iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1958 / augusztus / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1958. augusztus

Összeállitota: Gál Vivien (2016)

1958 augusztusában is rengeteg említésre méltó hír akadt, mind a magyarországi események, mind a közel-keleti események és természetesen a legújabb tudományos és technológiai felfedezések témájában. E mellett néhány fontosabb irodalmi kérdéssel is találkozhatunk.

   Először is a politikai események. Magyarországon a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatal közzé teszi a  Nagy Imre és bűntársai ellenforradalmi összeesküvése című kiadványt, mint a Fehér Könyv V. kötetét. Augusztus 2-án a LB Népbirósági Tanács Borbély János elnökletével Bibó Istvánt és Göncz Árpádot életfogytiglani, Regéczy -Nagy Lászlót 15 évi börtönre ítélték. Augusztus 5-én kivégzik Steiner Lajost, a Bp-i Katonai Bíróság összbüntetésül Darvas Ivánt ( színészt), 2 év 8 hónapi börtön büntetésre ítéli. Az MSZMP BP határozatot hoz a nagymarosi vizlépcső megépitéséről. Augusztus 6-án a száműzött írók Pan Clubbja Londonban tiltakozó gyűlést szervez a letartóztatott magyar írók kiszabadításáért. Augusztus 16-án az Ausztrál ENSZ delegátusa kéri hogy a magyar kérdést tűzzék a Közgyűlés 13. ülés szakaszának napirendjére.

Két disszidens magyar fegyveres támadást intéz a berni magyar követség ellen, a merénylőket a svájci rendőrség letartóztatja. Augusztus 19-én a  Nagy Imre perről leválasztott három vádlott ügyében ítéletet hoz a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa, Vida Ferenc Elnökletével, Tánczos Gábor 15 évre, Fazekas Györgyöt 10 évre, Haraszti Sándort 6 évi börtönre ítélik. Augusztus 30-án  A KKP KB e napon befejeződő plénumán Mao Ce-tung javaslatára elfogadják a „három vörös zászló” politikáját, amelynek célja szocialista építés, nagy ugrás előre és népi kommunák létesítése. A határozat szerint az ország önerőből végrehajtandó modernizálásnak a kommunizmus sajátos kínai formájához kell vezetnie, nem a Nyugathoz való közeledéshez.
Egyiptom, lassan négy éve független az angol uralom alól, melyet az 1954-es szerződéssel értek el. Szintén körülbelül 4 évvel ezelőtt vált Szíria is meghatározó jelentőségűvé a közel- keleti tájakon, mióta is áttértek a parlamentális- alkotmányos rendszerre, ezután nőtt meg a szerepe az arab világ nacionalista - és egészség mozgalmaiban.

Augusztus 2-án még éppen a lapzárták előtt jelentették, hogy Irán, Japán, Olaszország és Törökország is elismerte az új iraki kormányt. Az Egyesült Államoknak ebben az időben Dwight D. Eisenhower republikánus elnöke volt. Augusztus 3-án az USS Nautilus atomtengeralattjáró áthajózik az Északi Sark alatt.

    Tudományos fejlemények. Borisz Loszev a Szovjet Tudományos Akadémia egyik professzora büszkén mutatta be a laboratórium legújabb készítményét, a szilárd benzin -és olaj tömböt. Svájci szakemberek ekkor hozták napvilágra legújabb elméletüket, miszerint már a kő korszakban ismerték az emberek a koponya műtéteket, és gyakorolták azokat. Szovjet tudósok kifejlesztették a távirányitható “Dinamoszkópot”. Szovjet geológusok nemrégiben megállapították, hogy a Kara- Kum sivatagot több mint 3 kilométer vastag homok réteg fedi. A Los Angeles-i Egyetem hallgatói egy bálna szívének boncolásával foglalkoztak. A 32 tonnás állat szíve több mint 220 kilót nyomott és külön kocsin kellett elszállíttatni a laboratóriumba.
  Irodalmi, művészeti hírek és események. A Komárom Megyei Dolgozók lapjában írnak gondolatokat a nemrégiben bemutatott
“Legenda a szerelemrőlcímű műről. A szerelem ábrázolásának sokszínűsége, és hogy a végén az eredmény egyértelműen a szerelem győzelme, megfogta a néző közönséget.

     Ezeken kívül az ifjúságnak és az ifjúságról is találhatóak hírek a mindennapokról és a kiemelkedőbb tevékenységekről. Például az akkor  két hete befejeződött Prágában tartott Dolgozó Ifjúság, 1. Szakszervezeti Világkonferenciájáról ekkor jelentek meg az első hírek, cikkek és élménybeszámolók. Charlie Chaplin rövidesen kiadja emlékiratait. Ebben az évben lett 10 éves az úttörő vasút.

        Művészeti és apró hírek a hónapból. Augusztus 1-én megjelenik a Tom és Jerry utolsó epizódja, melyet még az eredeti alkotópáros William Hanna és Joseph Barbera készitett Ünnepi vásárt tartottak augusztus 19-20-a között többek között Tatán, Ácson, és Nagyigmándon. Barátságos mérkőzést játszott az Oroszlányi Bányás és a Budapesti szovjet katonai válogatott. A mérkőzést az Oroszlányi Bányás nyerte 3:2-re. Augusztus 2-3 között a Petőfi Színházban és az Annavölgyi színházban is Az én lányom című darabot adják elő, majd 4-5-e között a Huszárok című darabot.

Havilapszemle

Kortárs

XI. évfolyam, 8. szám
Gál Vivien gyűjtése (2016)

Sarkadi Imre Pokolraszállás (elbeszélés)

Kis Tamás Emberré lenni (vers)

Takáts Gyula Két vers

Majtényi Erik Három vers

Ignácz Rózsa Bajor Gizi

Komjáthy Győző Építés (vers)

Csepeli László Béla Egy kút románca (vers)

Nemes Nagy Ágnes Út (vers)

Tóth Endre Az elszálló ifjúsághoz (vers)

Hernádi Gyula Fekete almavirág (elbeszélés)

Weöres Sándor Két vers

Fodor András Két vers

Lőrincz László Két vers

Gyergyai Albert Bovoryné (tanulmány)

Berda József Két vers

Egeli Imre Drótkötélpálya (vers)

Botár Béla Éji búcsúzás (vers)

Finály Olga Munkáslány (vers)

Bittei Lajos Éjfélkor (vers)

Bernáth István Köszönő helyett

Tóth Eszer Két vers

Darázs Endre Két vers

Németh Emil A megszokásod (vers)

Kelemen Sándor Pityu (elbeszélés)

Nagy Gusztáv Ki tudja? (vers)

Inácsy István Az álmos kutya végtelen (vers)

Anavi Ádám Tudok tücsökről írni (vers)

Vita a “népi” írókról

Földeák János Válaszút előtt

Molnár Géza Töprengések és tapasztalatok

Hernáth Zsigmond  A “népiek”irodalom szemléletének problémájáról

Csongor Barnabás Illyés Gyula kínai versforditásairól

Dokumentumok

Tamás Aladár A 100 % előtt

Gondos Ernő Az éhség helye József Attila korai költészetében

Fórum

Forgács László Tudatosság és költőiség

Somogyi Dezső Vita a helyesírásról

Maróti  Andor Ellenvélemény a Vasvirágról

K. Nagy Magda Hűség Gelléri művészetéhez

Szemle

Mesterházi Lajos Goda Gábor négy regénye

Seres József Nádassi József két könyve

Horváth Zsigmond Végh György: Mostoha éveim

Abody Béla Verseskötetekről

Bersenyei György Oláh Gábor: Válogatott költeményei

Színház és film

Komlós János Dobocy Imre: Szélvihar

Sándor Iván Gyárfás Miklós: Lomb ezredes mennybemenetele

Ágai Ágnes Felkelő nap

Elbert János Szállnak a darvak

Görgey Gábor Fiatalok koldusoperáia

Rajzok

Beck Judit rajzai

Carlo Carra rajza

Felice Casorati rajza

Ferenczy Béni rajza

Z. Gács György rajza

Szlavok György rajza

Napi események


augusztus 01. - Megjelenik a Tom és Jerry utolsó epizódja, melyet még az eredeti alkotópáros William Hanna és Joseph Barbera készitett.

augusztus 02. -  A LB Népbirósági Tanács Borbély János elnökletével Bibó Istvánt és Göncz Árpádot életfogytigalni, Regéczy -Nagy Lászlót 15 évi börtönre ítélték.

augusztus 03. -  Az USS Nautilus atomtengeralattjáró áthajózik az Északi Sark alatt.

augusztus 04. - Hot 100 :"Poor Little Fool" Ricky Nelson. Best Sellers in Stores:"Poor Little Fool" Ricky Nelson.

augusztus 05. - Kivégzik Steiner Lajost.  A Bp-i Katonai Bíróság összbüntetésül Darvas Ivánt ( színészt) 2 év 8 hónapi börötnbüntetésre ítéli. Az MSZMP BP határozatot hoz a nagymarosi vizlépcső megépitéséről

augusztus 06. - A száműzött írók Pan Clubbja Londonban tiltakozó gyűlést szervez a letartóztatott magyar írók kiszabadításáért

augusztus 09. - Kivégzik Korsós Józsefet és Czédli Istvánt

augusztus 10. - Felavatják az új győri pályaudvart Kujbisevben hivatalosan is átadják a volgai Lenin erőművet, világ akkori legnagyobb áramtermelő erőművét.

 augusztus 16. -  B. Szabó Istvánt a Nagy Imre kormány állam miniszterét 3 év  börtön büntetésre ítélik. Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg a kötelező védőoltások körét. Az Ausztrál ENSZ delegátusa kéri hogy a magyar kérdést tűzzék a Közgyűlés 13. ülés szakaszának napirendjére. Két disszidens magyar fegyveres támadást intéz a berni magyar követség ellen, a merénylőket a svájci rendőrség letartóztatja. Angela Bassett amerikai szinésznő születése(filmtörténet).

 augusztus 17. - Pejtajhóban megkezdődik a KKP KB ülése, amelyben kijelölik a májusi párt kongresszuson meghirdetett “nagy ugrás” politikájából következő feladatokat.

augusztus 18. - Madeleine Stowe, szinésznő születése (filmtörténet). Hot 100:"Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)" Domenico Modugno. Best Sellers in Stores:"Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)"
Domenico Modugno.  Az Egyesült Államokban megjelenik Vladimir Nabokov sokat vitatott regénye, a Lolita.

augusztus 19. - A Nagy Imre perről leválasztott három vádlott ügyében ítéletet hoz a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa, Vida Ferenc Elnökletével, Tánczos Gábor 15 évre , Fazekas Györgyöt 10 évre , Haraszti Sándort 6 évi börtönre ítélik. Honvédelmi Bizottság tagjainka tárgyalása Ledényi Ferenc hadbíró ezredes elnökletével a Legfelsőbb Bíróság Katonai Különtanácsa. Az Lb Népbírósági Tanácsa 15 évre ítéli Dénes Jánost, az A Kőbányai Gyógyszeráru gyár munkástanácsa  ügyében.

augusztus 20. - A 24. tvr. kimondja Magyarország csatlakozását a Nemzetközi Mérésügyi Szervezethez. Felavatják a dunaújvárosi fésűs fonodát.

augusztus 21. - Az LB Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével másfél évi börtönre ítéli Erdős Pétert; a büntetést az előzetes letartóztatással kitöltöttnek veszi. Bemutatják Keleti Márton Fekete szem éjszakája c. filmjét.

augusztus 22. - Meghal Roger Martin du Gard Nobel-díjas francia író.

augusztus 24. - Steve Guttenber szinész születése (filmtörténet)

augusztus 25. - Megjelennek az MSZMP KB művelődéspolitikai irányelvei. Hot 100:"Little Star"
The Elegants. Best Sellers in Stores:"Bird Dog" Everly Brothers.

augusztus 27. - Az Egyesült Államok nukleáris kísérletbe kezd a dél-atlanti térségben

augusztus 29. -  Az LB Népbírósági Tanácsa Borbély János elnökletével ítéletet hirdet Kovács Zoltán és társai ügyében; a fő vádlottat, Szeifert Tibort és Szilágyi Zoltánt életfogytiglani, Zimányi Tibort 5 évi szabadság vesztésre ítélik. Népi kommunák alakításának kezdete Kínában, a “nagy ugrás terv” részeként.

augusztus 30. - Öngyilkosságot követ el Kuthy László v. vezérezredes, akit, miután a forradalom alatt kiszabadult fogságából, büntetésének további letöltésére visszarendelnek a váci fegyházba. A KKP KB e napon befejeződő plénumán Mao Ce-tung javaslatára elfogadják a „három              vörös zászló” politikáját, amelynek célja szocialista építés, nagy ugrás előre és népi kommunák létesítése. A határozat szerint az ország önerőből végrehajtandó modernizálásnak a kommunizmus sajátos kínai formájához kell vezetnie, nem a Nyugathoz való közeledéshez.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére


02 |vissza a lap tetejére

szombat

Kronológia

Fasiszta elemek folytatják támadásaikat Franciaországban a demokratikus szervezetek székházai és a haladó személyiségek ellen.

Fontos intézkedések az NDK-ban az államszervezet egyszerűsitésére.

Kivonat a napisajtó híreiből (Forrás: Népszava)

  Eisenhower elnök Hruscsov miniszterelnöknek küldött levelében bejelenti, hogy utasítja az Egyesült Államok ENSZ-beli képviselőjét, kérje a Biztonsági Tanács rendkívüli csúcsértekezleti ülésének összehívását augusztus 12-ra, vagy ahhoz közeli időpontra. Nurl Szaid támadást tervezett Szíria ellen. Eddig 38 állam ismerte el az Iraki Köztársaságot. A pekingi dolgozók kultúrpalotájában ünnepi estet rendeztek a népi felszabadító hadsereg megalakításának 31. évfordulójának alkalmából. Louis Saillant levele, melyet csütörtökön juttatott el az Egyesült Államok és Anglia prágai nagykövetségéhez, bejelentik, hogy a Szakszervezeti Világszövetség tiltakozik amerikai fegyveres erők libanoni és angol csoportok jordániai és líbiai jelenléte ellen. A Kelet és Nyugat atomtudósai megtartották 24. teljes ülésüket. Az ülés után hivatalos közleményt adtak ki, amely arról szólt, hogy megkezdték a vitát azon esetleges egyezmény betartásának ellenőrzésére alkalmas rendszerről, amely a nukleáris kísérlet megszüntetéséről létrejön. Az olasz képviselőházban váratlanul leszavazták a Fanfani miniszterelnök egy napja hivatalban lévő kormányát. A Szakszervezeti Világszövetség végrehajtó bizottsága Prágában tartott ülésén elhatározta, hogy a szövetség levéllel fordul a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének.A Tamored nevű Norvég teherhajó 46 tonna radioactiv teával érkezett a New York-i kikötőbe.

  Gamal Abdel Nasszer az Egyesült Arab Köztársaság elnöke táviratba mondott köszönetet Dobi Istvánnak, az Elnöki Tanács elnökének, azért az üdvözlő táviratért, amelyben a forradalom hatodik évfordulója alkalmából a maga és a magyar nép őszinte jókívánságait fejezte ki. Veterán szakszervezeti harcosok megbeszélése a 3. országos bizalmi tanácskozás előkészítése. Országszerte megkezdődtek az előkészzületek a Tanácsköztársaság kialakításának 40. évfordulójának megünneplésére.Magyar dolgozók újabb gyűlések százain követelik a közel - és közép keleti agresszió megszüntetését. Megkezdődött az előfizetés - gyűjtés “ A béke és szocializmus kérdései” című folyóiratra.

    Elkészült az új dunaparti szállodasor terve. Megnyílt a debreceni nyári egyetem. Magyarország vállalja az első ökölvívó világbajnokság megrendezését. Új női magasugró világcsúcs született, Balázs Jolán 181 cm-es eredményével. Pótjelentkezés indul egyes egyetemek, főiskolák tagozatain ( többek között: ELTE, BME). A Francia Munkás Sportszövettség és a magyar szakszervezeti kerékpáros pályaválogatott hagyományos találkozója a Millenárison kerül megrendezésre.

         Fülledt meleg idő, néhány helyen záporeső, zivatar. Mérsékelten déli szél.

   Színház program: Operaház Szabad színpadán Aida 8:00-kor. Az Állatkerti Színpadon Szerelmi ABC 8:00-kor.
        A
Magyar Televízió műsora: 19:00 Kisfilm, 19:20 A televizó klubjában, 20:30 A miniszter barátja. Régi magyar film. A Filmmúzeum műsorából.

                                                                                            Gál Vivien gyűjtése (2016)


03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források