar

een gezondere omgeving, veiliger verkeer, minder autodruk en meer ruimte voor

voetgangers en fietsers. Ondanks meerdere gesprekken op het stadhuis merkten ze

dat het stadsbestuur geen rekening hield met hun verzuchtingen. Nochtans zijn die sterk onderbouwd in hun Pleinenplan.

Mobiel Kiel heeft drie doelen om de openbare ruimte anders en beter in te richten: concrete stappen naar minder autodruk, concrete aanpassingen om een fietsveilige en fietsvriendelijke wijk te realiseren, en een globaal plan voor de wijk, op basis van een mobiliteits- en circulatieplan dat de leefbaarheid verhoogt.

Critical Mass

31/05/2024

Net zoals elke laatste vrijdag van de maand in de voorbije 12 jaar verzamelden zich gisteren enkele honderden fietsers op het Antwerpse Theaterplein voor de maandelijkse Critical Mass. Begeleid door het fietsteam van de politie maken ze een tocht door de straten onder luid geroep ‘Antwerpen doen we met de fiets, met de auto rijden zegt ons niks’. Op die manier vragen ze aandacht voor een verkeersveilig en fietsvriendelijke stad. Voor de Antwerpse Coalitie Modal Shift een gelegenheid om nog wat extra handtekeningen voor de petitie te verzamelen.

Parade

Ringland, 29/05/2024

Om het geheugen van politici op te frissen organiseerde Ringland woensdagnamiddag een parade door Antwerpen. De burgerbeweging herinnert eraan dat politieke samenwerking noodzakelijk blijft om de overkapping van de Ring tot een goed einde te brengen. De boodschap was duidelijk: de Ring moet overkapt worden, liefst volledig en anders maximaal. Boegbeeld van Ringland, Peter Vermeulen, ging in zijn speech op de Groenplaats in op wat al verwezenlijkt is en keek ook vooruit. “Het is niet altijd eenvoudig om de trein in de juiste richting op het juiste spoor te houden. Daarom roepen we de volgende Vlaamse Regering op om scherp te blijven in dit dossier. En dat geldt ook voor de lokale besturen, waarvoor in het najaar naar de stembus wordt gegaan.” Concrete eisen zijn onder andere ervoor zorgen dat de overkapping van Ring Zuid aansluit op de werken op de noordelijke Ring. Een klus die eind 2028 geklaard moet zijn. Ook wil Ringland dat er een investeringsplan over meerdere jaren komt voor de uitbouw van het openbaar vervoer in de regio Antwerpen.

Op de Groenplaats kwamen een aantal politici van de grootste partijen hun steun betuigen over aansluitende thema’s zoals mobiliteit, leefbaarheid en leefomgeving, gezondheid en groen.

Fietsrapport

Fietsersbond Azura, 22/05/2024

Deze ‘bompa’ van Smok kom je tegen langs een doorsteekje in de Zuidrand. Op de fiets beleef je de buurt helemaal van binnenuit. Maar ... zijn we goed bezig? Wat beleeft zo'n bompa als hij rondfietst? Is dat binnenweggetje wel deftig berijdbaar? Hoe is de staat van de fietspaden? Zijn de kruispunten veilig? Bots je niet tegen paaltjes? Kan je die fiets veilig en comfortabel parkeren aan je bestemming?

Op deze vragen zoeken Fietsersbond afdelingen Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich en Lint een duidelijk antwoord in: Fietsrapport - Azura - 2024 (Antwerpse ZuidRand). Zij analyseren de fietsinfrastructuur volledig, met alle details, op het terrein. Fietspaden, fietsroutes, fietsenstallingen, binnenwegen, paaltjes krijgen een beoordeling met foto vanuit de bruikbaarheid als fietser. Ze bespreken het fietsbeleid van de gemeente en beschrijven de knelpunten voor fietsveiligheid. Dat alles deden ze op het einde van elke legislatuur: 2012, 2018 en 2024. Hun dossier fungeert als basis voor elk nieuw gemeentebestuur om een fietsvriendelijk beleid uit te bouwen. U leest er ook meer over in onder andere de Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws.

7de editie Straatvinken

Voor de zevende keer al tellen burgers een uur lang alle verkeer in hun straat tijdens de avondspits. Dit jaar hebben zo'n 2.500 burgers zich geregistreerd als vrijwilliger. Voor het eerst loopt de actie Straatvinken samen met De Oorzaak, een ander grootschalig onderzoek naar straatlawaai.

Zowel VRT als ATV berichten er over.

Overleg Vervoerregio

Kievitplein, 07/05/2024

In opvolging van een eerste bespreking in februari, ging de Modal Shift Coalitie verder in gesprek met Michel Druart en zijn team van Vervoerregio Antwerpen. Er kwamen tal van thema’s aan bod, waarvan sommige al lang op de agenda staan van de burgerbewegingen. Zo stellen we vast dat, na 30 jaar beleid, de tram- en bushaltes in Antwerpen nog steeds niet toegankelijk zijn voor mensen die moeilijk te been zijn. Dat de tariefintegratie tussen verschillende vervoersmodi vroeger wel bestond maar nu blijkbaar nog altijd onmogelijk is. Dat het Routeplan 2030 een zeer beperkte impact heeft om de modal shift en ook niet bijdraagt aan een CO2-reductie in de stad. Dat er structureel te weinig geïnvesteerd wordt in openbaar vervoer in tegenstelling tot de aanleg van wegeninfrastructuur. Dat de overheid verzaakt aan promotie- en sensibiliseringscampagnes rond openbaar vervoer, wat ze bv. wel doet rond gezondheidsproblemen. Enzovoort. Een sombere vaststelling vandaag is ook dat inmiddels duidelijk aan het worden is dat  tijdens de aanleg van de Oosterweelverbinding alle tramtunnels in Antwerpen zouden gesloten worden (behalve die onder de Turnhoutsebaan), wat Antwerpen de komende tien jaren in een grote, verstikkende mobiliteitscrisis zal dompelen.

De burgerbewegingen blijven op hun honger zitten wat betreft de impact die zij met hun voorstellen en positieve ingesteldheid hebben op het beleid. Anderzijds wordt dit overleg met de Vervoerregio als erg zinvol ervaren en voor herhaling vatbaar.

‘Nabijheid’ in de ruimtelijke planning

Plattelandsacademie, 27/4/2024

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden de Landelijke Gilden zeven sessies, om inspiratie te bieden aan gemeenten bij het opstellen van hun lokale meerjarenplanning. Om het thema ruimtelijke planning te stofferen, lichtte Bart Van der Spiegel de visie van de Modal Shift Coalitie toe op vlak van ruimtelijke ordening en nabijheid. Daarbij vertrok hij van de drie V’s voor duurzame mobiliteit - verminderen, verschuiven en verschonen - en de basiswetten van mobiliteit.

Kies voor voetgangers

Congres Publieke Ruimte, 24/04/2024

Het Congres & Forum Publieke Ruimte is het jaarlijkse evenement voor alles rond openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel. Het congres richt zich naar iedereen die betrokken is bij beleid, planning, ontwerp, inrichting en beheer van publieke ruimten. De Modal Shift Coalitie uitte er bij monde van Matthias Vermael, coördinator van het Netwerk Duurzame Mobiliteit, zijn bezorgdheid over de traagheid waarmee de modal shift tot stand komt. Ondanks de afspraken in het Toekomstverbond is er een zorgwekkend gebrek aan vooruitgang naar meer voetgangers, meer fiets en minder auto. Nochtans zijn er voorbeelden genoeg van acties die kunnen ondernomen worden. Enkele voorbeelden zijn 30 km/u in de bebouwde kom, circulatie-plannen met groene doorsteken, parkeren aan de rand van de stad, investeringen in stipt, betrouwbaar, toegankelijk en comfortabel Openbaar Vervoer, een kilometerheffing om mobiliteitsinvesteringen de financieren, afschaffen van de salariswagen, en een logistieke modal shift, bijvoorbeeld door te investeren in binnenscheepvaart en in lichte elektrische voertuigen in de stad.

Overigens stelt hij ook vast hoe weinig middelen er gaan naar burgerbewegingen die ijveren voor een betere mobiliteit, en dat ondanks de grote leefbaarheidswinst die hun voorstellen genereren. Dit tabelletje van overheidssubsidies spreekt voor zich.

Straatvinken

Zevende editie legt link met omgevingsgeluid, 16/05/2024

Het initiatief van Straatvinken gaat uit van Ringland Academie, Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Al meer dan 80 gemeenten zetten hun schouders onder het burgeronderzoek. Elke voetganger, fietser, step, tram, bus, auto en bestel- en vrachtwagen moet worden afgevinkt.

"Telresultaten bieden materiaal voor het mobiliteitsbeleid, de heraanleg van straten, wijkanalyses en adviesraden", klinkt het. De resultaten van 2023 toonden aan dat de modal shift ook een ‘geluks-shift’ is.

Dit jaar wordt er een ander burgerwetenschapsproject gekoppeld aan Straatvinken. 'De Oorzaak' brengt omgevingsgeluid in kaart en het effect daarvan op welzijn. "Door alle data te linken aan de resultaten van de telling en de leefbaarheidsbevraging, krijgen we een nog completer overzicht van de leefbaarheid in de deelnemende straten", verduidelijkt coördinator Huib Huyse van KU Leuven. "Ook leerlingen en leerkrachten kunnen het verkeer bij hun school in de gaten houden."

Volgens Thomas Vanoutrive (UAntwerpen) laat het onderzoek vooral toe om na te gaan of we de noodzakelijke modal shift naar duurzaam verkeer realiseren. "De doelstelling van de Vlaamse regering is immers dat het verkeer tegen 2030 voor 40 procent duurzaam moet zijn", besluit Vanoutrive.

25ste Horta-avond

stRraten-generaal, Ademloos, Ringland, 22/04/2024

Door de Ring te overkappen, ontstaan er naast de toekomstige Ringparken nieuwe stadsdelen die opnieuw moeten ingericht worden. Nu zijn die stadsdelen immers met hun rug naar de Ring gekeerd, terwijl ze in de toekomst juist hun gezicht naar de groene Ring zullen keren.  Manu Claeys van stRaten-generaal licht de aangekondigde en besliste uitbreiding van het openbaarvervoer-netwerk binnen het Routeplan 2030 toe. Deze nieuwe netwerken van mobiliteit voor voetgangers, fietsers, auto’s en openbaar vervoer bieden een garantie voor de verblijfskwaliteit en de ontsluiting van de parken, de nieuwe stadsdelen en Antwerpen zelf. Ruimtelijk planner Luk Vanmaele illustreert hoe het bijvoorbeeld Kiel kan heringericht worden om de leefbaarheid en het groen te bevorderen en de verkeershinder terug te dringen.  Projectleider Maarten Pluym en ontwerper Luc Wallays van Omgeving tonen de catalogus van meer dan 30 groene nerven die op termijn de woonwijken naast de Ring zullen verbinden met de toekomstige Ringparken. En Kitty Haine van AG Vespa licht de visie op stadsvernieuwing en -uitbreiding toe aan de hand van de beleidsnota Visie Ringstad. Vier heldere en uitdagende presentaties die in het kader van het Toekomstverbond een blik werpen op de toekomstige transformatie van Antwerpen.

Fix the mix

Vlaams Congres Verkeersveiligheid, 12/03/2024

Fietsberaad Vlaanderen wint met haar project ‘Fix the Mix! Overal!’ de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs. Deze jaarlijkse prijs bekroont initiatieven die met hun inspirerende aanpak een significante bijdrage leveren aan de verbetering van de verkeersveiligheid.

Met ‘Fix the Mix! Overal!’ wil Fietsberaad Vlaanderen veilig fietsen in gemengd verkeer bevorderen. Het initiatief van de Fietsersbond leunt erg dicht aan bij de Leefbuurten van Zorro. Het project biedt wegbeheerders een praktisch kader om te bepalen wanneer fietspaden nodig zijn en hoe ze de veiligheid van fietsers kunnen verbeteren als fietspaden geen optie zijn. Dat kan door rekening te houden met snelheden, de intensiteit van het gemotoriseerd verkeer en de wegbreedte. De projectpartners ontwikkelden twee afwegingskaders: één voor in de bebouwde kom en één voor landelijke wegen buiten de bebouwde kom.

Tramvinker

woord van de week, 11/03/2024

De Antwerpse burgerbeweging Ringland en reizigersorganisatie TreinTramBus lieten vorig jaar vijftien vrijwilligers aan de slag gaan als tramvinker. De tramvinkers noteerden hoelang de trams op zeven Antwerpse tramlijnen over de trajecten deden. Ze registreerden met een chronometer elk oponthoud van de tram. Uit het onderzoek blijkt nu dat de snelheid achteruitgegaan is. Geen enkele tramlijn haalt nog een gemiddelde van 20 kilometer per uur. De trams staan een kwart of meer van de reistijd stil. Het werkwoord vinken heeft in tramvinken min of meer dezelfde betekenis als afvinken (‘met een vinkje markeren in een lijst’).

10 jaar Fietsberaad

Vlaams Parlement, 08/03/2024

Fietsen speelt een essentiële rol in het dagelijks leven van de Vlaming. Fietsen is vandaag heel wat veiliger geworden en heeft een positieve impact op de gezondheid. De forse investeringen van zowel de Vlaamse overheid, de provincies als lokale besturen lijken nu echt resultaat op te leveren. Dat maakte Fietsberaad Vlaanderen – het kenniscentrum voor fietsbeleid van de VVSG (Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten) en de Vlaamse overheid – vandaag bekend op een studiedag ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan. Er zou in de toekomst ook meer aandacht moeten zijn voor voetgangersbeleid.

Het risico dat wie fietst overlijdt, is de afgelopen 7 jaar met 40% gedaald. In 2015 waren er 24,9 dodelijke slachtoffers per miljard gefietste kilometers, in 2022 daalde dit naar 14,9. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, lopen oudere fietsers nog steeds een verhoogd risico. ‘Dit betere resultaat is het gevolg van de vele investeringen in (afgescheiden) fietspaden, meer 30 km/u-zones, de aanleg van fietsstraten en -zones, maar ook van andere maatregelen waarmee lokale besturen het autogebruik ontmoedigen. Niettemin blijft het aantal jaarlijkse fietsslachtoffers te hoog, met nog steeds 70 tot 75 sterfgevallen per jaar.

Professor Walgrave ging in op de vraag hoe je politici best kan beïnvloeden in het mobiliteitsdebat. “Ga van je eigen mening uit, praat met politici en zorg ervoor dat zij beseffen dat het over de publieke opinie gaat. Memorandi zijn minder belangrijk. Tracht politici in een persoonlijk contact te overtuigen.” Een belangrijke boodschap voor de Modal Shift Coalitie, die talrijk aanwezig was.

Stadsdebat ‘Low Traffic Neighbourhoods’

Universiteit Antwerpen, 07/03/2024

Dit stadsdebat gaat dieper in op de effecten van het terugdringen van doorgaand autoverkeer in buurten. Daarbij werd inspiratie geput uit ervaringen en lessen in Londen. Rachel Aldred van de universiteit van Winchester deed diepgaand onderzoek naar de impact van een drastische vermindering het van verkeer in enkele autoluwe wijken in Groot-Londen. Wat haar het meest opviel was dat het verkeer zich niet zomaar verplaatste naar de nabijgelegen wijken, maar dat het aantal auto’s effectief  verminderde. Een belangrijke vaststelling is ook dat er in de wijken met minder verkeer meer gewandeld wordt, wat de veiligheid en de gezondheid van de bewoners in die wijken fors ten goede komt. Drie Antwerpenaars pikten in op dit onderzoek, met een korte pitch over hun lokaal onderzoek. Dimitri Voordeckers ging in op de Streetcanyons, Thomas Van Outrive lichtte Straatvinken toe, en Maarten Vrebos presenteerde het Pleinenplan. Hun onderzoek onderbouwt mede de visie van de Modal Shift Coalitie.

ACV - Provincie Antwerpen

Zuiderpershuis, 06/03/2024

Wat is er toch aan de hand met het openbaar vervoer en De Lijn in de Antwerpse regio? De vakbond ACV provincie Antwerpen bracht Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) samen met de voorzitter van De Lijn Johan Sauwens.

Sauwens: "Op vlak van openbaar vervoer zijn er drie zaken belangrijk: "de bedrijfszekerheid en de snelheid die je kan bieden. Ten tweede is het comfort en ten derde de prijs. Er wordt in de politiek veel te vaak gediscussieerd over de prijs van het ticket. Maar dat mag niet bepalend zijn. Het moet zijn: zijn we bereid om te investeren?"

Kennis: "Goed openbaar vervoer is vervoer waarbij iedereen, van rijk naar arm, jongeren tot ouderen, zich kunnen verplaatsen op een vlotte manier van A naar B. Het moet comfortabel zijn, vlot, proper, duidelijk... Het moet veilig zijn.  Dat is een zeer grote uitdaging, maar ik vind dat we een voorbeeld kunnen nemen aan buitenlandse steden, zoals Kopenhagen of Bordeaux."

Sauwens: "Het hoort bij de basisinfrastructuur van het volk, dat moet op punt gehouden worden en men moet er in durven investeren. Dat je aan alle inwoners van het land binnen een redelijke afstand, 500 meter van de woning, of een kilometer, een mogelijkheid geeft om zonder privéwagen een verplaatsing te kunnen maken via een collectief aangeboden systeem van de overheid."

Tramvinken

VRT, 05/03/2024

De doorstroming van de Antwerpse trams is in 2023 verder achteruitgegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van burgerinitiatief Tramvinken. 15 vrijwilligers reden vorig jaar mee op 7 tramlijnen in de stad. Ook in de metro ligt de snelheid van de trams nauwelijks hoger dan bovengronds in eigen bedding.

De 'Tramvinkers' rijden mee van terminus tot terminus en registreren, met de chronometer in de hand, elk oponthoud van de tram. Het initiatief komt van burgerbeweging Ringland en reizigersorganisatie TreinTramBus, pleitbezorger van een beter openbaar vervoer. Geen enkele tramlijn haalt nog een gemiddelde van 20 kilometer per uur terwijl de streefsnelheid tegen 2030 25 kilometer per uur is. Dat doel lijkt verder haalbaar dan ooit. Trams staan een kwart of meer van de reistijd stil. Volgens 'Tramvinker' Luc Deckers is het weinig zinvol om in het routeplan een onderscheid te maken tussen sneltrams en stadstrams.  De vraag is: geeft men trams voorrang of niet, moet de tram mee in de autofile staan of niet?

‘Een nieuw evenwicht tussen verkeer en natuur’

Hove, 01/03/2024

Tijdens het jaarfeest van Fietsersbond Azura (Antwerpse Zuidrand = Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel) gaf journaliste en klimaatactiviste Tine Hens een Vlaamse stand van zaken over ontharding in Vlaanderen. Elke dag wordt er in Vlaanderen nog 5 hectare beton bij gegoten, terwijl onze natuur al zo versnipperd is. Het Vlaamse beleidsdoel is om 1m2 netto te ontharden per inwoner per jaar. Tegelijk liggen er volgens het Ruimterapport Vlaanderen 19.700 km functieloze wegen in onze regio. Tine Hens pleit ervoor om, waar het mogelijk is, weginfrastructuur te versmallen, om te vormen tot fietswegen, en te ontharden. De doelstelling van 20% ontharding in de open ruimte gaat hand in hand met de modal shift naar minstens 50% duurzame modi. We weten immers dat meer autowegen tot meer autogebruik leidt, maar net zo goed trekken wandelpaden meer voetgangers aan, gaan er meer mensen fietsen als er meer fietswegen zijn, en stijgt het aantal reizigers als er meer openbaar vervoer is.

Naar aanleiding van deze lezing gingen de fietsers van de zuidrand op zoek naar locaties in eigen regio waar een ingreep kan gebeuren. Waar een wil is, kan een weg weg!  

De Staat van Oosterweel 2024

Antwerp Engineering Company, 27/02/2024

 

Lantis maakt elk jaar een ‘Staat van Oosterweel’ op, waar de vorderingen aan het grootste infrastructuurproject in Europa worden voorgesteld. Een belangrijk thema daarbij is de modal shift naar minder autoverkeer, waarover Bart Van Camp van Lantis, Kathelijne Verboomen van Acerta en Bart van der Spiegel van de Modal Shift Coalitie in gesprek gingen. Kathelijne merkt op dat nog altijd 77,9 % van de werknemers met de auto naar het werk gaan, in vergelijking met 35,8% met de fiets en slechts 8,3% met het openbaar vervoer (cijfers 2022). Zij geeft ook een aantal cijfers over combimobiliteit: 19% van de woon-werkverplaatsingen combineert auto en fiets, 15% kiest exclusief voor de fiets, en wie voor het openbaar vervoer kiest combineert dat meestal niet met een ander vervoersmiddel (5,8%), tenzij soms met de fiets (1,2%). Cijfers tonen aan dat het aandeel van de auto langzaam afneemt, en dat steeds meer auto’s elektrisch rijden. Maar . Bart van der Spiegel stelt vast dat de modal shift naar 50/50 nog lang niet bereikt is. Hij juicht wel toe dat de overheid in fietsmobiliteit investeert, maar betreurt de jarenlange desinvestering in De Lijn. Bart Van Camp benadrukt dat Lantis investeert in de modal shift, met de aanleg van nieuwe fietspaden, het donkey deelsysteem, drie nieuwe park&rides, enzovoort. Hij licht ook de nieuwe investeringen van Lantis in vier nieuwe openbaarvervoerlijnen toe.

Bart pikt daar namens de Modal Shift Coalitie op in: “Er gebeuren zeker goede zaken, maar de basisbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer blijft nog altijd de achilleshiel van dit verhaal. De P&R’s kunnen maar slagen als de reiziger erop kan vertrouwen dat zijn tram of bus zal rijden. Daarnaast moet hij ook zeker weten dat hij op tijd zijn overstappunt bereikt en niet een uur moet wachten op de aansluitende bus. De hoofdassen moeten minstens om het kwartier rijden, aanvullende lijnen moeten minstens om het half uur rijden. Tot slot is de doorstroming cruciaal. Trams en bussen moeten enkel groen krijgen wanneer ze het licht naderen. Zeker tijdens de nakende werken aan de Ring op rechteroever, is deze vlotte doorstroming cruciaal. Sluipverkeer mag het openbaar vervoer niet hinderen. Hiervoor zullen maatregelen genomen moeten worden. Een goed openbaar vervoer is immers cruciaal.”

Overleg Vervoerregio

Kievitplein, 21/02/2024

De Modal Shift Coalitie en tal van haar leden, dienden commentaren en bezwaarschriften in op het Vervoerregioplan Antwerpen. Deze opmerkingen werden ten zeerste gewaardeerd door de Vervoerregio, die de Modal Shift Coalitie bij monde van Michel Druart uitnodigde voor feedback.

Wat het democratisch karakter van de procedure betreft krijgen de burgerbewegingen zeker hun plaats in een participatief proces. Zij vragen dan ook de nodige middelen om hun rol te kunnen spelen in dit beleidsvoorbereidende werk, dat gebaseerd is op grote inzet van vrijwilligers. Er wordt gepleit om de Vervoerregio te verankeren in het decreet basisbereikbaarheid en dat ook daar middelen voor komen. Er zijn kritische vragen over het gebrek aan alternatieven in het MER-onderzoek, waardoor heel wat duurzame voor een verbeterde modal split opties buiten beeld blijven. Er wordt toegelicht dat een aantal thema’s zoals habitatverlies, ontsnippering, gezondheidsmaatregelen, enzovoort later op projectniveau worden onderzocht. Er wordt gepleit om in de lokale mobiliteitsplannen extra aandacht te besteden aan voetgangers en fietsers en om extra aandacht te besteden aan het thema vervoersarmoede. Men is het eens dat de kost voor een extra metrotunnel onder de stad te zwaar doorweegt in vergelijking met andere investeringen, en dat budgetneutraliteit in het kader van de uitbouw van openbaar vervoer überhaupt onhoudbaar is.

Na twee uur overleg wordt vastgesteld dat we nog maar halverwege de slides zijn en wordt geopteerd om nog een tweede keer samen te komen.

Actiegroep Beter Kruispunt

Wilrijk, 13/02/2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil het kruispunt van de R11 en de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk heraanleggen om de doorstroming en de veiligheid te verbeteren. De buurt kwam al snel in opstand tegen de plannen. Volgens hen moeten voor deze werken 200 bomen en 124 parkeerplaatsen sneuvelen. Ook 10.000 vierkante meter groen zou eraan moeten geloven. Daarom verzet het actiecomité Beter Kruispunt zich en diende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen beroep in tegen de geplande heraanleg. “Het is een lijvig document van 115 pagina’s,  met een opsomming van de zeer vele fouten en tekortkomingen in het dossier. Daarnaast hebben we ook een schorsingsverzoek moeten indienen, aangezien het AWV het resultaat van het beroep niet wenste af te wachten”, aldus de actiegroep.

Beter Kruispunt laat ook weten dat er ondertussen al meer dan 2000 handtekeningen zijn verzameld in de strijd tegen de heraanleg, en zij organiseren ook een crowdfunding om de juridische kosten te dragen. “Verder zijn er vele honderden bezwaarschriften ingediend. Zowel door actiegroepen als individuen.”

Problemen Basisbereikbaarheid Openbaar Vervoer

Verenigde Supporters Openbaar Vervoer, 08/02/24

Na de recente reorganisatie van De Lijn hielden de Verenigde Supporters Openbaar Vervoer een enquête bij 418 tram- en busgebruikers.

Panel: Waar naartoe met ons openbaar vervoer?

De Peperfabriek, 07/02/2024

Het openbaar vervoer in Vlaanderen staat onder druk. Begin januari werd het nieuwe vervoersplan uitgerold bij De Lijn: meer dan 3000 bushaltes werden geschrapt, er komen snelle lijnen naar de stad bij maar vervoer tussen gemeentes wordt er niet gemakkelijker op. Daarnaast is ook het spoorpersoneel en haar reizigers niet te spreken over de hoge werkdruk, vertragingen en onderinvesteringen.

De busbeweging voert actie bij elke bushalte die verdwijnt, een coalitie van Antwerpse groepen schreef een memorandum, de vakbond voert actie in de organisaties.

Hoe kunnen we een beleid weg van openbaar vervoer omdraaien? Wie voert waar actie en hoe kunnen we elkaar versterken? In dit panelgesprek gaan Winfried Huba van de busbeweging/Climaxi, Bart Van der Spiegel van de modal shift coalitie regio Antwerpen en Stan Reusen van ACOD De Lijn met elkaar in gesprek.

Critical Mass

Theaterplein, 26/01/2024

5 voor 12

Verenigde Supporters Openbaar vervoer, 6/01/2024

In elk van de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden kwamen bezorgde burgers op straat om te pleiten voor een beter openbaar vervoer. Aan het Antwerpse Centraal Station waren er een 200-tal actievoerders. Zij stellen vast dat burgers en openbaar-vervoergebruikers te weinig inspraak krijgen in het beleid. Dat er in Vlaanderen geen vervoersgarantie bestaat, zeker niet voor mensen die zich geen auto kunnen permitteren. Dat er steeds minder bushaltes zijn, dus ook steeds minder mensen die vlak bij huis de bus kunnen nemen. Veel oudere en minder mobiele reizigers worden uitgesloten. Vlaanderen is een ontwikkelingsregio op gebied van stads- en streekvervoer, De Lijn krijgt te weinig middelen. De door Vlaanderen nagestreefde modal shift 50/50 wordt niet gehaald, integendeel. De ecologische impact is enorm. Onze visie is helder: ‘Investeren in meer openbaar vervoer, is investeren in een meer leefbare toekomst.’

Luchthaven in Deurne

Code Rood, 16 en 17/12/2023

 

Code Rood is een activistengroep die strijdt tegen klimaatverandering en voor klimaatrechtvaardigheid. Op zaterdag 16/12 voerden ze actie in Luik en in Antwerpen, waar ze onder andere protesteerden tegen het toenemend aantal vluchten met privéjets op de luchthaven van Deurne. De ordediensten traden ‘preventief’ op door mensen voor het begin van de actie te arresteren, en tijdens de actie traden ze hardhandig op. Op zondag 17/12 was er een protestmars tegen deze flagrante schendingen van het democratisch recht op protest. Een 200-tal manifestanten wandelden van Berchem Station naar de luchthaven in Deurne om hun ongenoegen te uiten. Naast heel wat leden van de buurtactiegroepen Vliegerplein en Doe Deurne Dicht, namen ook heel wat leden van de modalshiftcoalitie deel aan dit protest. In speeches werd gepleit voor een radicale modal shift, voor minder CO2-uitstoot door vliegverkeer, en voor het recht op protest.

Klimaatmars

Klimaatcoalitie, 3/12/2023

Terwijl de VN-klimaattop COP28 in Dubai plaatsvond, kwamen in Brussel 20.000 mensen op straat om de mondiale eis voor de uitfasering van fossiele brandstoffen kracht bij te zetten. De betogers eisten dat België en Europa eindelijk werk zouden maken van een grondige isolatie van woningen, minder vervuiling, betere luchtkwaliteit, meer natuur, de verduurzaming van onze industrie en meer en beter openbaar vervoer.

De Modalshifcoalitie was een van de meer dan honderd ngo’s om deze eisen kracht bij te zetten. Met een tiental vrijwilligers verzamelden we handtekeningen om spreekrecht te krijgen in het Vlaams Parlement. Daar willen we in de loop van 2024 spreekrecht krijgen om ons memorandum voor te stellen en te pleiten voor een radicale omslag naar meer en beter openbaar vervoer.

Wake voor overleden fietser

Fietsersbond, 9/10/2023

Twee weken geleden werd Marie-Louise Verheyen aangereden voor een vrachtwagen die rechtsaf sloeg. Marie-Louise was met de fiets, had groen, maar overleefde de klap niet. Het verkeerslicht was niet conflictvrij. De Fietsersbond vraagt overleg met de stad en het gewest om dit kruispunt herin te richten. “Wij willen de overheid ook vragen om nog eens een massale bewustmakingscampagne op te zetten, gericht naar alle chauffeurs: als je afslaat moet je kijken kijken, kijken … Wij willen geen buurt, geen dorp, geen stad waar mensen zich niet veilig voelen op de fiets. De Fietsersbond zegt: ‘Meer mensen veilig op de fiets” Blijven fietsen is het beste wat je kan doen voor het klimaat, voor de leefkwaliteit in onze buurten en om zelf gezond te blijven.” De wake bracht veel volk op de been. De man en de dochter van Marie-Louise plaatsten een witte fiets om haar te gedenken. Er werd ook muziek gespeeld en er waren toespraken.

OpenStratenDag

Recht Op Lucht, 17/9/2023

Vijftig straten uit alle districten in Antwerpen organiseerden een straatfeest met een boodschap: ze willen een autoloze zondag in de hele stad. Lokale buurtcomités vulden de dag in met diverse activiteiten zoals optredens, samen eten, of een workshop “samen onze ideale straat ontwerpen”. Vier stadsdichters gingen langs in de straten met gedichten over mobiliteit.

“De Stad Antwerpen heeft autovrije zondag omgevormd tot een festival in het toeristische centrum. Buiten de bewoners van het historisch centrum is er in Antwerpen niemand die van een zondag met minder verkeer kan genieten. Dit was bij de traditionele autovrije zondag helemaal anders.”, aldus Marlies Lenaerts, één van de trekkers. “We dachten: als de stad geen autoloze zondag meer organiseert, doen we het toch gewoon zelf?”