eKonsumentbloggen

♥ eKonsumentportalen når du via ekonsument.se ♥

♥ eKonsumentKassen Uppsala når du via Uppsala Direkt ♥

♥ Vårt eKKs inskrivningsformulär når du här eKK Inskrivningsformulär ♥

♥ Och oss på eKonsumentKassen och eKonsumentbloggen når du via vår e-post ♥

2016015

Ingen observering i januari och slut?

Vi kan nu meddela att det inte skett någon observation denna månad. Detta då vi inte längre har tid och möjlighet att genomföra fler observationer just nu. Vår förhoppning var att fortsätta några månader till men som det ser ut nu är detta i värsta fall slutet för eKK i denna tappning och i bästa fall en liten paus innan vi avslutar testningen.

Så vi tar nu tillfället i akt och tackar alla för tiden som har varit och önskar er alla god fortsättning på året och hoppas vi ses igen längre fram!

20151201

Socker rusch och fall och Mjölkkronor?

Alla butikerna är nu kollade och det största enskilda observationen är gällande socker.

Denna vara lever ett spännande liv. De  flesta affärerna har sedan förra månaden nu höjt priset på socker inklusive de som WiLLY:S som precis sänkt priset och nu på grund av denna höjning återigen tappar platsen som billigast på socker till COOP Boländerna och City Gross Boländerna. Höjningarna är inte rejäla nästan alla under 5 % eller 1 kr och läser man om socker ser man att priset har halverats sedan årsskiftet så det är väldigt tråkigt att konsumenterna inte sett en större förtjänst av detta än det vi nämnt tidigare och nu börjat gå tillbaka.

ICAs kampanj för att hjälpa bönderna har inte rättat till sina höjningar vi rapporterade om i förra veckan förutom i ett fall där ICA Kvantum Gränby sönkt priset på alla sina laktosfria produkter på EKK och Arlas laktosfria mellanmjölk är nu på en nivå som motsvarar den innan kampanjen plus en mjölkkrona. Dock har inte denna höjning skett på den icke laktosfria Arlamjölken.


Vissa ICA butiker har nu även höjt priset på mjölk och man kan undrar hur detta kommer sig och hur kunderna skulle reagera när de inser att de nu än mer ser ut att finansiera ICAs hela mjölkbondesatsning.

Vi kan även meddela att det inom kort kommer ske en avtrappning av aktiviteterna på ekonsument.se och ekonsument.nu. Det är både kul och spännande att observerar för att informera konsumenterna där ute.

Men detta var och är ett test av en prototypidé. Och tiden får se om det leder till något mer men just nu har vi inte tid att utveckla detta mera. Det finns många andra initiativ där ute ni kan titta på  även om vi själva ännu inte hittat något som har de visioner vi har med denna sida.

Så vi tar nu tillfället i akt och tackar alla för tiden som har varit och önskar er en god jul och ett gott nytt år. Och kanske får ni några månader till med EKK i present.

20151101

Sött eller sur mjölk?

Sänkning på socker har skett på både City Gross och vissa WiLLY:S butiker. Vidare på sockerfronten så har ICA MAXI Stenhagen tagit tillbaka Dansukkers 2 kg paket och höjt priset på jäst men sänkt på råg. Kanske ett ut för dig som bakar med dessa?

Hemköp och WiLLY:S har nu sen en tid tillbaka sin egen kampanj med pengar till bönderna dock utan att höja priset precis som COOP: "Köp mjölk från Garant så skänker vi 1 kr per liter till svenska bönder Stöd våra svenska mjölkgårdar när du handlar, utan att betala extra för mjölken." Jag vet inte säkert men det känns som en känga mot ICA om detta skadar bolagets mediala bild återstår att se.

Mjölkrörelserna fortsätter COOP sänker i vissa butiker och WiLLY:S minskar till förmån för ekologiska laktosfria varor. Och ICA Luthagens Livs har sänkt priset på ICAs mellanmjölk till priset innan kampanjen. Det sista är lite konstigt och vi undrar om det kan ha blivit någon felmärkning då andra Arlavaror inte fått denna sänkning. Och till slut fortsätter vissa ICAbutiker att höja priset på mjölk i detta fall ICA Folkes Livs.

ICA Hörnan har nu en större YES flaska 1,05 l till försäljning och vi går nu över till att observera denna då den är billigast. Och City Gross har sänkt sin YES med 5 öre.

På dyraste/billigaste observationerna har det inte hänt mycket annat än att ICA Sävjas pyttehöjning som vi tog upp tidigare placerade butiken på dyraste listan och att WiLLY:S tagit tillbaka lägstaplatsen med sitt socker.

Vi får se vad som händer nästa månad ha det gott till dess!

20151030

Mikrouppåt på ICA Sävja

Vi har nu skett höjningar på en stor del av våra observationsvaror.
Faktiskt alla som inte är mjölk. Dock har dessa varor endast höjts mikroskopiskt lite.

Jäst, mjöl socker och Yes har alla höjts med bara 5 öre per vara. Så vi undrar förstås om detta är en höjning överlag på alla produkter på butiker.

Eller kanske bara en riktad höjning som bara råkar träffa våra varor förutom mjölk som ju höjts nyligen. Vi får se vad som händer nästa månad på ICA Sävja. Ha det gott till dess!

20151002

Arlas sänkning blev en ICAs höjare?

Massiva höjningar på mjölk på ICA förvisso delvis orsakade av deras satsning på " En extra krona till Sveriges mjölkbönder…". Men vad hände med sänkningen som skulle skett den 21 från Arlas håll och senare ICA. Jag har pratat med en ICA handlare och det verkar som den skett i ICAs system som den ska.

Men om vi tittar på priserna med "enkronan" fråndragen finner vi tyvärr inga sänkningar mot de priser som fanns i september utom i ett enda fall på ICA Väst i Flogsta. De flesta butiker har istället valt att höja priset på mjölk med några procent, flera över 5 % och sedan laga på mjölkkronan. Några har utåt sett "bara" höjt med enkronan dvs inte följt Arla och ICAs sänkning men inte heller höjt mot tidigare pris.

 

Är detta orsakat av fel i system mänskliga faktorn eller ren girighet? Det är väldigt svårt att veta men utifrån är det knappast en lyckad medial bild. Rubriken "ICAs 25 miljoners satsning till Sveriges bönder betalades genom smyghöjningar på mjölk" känns inte långt borta.

Vi på eKK har vänligen påtalat detta för vår ICA handlare och bett denne kolla upp detta snarast och se till att ICA rättar till det. Förhoppningsvis ber de om ursäkt också.

 

Man kanske borde gjort som Coop som har en kampanj där man skänker till Sveriges bönder  trots prissänkningar och nu har Uppsalas billigast mjölk. "Köp Coop och Änglamarkmjölk. Stöd svenska bönder och bidra till en levande landsbygd"

 

 Vi får se vad som händer nästa månad. Ha det gott till dess!

20151001

Massiva skiftningar Mjölk mjölk mjölk o YES och lite socker.

Vi har nu observerat alla butiker och de små skiftningar som har hänt är några sänkningar på socker i vissa ICA butiker fortsatta sänkningar inom COOP som även utan ICAs mjölkkronekampanj hade blivit billigast på röd Arla mjölk i Uppsala. Och Yes har höjts med en krona på WiLLY:S.

Mjölken då. Vailo röd 3 % mjölkdryck från några hyllor som det verkar. Vi har inte lyckats avgöra om det är platsbrist, borttagande ur sortiment eller till förmån för ekologiska versioner men det är bara på WiLLY:S.

ICAs kampanj med en krona till mjölkbönderna är nu igång och kommer hålla på till 27 mars 2016. Och den beräknas inbringa 100 miljoner kr förutom de 25 ICA ska satsa själva.

Så hur ska vi se på denna temporära höjning? Kostnaden finns ju där för kunderna. Och även om man kan ta bort den relativt lätt borde det sociala trycket i kassan göra att de flesta avstår. Så vi kommer räkna in alla skiftningar uppåt som en höjning. Samt lägga till information om att man kan dra av en krona på visa varor hos ICA i jämförelsen.

Och när vi menar alla skiftningar så verkar en del ICA-butiker på ett besynerligt ohyfsat sätt valt att höja priset på mjölk samtidigt som kampanjen. Så frågan blir då: Betalar du kanske en del av ICAs 25 miljoner till mjölkbönderna? Mer om detta i en separat post alldeles strax.

Vi kan dock avsluta med att meddela att vi ser fram emot de City Gross och WiLLY:S butiker som inom kort ska öppna i Uppsala och den konkurrens de borde bidra till!

20150901

Sannerligen turbulenta skiftninga denna månad.

Flera COOP butiker har nu gjort ett antal sänkningar vissa så stora som 8-10 % på exempelvis laktosfri mjölk. Detta efter höjningar på andra produkter förra månaden. Dock med en höjning på över 6 % på eKKs redan dyraste YES per liter hos COOP Nära Ekeby.

Samtidigt som ICA Kvantum i Gränby Centrum nu har höjt priset på Arlas mellanmjölkdryck och på så sätt tappat platsen som billigaste butiken för den varan till WiLLY:S butiker som saluför denna.

Vidare har ICA Luthagens Livs nu höjt priset på socker efter att ha gjort den största sänkningen förra månaden. Ner 10 % och nu upp 5,6 %.

Och om inte skörden ute hos bönderna blivit den största på 25 år skulle City Gross höjning av sitt rågmjöl med över 6 % ihop med WiLLY:S tidigare höjningar varit tecken på en trend. Nu borde det lugna ner sig över tid.

Vi får se vad som händer nästa månad!

20150803

Dyrast retroaktivt uppdaterat

Vi har nu uppdaterat in de dyraste butikerna i en sortering samt uppdaterat alla gamla ekk observationer från tidigare att nu innehålla även de dyraste butikerna.

Ses nästa månad!

20150801

Söta små förändringar och dyraste butiken? Par i COOP och ICA

Inga större skiftningar denna månad. Socker kommer tillbaka och går ner på två ICA-butiker och en mindre höjning av jäst och mjölk på COOP Konsum Västertorg.

Och denna gång har vi även kollat ICA Supermarket Sävja.

Vi har nu även börjat att införa en dyrast sortering som kommer komma upp under natten/morgonen. Men redan nu kan man se att det är fyra butiker det rör sig om; COOP Nära Ekeby, ICA Folkes Livs och ICA Supermarket City med en blandning av varor samt COOP Konsum Västertorg med dyr jäst alla både i Augusti och Juli.

Under de kommande månaderna så kommer vi se till att ha dyraste sorteringen blir komplett från årets början.

20150731

Förberett för förändringen och färd.

Vi har nu förberett för den mindre förändringen som kommer nu i helgen. Och vi far imorgon till alla butiker för första gången nu även med ICA Supermarket Sävja. En elcykeltur på 40 km.

20150708

Dyrast på kartan?

Vi har nu uppdaterat vår kartbild med de butiker som nu ingår i eKK-rundan vi gör varje månad.
Längre fram planerar vi att ha en varusortering utifrån även de dyraste varorna. Detta kommer medföra en smärre förändring i portalens upplägg som planeras till slutet av månaden..

20150701

Det jäser om rågen och Dansockret försvinner ner.

WiLLY:S har fortsatt höja priset på rågmjöl denna vecka, upp ca 7 procent över de senaste månaderna. Kommer övriga följa detta eller är det bara en normalisering av priserna då man legat klar lägst.

Sockret fortsätter försvinna till förmån för ICA socker nu är det ICA Supermarket Hörnan, Norby och ICA MAXI Stenhagen som gått över. Samtidigt har majoriteten av WiLLY:S butiker valt att sänka priset på socker med 40 öre efter förra månadens höjning på detsamma. Och är nu åter billigaste på socker inte bara om man köper tiopack på WiLLY:S Kungsgatan.

Hemköp har däremot höjt priset efter en sänkning i förra månaden.

ICA Supermarket Folkes Livs har däremot gjort en massiv sänkning av sitt Dansukker
hela 21.7 % men det kan vara pga att man också kommer gå över till ICA socker. Man har även höjt priset på jäst något enormt till exempel Blå torrjäst upp 14,5 %.

Och som vanligt har vi inte kollat ICA Supermarket Sävja ännu.

20150626

Sävja är nu klart

Nu är alla butiker observerade även ICA Supermarket Sävja och eKK är uppdaterat i juni.

20150601

Socker bort, upp och ned

Sockret fortsätter försvinna till förmån för ICA sockret nu är det ICA Supermarket Väst som gått över. Samtidigt har WiLLY:S alla butiker valt att höja priset på sitt socker med 40 öre och därmed göra ICA Maxi Stenhagen till butiken med billigast socker i Uppsala.

Om man inte köper tiopack på WiLLY:S Kungsgatan det vill säga. Och även Hemköp har nu hakat på sockersänkartrenden från tidigare och sänkt priset på sitt socker.

Och som vanligt har vi inte kollat ICA Supermarket Sävja ännu.

20150515

Sävja är nu klart

Nu är alla butiker observerade även ICA Supermarket Sävja och eKK är uppdaterat i maj.

20150505

Mer eller mindre socker hos ICA?

Nu är alla butiker observerade utom ICA Supermarket Sävja som vi alltså bara observerar oregelbundet Men när när en sådan sker kommer vi uppdatera allt igen.

Denna månad vill vi uppmärksamma sockersituationen igen. Det som hänt är att ICA kedjan börjat och i vissa fall helt fasat ut vår riktprodukt Dansucker 2 kg till förmån för sitt eget märke.

ICA Norby och ICA Hörnan har helt gått över till ICAs eget märke, som är producerat i Danmark till skillnad från Dansucker som produceras i Sverige. Och ICA Kvantum Gränby, ICA MAXI Stenhagen och ICA Väst verkar var på väg att fasa ut inom en snar framtid.

Vad detta kommer betyda för prisbilden är ännu oklart men på vissa ställen låg priset på 15.90 kr vilket är klart billigare än den billigaste Dansucker vi kollat.

20150407

Nu även med Sävja

Vi har nu  även observerat ICA Supermarket Sävja och eKK är därmed färdiguppdaterat i April.

20150401

YES, mer socker och mindre Arla mjölk

Nu är alla butiker observerade utom ICA Supermarket Sävja som vi alltså bara observerar oregelbundet Men när när en sådan sker kommer vi uppdatera allt igen.

YES priset har börjat röra sig uppåt i båda ICA Kvantum som observerats.

Vi även har kunnat se att sockerprisraset har fortsatt dock med vissa butiker som håller kvar de gamla priserna och då ganska höga priser.

Slutligen att ytterligare Arla mjökprodukter har försvunnit och ersatts av lokala produkter.

Denna gång är det En svensk ko som ersatt Arla Röd 3 % på ICA Kvantum Gottsunda. Ska bli spännande om denna trend fortsätter och om den beror på mer inriktning på närodlat eller om det är inköp av mejerier av de stora kedjorna.

20150315

Internationella konsumentdagen

Idag söndag är det den internationella konsumentdagen eller världskonsumentdagen. Detta är ett årligt evenemang som anordnas av Consumers International. Deras hemsida finner ni här ifall ni vill läsa mer: http://www.consumersinternational.org/our-work/wcrd/

Syftet är att främja konsumenternas rättigheter runt om i världen.

Grunden för detta är åtta till antalet och har godkänts av FN:s generalförsamling:

Rätten att tillfredsställa grundläggande behov

Rätten att bli informerad

Rätten till en hälsosam miljö

Rätt till säkerhet  

Rätten till konsumentutbildning    

Rätten att höras  

Rätten till ersättning

Rätten att välja


Vilket vi vill uppmärksamma då vi jobbarför att uppfylla målet med rätt till information och rätt att välja.

I Sverige uppmärkas den internationella konsumentdagen bland annat av Konsumentverket och konsument Europa. Konsumentverket gör det här:

http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Nyheter/Nyhetsarkiv-2015/Betala-inte-i-onodan/

Och Konsumenteuropa gjort det tidigare år här:

http://www.konsumenteuropa.se/sv/Nyheter/eu-kommissionen/arkiv-2012/internationella-konsumentdagen/

Nu har vi lagt upp länken för Konsumenteuropa och det är samma som konsumentverket.

http://www.konsumenteuropa.se/sv/Nyheter/nyheter/nyhetsarkiv-2015/betala-inte-i-onodan-pa-natet/

Internationella konsumentdagen sammanfaller ofta med den europeiska konsumentdagen som dock i år är den 16 mars. Den anordnas av den europeiska ekonomiska och social kommiten. Information om den finner ni här:

http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-consumer-day-2015

20150309

Ett år med eKK nytt eKK

Nu har ekonsumentkassen fyllt ett år och vi har därför gjort en visuell och tematisk uppdatering. Nu kommer ni enkelt kunna se de butiker som har de billigaste varorna separat, till en början bara för Uppsala.

Vidare så är ju eKK en del av sidan ekonsument.se och ekonsument.nu. Dessa adresser är ju till för att hantera många olika saker som härrör utifrån det faktum att vi alla är ekonsumenter idag.

Tills nu har ekonsument.nu lett till ekonsumentbloggen och ekonsument.se lett till eKK Sverige och från den 3 mars till eKK Uppsala Mars. Nu kommer vi lansera ekonsumentportalen på ekonsument.se som en samlad väg in till olika saker men den närmaste tiden bara till eKK. Bloggsidan på ekonsument.nu kommer kvarstå som idag, till för eKK men med lite mer länkar men troligen utvecklas till något mer längre fram.

Vi kommer då också göra det möjligt att uppleva eKK på olika sett dels genom att sätta bilder av sidorna i en kubliknande layout som ekonsumentportalen också kommer vara i. Men även behålla länkar till den gamla sidan på ekonsument.nu för de som föredrar den.

Detta görs för att göra det mer intuitiv att använda i en mobiltelefon och för som en delvis lösning på de problem som finns med blädderhastighet i t.ex. Iphone 4.

Det finns olika sätta att röra sig i det nya formatet, namnpilar, med fingrar eller klicka längst ut. Dock fungerar alla inte perfekt i alla webbläsare men några fungerar i alla så du som användare kommer kunna komma fram om än på olika sätt.

20150306

Ny butik speciella observationer

Vi har idag bestämt att försöka utöka antalet butiker vi observerar med en efter att ha tagit bort ett antal. Detta innebär att ICA Supermarket Sävja kommer observeras från och med idag.

Dock kommer denna butik att observeras lite mer oregelbundet då den inte ligger inom vår primära observationsområde. Med detta kommer vi nu ha 19 butiker i Uppsala som vi observerar. Den kommande tiden kommer vi även att titta efter en butik till som passar in. Och om möjlighet ges kommer vi i framtiden försöka få tillbaka ÖoB och Lidlbutikerna.

20150303

Ny månad, ny eKK och många intressanta observationer

Vi har nu slutfört prisobservationerna för mars månad. Dessa håller på att läggas upp nu. Lite förändringar har nu skett då vi har tagit bort ett antal butiker så vi har därför gjort om ordningen på butikerna något. Vidare har vi tagit bort andra städer inför en större visuell uppdatering som vi kommer genomföra efter eKKs ett års jubileum den 8 mars.

Intressanta observationer denna gång är att priset på socker har sjunkit kraftigt i många butiker i vissa fall med 10-15 %. Och är det inte tillfälliga partier eller liknande så kommer priserna troligen sänkas i alla butiker framöver. Om detta ej sker på enstaka butiker så vet ni tyvärr nog vem som tjänar på detta. Men med tanke på att sockerpriserna under 2014 både gått upp och ner en del så är det än så länge svårt att säga vad som kommer hända denna gång. Billigaste sockret finns på WiLLY:S Kungsgatan 7,45 kr / kg för ett 10 kg pack.

Värt att notera denna gång är att COOP Forum i Boländerna inte gör det enkelt för oss på eKK. Vi förstår att man har det svårt i stan. Speciellt med stängningen av två stora butiker på ett år. Men att ha en kampanj där man sänker priser på ca 2000 varor samtidigt som man höjer priset på många andra är en ganska tråkig sak att göra mot sina kunder. Hela 11 varor av eKKs 13 varor i butiken har förändrats upp och ner sedan senaste observationen vilket är unikt så här långt.

Vi måste även nämna att man nu helt bytt ut vår första fixvara Arla 3 % röd mjölk på alla WiLLY:S butikerna. Man har ersatt dessa med mjölk från Grådö Mejeri nu en del av Falköpings mejeri men tidigare ägt av COOP. Vi får ha utkik för att se om fler produkter från Arla kommer att ersättas. Och hur vi ska göra med våra fixavaror på WiLLY:S.

Och slutligen är vi glada att meddela att ICA Nära Folkes livs nu åter börjar med Sju Gårdars 3 % röda mjölk. Vi hoppas att de som enda butik i eKK in får mer bekymmer med Sju Gårdars röda mjölkförpackningar.

20150210

Utökade prisförändringar

Vi har idag bestämt att utöka hur vi visar prisförändringar och deras rörelser upp och ned.

Vi kommer under dagen att uppdatera eKK så att det blir färre och tydligare symboler samt mer indikatorfärger. Röd och Grön kommer indikera höj-/sänkningar, Orange ny förändring som försvunnen eller ny vara. Är höj-/sänkningen över 5 % kommer siffror visa på detta i % med en decimals noggrannhet.

 

Vi kommer även att ta bort Fairy = Brittiska YES 1 liter då denna produkt inte längre säljs i någon av de observerade butikerna.

20150205

Mer observationer i färre butiker

Årsdagen av eKK:s start närmar sig med stormsteg och vi kommer då att försöka renodla form och funktion ännu mera. Detta kommer bland annat leda till att vi den närmaste tiden kommer sluta att observera ÖoB & Lidl butikerna.

Förändringen sker av flera skäl, dels har inte butikerna många av varorna vi observerar eller någon vara som är billigare än i andra butiker, dels så genomförs observationerna med cykel och dessa butiker öppnar öppnar sent och gör det svårt att hinna med alla eKKs butiker på en eller två dagar inklusive uppdateringar av eKK och denna blogg.

Vi har nyligen fått reda på att COOP FORUM i Stenhagen kommer att stänga 22 februari 2015. Vi beklagar detta då det är den andra butiken på något decennium som inte klarar av att konkurrera med ICA MAXI i Stenhagen och troligen kommer det leda till en sämre prisbild i området. Detta är också den andra COOP FORUM butiken som stänger i Uppsala på ett år då COOP FORUM i Gränby stängde i slutet av april 2014.

Så från och mars kommer vi endast att observera 18 st butiker istället för 21. Mer vår förhoppning är att öka antalet varor något istället

20150202

Mer kort, mer spar och billigare mjölk.

Den senaste tiden så har vi observerat att ett antal butiker runt om i Uppsala har delvis eller helt gått över till att endast acceptera betalning med kort eller mobil. Om detta är beroende på att de ligger i utsatta områden eller en generell trend är ännu för tidigt att utröna.

Vi kommer från och med nu också att börja spara föregående månads priser så man lättare kan jämföra gamla priser bakåt i tiden. Detta är något som vi kommer att arbeta klart fram till nästa observation.

ICA Nära Folkes livs har för tredje månaden i rad inte satt tillbaka vissa av Sju Gårdars mjölkpaket på hyllorna. De hävdar fortfarande dåliga förpackningar som orsak vid utfrågning. Detta trots att de säljer en produkt från samma leverantör och i samma förpackning, samt att större delen av Uppsala inte tycks ha problem med med defekta förpackningar. Orsaken kanske vi får reda på nästa observation.

En trend som inleddes med WiLLY:S Kungsgatan och Citys Gross sänkningar av mjölkpriset har fortsatt. Dock ha några få butiker ICA Gränby och Konsum Västertorg även höjt priset på vissa mjölksorter.

20150106

Ett nytt år gryr men inte mycket har förändras

Vi är nu tillbaka efter en välbehövd ledighet. Hoppas ni alla där ute haft bra möjligheter att hitta varor och priser som passat er plånbok.

Generellt kan man säga att året inletts med cementeringar av tidigare förändringar. ICA Nära Folkes livs har fortfarande inte satt tillbaka vissa av Sju Gårdars mjölkpaket på hyllorna. Konstigt då väldigt många saluför dessa utan att ha de problem som Folkes angivit.

Utöver detta har inte mycket skett små förändringar där socker som gått upp i pris nu gått ner och WiLLY:S Kungsgatan som tagit ledningen med den billigaste röda Arlamjölken och WiLLY:S Gottsunda som slutat sälja Arlamjölken i 1 liter förpackning och nu endast har kvar Sju Gårdars 1 liter bland de vi undersöker.

20141202

Socker och fluktationer

Den senaste månadens observationer har fortsatt varit intressant ur sockerperspektivet. WiLLY:S har dock sänkt sitt pris med 10 öre i tre av fyra butiker.

Vidare så har det varit ovanligt många förändringar på gång. Varor som försvunnit som diskmedel och röd 3 % arla mjölk som det verkar borttagna ur sortimentet. Men även tillfälliga problem då ICA Folkes livs tog bort Sju Gårdars mjölk för att den har dåliga förpackningar.

Efter att ha utvärderat eKK efter den tidigare uppdateringen så verkar det i webbläsaren Safari på Iphone 4 finnas problem med hastigheten man kan bläddra i sidled. Än så länge har vi inte hittat någon lösning på detta. Men hör gärna av er med synpunkter om detta.

20141111

Problem med vissa webbläsare 09:00

Vi har haft vissa problem att publicera eKK till webben just nu. Detta verkar vara koncentrerat till Internet Explorer och vi jobbar på problemet. Får ni problem kontakta gärna oss och skriv då även vilken webbläsare ni har.

Tillfälligtvis kan ni testa tiny.cc/ekk ifall det inte fungerar för er i andra läsare.

Uppdatering 13:48

Vi har nu testar klart och det verkar vara lokala problem som inte är direkt kopplade till webbläsarna i sig utan de dataprodukterna, datorer osv. de används ifrån. Så om ni fortfarande stöter på problem prova att använda en annan webbläsare.

20141107

Vi introducerar laktosfria varor på eKK denna helg.

Vi har nu utökat vilka varor vi observerar månadsvis. Alla varor finns tyvärr ännu inte i alla butiker men vi har valt de som har bredast spridning och finns därför i de flesta butiker som vi observerar.

De varor vi har valt ut är från märkena Arla och Valio. Från Arla är det 1 liter grön 1,5 % mellanmjölkdryck och från Valio 1 liter grön 1,5 % mellanmjölkdryck och röd 3 % mjölkdryck.

Vi kommer under helgen att uppdatera eKK för att för in dessa på bästa sätt. Priserna är observerade den 1 november så därför kommer datumet i eKK inte ändras för senaste observation.

20141101

Willys med flera ökar YES och sockertoppningen fortsätter

 

Vi har genomfört vår månadsuppdatering i Uppsala idag. Och även börjat observera två laktosfria mjölkdrycker. eKK kommer inom kort att uppdateras för att visa dessa.

Priset på diskmedlet YES har ökat med 1 kr på Willys nu samt i andra kedjor den senaste tiden. Det verkar troligt att något mindre justering är på gång. Vi får se nästa månad.

Gällande sockret så fortsätter trenden och nu har snart 50 % av alla butiker höjt sitt pris på socker. Den genomsnittliga höjningen har legat på snäppet under 5 %.

20141008

Vi byter vår logga och lägger till laktosfritt

 

Vi har nu bytt från stort [E] till liten [e] för att tydligare signalera att vi alla är ekonsumenter idag.

Sedan så kommer vi inom kort att lägga till två laktosfria mjölkdrycker till eKK.

20141001

Fairy minskar och priset på socker fortsätter ökar

 

Vi har genomfört vår månadsuppdatering i Uppsala idag. Nu har alla butiker på listan i Uppsala blivit kollade två gånger. Majoriteten har observerats en gång i månaden i snart ett halvår.

Vidare så har Uppsalas billigaste diskmedel av YES-kvalitet nämligen Fairy i gammal YES 1 liter storlek tagits bort. Ersättaren är Fairy fast i den nya droppformade 0,65 liters YES-flaskan till något dyrare literpris.

Vidare så har förpackningar av 2 kg Dansukker ökat i pris med över 5 % från runt 19,95 till 20,90 i en del ICA-butiker. Är detta en trend att sockret blir dyrare? Troligen då COOP även gjort liknande höjningar det senaste kvartalet. Men det finns andra tecken som att Willys håller kvar sin prisnivå eller minskat den något.

20140906

Alla större butiker och namnbyte

Vi har nu lagt till ICA Luthagens Livs i EKK och har nu med de flesta större ICA butikerna i Uppsala. Och den butiken har också den billigaste jästen i hela Uppsala.

WiLLY:S Uppsala Boländerna har nu bytt namn till WiLLY:S Uppsala Kungsgatan i vår lista för att bättre synliggöra butikens placering.

Och vi genomföre klart vår månadsuppdatering i Uppsala idag.

20140802

Jästkrisen som aldrig blev utan socker

Vi har för ett tag sedan uppmärksammat hur jästpriserna börjat stiga i enskilda butiker och undrat om detta varit börjat till högre priser på jäst samt kedjediversifiering.

Nu har WiLLY:S i Boländerna i Uppsala sänkt sitt pris till att vara lika med övriga butiker i landet. Och då inte mer en en enstaka höjning skett i en butik under två månaders tid är det nog säkert att se höjningarna som skett som fel eller indviduella prissättningar utan större koppling till någon större allmän prishöjning på jäst.

Något som dock händer är satsningen på storpack av 2 kg Strösocker från Dansucker. Senaste månaderna har vi gått från att bara COOP erbjudit detta till att vissa av ICA och WiLLY:S butiker som nu börjat göra detta i olika konfigurationer.

20140801

Nya butiker i Uppsala

Fyra nya butiker är nu med i EKK. Coop Nära Ekeby, ICA Nära Hörnan,

WiLLY:S Råbyvägen och ICA Nära Folkes Livs.

Detta gör att EKK nu har totalt 20 butiker i Uppsala. Vi har hälften av alla ICA butiker

och alla WiLLY:S.

Kartan nedan visar ungefärligt vart dessa finns. Gottsunda i söder, Stenhagen i väster, Bolänerna i öst och Gränby Centrum vid den vit-blåa ringen i norr.

Våra butiker 20140801.PNG

20140709

Visningsproblematik - Uppdatering

Vi har nu lyckats att hitta en metod för att kunna behålla den layout vi har valt. Så nu borde det se bra ut på de flesta plattformer som finns där ute.

Ser något fortfarande konstigt ut hör av er.

20140708

Visningsproblematik

[ Vi upplever för tillfället lite tekniska svårigheter med plattformen vi använder för att visa EKK. Problemet verkar ligga i hur plattformen sparar ner datan och som för tillfället kan leda till att äldre layouter och testlayouter dyker upp.

Som tur är detta inget som påverkar själva datan eller prisuppgifterna i EKK utan enbart hur dessa visas i olika läsare.

Vi har ännu ingen lösning på detta annat än att rätta till layouten manuellt när detta händer. Så ser ni att sidan ser konstig ut hör av er så ska vi försöka åtgärda detta snarast. ]

20140707

Layoutuppdatering

En planerad arbetsinsats gällande layout och tema har blivit tidigarelagd så nu har EKK, bloggen och formuläret ett gemensamt färgtema.

Detta ska signalera att funktionerna och sidorna hänger ihop men även göra sidorna enklare att använda. EKK har utöver detta även blivit mer grafiskt tydlig och lättförstålig.

20140703

Flera uppdateringar och nya butiker i Uppsala

De senaste dagarna har vi gjort observationer i de flesta butikerna på listan.

Framöver är vår ambition att genomföra observationer en per månad i Uppsalabutikerna.

Och de övriga butikerna när möjlighet ges.

Vi har nu i EKK med WiLLY:s Björkgatan, ICA Supermarket City samt med begränsat utbud Lidl Gottsunda.

 

Och om ni tittar har vissa utökat sitt sortiment till exempel grovt rågmjöl på ÖoB och Sju gårdars mjölk på Coop Forum.

20140702

Jämförelsepriser och måttobservationer

Sedan en tid tillbaka så har vi märkt att en del butiker har lite problem med jämförelsepriser.

De kan saknas helt, vara felaktiga eller använda fel mått som volym (liter) trots att varan säljs efter vikt (g/kg).

En annan intressant företelse som vi vill uppärksamma är att det finns en del varor som säljs efter vissa mått men används sedan efter andra mått i samband med matlagning.

Exempel på detta är socker och mjöl som säljs efter vikt (kg), om än med omvandlingstabeller, men används oftast efter volym (dl/l).

20140628

Nya butiker norrut

Mellan 18 och 28 juni har tre butiker observerats i Skellefteå med omnejd observerats,

ICA Skellefteå, WiLLY:s Skellefteå och ICA Supermarket Kåge.

Även om dessa som Stockholmsbutikerna kommer observeras sparsamt så visa de på spännande avvikelser i sortiment. Främst att Norrmejerier ofta ersätter Arla gällande mjölk.

20140616

Butiksmålet närmar sig

Nu börjar vi närma oss vårt butiksmål genom att Hemköp och Konsum båda Västertorg lades till i Uppsala idag. Vi är nu uppe i 15 butiker. dock är inte alla i Uppsala eller med fullt sortiment.

20140614

Tydligare översikt

Vi har nu gjort så att man kan se prisrörelser från de två senaste observationerna

Det finns nu två kolumner som illustrarar detta.

20140607

Och ännu en butik

ICA Supermarket Norby i Uppsala blev observerad idag.

20140605

Ännu en ny butik

Ett ytterligare steg togs idag mot vårt mål om 15 butiker.

ICA Kvantum i Gränby Centrum i Uppsala finns nu med i EKK.

Sedan genomgår COOP Extra i Boländerna en ombyggnad för att bli ett COOP Forum.

20140604

Uppdatering av EKK

En mindre uppdatering har nu skett av EKK.

Man kan nu enkelt se när varje enskild butik senast hade sin observation

samt om det skett någon förändring sedan dess.

Andra funktioner som en statisk varukolumn, att kunna se prisförändring i % eller kronor

eller göra sökningar eller listor kommer tyvärr behöva läggas på framtiden då dessa kommer kräva mera omfattande gränssnittsbyten och funktionsbyggande.

20140603

Uppehåll och planen framåt

Vi har nyligen flyttat och även om arbetet har fortsatt i bakgrunden

så har vi valt att inte uppdatera allt förrän vi gjort en ny observation av de flesta av butikerna i EKK.

Inom en snar framtid planerar vi att bredda produktlistan något och vi kommer nog börja med att lägga till laktosfri mjölkdryck. Och längre fram vill vi förbättra tillgängligheten till EKK och informationen där.

20140602

Intressant förändring vid senaste observationen

Under den senaste genomgången har det uppdagats en intressant förändring.

Priserna på mjölk (ICA VÄST) och jäst (ICA VÄST & WiLLY:s Boländerna) i Uppsala har gått upp.  

Observationerna i EKK på WiLLY:s har tills nu alltid varit lika över alla butiker även jämfört med Stockholm. Frågan blir nu varför denna förändring på över 20 % på blå jäst hos WilLLY:s. Är det mer enskilda priser på gång, priset på jäst på väg upp eller bara tryckfel i två butiker?

20140523

Ny butik COOP EXTRA i Boländerna

Idag har vi lagt till COOP Extra i Boländerna i Uppsala.

Vi är nu uppe i 11 butiker i EKK varav två i Stockholm och 9 i Uppsala ,

även om vissa  av butikerna saluför jämförbara och inte exakt samma sorts varor.

20140420

Ännu en butik i Stockholm

Vi välkomnar WiLLS:s Lidingö i Gångsätra som ligger på gångavstånd från vår andra butik på Lidingö.

Vårt mål är nu att försöka komma upp i ca 15 butiker som fungerar stabilt i denna prototyp.

Butiker kan finnas utanför med prototypen fokuserar primärt på de i Uppsala.

20140329

Början till en ort till.

ICA Kvantum Lidingö i Larsberg på Lidingö blev en ny butik att läggas till i Stockholmsdelen.

Dock kommer denna butik att sparsamt uppdateras.

20140325

YES mångfald har minskat, uppdatering samt nya butiker

För bara något år sedan fanns det fyra stora YES Original flaskor 1, 1,05, 1,1 och 1,25 liter.

Dessa utspridda över olika kedjor. EKK kan nu meddela att man verkar har konsoliderat dessa till endast 1,05 och 1,25 liter. Skönt med bara två produktlinjer och förhoppningsvis billigare och bättre för vår miljö.

Idag har vi även kontrollerat EKK-varorna i alla butikerna och dessutom lagt till två nya nämligen WiLLY:S Björkgatan samt ICA Kvantum Gottsunda

20140321

Nu kan du hjälpa oss med prisobservationerna.

Du kan nu som Ekonsument hjälpa till att göra Uppsala mer Ekonsumentvänligt.

Är du i en livsmedelsaffär, ser EKK-varor du vill uppdatera, använd vårt formulär och hjälp oss uppdatera EKonsumentKassen.

Länken nedan går till inskrivningsformuläret där du kan skicka in dina observationer.

EKK Inskrivningsformulär

OBS! I nuläget tar vi bara in observationer på befintliga EKK-varor.

20140321

Första användningen!

Idag användes EKonsumentKassen för första gången.

Och passande nog var frågan om vart Röd Arla mjölk var billigast på Willys eller inte... men det var den.

Grattis Willys i Gottsunda som fick den första inköpet baserat på EKonsumentkassen!

20140311

Uppsala, första uppdateringen!

ICA Väst i Flogsta, ICA MAXI och COOP Forum i Stenhagen har idag fått uppdateringar på ett antal varor. Även ÖoB i Stenhagen har lagts in då de verkar ha Uppsalas billigaste jäst.

Bulksockret, 12 kg, på COOP Forum i Stenhagen gör att du sparar minst två kronor per paket.

20140308

Nu startar EKK EKonsumentKassen och EKonsumentbloggen!

För ett mer konsumentställt samhälle startar vi idag EKK EKonsumentKassen.

En tjänst där Ekonsumenter, i en första version, kommer kunna jämföra priser på varor i livsmedelsbutiker.

EKonsumentKassen kan du nå via Ekonsument.se