FESTES, COSTUMS I TRADICIONS A LA VALL D'UIXÓ
DEFINICIÓ DE FESTA:
Moltes són els conceptes de festa. Unificant els diferents accepcions ens referirem a aquella que millor identifica el nostre poble.
Una definició general seria: La festa és una acció comunitària per celebrar un esdeveniment natural o sobrenatural
Les festes a La Vall d’Uixó responen als següents blocs festius:
1.- La festa com a descans, o la pausa en el treball. És el temps en què l'activitat productiva deixa pas a l'activitat lúdica o espiritual. Durant segles, la paraula «festa» ha estat associada al santoral i al calendari, i només molt recentment ha passat a identificar-se amb temps de vacances, amb pausa en el temps productiu, amb descans de l'activitat laboral.
2.- La festa en l'Església, en les seves dues vessants: la celebració i el compliment. Fa referència a la solemnitat de les celebracions litúrgiques i també al compliment de l'obligació de sentir missa.
3.- La festa com l'estat d'ànim que s'associa a «festa»: alegria i diversió. És a dir, amb la dimensió lúdica, que es desenvolupa en unes activitats no lucratives, o almenys no dirigides a la producció, sinó a la distensió i a l'alliberament de la fantasia creadora.
La Vall d’Uixó és una localitat amb moltes tradicions culturals i també molt festera, ja que durant quasi tot l’any hi ha algun acte festiu pels nostres carrers i places. Ací tenim les següents celebracions en aquests mesos:
Les festes a la Vall d’Uixó les agrupariem en dos blocs:
Festes d’origen religiòs. Destaquem tres situacions:
Les que l’origen de la festa és per l’advocació d’algun Sant o Mare de Déu i que son centre dels actes festius amb la celebració de misses, processons i ofrenes.
Març: Les Falles (Actes religosos dedicats a la Mare de Déu dels Desemparats)
Abril: Sant Vicent Ferrer (Placeta Sant Vicent i voltants)
Maig: Festes de la Colonia Segarra i Jaume I (Verge dels Desemparats) i Sant Antoni Abad (carrer l’Assumpció i voltants)
Juny: Sant Antoni de Padua (Barri Sant Antoni)
Juliol: Santiago Apóstol (Barri del Toledo)
Agost: Santo Domingo de Guzmán (Carrer Guzman i voltants) i Santa Rosa de Lima (Placeta “Samarra” i voltants)
Setembre: Mare de Déu de La Cova Santa (Carrer Cova Santa i voltants); Sant Teodoro (carrer poeta Llorente i voltants) i Ntra Sra de La Merced (Carrer la Merced i voltants)
Octubre: Mare de Déu del Roser (L’Alcudia); Sagrada Familia i Santísim Crist (Parròquia de l’Àngel); Santíssim Crist (Barri Carbonaire); Mare de Déu del Pilar (Carrer la Pilarica i voltants) i Sant Roc (Carrer Sant Roc i voltants).
Les que s’identifiquen en el Sant o Mare de Déu que dona nom al seu carrer, plaça o han elegit el sant del santoral que millor els acomodaba al calendari festiu de La Vall.
Juny: Sant Joan (Sector Oest del Barri Carbonaire)
Juliol: Sant Fermín (Sector Est del Barri Carbonaire)
Setembre: Festes del Carrer d’enmig (Verge dels Dolors)
Octubre: San Francesc d’Asis (Carrer Maestro Giner i voltants)
Celebracions o tradicions
Gener: Els Reis Mags (Cavalcada) i Sant Antoni Abad (Cavalcada dels animals i romeria a l’Ermita Sant Antoni)
Febrer: La Candelera i Dimedres de Cendra (Àmbit liturgic)
Abril: Setmana Santa (Pregó, misses, processons, Via crucis i Trencada del Hora)
Maig: Sta Creu (Les Comisions Falleres planten les Creus de Maig)
Juny: Corpus Christi (Interparroquial. Cada any es celebra en una de les 6 parròquies que hi han a La Vall d’Uixó) i el Cor de Jesús (Parròquies de l’Àngel i l’Assumpció)
Novembre: Santa Cecilia, la patronas dels músics (Entitats musicals, principalment les bandes de música)
Desembre: Nadal
Festes d’origen lùdic
Febrer: Carnestoltes (Àmbit escolar)
Març: Les Falles (Plantà i cremà de monuments artístics)
Juny: Festes Culturals (Barri la Unió) i Nit de Sant Joan (fogueres i bany a la platja)
Agost: Les Penyes en Festes (Fonamentalment taurines)
Les festes de la Vall d’Uixó es desenvolupen en un àmbit de barris o sectors de població. Anem a resaltar aquelles en les que la participació es fa extensiva a tots els vallers i valleres.
LES FESTES PATRONALS (Declarades d'Interès Turístic Nacional)
Les festes de la Sagrada Família i el Santíssim Crist es celebren a la Vall des de 1747. El dia de la Sagrada Familia cau sempre el segon dilluns després del dissabte de la Translació i a l'endemà es el dia del Santíssim Crist. Les festes es fan al voltant de la parròquia del Sant Àngel Custodi.
Aquestes festes són molt conegudes pels actes religiosos, culturals i també pels seus actes taurins. La tradició dels bous al carrer daten des de fa uns cent anys.
De les festes cal destacar la figura del clavaris, que des de fa molts anys eren xics que recollien diners per a fer la festa.
Les Festes de Sant Vicent Ferrer són l’altra de les dues festes patronals que es celebren a la Vall d’Uixó. Hi ha constància de la seua celebració des de l'any 1725. Aquestes festes es celebren anualment, el dilluns següent al dilluns de Pasqua.
En aquestes festes es celebren un fum d’actes religiosos dedicats al pare Sant Vicent, també destaca la Fira Agrícola, actes musicals, culturals, pirotècnics, gastronòmics, esportius i especialment el taurins, amb l’exhibició de bous de reconegudes ramaderies.
LES FALLES: Són una festa típica valenciana de fogueres, llum i soroll. A la Comunitat Valenciana es celebren des del segle XVIII, encara que existeixen referències anteriors. Conclouen el 19 de marc (dia de Sant Josep) amb la “cremà”.
Pel que fa a la nostra localitat, cal dir que les falles es celebren des de fa vinti-i-set anys, amb la “plantà” de la Falla Pensat i Fet.
A la Vall tenim les següents falles:
- Falla Pensat i Fet (1982)
- Falla L’Ambient (1987)
- Falla La que faltava (1995)
- Falla Les llimeres (1994)
- Falla Sud-oest (1995)
- Falla Corts Valencianes (2004)
- I La Junta Local Fallera (1996)
LES PENYES EN FESTES: En la primera setmana del mes d'agost té lloc la celebració de "Les Penyes en Festes" a la Plaça del Mercat, on se celebra el millor concurs de ramaderies del país, i on any rere any competeixen les millors vaquetes. Però a més s'exhibeixen bous cerrils, i són famosos els tancaments, i les nits taurines amb les seves "embolades". També es realitzen concerts de música, balls, jocs, activitats esportives, la cercavila de disfresses i el concurs de paelles. Joves i majors participen formant part de les 50 penyes que posen la nota alegre i de color a una de les setmanes amb més "marxa" de l'any.
LA SETMANA SANTA: La Setmana Santa és un festa religiosa en la qual participen molts vallers. La festa està organitzada per les Confraries. A la Vall d’Uixó existeixen les següents:
-La confraria de “Granaderos de la Virgen de los Dolores" (des de 1952)
-La confraria de la "Puríssima Sang i Sant Sepulcre" (anys 1698 i 1757)
-La confraria de "Ecce-homo" (des de 1952)
-La confraria de "Jesús Nazareno y Santa Faz" (des de 1950)
-La confraria de la "Mare de Déu del peu de la Creu2 (des de 1977)
PROGRAMA D’ACTES MÉS SIGNIFICATIUS DE LES FESTES
Actes religosos: Cant i Rosari de l’Aurora, Misses, Processons, Romeries i Ofrenes de flors
Presentacions i exaltacions de les Regines i Corts d’Honor
Cercaviles: Cavalcada dels Reis Mags, Carnestoltes, Disfresses, Cridà, del Ninot, Cavalcada de les Festes Patronals, “Chupinazo”, Tornades de guió i replegara de músics.
Actes taurins: Bous cerrils (en puntes i embolats), Vaques, Tancaments (cerrils) i Concurs de Ramaderies.
Gastronòmics: Sopars de Gala, “empedraos”, calderetes de Bou, “sobaquillo” concursos de paelles, degustació de tartes, torrà de sardines, Sopar de Tanda, mistela i rotllets, xocolatades...
Pirotècnics i foc: Mascletades, Castells de Focs Artificials i cremades de Falles i Foguerades.
Artístics: Teatre, Sarssuela, Concerts de Bandes de Música, Representació del Miracle de Sant Vicent pels nens de l'altar de Ruzafa, Exposicions...
Musicals: Grups musicals, Play Baks, Discomovils, Discoteca, Altaveus, Balls de disfresses, Espectacles de varietats, Orquestres, Concerts, audicions...
Esportius: Curses de munmtanya, de Bicicleta (carrera i montain bike), Pilota Valenciana, Pesca, Frontenis, Fútbol sala, Petanca, Crossos escolars, Volta a peu Nocturna, Sant Silvestre Vallera...
Món Infantil: Pac Infantil, Jocs populars i tradicionals, Pinyates, Tancaments Infantils, Cercaviles, “Xupinazo”...
Fires: Fira Agrícola, Comercial i de Vehicles, Mercat Medieval, Mostra d’arts i oficis, Paradetes de joguines i articles diversos.