USOS EDUCATIUS DELS BLOGS.

RECURSOS, ORIENTACIONS I EXPERIÈNCIES PER A DOCENTS

 web 2.0 i la importancia del blog

-TIC: tecnologies de la informació i de la comunicació com a recurs didàctic que facilita l’aprenentatge dels estudiants.

weblogs=blogs

-El blog és un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests alumnes i el professor per afavorir aprenentatges actius.

-El blog conté diverses aplicacions: fotos, vídeos, audios, mapes, presentacions…(d’aquesta manera s’enten molt millor els objectius del blog).

Un gran fenomen social “es crean milers de blogs al dia”

-Blog: lloc web periodicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d’un autor o diversos en que apareix en primer lloc el més recent. On l’autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que consideri pertinent.

Permeten als lectors interectuar amb l’autor, o fins i tot amb altres blogs que parlan del mateix tema. Permeten buscar i organitzar la informació. És molt fàcil la seva utilització, no és necessari tenir coneixements.

Permenten combinar de manera senzilla el treball a l’aula i el treball a distància.

Per la senzillesa del proces cortar i pegar d’un blog a l’altre les cites i referències s’ha convertit a una acció quotidiana. Que enriqueix els continguts. Per això molts s’han possat creative commons (llicències de reconeixement de l’autor no comercials)

-Blog: serveix per expossar e intercanviar idees.

És un espai d’expressió lliure.

-Web social=web 2.0

-Web 2.0 es comença a parlar al 2004 (Tim O’Reilly)

-Web 2.0: una nova web basada en comunitats on els usuaris són els creadors dels continguts. On té un paper molt important la comunicació.

Blogs, wikis, etiquetes, sindicació, tecnologies que fomenten la colaboracio i organitzacio de la informacio entre usuaris.

-Característiques: son els mateixos usuaris els que creen i organitzen els continguts, fa que sigui més democràtica.

Es una estructura que esta penetrant en tots els ambits (professionals, personals, empresarials, educatius).

A partir de la creació d’aquest “web 2.0” van apareixer nous serveis sota l’etiqueta de programari social, que permeten compartir arxius, videos, imatges… (blogs,wikis…)

-Nadius:les persones que van neixer entre 5 i 15 anys enrere son la primera generació que a crescut imversa en aquest model tecnologic ( parlen una llengua completament nova)

-Immigrants: les persones nascudes abans del 1960 s’han d’adaptar aquest model i aprendre tot de nou, parlen una llengua desfasada

com posar ordre a tanta informació:

blogosfera:es un conjunt de comunitats ben diverses de persones que conversan, que comparteixen aficions o interessos, discuteixen, elaboren, crean… i que possibiliten la comunicació de manera global.

edublogs:blocs utilitzats en contextos educatius

estructura d’un bloc

(buscar en internet parts d’un bloc)

posts: la part mes importan del bloc es l’article o posts que es un discurs destinat a satisfer les necessitats de comunicacií d’un determinat ambit social i que es distingueix per unes caracteristiques linguistiques, textuals i paratextuals,

estil informal i espontani, implicació del jo, us multimèdia, cites, enllaços de fonts, estructura clara, diverses funcions( informar,opinar,..

Glossari:

blogroll o llista de blogs:menú que es mostra a la portada del blog en que apareix la llista d’enllaços que el autor recomana i destaca per la relació que te amb la temàtica del blog.

comentari:motor d’interactivitat entre l’autor i el lector i el que ajudara a crear coneixement.

spam:publicitat no desitjada

etiquetes i categories: elements que faciliten l’organitazació i identificació dels continguts, una manera d’organitzar la informació.

plugin o widget, gatget: complements que permeten ampliar les possibilitats d’una plataforma.

post: article o entrada , al cos de contingut que forma el bloc.

rss, feed o sindicació: la sindicació o feed (really simple syndication)a traves d’rss es la nova forma d’accedir ala informació. consisteix en que una vegada seleccionades les fonts d’informació dinteres , aquestes fonts ( blogs, noticies, forums etc..) envien abissos d’actualització al usuari , sense la necessitat que l’usuari hagi d’anar comprovant si hi ha novetats en cada una d’elles.

El paper que poden exercir els blogs en el model  psicopedagògic.

Freinet 1896 1966 escola nova aprendre fent pedagogia constructivista, paper important en els blogs, trencar la comunicació unidireccional i afavoreix els aprenentatges mitjançants la activitat dels alumnes (bloc).

El professor té com objectiu que l’alumne tingui autonomia del blog, prega de decisions i arribi asser un mitja de comunicació personal.

L’alumne es el responsable del seu propi aprenentatge.

L’alumne asumeix responsabilitat, ja que el discurs de l’alumne té un destinatari que no només és el professor i els companys sino qualsevols que el visiti, és un discur públic té que tenir cura de l’ortografia, el vocabulari a emplear, que les frases tinguin sentit, respectar normes socials...

El bloc implica interacció, contestar comentaris, i respondre questions dins de la comunitat blogaire. Fomentar el treball colaboratiu en els blogs de l’aula no només pArticipa el alumne, sinó també el professor.

Bloc: pensar, escriure, compartir i participar: totes aquestes accions són imprescindibles per la contrucció dels aprenentatges.

En primer lloc hem de pensar el que desitjarem posar en el nostre bloc, després una vegada decidida escriure la meva idea, opinió, etc una vegada escrita estaré compartint amb els demes lectors el meu article una vegada compartit estic donant peu a que els demés usuaris participin i donin la seva opinió o comentari sobre el que escric.

Classes de blogs :

-Més enllà de l’aula: les plataformes virtuals (blogs) ens permeten trencar les limitacions de temps i espai a que ens limita l’aula.

                                 blogs de centre: consisteixen en revistes digitals que integren textos informatius, d’opinió, de creació, activitats realitzades… difonen programes educatius. Els alumnes publiquen treballs realitzats a classe. I trobem molts arxius multimèdia dintre dels magatzems de continguts (flickr, youtube).

                                 blogs seminari i cursos: els professors de Tic utilitzen com a recurs els blogs i els wikis, perquè els assistents o alumnes puguin tenir la informació a disposició seva de manera permanent.

                                 blogs de professors (individuals): professors destinats a explicar les seves reflexions i metodologies sobre l’educació. Els professors formen comunitats segons afinitats e interessos que es mantenen mitjançant ¿hipervincles?, llistes de blogs i comentaris.

-Blogs d’aula:  blogs d’aula del professor: funció principal proporcionar als alumnes informació, proposar activitats, donar instruccions per a tasques, i mostrar recursos multimèdies i enllaços d’interès… Blogger podria ser dificultos per el entendiment del alumne per el seu ordre invers (entrades de més recents a més antigues). En canvi, el blog wordpress seria una bona opció ja que te las pàgines estàtiques (entrades de més antigues a més recents).

                        blogs de professor alumnes: els blogs (Nireblog, Blogger, Wordpress) permeten la gestió compartida, el professor pot registrar els seus alumnes. És un quadern digital que agrupa les informacions del professor i les entrades del alumnes. Classifica per categories i permet agrupar entrades per temes de manera que la informació queda organitzada.

Altres funcions dels blogs: lectura compartida d’un llibre, treballs d’investigació, revista de la classe...

                        blogs d’aula de l’alumne: els blogs creats i administrats.

Individualment per als alumnes poden tenir diferents funcions: executar les tasques proposades per el professor (instruccions, consells), guia de navegació (informar sobre llocs i recursos d’interes), carpeta d’aprenentatge digital (portafoli?), guia de recursos per el blog (informar d’aplicacions informades per el blog, trucs, consells…), desenvolupament de temes de lliure elecció (aficions, noticies d’actualitat, opinió). Blogs multifuncionals per diverses àrees (els alumnes puguin organitzar els seus articles només en un blog).

Grupal professor-alumne, la diferència es que els responsables són els alumnes.

Col·lectiu professor-alumne, els responsables són els professors.

Unitat 3: Creem un blog

*Pàgines estàtiques: funcionen diferent als articles o post d’un blog, són pàgines que queden organitzades a través d’un menú a la portada i són sempre accesilbles

*Usuaris registrats: permet el registre d’usuaris és una manera de controlar qui pot accedir al blog. Només poden fer comentaris als usuaris registrats.

Dintre d’un mateix blog d’aula hi trobem usuaris registrats amb diferents responsabilitats: administrador, editor, autor…, per aquesta tasca es compleixi correctament es necessari unes normes bàsiques x el funcionament del blog.

Això, requereix una responsabilitat de treballar en un projecte comú, que es publica a internet.

*Categories jerarquitzades: permet organitzar aquestes categories jerarquitzades en el cas que haguem de manejar molta informació és recomanabla poder disposar d’aquesta funció que facilita organitzar i recuperar la informació de manera més àgil.

*Blogroll: és un element molt important que estableix relacions amb altres blogs.

*Control de privacitat: hi han opcions que permeten en el blog restringir comentaris només a persones registrades a aquest blog, amb això s’evita els comentaris anònims, però es restringeixen la possibilitat de interactivitat amb la blogosfera.

EXEMPLES DE PLATAFORMES

Blogs més simples: blogger/blogspot, coctelera

Blogs més complert: wordpress

Llegir  pàg. 58-67 (blogger, coctelera, nireblog, wordpress)

*Xtecblog: espai per a docents o centres que puguin crear al seu propi blog, utilitzant el nom d’usuari o contrasenya del portal xtec.cat.

ALTRES PLATAFORMES (destaquem la ràpida evolució i millora)

*Moodle: plataforma dissenyada especificament per a l’ensenyament i aprenentage, va molt més enllà del blog, s’utilitza com a plataforma d’aprenentatge virtual.

Mirar pàg 69 (comparació de diferents plataformes).

Unitat 4: Activitats, aprenentatges i paper del professorat i de l’alumnat

El blog és una bona eina  per proporcionar informacions i recursos als alumnes.

Dels tipus de blogs i de les funciones que s’hi asignen, dependrà del tipus d’activitat que facin o el paper del professor i l’alumne.

-Col·laboracions dels alumnes en una revista d’aula o de centre: textos informatius, d’opinió, de creació, de testimonis gràfics, d’activitats extraescolars....

-Selecció de treballs per a carpetes d’aprenentatge digitals: es tracta de mostrar exemples representatius dels treballs dels alumnes. Aquest tipus de blog pot ser individual (més implicació de part de l’alumne) o col·lectiu.  

Quins aprenentatges promouen els blogs?

La incorporació dels blogs generalment està aconsellada per a la necessitat d’ensenyar continguts que tenen a veure amb el saber fer i amb actituds i valors.

Aprenentatge de procediments i actituds

és en els terrenys d’aprenentatge de procediments i valors on els blogs es mostren especialment valuosos: saber fer coses, saber ser, saber estar, saber comportar-se…

Desenvolupar hàbits de treball individual i de equip, d’esforç, responsabilitat, actituds de confiança en si mateix, sentit crític, iniciativa, curiositat, interés i creativitat en l’aprenentatge.

Procediments que intervenen: -la construcció (identificar, analitzar, contrastar, ordenar…)

                                                 -la recerca (selecció, organització, contrast,  

                                                  valoració de la informació).

                                                 -el control i regulació (comprendre o escriure un  

                                                  text, buscar explicació a un fet, elaborar un      

                                                  projecte).

El blog aconsegueix la finalitat del cúrriculum (objectius, habilitats…) (competències bàsiques)

Blogs i competències bàsiques

Aquells aprenentatges que es consideren imprescindibles per poder aconseguir la realització persona, exercir la ciutadania activa, incorporar-se a la vida adulta de manera satisfactoria i ser capaç de desenvolupar un aprenentatge permanent al llarg de la vida.

El blog és un mitja de comunicació a les metadologies de les diferents màteries, pot contribuïr a desenvolupar competències:

-escriure d’una manera correcta i reflexiva

-participar acctivament com a membre d’una comunitat, intercanviant informacions e idees.

-buscar, obtenir i processar informacions per transformar-les en coneixements per compartir.

- control de la participació pròpia en projectes col·lectius, aportacions, debats, conclusions.

-fer servir diferents mitjans i llenguatges, fotos vídeos, audios per expressar idees, experiències o sentiments.

-responsabilitzar-se de l’administració del blog.

Blogs i competència en comunicació lingüística

El blog contribuiex al desenvolupament de la competència lectora, o també composició escrita, la qual cosa contribueix al progrés en el domini de les habilitats i estrategies implicades en l’estructura.

Els blogs poden complir un papeer fundamental a l’hora de donar sentit als textos escrits que es fan públics ja que tenen un propósit i uns destinataris definits. El fet que els alumnes i els professors es puguin convertir en editors suposa un canvi significatiu en el cami de l’aprenentatge de la composicio escrita.

Alfabetisme: la capacitat per intervenir en les diferentes esferes de la vida social mitjançant la lectura i l’escriptura de textos aquestes capacitats s’han d’ampliar a l’àmbit de la comunicació a internet.

La interacció professor-alumne: paper del professor i de l’alumne en l’ús de blogs educatius

-En blogs col·lectius d’aula professor-alumne: solen utilitzar com a recurss complementari altres activitats d’aula. El professor usa l’aula d’ordinadors per ensenyar a utilitzar els blogs. (mirar taula de la pag. 87-88)

-En blogs individuals d’aula: fomentar l’autonomia de l’alumne i per implicar-lo més en l’activitat d’administrar el blog i usar-lo per compartir continguts dins de l’aula. (mirar taula de la pag. 89-90)

-En els tallers de blogs: ensenyar els alumnes a crear i administrar un blog i a publicar-hi.  (mirar taula de la pag. 91-92)

Unitat 7: Altres eines

Eines per ser integrades al blog

Podcàsting:

consisteix en la creació d’arxius de so (format mp3) i de vídeo( videocasts o vodcasts) la distribució es mitjançant un arxiu RRS.

poden ser interesants per gravar debats,fer informatius, presentar treballs.

(Per ampliar l’accessibilitat dels continguts).

WWW.ODEO.COM O WWW.GOEAR.COM servidors d’àudio per integrar-los al blog .

educasting: projecte que incentiva la correcta creació de podcasts educatius.

Presentacions:

presentacions que s’integren en un blog; PowerPoint, OpenOffice o altres editors, Slidshare. (és un servei que permet crear un espai personal on penjar presentacions de diapositives i compartir-les.

Cada pagina te el seu corresponent URL, on copiem el codi embed que es el que ens permetrar incrustar-la presentació en el nostre blog.si ens interessa,algun grup shilshare, ens hi podem unir i rebrem avisos cada vegada que s’hi agregui una nova presentació.

Eines externes o complementàries

Sindicació/ RSS

És una eina clau per la gestió de la informació en l’us del weblogs i de la web 2.0 en general.

wikis

Són una altra tecnologia especificament dissenyada per al treball col.laboratiu. les seves aplicacions son inmenses.

Els wikis són: democràtics: ja que permeten als usuaris crear i editar qualsevol pagina en un lloc web , és motivador ja que fomenta l’us democratic de la web.

Els wikis aporten contingut dinamic en continua actualització els wikis promouen l’escriptura, la manca o limitació d’imatges també permet un major emfasi en la redacció del contingut textual de qualitat.

Els wikis faciliten l’autoria distribuida de documents publics, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abaste de forma col.lectiva.

Els wikis amplifiquen la interacció: recuperem trets del llenguatge oral com poden ser, apropiació i recreació, i de la paraula escrita, reflexio, publicació..

Els wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen asociats molts wikis eduqen al debat obert, l’argumentació i la presa de decisions.

 els wikis faciliten l’edició co.laborativa i oberta, els wikis generen patrimoni cultural i col.lectiu durable, els wikis promouen el voluntariat,amb aportancions com ampliació d’articles o modificacións en la viquipèdia, els wikis i l’anonimat responsable fa servir l’etica de la participació positiva en les comunitars wiki i responsable.

forums virtuals

www.melodysoft.com, COMConeixer.

Són un altra comunicació que s’utilitza molt en entorns d’aprenentatge virtual, per debatre , discutir idees, elaborar propostes, etc.. solen estar integrades en plataformes d’educació a distància.

marcadors socials

Misterwong

Servei que te principalment dos objectius: ordenador i facilitar l’accés d’enllaços favorits personals des de qualsevol lloc.

son pagines molt senzilles que permeten rganitzar els propis enllaços favorits per categories, afergir-hi notes, etiquetes..i amés compartir-los. es possible crear xarxes de contactes per compartir enllaços.

en l’ambit educatiu aquesta eina seria interessant per: com a font de recursos educatius i reposar enllços, com a reposador d’aula on els alumnes comparteixen enllaços i informacions mutuaments. te moltes utilititats ens gups d’investigació.

Editors de documents i altres eines

Gogogle Docs: permet crear un tex , un full de cálcul o una presentació de diapositives

Zoho Writer: incorpora moltes altres aplicacions: gestor de projectes, llibreta de notes, bases de dades, wiki, xat, correu, organitzador..

Existeixen editors que ens poden ajudar a redactar correctament, millora de la presentació, respectar les normes gramaticals i ortografiques, etc..writetomylog,scribefire, etc..

Els correctos també poden ser interesants, stilus, en el navegador firefox també hi ha integrat un corrector en diferents idiomes,

Per fer presentacions també hi han editors: slide, vuvox, spresent, bubbleshare.

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS ( PAG 141-144)