Börja tävla i tennis

Ett viktigt moment när man idrottar är att tävla, det medför många goda egenskaper på sikt som man har nytta av även i vuxenlivet.

Att hantera medgångar och motgångar, fair-play och attityd är bara några exempel.

Hur går jag som förälder tillväga om mitt barn vill börja tävla i tennis?

  1. Ett bra första steg är Mini-tennis touren IF SO, som rekommenderas från 5-6 års ålder. Matcherna spelas med mjukboll och minitennisnät i basrutan. Relativt enkel poängräkning tillämpas.

För att anmäla sig till en IF SO tävling behöver man skapa ett användar-ID på http://svtf.tournamentsoftware.com/. Spelaren tilldelas då ett  login och licensnummer som kommer att efterfrågas vid varje anmälan till ny tävling.Tävlingslicensen är kostnadsfri upp till 14 års ålder. Spelarna garanteras minst fyra matcher och samtliga deltagare får medalj, ingen vinnare koras.

Anmälan till en IF SO tour-tävling görs också på http://svtf.tournamentsoftware.com/. Där klickar man på fliken tävlingar så kommer samtliga tävlingar upp. Välj då önskad IF SO tävling, sedan klass dvs. kön och ålder.

Kostnaden är 140kr/tävling. Som ett bra komplement till detta deltar man på de minitenniskvällar som anordnas av klubben där fokus ligger på matchspel. Man deltar även i klubbmästerskapen i maj samt december.

  1. Andra steget är IF SO midi tour där upplägget är detsamma som mini men matchspelet sker på större bana och med orange boll (50% tryck) vilket innebär anpassning för barn 7-8 år gamla.

Anmälan görs på http://svtf.tournamentsoftware.com/.

Deltagande i KM och närvaro på de matchkvällar klubben anordnar rekommenderas starkt. I denna ålder finns även Midi-serien som spelas på vårterminen. Man spelar då lagmatcher mot andra klubbar i Stockholmsområdet.

  1. I tredje steget, det år spelaren fyller nio år, ökar möjligheterna. Vi rekommenderar IF SO maxi tour som sker på stor bana med ”grön” boll (något mjukare och långsammare än en vanlig tennisboll. 75% tryck), i kombination med KM och klubbens gruppspel som hålls på fredags- samt lördagskvällar då det inte är andra  aktiviteter.

Om man ej redan tillhör klubbens Team Maxi behöver man anmäla sitt intresse av att stå med på listan över dem som kontaktas och inbjuds veckovis till dessa kvällar.

Vid nio års ålder är det även dags att börja tävla externt, en bra start för att få känna på konkurrensen i Stockholmsklubbarna är att delta i Huddinge Open samt Huddinge Outdoor som spelas under vårterminen.

I pojk- och flicksingel 10 är det poolspel som gäller där ofta 1.an och 2.an i varje pool går vidare till ett slutspel vilket spelas som en utslagsturnering. Man är garanterad minst två matcher.

Varje månad görs ett utskick från klubben med förslag på lämpliga tävlingar för de aktivt tävlande. Anmälan sker på http://svtf.tournamentsoftware.com/  där direktbetalning sker med kort.

Kostnaden per tävling är oftast 300-350kr.

  1. Steg fyra är utslagsturneringar i pojkar och flickor 12 A,B och C-klass (rekommenderas från det år barnet fyller 11 år).

Här väljer man själv vilken klass man vill delta i, men rådfråga gärna tränarna.

ABC-klasser

Samtliga klasser i åldersspannet 12-13 år skall spelas med ABC-klasser. ABC-klasserna är nivåindelade enligt följande:

• A – För tävlingsvana spelare med stor skicklighet

• B – För tävlingsvana spelare

• C – För spelare som vill börja tävla

Spelare får anmäla sig till maximalt en nivå. C-klassen skall spelas med maxiboll.

Kostnaden per tävling är 300-350kr.

I denna ålder har klubben också ett lag i den sk Rookie-serien där vi tävlar mot andra klubbar.

Vill man börja tävla först vid 12 års ålder är klubbmästerskapen, Huddinge Open och Huddinge Outdoor en utmärkt start.

  1. I nästa steg, det år man fyller 14, betalas årligen en licensavgift på 450 kr till svenska tennisförbundet.

Mer info om tävlingslicens finns på http://www.tennis.se/tavlingarseriespel/informationfortavlingsspelare/tavlingslicens/

Spelaren erhåller sina första rankingpoäng som alltid är 50.00 till en start. Därefter gäller utslagtsävlingar och seriespel i Stockholmserien, samt givetvis klubbmästerskapen.