1. Text
This text is for question 1.
Eka : Are you free today ?
Lidya : Yes, what’s up ?
Eka : Would you like to come with me to see the “Peterpan” show to night ?
Lidya : Thanks, I’d be delighted to. It’s my favourite band.
What are the speakers going to do ?
a. To stay at home.
b. To see Peterpan show.
c. To arrange their free time.
d. To watch Peterpan at home.
e. To come to their friend’s house.
Answer : B
2. Text
This text for question 2.
Mira : Hi Dad. I will be late because the committee will hold a meet-ing after class.
Fateher : It’s okay but you must go straight after the meeting.
Mira : Don’t worry. Dad
Mother : What did Mira say ?
Father : She said that she would be late home today.
What is the most possible place where Mira is talking to her father ?
a. A hall
b. Her home
c. The office
d. Her school
e. A meeting room
Answer : B
Text
This text for question 3 to 5.
COMPANY ACCOUNTANT
Expanding wholesaler of stationery and office equipment requires.
With good salary and good working condition for good aplicant.
Apply with curriculum vitae to Mrs. Barton.
3. In which section would you likely read the ad ?
a. Company for sale
b. Office equipment
c. Job vacancy
d. Entertainment Guide
e. Stationery and office
Answer C
4. What position is offered in the advertisement ?
a. Salesman
b. Wholesaler
c. Accountant
d. Office staff
e. Director assistant
Answer : B
5. Apply with curriculum vitae to Mrs. Barton.
What information should the applicant include in it ?
a. Experience in managing a company
b. A statement of salary wanted
c. A prove of knowing about stationery
d. A statement of responsibility
e. A statement of education and work experience
Answer : E
6. “The goat did as he was asked ....” (p.3)
What does the above sentence mean?
a. The goat drunk enough and looked around
b. The goat came down to the well and drank
c. The goat called out loudly after the fox got out
d. The goat waited someone who might help him
e. The goat stood on his hind legs and put his forelegs against the side of the well
Answer ; E
Text (For questions no 7 – 10 )
Forest are very important to keep the soil fertile and to prevent flood. The fallen leaves and decayed plants become humus which makes the soil rich and holds the rainwater.
For many years, people have not been obeying the government’s regulations. They have been cutting down the trees carelessly. As a result, thousands of hectares of land have become worse and the rivers will be full of mud. In the wet season there will be erosion and floods which will destroy the farm lands and villages.
7. What is the main idea of paragraph 2?
a. rivers are full d. erosions have caused floods
b. land becomes infertile e. deforestation has caused a lot of destruction
c. floods destroy villages
Answer : C
8. The following statement are the advantages of forests mentioned in the text, EXCEPT ....
a. they keep the soil fertile d. they hold rainwater
b. they prevent flood e. they produce fresh air
c. they produce humus
Answer : E
9. Humus is made from ....
a. fertile soil d. a kind of artificial fertilizer
b. rown leaves e. decayed plants and leaves
c. the root of tree
Answer :E
10. The soil fertile and to prevent flood. The underlined word is synonymous to ....
a. cause d. change
b. move e. produce
c. hinder
Answer : C
11. It is stated that the university has goof relationship with....
a. Educational professionals
b. Specialized technology
c. Large universities
d. Other campuses
e. Industry
Answer : E
12. “The University of Australia has an international educational reputation for....”
The underline word means....
a. Knowledge
b. Prestige
c. Attitude
d. Character
e. Interest
Answer : C
Text 6.
This text is for questions 13 to 16.
The police thought that two burglars start the robbery at 151 Pattimura street on Sunday afternoon. The burglars broke into the students’ room while they are going to a football game. They never thought that while they were away, burglars would break into their boarding house.
13. What happened to the students’ room on Sunday afternoon ?
a. The police broke it.
b. The police ruined it
c. Burglar broke into it.
d. Two burglars broke it.
e. The students started to ruin it.
Answer : C
14. The burglars broke into the room when the students....
a. Were at a party
b. Were taking a rest
c. Were playing football
d. Were at a football game
e. Were watching football on TV
Answer : C
15. “The burglars broke into the students room...”
a. Broke forcefully
b. Entered by force
c. Put into pieces
d. Easily entered
e. Came into
Answer : A
16. The students seem to think that ....
a. They had locked theirs room
b. Their boarding house was not safe
c. Their boarding house was in safe area
d. Thieves would easily break into their room
e. There would be a robbery their boarding house
Answer : C
Text 7.
This text is for questions 17 to 20.
An elephant is the largest and strongest animals. It is a strange looking animal with its thick legs, huge sides and backs, large hanging ears, a small tall, little eyes, long white tusks and above all it has a long noise, the trunk. The trunk is the elephant’s peculiar feature, and it has various uses. The elephant draws up water by its trunk and can squirt it all over its body like a shower bath. It can also lift leaves and puts them into its mouth. In fact the trunk serves the elephant as a long am and hand. An elephant looks very clumsy and heavy and yet it can move very quickly. The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to man and it can be trained to serve in various ways such as carry heavy loads, hunt for tigers and even fight.
17. The third paragraph is mainly about the fact that....
a. Elephants are strong
b. Elephants can lift logs
c. Elephants are servants
d. Elephant are very useful
e. Elephant must be trained
Answer : D
18. Which of the following is NOT part of the elephant describe in the first paragraph ?
a. It looks strange
b. It is heavy
c. It is wild
d. It has a trunk
e. It has a small tail
Answer : A
19. It is stated in the text that the elephant uses the trunk to do the following, EXCEPT....
a. To eat
b. To push
c. To drink
d. To carry things
e. To squirt water over the body.
Answer : B
20. “The trunk is the elephant’s peculiar feature....(Paragraph2)
The underline word close in meaning to ....
a. Large
b. Strange
c. Tough
d. Smooth
e. King
Answer : B
21. The melted butter is mixed together into ....
a. the mixture of flour, egg and milk d. the mixture of baking powder, salt and egg
b. the mixture of milk and baking powder e. the mixture of egg, flour and salt
c. the mixture of egg and flour
Answer : A
Text (For questions no 22 – 23)
Tom !
I am going to Anula supermarket to get some sugar. Would you like to turn the stove on when you are home? I have put some soup there. Just heat it for about 5 minutes and then take it out from stove before you have dinner
22. What is the message about ?
a. Telling Tom to eat the soup d. Telling Tom to heat the soup
b. Asking Tom to buy some sugar e. Telling Tom to wait for about 5 minutes
c. Asking Tom to go to supermarket
Answer : D
23. I’ve put the soup there. the word there refers to ....
a. home d. the supermarket
b. kitchen e. Anula supermarket
c. the stove
Answer : B
Text (For questions no 24 – 26)
Birds belong to a class of warm blooded vertebrate animals with feather covered bodies. Next to the animals, birds are the most important group of land-living vertebrates. All birds have feathers, although in some types, particularly those that cannot fly, the normal structure of the feathers may be much modified and be downy, woolly, or straw like. The forelimbs of birds are modified into wings. The bony part of the tail, except in the very earliest fossil birds is very short, and the visible tail is composed of feathers only. The teeth are absent except in some fossil forms. As in mammals the only other group of warm-blooded animal , the circulation is highly perfected so that there is no mixing of arterial and venous blood, but the arrangement of veins and arteries by which this is accomplished different in the two groups. Birds have keen hearing, although they have no external ears. The sense of sight also is very keen, but the sense of smell is weak or lacking, except few vultures and others birds.
24. The passage is about the .... of birds
a. species d. classification
b. definitions e. characteristic
c. clarification
Answer : E
25. From the text we can conclude that both birds and mammals have ....
a. backbones d. downy feathers
b. keen sights e. weak sense of smell
c. keen hearing
Answer : A
26. Which of the following is NOT possessed by birds?
a. Feathers d. Tails
b. Wings e. Ears
c. Teeth
Answer : E
Text (For questions no 27 – 28)
“Bisa Saja” is choosen as the first single of the album and theme song of BROWNIES, since the lyric reflects the story in the movie. Budjana of GIGI demonstrates his skills in playing acoustic guitar
in “ Cinta Terakhir “. Three other brand new song “Dilema”, “Jangan Bilang Pacarku” and “ Semua Orang Berhak Mendapat Rasa Bahagia”, gives supporting nuances to the movie flow as GIGI composed them by imagining how the scenes would like look based on the screenplay.
When Hanung Bramantyo, the director, and Dewa Budjana of GIGI chated, Budjana expressed his interest in making soundtrack album. Then, he recommended a few of GIGI songs, which the producer accepted because of the chemistry they created with the movie. Since GIGI can provide a variety of colors to add all kinds of musical nuances to enrich the movie, the producer deemed it unnecessary to find other musicians to complete OST of BROWNIES. Armand Maulana (vocalist), I Gede Dewa Budjana (guitarist), Thomas Ramdhan (Bass player) , and Gusti Erhandy (Drum-stand-in player for Budhi haryono) put a lot of effort to this album. As a result, they’ve created perfect blend of movie and songs that makes BROWNIES tastier.
It’s always fun to have a piece of Brownies in your mouth. But having it in your stereo set is more entertaining. No movie is perfect without musical score and OST of Brownies proved it excellent.
27. The passage is mainly about ...
a. the description how the album is accomplished through a series of steps
b. an account of unusual or amusing incident retold by the album
c. a review an of an original soundtrack of movie
d. the process in making original soundtrack of movie
e. an amusing story dealing with experience in different ways
Answer : D
28. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?
a. Budjana is the acoustic guitar player of GIGI
b. “ Bisa Saja” is the theme song of BROWNIES
c. Hanung Bramantyo is the director of GIGI band
d. Armand Maulana is the vocalist of GIGI
e. OST of BROWNIES is excellent
Answer : C
Text (For questions no 29 – 33)
Is Smoking Good For Us?
Before we smoke, it is better to look at the fact of smoking effects, not only for smokers but also for non smokers. About 50 thousands people die every year in Britain as the direct result of
smoking. This is the seven times as many as deaths in road accidents. Nearly a quarter of smokers die because of diseases caused by smoking.
Ninety percent of lung cancers are caused by smoking. If we smoke five cigarettes a day, we are six times more likely to die of lung cancer than a non- smoker. If we smoke twenty cigarettes a day, the risk is nineteen times greater. Ninety five percent of people who suffer from bronchitis are people who smoke. Smokers are two and half times more likely to die of heart disease than non- smokers.
Additionally, children of smokers are more likely to develop bronchitis and pneumonia. In one hour in a smoky room, a non-smoker breathes as much as substance causing cancer as if he had smoked fifteen cigarettes.
Smoking is really good for tobacco companies because they do make much money from smoking habit. Smoking, however, is not good for everybody else.
29. What is the text about?
a. A report of deaths caused by smoking
b. The effects of smoking for people
c. A calculation of how many cigarettes that may cause cancer
d. Information of the effect of smoking to non smokers
e. The result of smoking habit for tobacco companies
Answer : C
30. Which one of the following statements is TRUE according to the text
a. A supervisor was put in jail for two years.
b. The supervisor gave many kinds of jobs to the maid.
c. The maid has been working for him for two months.
d. Winarti struck the supervisor with a remote control.
e. The supervisor hit his maid’s head with the TV set’s remote control.
Answer : E
31. “ ... he physically hurt the woman ...”(Paragraph 2)
The underlined word is close in meaning to ....
a. Cut
b. Injured
c. Offended