iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1965 / június / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1965. június

(összeállította: Móring Tibor, 2014.)

1965. június 4-én Edward White, amerikai űrutazó beírta magát az űrhajózás történelemkönyvébe, hiszen a Gemini-4 program keretei között tett 19 perces űrsétájával első lett az amerikai űrutazók közt. (Azonban az első űrutazó nem ő, hanem Alekszej Arhipovics Leonov, orosz űrutazó volt, 1965 márciusában.) A Gemini-4 nem csupán ezért volt történelmi: ez volt az első olyan űrutazás, amelyet végig lehetett követni 12 európai államból.

A Tenkes kapitánya című sorozat 1963-ban készült el, és ‘64-ben mutatták be. A Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb filmsorozata volt. Talán ennek hatására készült el belőle a két részes mozifilm (szintén A Tenkes kapitánya címmel), amelyet 1965. június 10-én mutattak be, rendezője Fejér Tamás volt.  

John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr valamint George Harrison voltak tagjai a korszak egyik legmeghatározóbb együttesének, a Beatlesnek. II. Erzsébet - Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója - kitünteti őket a Brit Lovagrend ötödfokozatú érdemrendjével (MBE = Brit Birodalom Tagja). A döntést nagy felháborodás követi, de maguk a tagok is értetlenül állnak a döntés előtt, szerintük menedzserük érdemelné a díjat (Mr. Brian Epstein = MBE).

A korabeli híradók gyakran számoltak be a rendkívüli magyarországi dunai árvízről, amely 1965. június 18-án tetőzött Budapesten 845 centiméterrel. A mintegy 113 napon keresztül tartó dunai árvíz minden eddiginél jobban próbára tette a védműveket: 390 kilométer hosszan magasabb szinten tetőzött a Duna. Az áradás 6 hónapban vonult le a folyón. A római-parti üdülőterületeket teljesen ki kellett üríteni, és a Margitszigeten is komoly erőfeszítéseket kellett tenni, hogy a feltörő vizet a Nagyszálló padló szintje alatt tudják tartani. A mobiltelefon előtti időkben a honvédség által működhetett a hatékony kommunikáció. Teherautókat, kétéltű gépeket, és híradós egységeket vezényeltek a gátakhoz. A rendkívüli árvíz helyzethez rendkívüli összefogás párosult: a Vöröskereszt bélyeget adott ki, a művészek segítségével 20 Forintos köteteteket adtak ki, mintegy 25 ezer példányban. Azt ezt követő nagyobb dunai árvíz 26 év múlva, 1991 augusztusában került sor, ekkor a Szigetközben volt rekordmagasságú a Duna szintje.

1965 júniusának amerikai slágerlistája - melyet a Billboard magazin állított össze hétről hétre - roppant változatos volt, hiszen 4 különböző dal is állt az élen. 14 napig vezetett a The Beach Boyes: Help me Rhonda című száma - amely egyébként a Beatles: Ticket to Ride című dalát váltotta - azonban június 12-én The Supremes: Back in my arms again vette át a vezetést. Első helyét nem sokáig tudta megőrizni, következő héten már a Four Tops: I Cant help myself című száma vezette a toplistát. De június hónapot nem ők, hanem The Bryds: Mr. Tambourin Man zárta az élen.

Ebben a hónapban mutatták be az Elrabolt expresszvonat (Von Ryan’s Express)  című háborús filmet Mark Robson rendezésében. A vásznon olyan csillagok is felbukkannak, mint Frank Sinatra, vagy Trevor Howard. Szintén e hónapban jelent meg a mozivásznakon az ekkor 30 éves Woody Allen által írt Na mi újság cicababa? (What’s new pussycat?) című alk

Havilapok - szemle

Kortárs 9. évf. 6. sz. / 1965

Csanádi Imre: Március; Hazát keresőben; Egy hajdani templomra (versek)

Rab Zsuzsa: Régi nevem (vers)

Örkény István: Macskajáték (kisregény)

Horgas Béla: Dadogás (vers)

Keresztury Dezső: A Toldi néhány tanulsága

Gellért Oszkár: Szobák; Egy tiszta kacagást! (versek)

Kiss Dénes: Magány (vers)

Sobor Antal: Kegyetlen ősz (regény, II. rész)

Illyés Gyula: Éva; Kleist gyógyulása; Kő-tekintet; Egy régi sírnál; Bernáth Aurél egy képe alá (versek)

FÓRUM

Fábry Zoltán: Szókratész méregpohara

Hermann István: Ismét az élvonalban...

Komlós Aladár: A kívánatos és a nemkívánatos nemzeti jelleg

Moldova György: Komlói üdvözlet

Varga Sándor: Emberek és könyvek között

NAPLÓ

Féja Géza: Hazai Napló

Rákos Sándor: Gyorsírás-jelzések a Krúdy világa lapszéleire

Mészöly Miklós: Naplójegyzetek

SZEMLE

 

Vas István: Felebbezés Hajnal Anna ügyében

Demény János: Bartók Béla

Radnóti Zsuzsa: Háy Gyula: Királydrámák

Ruffy Péter: Mérföldkő

Antal Gábor: Sós Endre-Vámos Magda: Lincoln

Szerdahelyi István: Dalos György: Szavaink születése

Dorogi Zsigmond: Mocsár Gábor: Pirostövű nád

Gáll István: Két bemutató

Nagy Miklós: A drámaciklus vége

KRÓNIKA

Lengyel József: Egy vers

Funk Miklós: Az Írószövetség életéből

Folyóiratokból

RAJZ

Bornemissza László

Bornyi Gyula

Kühnel Szabó József

Simon Balázs

Vidos-Radnai Panni

Alföld 16. évf. 6. sz. / 1965

Papp Lajos: Húsz év rendjében (vers)

Székely Dezső: Emelj föl (vers)

Kárpáti Kamil: Vízcsepp; Mutatvány (versek)

Fülöp János: Angyalföldi krónika (2. rész)

Bécs Ernő: Spanyol éjszaka (vers)

Oravecz Imre: Irgalmasan; Változó (versek)

Kertész László: Miért? (vers)

Ölbey Irén: Két sült krumpli; Pont (versek)

Bartha Gábor: A szökevény (elbeszélés)

Eörsi István: Alkonyi táj, bolondokkal (vers)

Csukás István: Mimikri (vers)

VALÓSÁGUNK

Simon László: A nyírségi öntözésről és öntözési kutatásról

ESZMECSERE

 

Csányi Lászlóné: A népművelés korszerűbbé válásának problémáiról

Ponori Thewrewk Aurél: Valami a felmérésekről

Simon Zoltán: A művészi stílus, avagy A stílus művészete

TANULMÁNY

Baranyi Imre: A Csillag című folyóirat irodalompolitikája : III. rész

Bata Imre: A tölgyfa levelei : Kassák Lajos új verses könyvéről szólva

MŰVÉSZET

Pogány Ö. Gábor: A kelet-magyarországi képzőművészek I. tavaszi tárlata Debrecenben

Bőgel József: A Kossuth Lajos Tudományegyetem előtti szobrokról

Dévényi Iván: Jegyzetek Bokros Birman Dezső szobrászról

Sonkoly István: Goldmark Károly emlékezete : (Halálának 50. évfordulója alkalmából)

Székelyhidi Ágoston: Égerházi Imre kiállítása Hajdúhadházon

KÖNYVEK KÖZT

 

Julow Viktor: Karinthy Frigyes: Hátrálva a világ körül

Varga Imre: Sinkó Ervin: Aegidius útrakelése és más történetek

Sz. Kováts Lajos: A harmadik fejezet felé (Jegyzetek Hernádi Gyula kisregényéről)

Egri Péter: Franz Kafka: A kastély : [Kafka, Franz regényéről]

HÓNAPRÓL HÓNAPRA

Molnár László: Folyóiratok olvasása közben

Veress József: Filmkrónika

Bényei József: Képernyő

AZ ALFÖLD KÉPCSARNOKA

 

Szíj Rezső: Németh Mihály

KÉPEK

 

Andrássy Kurta János szobra

Scherfel Tibor rajza

Németh Mihály szobra

Égerházi Imre rajza

Pálfalvi János rajza

Somos Miklós rajza

Veress Géza linómetszete

Móré Mihály linómetszete

Napra pontos események:

1965. június 3. - Az USA-ból felbocsátják a Gemini–4 űrhajót;  1965. június

1965. június 4. - James McDivitt és Edward White közel 98 órás Föld körüli űrrepülése során White 20 perces űrsétát tesz.

1965. június 5. – Megindul a Malév Budapest-Kijev járata.

1965. június 6. - Székesfehérvárott az István Király Múzeumban megnyílik Vilt Tibor képzőművész kiállítása, valamint Tíznapos vendégszereplésre Budapestre érkezik a moszkvai Nagy Színház balettegyüttese.

1965. június 8. - Az MSZMP PB határozatot hoz az oktatási reform végrehajtásának tapasztalatairól és a további feladatokról. A határozat (még) támogatja a felsőfokú technikumot létesítését.

1965. június 10. – Budapestre érkezik Nyikolaj Fagyejev, a KGST főtitkára, valamint bemutatják Fejér Tamás A Tenkes kapitánya című kétrészes filmjét.

1965. június 12. - II. Erzsébet brit királynő “MBE” ötödfokozatú érdemrenddel tünteti ki a Beatles tagjait.

1965. június 14. - Dél-Vietnamban Nguyễn Văn Thiệu szerzi meg az elnöki tisztséget; Thiệu csaknem Saigon elestéig hatalomban marad

1965. június 15. - A közel egy hónapja megáradt Duna a szlovákiai Pat község fölött áttöri a gátat.

1965. június 17. - A Duna a csallóközi Csicsó közelében is átszakítja a gátat, s pár nap leforgása alatt eláraszt 55 ezer hektár területet és 45 települést Szlovákiában, a dunaszerdahelyi, a komáromi és érsekújvári járás területén. A körülzárt Révkomáromot napokig csak Mo felől lehet megközelíteni. — Az ár július közepén vonul le, a közel egy hónap alatt 53 693 embert kell evakuálni. Az árvízkárosultak megsegítésére Csehszlovákiában országos mozgalom indul.

1965. június 19. - Algériában katonai államcsíny fosztja meg hatalmától Ahmed Ben Bella elnököt. Az ország új vezetője az addigi miniszterelnök, Huari Bumedien.

1965. június 20. – Budapesten befejeződik a MÚOSZ kétnapos küldöttközgyűlése; elnökké Barcs Sándort, főtitkárrá Siklósi Norbertet választják.

1965. június 22. - Háromnapos látogatásra Mo-ra érkezik Laksmi Menon asszony, indiai külügyi államminiszter; Menont fogadja Kádár János is.

1965. június 23. - Le Thanh Nghi miniszterelnök-helyettes vezetésével egyhetes látogatásra Mo-ra érkezik a VDK kormányküldöttsége. Megállapodást írnak alá a Vietnamnak nyújtandó segítségről és a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről. — Az országban nemzetközi vietnami szolidaritási hét kezdődik.

1965. június 24. - „A párt szövetségi politikája 1936-tól 1962-ig” címmel kétnapos tudományos konferencia kezdődik a Párttörténeti Intézetben.

1965. június 25. - Ülést tart az MSZMP KB. A testület javasolja Kádár János fölmentését az miniszterelnöki tisztéből, egyúttal Kállai Gyula miniszterelnöki kinevezését. A KB javasolja továbbá Münnich Ferenc államminiszter nyugállományba helyezését és Pap János felmentését az miniszterelnökhelyettesi tiszte alól. Nemes Dezsőt fölmenti KB-titkári megbízatása alól, és kinevezi a Párttörténeti Intézet főigazgatójává. Helyébe Komócsin Zoltánt választja, akit fölment a Népszabadság szerkesztőbizottságának vezetése alól. Gosztonyi Jánost fölmenti KB-osztályvezetői megbízatása alól, és kinevezi a Népszabadság szerkesztőbizottsága elnökévé. Gáspár Sándort fölmenti a bp-i pártbizottság első titkári, Németh Károlyt KB-titkári megbízatása alól, és javasolja, hogy utóbbit válasszák meg az MSZMP Budapesti Bizottsága első titkárává.

1965. június 29. - Baczoni Jenő külkereskedelmi miniszterhelyettes e napon kezdődő hollandiai látogatásán megbeszéléseket folytat a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, valamint Leningrádban befejeződik a KGST VB 18. ülése. A tagállamok képvielői a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank első évi tevékenységének eredményeiről és a népgazdasági tervek összehangolásáról tárgyaltak.

1965. június 30. - Péter János külügyminiszter háromnapos hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkezik.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére


04 |vissza a lap tetejére

péntek

Népszabadság kivonat

Nemzetközi események:

Kétszemélyes űrhajót bocsátottak fel Föld körüli pályára, amely a tervek szerint 97 óra 50 perces repülési idő alatt 62-szer kerüli meg a Földet. Edward White, az amerikai űrutazó, magyar idő szerint 21 óra előtt hagyta el kabinját, és 19 percet töltött azon kívül.

A Midway amerikai repülőgép-anyahajóról felszállt gépek szerdán berepültek Vietnám területére, hidakat és országutakon haladó gépkocsikat támadva. Saigonban csütörtökön Phai Hay Quat miniszterelnök elnökletével rendkívüli ülésre ült össze, de egy hét elteltével sem sikerült megoldani az egy hét óta húzódó kormányválságot.

Alekszej Koszigin miniszterelnök csütörtökön a Kremlben fogadta Dang Quang Mingt, a Dél-Vietnámi Nemzeti Felszabadítási Front moszkvai állandó képviseletének vezetőjét.

Szovjet-jugoszláv gazdasági együttműködési tárgyalások kezdődtek meg a Kremlben. A tárgyalásokon résztvevő szovjet küldöttséget Mihail Leszecsko, a minisztertanács elnökhelyettese, a jugoszláv küldöttséget pedig Borisz Krajger, a szövetségi végrehajtó tanács elnökhelyettese vezeti.

300.000 építőmunkás lépett sztrájkba Olaszország különböző vidékein. A sztrájkolók nem csupán bérkövetelésért kezdtek harcot, hanem általános gazdaság-politikai célokért is. Egyidejűleg 400.000 napszámos és részes bérlő is sztrájkolt és tüntetett.

Nasszer elnök szerdán fogadta Novikov miniszterelnök helyettest.

Nicolae Causeascu a Román Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára csütörtökön fogadta Zsenglint, a Szovjetunió rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét.

A Szovjetunió kérésére összeült a Biztonsági Tanács a dominikai helyzet megoldására.

Belföldi események:

Egy hónappal a határidő előtt kezdték el a Dunai Vasmű hideghengerművében a gépi berendezkedések próbáit.

Amióta a szövetkezeti mozgalom gyökeret vert hazánkban, új tisztség alakult ki a falun. Úgy nevezik ezt a beosztást, hogy tsz-brigádvezető. Számuk országosan mintegy 10.000 fő.

Losonczi Pál földművelésügyi miniszter vezetésével csütörtökön mezőgazdasági szakemberekből álló küldöttség utazott Szovjetunióba, V. Mackevicsnek, a Szovjetunió mezőgazdasági miniszterének meghívására.

Fáy András író érdemeit és munkásságát megörökítő emléktáblát helyezett el a Pest megyei Tanács Városház utcai épületén a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az Országos Takarékpénztár.

Szórakozás/művészet:

TV műsor:

A budapesti színházak műsorából (részlet):

Kultúra

A Moszkvai Nagy Színház Balettegyüttese budapesti vendégjátéka során június 8-án, és 9-én az Operaházban bemutatja Arif Melikov azerbajdzsán zeneszerző Legenda a szerelemről című balettjét.

Győrött már a könyvhét első napjaiban nagy forgalmat bonyolítottak le a könyvárusok.

Sport

Manchesterben befejeződött a szabadfogásúak birkózó világbajnoksága. Az utolsó napon a nyolc magyar versengő közül csak a 24 éves Ölveti László a DVSC versenyzője került a legjobbak közé, lepkesúlyban. A döntő mérkőzéseken egyformán pontozásos vereséget szenvedett a jaán Josidától, és a bolgár Baertől és így e két birkózó mögött a dobogó harmadik helyét foglalta el.

Sakk: Ma utazik a magyar sakkválogatott a vasárnap kezdődő Európa-Bajnokságra.

Egy gólós sikert aratott a Ferencváros a Szeged felett, a döntő gólt Fenyvesi dr. szerezte, aki a mérkőzés hetvenegyedik percében lőtt a kapu közepébe. A lelátóról 12.000 szurkoló figyelte a mérkőzést.


05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források