iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1956 / április / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1956. április

Összeállította: Jászai Anna (2019.)

 

A szocialista országok belpolitikájára nagy hatást gyakorolnak a Szovjetunió Kommunista Párt XX. kongresszusának eredményei. Szófiában átalakul a párt vezetése, az új miniszterelnök Anton Jugov, de a tényleges vezetés Todor Zsivkov kezébe kerül. Aktív a külpolitikai élet, szovjet küldöttség van Londonban, ahol Nyikita Hruscsov és Nyikolaj Bulganyin a szovjet-angol együttműködés lehetőségeiről tárgyal. Anasztasz Mikojan Pekingbe látogat. Dél-vietnámi kormányerők letartóztatják Ba Cụt-ot, a vietnámi lázadók vezetőjét.

Marokkó és Tunézia visszaszerzi függetlenségét, Vietnámból is kivonulnak a franciák. Görögországban Maria Desylla-Kapodistria személyében megválasztják az első női polgármestert, Korfu szigetén. Ausztria csatlakozik az Európa Tanácshoz. Megalapul a Norwegian Humanist Association.

Magyarországon is mozgalmas a hónap. Az új, 1956: 7. törvényerejű rendelet kimondja, hogy a Nyugatra távozott állampolgárok 1957. április 4-éig büntetlenül hazatérhetnek. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége érvényteleníti a büntető perekre vonatkozó, különleges törvényeket, amit még a harmincas években hozott. Két politikai elítélt - Kovács Béla, Márton Endréné Nyilas Ilona - visszakapja szabadságát.

A Szabad Nép közli a II. ötéves terv irányelveit, a téziseket egy hónapos vita követi. A Szu LT Elnöksége bizottságot állít fel az állambiztonsági és belügyi apparátus tevékenységének felülvizsgálatára. Rákosi Mátyás személye is megosztja az országot, egyre több a Rákosi-ellenes felszólalás, de még vannak támogatói.

Budapesten a Hősök terén felavatják a Nemzeti Hősök Emlékkövét. A Petőfi Kör a magyar–jugoszláv barátság szellemében tart irodalmi estet. Közgyűlést szervez a Magyar Zeneművészek Szövetsége, ahol Szabó Ferenc zeneszerzőt komoly bírálat éri politikai nézetei miatt.

A technika rohamosan fejlődik Az Ampex piacra dobja a világ első stúdióképmagnóját, a VR 1000-t. Az ausztrál haditengerészet új repülőgép hordozó anyahajót állít csatasorba. II. Erzsébet angol királynő új, csaknem 5 négyzetkilométeres víztározót avat, a Chew Valley tavat. Törökországban a Seyhan gát és vízerőmű kezdi meg működését. A KGST is energetikai célú vízlépcsőket tervez a Dunára. A magyarországi televízió első kísérleti helyszíni közvetítését sugározza az április 4-ei díszszemléről és az Mt határozatot hoz a nyári időszámítás bevezetéséről.

Sajnos számos, emberéletet is követelő katasztrófa történt április hónapban. Amerikában két repülőgép lezuhan. 3 teherhajó balesetet szenved, az Akka, az Altair és a Luabo. Az amerikai szárazföldön tornádók pusztítanak. Az 1956. áprilisi tornádó, az 1956-os McDonald Chapel tornádó, és a Fülöp szigeteknél a Thelma forgószél.

A időszak sporteseményei között van a tokiói Asztalitenisz Világbajnokság, a szirakúzai Grand Prix autóverseny, az ír Hurling Bajnokság, valamint argentínában és németországban is megkezdődik a futballszezon. Rocky Marciano, a nehézsúlyú világbajnok boxoló bejelentette, hogy visszavonul.

A film- és sztárvilág híreiből: Grace Kelly házasságot köt III. Rainer monacói uralkodó herceggel.

A hónap legnépszerűbb dala az eladási listák alapján Les Baxtertől a The Poor People of Paris. A két legnézettebb film: Az ember, aki túl sokat tudott,  Alfred Hitchcock rendezésében és a Godzilla, King of the Monsters!, Ishiro Honda és Terry Morse rendezők filmje.

Itthon bemutatják Kalmár László Gábor diák című filmjét, Zenthe Ferenc főszereplésével.

Napra pontos események sora:

Forrás: 1956 hónapról hónapra. = A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata. 4. évfolyam (2006.) 3. szám. és online kronológiák.

Áprilisban indítják útjára a megújult 2-es villamost Budapesten, majd az Ancsák is megérkeznek. Aki poltikára vágyik, hát megkapja: ha a díszszemle nem elég, akkor lehet a nagy üdvözlő táviratról is hallani, bár Tánczos Gábor beszéde több izgalmat ígér.

Április 1.  A Szabad Népben Sarkadi Imre kritizálja Lukácsy András korábbi írószövetségi kijelentését. A moszkvai Pravda bírálja a Grúz Kommunista Pártot, mert annak vezetése nem képes felszámolni a nacionalizmust. A Trans World Légitársaság gépe a Pennsylvania-i Greater Pittsburgh Nemzetközi Repülőtéren felszállás közben lezuhan, a balesetnek 22 halálos áldozata van.

Április 2.  Szabadon bocsátják Kovács Béla kisgazda politikust, akit a szovjet hatóságok 1947. február 25-én vettek őrizetbe Budapesten. A Northwest Orient Légitársaság gépe a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtérről való felszállás után műszaki hiba miatt a Puget Sound tavon landol. A gépet mindenki el tudta hagyni, de a balesetnek 5 halálos áldozata van. A több mint ötven évig futó amerikai TV sorozat, az As the World Turns első részének sugárzása a CBS hálózaton.

Április 3. Kihallgatják Kéthly Annát

Új 2-es villamost állítanak forgalomba Budapesten: Az első távvezérlésű villamos 1956. április 3-án mutatkozott be a 2-es vonalon. Az FVV 1956 elején 20 darabot rendelt az UV betűjelzéssel ellátott távvezérlésű szerelvényből.

Budapesten a Hősök terén felavatják a Nemzeti Hősök Emlékkövét. Az 1956. áprilisi tornádó kitörés két nap alatt 47 tornádót idézett elő, egy F5 erősségűt is, ami rengeteg kárt okozott az Egyesült Államok területén, 18 halálos áldozattal és 340 sérülttel.

Április 4. Élőben sugározták a díszszemlét: A `felszabadulás` 11. évfordulóján megrendezett díszszemle volt az utolsó, amelyet még a Sztálin szobor előtt tartottak. Az állami ünneplést a helyszínről közvetítette a televízió.

Az SZKP KB üdvözlőtávirata április 4-e alkalmából: Rákosi Mátyásnak és Hegedűs Andrásnak címzett táviratában Hruscsov és Bulganyin üdvözölte a hazai vezetést. A `forradalom kipróbált vezetőjeként` pozíciójában megerősített Rákosi mellett a 34 éves Hegedűs András miniszterelnököt szólították meg, mint aki `személyesen is mindent elkövetett és elkövet ma is a szovjet és a magyar nép barátságának és testvéri együttműködésének megszilárdítására`, ezzel jelezve, hogy Hegedűs akár a legfelső posztra is jelölhető lenne.

Az 1956: 7. tvr.  kihirdetése, mely értelmében a háború után Nyugatra távozott magyar állampolgárok 1957. április 4-éig büntetlenül hazatérhetnek. Szabadon bocsátják Márton Endréné Nyilas Ilonát.

Április 6.  Szófiában befejeződik a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottság ülése. A határozat meghirdeti a fordulat politikáját. Lemond Valko Cservenkov miniszterelnök; utóda Anton Jugov. A ténylegesen is a párt élére kerülő Todor Zsivkov vezetésével elfogadják az Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusának álláspontját. Anasztaz Mikojan vezetésével szovjet pártküldöttség érkezik Pekingbe. Elvis Presley három filmre szerződik a Paramount Pictures filmstúdióval. Ezen a napon született: Dilip Vengsarkar, indiai krikett játékos

Április 7.  Marokkó elnyeri függetlenségét, először Franciaországtól március 2-án, majd Spanyolországtól is ezen a napon

Április 8. Tunézia visszaszerzi függetlenségét. Az állam új elnöke Habib Bourguiba. Törökországban a Világbank finanszírozásával épített Seyhan gát és vízerőmű megkezdi működését. Ezen a napon született: Christine Boisson francia színésznő és Justin Sullivan (New Model Army) zenész.

A művészi torna első hazai versenyét rendezték meg a Testnevelési Főiskolán. A sportág népszerűsége szinte napról-napra nőtt, 1960-tól hazai bajnokságot is tartanak.

Április 9. A svéd teherhajó, az Akka, elsüllyed Skócia Firth of Clyde torkolatvidékén. A legénység hat tagja életét veszti. A Norwegian Humanist Association megalapítása. Ezen a napon született: Esterházy Márton magyar labdarúgó, Esterházy Mátyás fia és Gáspár Sándor magyar színész. Magyarország és Ausztria Bécsben egyezményt írt alá a közös határvidék vízgazdálkodási kéréseinek rendezése érdekében. A két országot érintő vízi ügyek koordinálására és rendezésére megalakították a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottságot.

Április 10. Lengyelországban rehabilitálják az 1951-ben letartóztatott W Gomulkát. Nat King Cole, az amerikai jazz-muzsikus Birminghamben lép fel, amikor három Ku Klux Klán tag megzavarja a koncertet.

Megérkezett az első Ancsa: Az igen kedvelt repülőgép, az An-2-es első hazai példánya a Magyar Néphadsereg légierejéhez érkezett Budaörsre a 16. Önálló Szállítórepülő Századhoz. Az `Ancsa` becenévre hallgató gépeket gyakran használták a honvédségnél, a mezőgazdasági- és a sportrepülésben, valamint a térképészet és a mentőrepülés területén.

Április 11.  Az 1956-os Tokiói Asztalitenisz Világbajnokság vége. A hét aranyéremből négyet a japánok, kettőt a románok és egyet az amerikaiak nyertek el. Ezen a napon született: Hernádi Judit színésznő

Április 12.  Ezen a napon született: Andy García, kubai származású amerikai színész és Yasuo Tanaka japán novellista és politikus

Április 13.  A Voproszi Isztorii című szovjet folyóirat közli, hogy rehabilitáltak kilenc, korábban elítélt tábornokot; közülük nyolcan ekkor már halottak. Dél-vietnámi kormányerők letartóztatták Ba Cụt-ot, a vietnámi lázadók vezetőjét

Április 14.  Az Mt határozatot hoz a nyári időszámítás bevezetéséről. Az Ampex piacra dobja a világ első stúdióképmagnóját VR 1000 néven. Ezen a napon született: Barbara Bonney amerikai énekes

Április 15.  Matusek Tivadar cikke a Szabad Népben támadja a korábbi hetekben elhangzott Rákosi-ellenes felszólalásokat. Amerikában Birmingham körzetében lecsap az 1956-os McDonald Chapel tornádó, 25 halott, 200 sérült és 400 elpusztított otthon. A 65. Argentine Primera División futballszezon kezdete. Az 1965-ös Syracuse Grand Prix autóverseny Sziciliában, a győztes: Juan Manuel Fangio.

Április 16.  Ausztria csatlakozik az Európa Tanácshoz. Ezen a napon született: David M. Brown amerikai asztronauta (2003-ban halt meg a Columbia űrsiklón).

Április 17.  Közleményt adnak ki a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájának megszűnéséről. A szervezet feloszlatása után megszűnik lapja, a Tartós Békéért, Népi Demokráciáért. Háy Lászlót kinevezik az MNB elnökévé. Algériában megkezdődik a felszabadító háború. A holland teherhajó, az Altair zátonyra fut Brazília partjainál, mindenkit kimentenek. II. Erzsébet királynő megnyitja az új, 4.9 km² víztárolót, a Chew Valley tavat Sommersetben. Ezen a napon született: Sugar Ray Charles Leonard olimpiai bajnok boxoló

Április 18. A Petőfi Kör jugoszláv irodalmi estet rendez; a résztvevők a magyar–jugoszláv barátság mellett demonstrálnak.Tánczos Gábor felszólalt a Petőfi Kör jugoszláv irodalmi estjén. Üdvözlőbeszédében a két nép barátságára hívta fel a figyelmet, amely a két év múlva ellene indított per vádiratában is szerepelt. Nyikita Hruscsov, az SZKP KB első titkára és Nyikolaj Bulganyin miniszterelnök tíznapos látogatásra Londonba érkezik. Maria Desylla-Kapodistria Korfu polgármestere, ezzel Görögország első női polgármestere. Grace Kelly házassága III. Rainer monacói uralkodó herceggel. Ezen a napon született: Eric Roberts amerikai színész, Julia Roberts színésznő bátyja

Április 19. A hajdani filmsztár Grace Kelly föladva színésznői karrierjét férjhez ment III. Rainer monacói nagyherceghez.  Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége érvényteleníti a büntető perekre vonatkozó, még a harmincas években hozott különleges törvényeket. Bemutatják Kalmár László Gábor diák című filmjét.

Április 20.  Ezen a napon született: Beatrice Ask svéd politikus

Április 21.  Margaret Truman, a volt elnök, Harry S. Truman lánya házasságot köt Clifton Daniel újságíróval. A Thelma forgószél eléri a Fülöp-szigeteket

Április 22. Leleplezik a nyugati hírszerzést: A szovjet hadsereg hírközlési akciócsoportja felfedte a berlini zónahatár alatt futó hírszerző alagutat. A nyugati hírszerzés 1955 májustól három berlini szovjet katonai telefonvonal 24 órás lehallgatására hozta létre a hírszerző műszaki alagutat. A leleplezéséig tartó alig egy év alatt az MI6 és a CIA több mint 50000 órányi beszélgetést rögzített a Németországban állomásozó szovjet csapatok hadrendjéről, egységeiről, tisztiállományáról, a csapatmozgások jellegéről és méretéről.

Április 23.  Az MDP PB megvitatja a második ötéves terv (1956–1960) irányelveit. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége bizottságot állít fel az állambiztonsági és belügyi apparátus tevékenységének felülvizsgálatára. C. S. Lewis angol író és Joy Gresham amerikai költő házassága

Április 24.  A Magyar Zeneművészek Szövetségének közgyűlésén bírálják Szabó Ferenc zeneszerzőt, a zenei élet egyik legdogmatikusabb alakját. Az ausztrál haditengerészet új repülőgép hordozó anyahajója, az HMAS Melbourne visszatért hat-hetes próbaútjáról. Ezen a napon született: Ambrus Mariann, evezős (2007)

Április 25. Budapesten meghal Czapik Gyula, egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke. Az 1939-től veszprémi püspök, 1943-tól egri érsek Czapik Gyula 1951-1956 között az egyetlen szabadlábon maradt érsekként töltötte be a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöki tisztét. Halálával az ország érsek nélkül maradt, mert Mindszenty József esztergomi érsek és Grősz József kalocsai érsek börtönbüntetését töltötte. A püspöki rangsorolás szerint Shvoy Lajos fehérvári püspök vette át a püspöki kar elnöki tisztét és május 11-ére püspökkari értekezletet hívott össze. Ezen a napon született: Vészits Andrea magyar írónő, filmdramaturg és Dominique Blanc francia színésznő.

Április 26.  Az USA kereskedelmi minisztere bejelenti, hogy 57 árukategóriában 700 termék export-besorolása megváltozik, így szabadon szállíthatók a Szovjetunióba és Kelet-Európába.

Április 27.  A Szabad Nép nyilvánosságra hozza a II. ötéves terv irányelveit; a téziseket egy hónapos vitára bocsátják. Burmában (ma: Mianmar ) a választások első fordulója zajlik, előnyben U Nu. Világbajnok nehézsúlyú boxoló Rocky Marciano 32 évesen bejelenti visszavonulását, miután megnyerte mind a 49 meccsét. A portugál teherhajó, az SS Luabo Mozambik partjainál elsüllyed, 14 halálos áldozat.

Április 28.  Franciaország befejezi katonaságának kivonását Vietnámból. Ezen a napon született: Ivars Taurins kanadai karmester, hegedűművész, zenetanár

Április 29. Döntetlent játszik az Aranycsapat: 100 ezer néző előtt a budapesti Népstadionban játsszák a Magyarország-Jugoszlávia Európa Kupa mérkőzést. Félidő: 1:1, a végeredmény 2:2. Góllövők: Vukas (6. perc), Fenyvesi I (42. perc), Bozsik II (54. perc), Veszelinovics (75. perc).

Április 30.  Jurij Andropov budapesti szovjet nagykövet levélben tájékoztatja a szovjet vezetést a magyarországi politikai helyzetről, és sürgeti, hogy nyújtsanak támogatást Rákosi Mátyásnak. A KGST VB határozatot hoz a Duna Pozsonytól a Fekete-tengerig tartó szakaszának ún. komplex hasznosításáról; a tervben már szerepelnek energetikai célú vízlépcsők is. Az Egyesült Államok Nemzeti Kosárlabda Szövetségének 10. éves játékos börzéje (draft) Ezen a napon született: Lars von Trier dán filmrendező és Dobozi Eszter költő, tanár


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére


15 |vissza a lap tetejére

vasárnap

Kronológia:

Ezen a napon született Andy García amerikai színész, rendező és producer.

Kivonat az MTI Archívumából:

Külföld

N. A. Bulganyin és N. SZ. Hruscsov az Ordzsonikidze-cirkáló fedélzetén Angliába indul a brit kormány meghívásának eleget téve. A Pravda vasárnapi vezércikke a szovjet és az angol nép barátságáról szól. Dániában folytatódik a munkások tüntetése a sztrájkmozgalom elnyomására elfogadott határozat ellen, Odensében rendőrök támadtak a felvonulókra. Amerikában, az alabamai Birmingham vidékén délután forgószél pusztított, kilencen meghaltak, százan megsebesültek. Fokvárosban négyezer ember vett részt az autóbuszokon alkalmazott faji megkülönböztetés ellen tiltakozó gyűlésen. Heves harcok folynak Algériában, a francia katonák Constantine megyében 83 algériait öltek meg. Buchenwaldban húszezer antifasiszta vett részt az egykori koncentrációs tábor felszabadulásának 11. évfordulóján tartott ünnepi gyűlésen. Habib Burgiba új tuniszi miniszterelnök bemutatta kormányát a bejnek. Befejeződött a Vietnami Szocialista Párt II. kongresszusa. Ismeretlenek megpróbálták felgyújtani a TASZSZ londoni szerkesztőségét, a tüzet eloltották. Négy amerikai torpedóromboló indult Newportból a Földközi-Tengerre.

Belföld

Osztrák idegenforgalmi vezetők látogattak Budapestre, a küldöttség megtekintette a főváros több nevezetességét. Zalaegerszegen négyszáz pedagógus részvételével továbbképző napot tartottak. Napról-napra emelkedik a primőráruk felhozatala. Ezerötszáz családi ház épül Zalában.

Kultúra

A Szabolcs-Szatmár megyei Panyolán új mozit avattak, levetítették a Szakadék című magyar filmet. Heves megyében ötven művészeti csoport vett részt a Hámán Kató kulturális seregszemle körzeti bemutatóján. A Művészeti Szövetségek Házában megkezdődött a III. Magyar Zenei Héten bemutatott új magyar művek vitája Darvas József népművelési miniszter részvételével. Tatabányán József Attila-emlékünnepséget tartottak a Komárom megyei könyvtár rendezésében, Bodor Tibor, a Nemzeti Színház tagja a költő több versét elszavalta. Zalaegerszegen Ibsen-emlékünnepséget tartottak. A Vas- és Fémipari Dolgozók Szakszervezetének központi székházában Mozart és Liszt műveiből rendeztek hangversenyt.  

Érdekességek

A 12 éves Márffy-Mantuano Péternek a magyar hatóságok engedélyezik az ország elhagyását, a fiú nyolc éve Angliába menekült, időközben angol állampolgárságot szerző szüleihez utazhat, akik előzőleg Hruscsovhoz fordultak táviratban segítségért. Hajdú megyében meggyorsult a cukorrépa vetése. Fejér megye élenjáró kukoricatermesztői Székesfehérvárott tapasztalatcsere-értekezletet tartottak.


16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére


25 |vissza a lap tetejére

csütörtök

Sajtószemle (Forrás: Szabad Nép)

N.A. Bulganyin és N.S. Hruscsov Londonban Anthony Eden miniszterelnökkel a szovjet-angol együttműködés lehetőségeiről tárgyal. A delegáció tiszteletére kedden a londoni szovjet nagykövet fogadást tartott a Claridge-szállóban, és a vendégek közt Charlie Chaplin is szerepel. A megbeszélés zárónyilatkozatát a pénteki szám közli. A nyilatkozat pontjai: a béke és a biztonság fenntartása a Közel- és a Közép-Keleten, a leszerelés kérdése, az angol-szovjet kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, valamint kulturális kapcsolatok.

A fennálló nemzetközi helyzetről és Amerika külpolitikájáról több beszámoló is megjelent amerikai politikusoktól. Dwight David Eisenhower, Amerika elnöke erősítené Amerika katonai helyzetét. John Foster Dulles, a külügyminiszter már eltér az amerikai külpolitika eddigi vonalától, együttműködésre törekszik. Adlai Stevenson, a demokrata párt egyik vezetője pedig a külpolitika teljes átalakítását szorgalmazta.

Moszkvában közzéteszik a Szovjetunió 1951-1955. évi ötödik ötéves népgazdaság-fejlesztési tervének eredményit – a kitűzött feladatokat minden téren túlteljesítették.

A pénteki szám közli a magyar népgazdaság fejlesztésének második ötéves tervének irányelveit.

Kim Ir Szen beszámol a Koreai Munkapárt III. kongresszusáról. Fő feladatának tekinti az ország békés, demokratikus egyesítését.

Megnyitották a turisták előtt a csehszlovák-lengyel határt, így a Tátra hegység nagy része látogatható lett.

Berlin egyik külvárosában amerikaiak által épített titkos földalatti lehallgató központot fedeztek fel.

Kedden este a párizsi Wagram-teremben az algériai megtorlások ellen alakult bizottság nagygyűlésén provokátorok csoportja dulakodást kezdett, a rendőrségnek kellett közbelépni, a sebesültek száma eléri a százat.

Moszkvában megalakult a Tudományos Akadémia Világgazdasági és Nemzetközi Politikai Intézete.

Prágában április 22-én megnyílt a csehszlovák írók II. kongresszusa.

A cannes-i filmfesztiválon szerdán délután bemutatták a Körhinta című magyar filmet nagy sikerrel. Erről a pénteki szám is cikkez.

A május 1-i ünnepségre készülve felidézi az elmúlt évek munkásmozgalmi felvonulásait, ünnepségeit.

Több termelési verseny is zajlik, a négy nagy textilgyár között is: a Magyar Pamutipar az első 105,2 százalékos teljesítménnyel, a Kispesti Textilgyár, a Kőbányai Textilművek és a Goldberger Textilművek közül. A Szénbányászati Minisztérium is jelenti, hogy 4191 tonnával túlteljesítette havi tervét

Beszámolók a XI. kerületi pártértekezletről, az oroszlányi külfejtéses szénbánya dolgozóinak konfliktusáról a földmunkát végző Betonútépítő vállalattal. A Békés és Csongrád megyei állami gazdaságok beszámolnak eredményeikről a lucernamag-termesztés során a kártevők elleni védekezésben. A győri Wilhelm Pieck-gyárban új vagon-asztalos üzem épül. A Kínának szállított 11 Ikarus autóbusz Peking utcáin sikeresen működik.

Orvosi jelentés közli: Dr. Czapik Gyula egri érsek, 1956. április 25-én, Budapesten elhunyt.

Az árvízkárosultak megsegítésére nyitott bankszámlákon 85 521 000 forintra emelkedett a beérkezett összeg.

A magyar válogatott labdarúgó csapatok szerdán edző mérkőzéseket játszottak.  A-válogatott-XIII. kerületi válogatott 12:0 (5:0). Ifjúsági válogatott- XIII. kerületi ifjúsági csapat 10:0 (5:0) B-válogatott-Bp. Vörös Meteor 6:0 (3:0). A Sportcsarnokban ma kezdődik a felszabadulási nemzetközi vívóverseny. A jugoszláviai nemzetközi sakkversenyt Dr. Bély Miklós nyerte. A Szófiai Nagydíjért folyó nemzetközi kosárlabda-tornán a szerdai Szófia-Budapest mérkőzés eredménye: 68:54 (33:29). Magyarország ökölvívó csapata Svédország ellen szerdán Stockholmban 16:4 arányban győzött.

A budapesti mozik heti műsorában vetítik többek közt a Gábor diák, Ördögi kör és a Vízkereszt, vagy amit akartok filmeket. A budapesti színházak napi műsora mellett a Madách Színház közli, hogy esti előadása elmarad. A várható időjárás: változóan felhős, helyenként záporeső, zivatar. Mérsékelt szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet: 18—21 fok között várható.

Összeállította: Jászai Anna (2019.)


26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források