Ocicaten är en exotisk fläckad katt som ser ut att höra hemma i djungeln. Men den är helt tam, även om rasen tillhör den mer livliga. Ocicatens tillkomst är ett lyckligt misstag.

I början av 1960-talet skulle en uppfödare i USA försöka få fram siameser med abessiniertecknad färg. Som ett resultat i detta avelsprogram mellan siames och abessinier föddes 1964 i andra generationen en fläckig unge, Tonga, som hade ljusa guldfärgade fläckar mot en elfenbensvit bakgrund. Dottern i familjen döpte den fläckiga ungen till ocicat efter det vilda kattdjuret ozelot.

Tonga var en kanelspotted hane som såldes som sällskapskatt och kastrerades men katten fick ändå stor uppmärksamhet. Uppfödaren lade snabbt om sitt avelsprogram för att få fram fler ocicater.

Senare har man även parat in amerikansk korthår för att få en större katt då både abessinier och siames är ganska småvuxna i USA.

Den första ocicaten kom 1991 till Sverige. Kattorganisationen FIFe godkände rasen 1992. Rasen har snabbt blivit mycket populär även i Europa.

Det mest utmärkande för ocicaten är dess teckning – spotted – vilket är precis som det låter; prickigt. De mörkare prickarna skall sitta placerade så att man alltid ser en ring av prickar runt en prick. De ska finnas på hela kroppen och övergå till ”brutna” ränder mot benen, svans och huvud. Svanstippen och ryggens partier är alltid en aning mörkare än resten av kroppen och de ljusaste partierna finner man i ansiktet, under hakan och på magen. Det är på de mörkaste partierna man ser vilken färg en ocicat har.

Ocicaten har lånat drag från sina ursprungsraser och helheten har blivit mycket harmonisk. Katten har ett vilt utseende och förenar smidighet med kraftfulla muskler. Den har mandelformade ögon med intensiv färg och stora alerta öron.

Pälsen är kort, tät, sidenmjuk och lättskött. Fläckarna kan vara svarta, blå, choklad, lila, kanel eller fawn med varm aprikos eller silvervit bottenfärg. Fläckarna är ofta tydliga när ungarna är riktigt små för att senare suddas ut och utvecklas färdigt först vid cirka 5-8 månaders ålder.

Ocicaten är en blandning av sina ursprungsraser även till sättet, lite hundlik, gladlynt och livlig. Ocicaten är lättlärd, nyfiken och tillgiven. Den har behov av både mental och fysisk motion. Den vill gärna apportera och lär sig snabbt att gå i koppel. Den vill inte vara ensamkatt utan ställer krav på uppmärksamhet och är full av livslust. Rösten är lite hes men inte högljudd.

Ocicaten kräver mycket uppmärksamhet, den vill gärna att man leker med den och den har ständigt nya upptåg på gång. Man har aldrig tråkigt med en ocicat i huset! Ocicaten är väldigt sällskaplig men ingen knäkattt.

 

Källa: Vilken katt passar mig? Ylva Stockelberg