iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1959 / július / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1959. július

Összeállította: Prusinszki István (2013)

Július egyik legemlékezetesebb eseménye az amerikai alelnök, Richard Nixon és a szovjet pártfőtitkár, Nyikita Hruscsov rögtönzött beszélgetése a moszkvai Amerikai Nemzeti Kiállítás megnyitóján. Az előre meg nem tervezett, alig néhány perces találkozó – amely a nyilvánosság és az amerikai híradó kamerái előtt zajlik – „konyhai vita” néven válik ismertté, mivel Nixon egy kiállított, modern amerikai konyhába invitálja Hruscsovot. A hidegháború jeges világában a szokatlan helyszín, a spontán eszmecsere és a szívélyes hangulat hatalmas médiaeseménnyé teszi a rövid beszélgetést, amelyben mindkét fél a kommunizmus és a kapitalizmus közti ideológiai különbséget hangsúlyozza. A „konyhai vita” – amely az 1955-ös genfi csúcstalálkozó óta az első magas szintű megbeszélés a szovjet és az amerikai vezetők között – jelentősen növeli Nixon belföldi népszerűségét.

Júliusban halt meg a vietnami háború első két amerikai áldozata: Dale R. Buis és Chester M. Ovnand a kormány mellett működő katonai tanácsadó csoport tagjaként szolgált Dél-Vietnamban.

Az illegalitásban működő Baszk Nacionalista Párttal rokonszenvező fiatal nacionalisták megalapítják a Baszkföld és Szabadság (Euskadi ta Askatasuna, ETA) nevű szervezetet. Az alapítás dátuma szimbolikus jelentőségű: ezen a napon, 1556. július 31-én halt meg Loyolai Szent Ignác, az országrész védőszentje. Az időközben szeparatista terrorszervezetté vált ETA célja kezdetben Baszkföld Spanyolországtól való teljes függetlenségéért folytatott harc volt. A szervezet csak 2011-ben jelentette be fegyveres aktivitásának végleges beszüntetését.

A magyar kormány jegyzéket intéz az USA kormányához, amelyben bejelenti, hogy „az ország ellen irányuló ellenséges tevékenység elhárítása érdekében” korlátozza a budapesti amerikai követség beosztottainak szabad mozgását Magyarországon. Ugyanakkor készségét fejezi ki a két ország kapcsolatainak javítására.

A Nemzetközi PEN vezetői – David Carver főtitkár, André Chamson, Alberto Moravia és Erich Kästner – táviratban kérik Kádár Jánost, hogy adjon kegyelmet az elítélt íróknak.

A The New York Times irodalmi sikerlistáját egész hónapban Leon Uris Exodus című regénye vezeti. A 2., 3. és 4. héten a második helyezett David Herbert Lawrence botrányt kavart regénye, a Lady Chatterley szeretője – amelynek forgalmazását éppen akkor engedélyezik az Egyesült Államokban –, míg a harmadik–negyedik helyen Borisz Paszternak Zsivagó doktor című regénye áll.

Július elején még Johnny Horton The Battle of New Orleans című száma vezeti, majd Paul Anka Lonely Boy című dala uralja a slágerlistákat. Az amerikai mozikban júliusban is hatalmas sikerrel vetítik a Van, aki forrón szereti (Some Like it Hot) című vígjátékot. Billy Wilder alkotása a műfaj egyik klasszikusa lett, csak az Egyesült Államokban 25 millió dollár árbevételt ért el. Az Amerikai Filmintézet a filmet 2000-ben minden idők legjobb amerikai vígjátékának választotta. Júliusban mutatják be Alfred Hitchcock Észak–északnyugat (North by Northwest) című filmjét, Cary Grant főszereplésével.

Júliusban született Pleszkán Frigyes virtuóz jazz-zongorista, Iváncsik Mihály kétszeres világ- és egyszeres Európa-válogatott kézilabdázó, Alessandro Nannini olasz autóversenyző, Robert Knepper amerikai színész, Richie Sambora, a Bon Jovi együttes gitárosa, háttérvokalistája és dalszerzője, Suzanne Vega amerikai énekesnő és dalszerző, Tobias Moretti osztrák színész és Kevin Spacey kétszeres Oscar-díjas amerikai színész (Közönséges bűnözők, Amerikai szépség), producer és forgatókönyvíró. Ebben a hónapban hunyt el Billie Holiday amerikai jazzénekesnő és Schlosser Imre, a magyar labdarúgás első Európa-szerte elismert klasszisa, 13-szoros magyar bajnok és 7-szeres bajnoki gólkirály, mindkettővel a mai napig csúcstartó.

Napra pontos események

július 1. Új mértékegységszabványt vezetnek be az USA-ban és Nagy-Britanniában: 1 yard = 0,9144 m; 1 hüvelyk = 2,54 cm. – Megszületik Pleszkán Frigyes magyar jazz-zongorista.

július 2. Tűz üt ki a Pentagonban, 30 millió dollár értékű számítógép semmisül meg, 30 ezer alkalmazottat evakuálnak.

július 3. Első alkalommal nyer Wimbledonban dél-amerikai teniszező, a perui Alex Olmedo.

július 4. Az USA zászlajára rákerül a 49. csillag, miután Alaszka csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz.

július 5. Sukarno indonéz elnök a parlamentáris rendszert felváltó új államformaként bevezeti az ún. „irányított demokráciát”. – Tony Brooks megnyeri a Formula–1 Francia Nagydíját.

július 6. A kormány korlátozza az amerikai diplomaták szabad mozgását Magyarországon. – Lezárul a Saar-vidék visszacsatolásának folyamata; a tartomány végleg visszakerül az NSZK-hoz. – Louisianában felszállás közben lezuhan egy nukleáris fegyvereket szállító repülőgép; a személyzet túléli a balesetet, az egyik fegyver megsemmisül.

július 7. Bulgária, Románia és a Szovjetunió egyezményt ír alá a fekete-tengeri halászattal kapcsolatban. – Megszületik Alessandro Nannini olasz autóversenyző.

július 8. Dél-Vietnamban az amerikai hadsereg elszenvedi első emberveszteségét: két katonát megölnek a Vietkong emberei. – Megszületik Robert Knepper amerikai színész.

július 9. A Nemzetközi PEN vezetői táviratban kérik Kádár Jánost, hogy adjon kegyelmet az elítélt íróknak. – Másfél éves szünet után egy U–2-es kémrepülőgép szovjet terület fölé repül. Ezzel egy időben aláírják a szovjet–amerikai tudományos együttműködési szerződést. – Egy brooklyni templomban megtartja első prédikációját a négyéves Al Sharpton. – Megszületik Iváncsik Mihály magyar kézilabdázó.

július 10. Az izraeli Harelben erdőt telepítenek Frank Foley brit diplomata emlékére.

július 11. Megszületik Richie Sambora amerikai gitáros. – Megszületik

Suzanne Vega amerikai énekesnő. – Megszületik Tobias Moretti osztrák színész.

július 12. Honduras fővárosában, Tegucigalpában lázadók sikertelenül próbálják elfoglalni az elnöki rezidenciát, a zavargásokban több mint százan életüket vesztik.

július 13. Nukleáris baleset egy kaliforniai kísérleti laboratóriumban: a Santa Susana Field Laboratory reaktorából két hétig szivárog radioaktív anyag. – Megszületik Lanstyák István egyetemi oktató, felvidéki nyelvész.

július 14. Török–kurd etnikai összecsapások az iraki Kirkukban; legalább 30 ember életét veszti, több mint százan megsebesülnek. – Kinevezik az első arab női minisztert Irakban: Naziha ad-Dulaimi mezőgazdasági miniszter lesz. – Kállay Kálmán debreceni teológusprofesszor halála.

július 15. Megkezdődik az amerikai történelem leghosszabb idejű sztrájkja: több mint 500 ezer acélmunkás teszi le a munkát 116 napra.

július 16. Az amerikai földi irányítás a fellövés után megsemmisít egy Juno II típusú rakétát, mert rossz pályára állt.

július 17. Fidel Castro lemond a miniszterelnöki posztról. – Mary Leakey brit antropológus egy koponyarészletet talál a tanzániai Olduvai-szurdokban; az 1,75 millió évesre becsült lelet később az Australopithecus boisei nevet kapja. – Alfred Hitchcock Észak–északnyugat című filmjének bemutatója. – Megszületik Kovács András Ferenc magyar költő, műfordító. – Billie Holiday amerikai jazzénekesnő halála.

július 18. Osvaldo Dorticos Torrado az új kubai elnök. – Jack Brabham megnyeri a Formula–1 Brit Nagydíját.

július 19. A hazai pedagógiai főiskolák nappali tagozatán bevezetik a négyéves képzést. – Schlosser Imre magyar labdarúgó halála.

július 21. Az Egyesült Államokban engedélyezik a Lady Chatterley szeretője című regény forgalmazását.

július 22. Japán és Paraguay emigrációs egyezményt ír alá: 85 ezer japán állampolgár települhet Paraguayba a következő 30 évben.

július 24. Nyikita Hruscsov szovjet első titkár és Richard Nixon amerikai alelnök híres „konyhai vitája” a moszkvai Amerikai Nemzeti Kiállítás megnyitóján.

július 25. Magyarországon kiterjesztik a tankötelezettséget, amely így hatéves kortól 9 éven át tart. – Az Európai Gazdasági Közösség elfogadja Görögország társult tagság iránti kérelmét.

július 26. Nyolc nappal korábbi „lemondása” után Fidel Castro bejelenti, hogy újra átveszi a miniszterelnöki posztot. – Bécsben megkezdődik a VII. Világifjúsági Találkozó. – Megszületik Kevin Spacey amerikai színész.

július 27. Magyar–szovjet tárgyalások kezdődnek Moszkvában a gazdasági együttműködés fejlesztéséről.

július 28. Hawaiiban megválasztják az állam első kormányzóját, az első kongresszusi képviselőt és az első szenátorokat az USA kongresszusába.

július 29. Az USA után Ausztrália a második ország, amelynek légitársasága Boeing 707-es géppel szállít utasokat.

július 31. – Spanyolországban megalakul az ETA, a baszk szeparatista szervezet.

Havilapszemle

Kortárs (III. évfoyam 7. szám, 1959. július)

Tolnai Gábor: A szovjet írók harmadik kongresszusa (beszámoló)

Simon István: Két vers [Egy borospohárra; Temetéskor]

Frideczky Frigyes: A rügy kezemben (vers)

Finály Olga: A fordító éneke (vers)

Soós Zoltán: Hallod komám (vers)

Borsányi János: Vasárnap a gyárban (vers)

Dobozy Imre: Zápor (elbeszélés)

Sipos Gyula: Három vers [Tavaszi szél; Meditáció a szerelemről; Szent eszmék,
ifjú szerelem]

Fazekas Lajos: A hegyről (vers)

Bakó József: Ketten egy bottal (vers)

Hegedüs László: Óda a kenyérhez (vers)

Hidas Antal: Különös nyár-éjszaka volt (regényrészlet)

Erdélyi József: Fekete szűr (vers) [Babits Mihály emlékének]

Szebeni Ilona: Észak fényében (vers)

Thury Zsuzsa: Firtos Anna, a szakácsné (elbeszélés)

Mezei András: Ostia éjjel (vers)

Király Zoltán: Hegyaljai május (vers)

Gál Sándor: Búzaföld (vers)

Gyertyán Ervin: A múzsák testvérisége és a marxista esztétika (tanulmány)

Kiss Dénes: Ezzel tartozom (vers)

Simonyi Imre: Örömre és egyszerűségre (vers)

Fodor András: Piros hajó úszik (vers)

Sarkadi Imre: A nyeremény (elbeszélés)

Tóth Endre: A milói Vénusz szobrához (vers)

Gallai Károly: Valóság (vers)

Varga József: Ady és Hatvany (tanulmány)

Hernádi György: Vers

Jankovich Ferenc: Gondolatok a moszkvai írókongresszus után (tanulmány)

Csanády János: Két vers [Így lépek át…; Visszavonulás]

Garay Gábor: Két vers [Beatrice; Zene]

Tamás Aladár: A szürrealizmus ideje (visszaemlékezés)

Palotai Erzsi: In memoriam Simonffy Margot

Földeák János: F. Rácz Kálmán: Utolsó alkalom (műelemzés)

Horváth Zsigmond: Mesterházy Lajos: Pokoljárás (műelemzés)

Imre Katalin: Zalka Miklós: Aknamező (kritika)

Béládi Miklós: Timár Máté: Majoros Ádám krónikája (műelemzés)

Ungvári Tamás: Kolozsvári Grandpierre Emil új regényéről [Boldogtalanság művészete] (recenzió)

Lengyel Balázs: Rákos Sándor: Szegények vonulása (műelemzés)

Újházy György: Barsi Dénes: Szentjánosbogár (recenzió)

Rejtő István: Ordódy Katalin: Megtalált élet (recenzió)

B. Mészáros Vilma: Mao-ce-tung 21 verse (recenzió)

Demeter Imre: A Kormos ég előadásáról (kritika)

Sándor Iván: Hitel és mesterség (Három új magyar drámáról) [Földes Mihály: Örök szerelem; Földes Mihály: Honvágy; Gerencsér Miklós: Kerekeskút]

Pogány Ö. Gábor: A VII. Magyar Képzőművészeti Kiállításról (beszámoló)


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére


17 |vissza a lap tetejére

péntek

Fidel Castro lemond Kuba miniszterelnöki posztjáról, de nyolc nappal később bejelenti, hogy újra átveszi a hivatalt.

Mary Leakey brit régész, antropológus egy koponyarészletet talál a tanzániai Olduvai-szurdokban, amely meghozza számára a szakmai elismerést. Az 1,75 millió évesre becsült lelet később az Australopithecus boisei nevet kapta.

Bemutatják Alfred Hitchcock Észak–északnyugat (North by Northwest) című filmjét, Cary Grant főszereplésével. A filmet később három kategóriában jelölték Oscar-díjra: legjobb vágás, látványtervező és eredeti forgatókönyv; a mű 40. helyezést ért el az Amerikai Filmintézet 100 év, 100 film című választásán.

Megszületik Szatmárnémetiben Kovács András Ferenc. A Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító mára a kortárs magyar líra kiemelkedő alakjává vált.

Billie Holiday amerikai jazzénekesnő 44 éves korában, New Yorkban meghal.

Sajtószemle

Forrás: Népszabadság

Az egész országban jól halad az aratás: az előző heti száraz, meleg időjárás kedvezett a gabona betakarításának, a legtöbb megyében már be is fejezték az őszi árpa aratását. A Ferencvárosi Malomban – ahová eddig több mint 20 vagon búzát szállítottak – megkezdték az őrlést.

A Ganz-MÁVAG Mozdony- és Gépgyár dolgozói a pártkongresszus tiszteletére felajánlották, hogy két dízelmozdonyt gyártanak terven felül, és határidő előtt elkészítenek húsz dízel motorkocsit.

Néhány nap múlva befejeződnek az egyetemi felvételi vizsgák: ebben az évben 16 700 fiatal jelent meg a bizottságok előtt, közülük 7510-en nyerhetnek felvételt – másfél ezerrel többen, mint 1958-ban.

Kilenc nappal a VII. Világifjúsági Találkozó előtt ülésezett a VIT magyar előkészítő bizottsága. A találkozón 140 országból 17 ezer fiatal vesz részt, Magyarországról 400 tagú hivatalos küldöttség és 600 fős turistacsoport indul Bécsbe.

Véget ért a lakásépítési verseny, amelyben az 1958-ban megkezdett és befejezett lakásépítésekkel vehettek részt a pályázók. Az Építésügyi Minisztérium 100 ezer forintos fődíját megosztották a legolcsóbb lakásokat építő Középület Tervező Vállalat építészei és a 43. számú Állami Építőipari Vállalat kivitelezői között.

Elutazott Budapestről a csehszlovák néphadsereg küldöttsége, amely Bohumir Lomsky vezérezredes, nemzetvédelmi miniszter vezetésével tíz napot töltött Magyarországon.

A bonni revansisták törekvéseiről, Lengyelország nyugati határai és a szocialista tábor sérthetetlenségéről, valamint az atommentes övezetekről beszélt Hruscsov a szczecini néptanács rendkívüli ülését követő nagygyűlésen, 150 ezer dolgozó előtt.

Harmadik napja tart az amerikai acélmunkások sztrájkja, amely máris több iparágban érezteti hatását. A külföldről behozott acél ára tonnánként 10-15 dollárral emelkedett.

A csillebérci úttörőtábor nyolc 320 kiváló úttörője és 11 külföldi ország 240 pionírja uzsonnával egybekötött találkozón vett részt a Néphadsereg Központi Tiszti Házában.

A Budapesti Csokoládégyárban hathetes tapasztalatcserén vesz részt az NDK-ból érkezett szakmunkáslányok tizenegy tagú csoportja.

Hármas szovjet győzelem született a női egyéni tőrvívó-világbajnokságon; Juhász Katalin ötödik helyen végzett. A konstancai ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokságon a magyar férfi csapat legyőzte Romániát, ezzel megszerezte az Európa-bajnoki címet, a női csapat Románia mögött második helyen végzett. A Vietnami Köztársaság 25 tagú labdarúgó-küldöttsége érkezett Magyarországra. Megkezdődött Svájcban 30 ország részvételével az ifjúsági sakkvilágbajnokság.

Tizenkétféle kerti virág bontotta ki szirmait a Kertimag- és Gyógynövénytermelő Gazdaság rózsamajori üzemegységében: Békés megyében – főként angliai megrendelésre – a legtöbb virágmagot termelik az országban.

Ezentúl több gumimatrac kapható az üzletekben, a különböző formájú és színű matracok ára 500 forint körül lesz. Kenyérgyár épül a Nógrád megyei Cered községben. Öt új autóbuszt kapott Székesfehérvár, mostantól 24 busz szolgálja a városi közlekedést. Ezerháromszáz ülőhelyes szabadtéri színpadot építenek Martonvásáron. Folytatják a siklósi vár restaurálását.

A napos időt több helyen is záporeső, zivatar zavarja meg. Mérsékelt, időnként kissé élénkebb szél fúj. A nappali felmelegedés a nyugati határszélen kissé fokozódik, máshol alig változik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-28 fok között alakul.

A Fővárosi Nagycirkusz műsorán este 8 órától a Porond-parádé.

Az ötös lottó mai napon kihúzott nyerőszámai: 2, 19, 29, 84, 90.

Összeállította: Prusinszki István (2013)


18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére


24 |vissza a lap tetejére

péntek

Kronológia

"1959. július 24-én a hidegháborúban egymásnak feszülő Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti konfliktus egy kis időre egy modern amerikai konyha modelljében összpontosult. Egy Moszkvában megrendezett amerikai kereskedelmi kiállításon Richard Nixon akkori amerikai alelnök és Nyikita Hruscsov szovjet párttitkár azóta konyhavitaként elhíresült heves szópárbajt vívott egymással a kapitalizmus és a kommunizmus felsőbbrendűségéről."

Forrás: Index.hu/Tegnapi újság 2009.07.24.


25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források