iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1950 / október / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1950. október

Összeállította: Marosvölgyi Andrea (2018.)

Ez év október 3-án Pozsonyban a Városi Könyvtár önálló részlegeként magyar közkönyvtár nyílik.

Egy nappal később Mao Ce Tung kínai vezető a koreai háborúba való beavatkozás mellett dönt. Kína a hónap folyamán Tibet ellen is nagyszabású hadműveleteket folytat (a kommunizmus eszméje terjesztésének jegyében), de erről a világsajtó kevéssé akar tudni. (Ugyanakkor a koreai háború baljós eseményei az egész hónap folyamán a nagy jelentőségű hírek között szerepelnek.)

A hónap első napjaiban Magyarország a közelgő tanácsválasztások lázában ég: október 5-én a Katolikus Püspöki Kar, majd egy nappal később a zsinagógákban a rabbik méltatják a tanácsválasztások jelentőségét, és felhívják a híveket, szavazzanak a HNF jelöltjeire.

Egy nappal később az albán származású apáca, Agnes Gouxha Bojaxhiu, (aki előzetesen már engedélyt kapott, hogy elhagyja a Loreto rendházat), Kalkuttában XII. Pius pápa felhatalmazásával új szerzetestársulatot alapít, a Szeretet Misszionáriusai névvel, ennek vezetőjeként a későbbi évtizedekben Kalkuttai Szent Teréz (Kalkuttai Teréz Anya) néven válik világhírűvé.

      Ezalatt a világ fokozottan figyel a koreai háborúra: ugyanezen a napon az ENSZ Közgyűlése felhatalmazza az ENSZ erőket, hogy azok a 38. szélességi körtől északra is tevékenykedhetnek az egységes és demokratikus Korea helyreállításának érdekében.

Október 8-án megszületik Almássy Zsuzsa, műkorcsolyázó, aki később számos sportsikerrel örvendezteti meg a magyar közönséget. (Legnagyobb sikere az 1971. évi zürichi Európa-bajnokságon nyert ezüstérem).

         Egy nappal követi őt Szikora János, Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató. Szintén ezen a napon indul Jodi Williams politológus, aktivista életútja, (aki majd 1997-ben Nobel-békedíjat kap a taposóaknák betiltásáért folytatott munkájáért). Ugyanerre a napra sajnos egy gyászhír is jut: elhunyt Willis Carrier amerikai gépészmérnök, a modern légkondicionálás feltalálója.

E napon is történt esemény a koreai frontokon: Amerikai csapatösszevonás és csapatmozgások kezdődtek Phenjan felé. Másnap pedig dél-koreai egységek bevették a keleti parton fekvő Vonszan városát.

Október 12-én született Robin Askwith színész, akit Lindsay Anderson fedezett fel, kisebb szerepet ajánlva neki az angol iskolarendszert bíráló Ha… című drámájában. Később dolgozott vele például  Pier Paolo Pasolini is, a Canterbury mesék című Geoffrey Chaucer-adaptációjában.

A hazai színművészetben sem maradtunk izgalmas élmények nélkül: a Nemzeti Színház Kamaraszínházának, a Magyar Színháznak első bemutatója az évadban október 13-án volt: Borisz Lavrenyov: Amerika hangja. Rendező: Várkonyi Zoltán, Houston ezredes: Bessenyei Ferenc, aki később számos feledhetetlen tv-játék-, film- és színházi alakítással ajándékozta meg a magyar közönséget. Néhány további név a szereplőlistáról: Makay Margit, Básti Lajos, Szörényi Éva, Kállai Ferenc, (akit majd Bacsó Péter: A tanú című szatírája tesz örök életűvé), Balázs Samu, Makláry Zoltán.

A hónap közepére Kína tovább nyomul a Távol-Keleten: október 14-én kínai kommunista csapatok titokban megkezdik felvonulásukat Észak-Koreában.

Egy nap múlva az NDK első szocialista típusú választásán 98,5 %-os részvétel mellett a Nemzeti Front 99,7 %-kal győz. A 0,3 % ellenszavazat 35,5 ezer főt jelent.

Ugyanezen a napon indult az ELTE Bölcsészettudományi Karán, az országban elsőként, marxizmus–leninizmus tanszék.

Két napra rá, dél-koreai siker: hadtestek előretörve több várost elfoglalnak, majd néhány nap múlva Phenjan is a szövetségesek kezére kerül.

19-én Tibetet megszállják (hivatalosan feszabadítják) a Kínai Népköztársaság csapatai. (Egyes források ezt október 7-ére datálják).

Október 20-án Az enózis híveként ismert (III.) Makariosz Ciprus érseke lesz.

Ugyanekkor zajlik Budapesten a Fővárosi Tanács ülése, melynek témája a tömegközlekedés fejlesztése: „…folyamatosan kell felszámolnunk a belső városrészek villamosközlekedését, amelynek pótlását egyrészt a földalatti vasút, másrészt a kiépítendő trolibuszhálózat fogja szolgálni.”

Ezalatt a világpolitika is folyik a maga medrében: október 20-21-én a szovjet blokk prágai külügyminiszteri konferenciája tiltakozik az NSZK remilitarizálása miatt.

Október 21-én megszületik Toller László, magyar politikus, Pécs polgármestere (1998–2006) († 2010), rá egy nappal pedig Mikó István, Jászai Mari-díjas magyar színművész látja meg a napvilágot.

Ezalatt forronganak a távol-keleti hadszínterek: kínai fegyveres csapatok bevonulnak Lhászába, ahol a helyiek fegyveres ellenállást tanúsítanak, de 21-re Tibet megszállása befejeződik. (Nem minden forrás jelöli meg pontosan ezt a napot, ahogy a későbbi annektálást sem.)

A koreai háború is eszkalálódik: október 25-én szovjet fegyverekkel harcoló kínai önkéntes csapatok érkeznek Koreába.

Október 24–25.: A hazai történelem egyik legszomorúbb eseménye: A recski kényszermunkatáborba átszállított politikai foglyokat az újonnan megnyitott kőbányában kezdik dolgoztatni, és a tábor további bővítését végeztetik velük.

Ezalatt a világban: a kínai egységek először keverednek fegyveres összetűzésbe a dél-korai csapatokkal. Ugyancsak ezekben a napokban került a Francia Nemzetgyűlés elé René Pleven beterjesztésében az Európai Védelmi Közösség (CED) terve, melynek az volt a célja, hogy a nyugatnémet fegyveres erőket egy európai védelmi struktúrába illessze, azaz szupranacionális parancsnokság alá helyezze, s ezzel a szövetségi Németország újrafelfegyverzését a francia közvéleménnyel elfogadtassa.

Október 27-én mutatják be az USÁ-ban az All About Eve, (Mindent Éváról) című filmet, Joseph L. Mankiewicz rendezésében, Bette Davis (aki ezért az alakításáért a következő év legjobb női alakítása díját nyer majd a Cannesi Filmfesztiválon) és Anna Baxter főszereplésével. A film a rákövetkező évben (a 8 jelölésből!) 6 Oscar díjat, majd az az évi BAFTA díjat is elnyeri.      

A következő napokban is peregnek az események: 29-én Budapesten letartóztatják Endrédy Vendel zirci apátot, valamint az 1950. évi 37. tvr. hivatalos állami ünneppé nyilvánítja november 7-ét, a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” évfordulóját.

Ugyanezen a napon egy uralkodói életút ér véget: 92 éves korában meghal V. Gusztáv svéd király; a trónon VI. Gusztáv Adolf követi. Ezenkívül Koreában: önkéntes kínai csapatok is érkeznek az északiak megsegítésére.

Október 30-31. között (A pontos időpont, források hiányában, máig ismeretlen), Rákosi Mátyás, Gerő Ernő és Farkas Mihály titkos megállapodással (az MDP tudta nélkül!) létrehozza az ún. Honvédelmi Bizottságot; a „trojka” 1953 nyaráig teljhatalommal irányítja az országot.

A hónap utolsó napján megszületik John Candy humorista, színész († 1994) (Leghíresebb filmjei. Meztelenek és bolondok, JFK – A nyitott dosszié)

A hónap legvégére sem csitul a távol-keleti konfliktus: 31-én a II. dél-koreai hadtest súlyos harcokat vív a kínai kommunista erőkkel.

 

Havilapszemle

Tiszatáj

Mivel az irodalmi lap a tárgyévben (1950) még csak negyedévente jelent meg, az októberi alkotásokat közzétevő decemberi számot szemléztem.

1950. Tél | IV. Évfolyam, 4. szám

Makszim Rilszkij: Ének Sztálinról (vers)

Alekszandr Zsarov: Sztálin — a béke (vers)

Lődi Ferenc: Szeretet és hála lángja (vers)

Jemilian Búrkov: A mi barátságunk (vers)

Nagy Sándor: Az új ház urai (elbeszélés)

Szabolcsi Gábor: Sztálinért mondom: vállalom (vers)

Nikoláj Tyihonov: Házikó Goriban (vers)

Szirovicza János: Czáberték vendége

Lődi Ferenc: Dalok a Sztálin-hídon

Tolnai Péter: Az, aki vezet (elbeszélés)

Konsztantin Szimonov: A barátság (vers)

Szabolcsi Gábor: Esti séta (vers)

Diószegi András: Fiatalok (elbeszélés)

László Ibolya: Kanász-nóta (vers)

Lödi Ferenc: Újévi köszöntő (vers)

Mihail Dugyin: Hazám felvirágzik (vers)

 

TÜKÖR

Sebők Lajos: Sztálin "Marxizmus és nyelvtudomány" c. művéről

Baróti Dezső: Az ifjú Vörösmarty

Osváth Béla: A szegedi színház a szocialista fejlődés útján

Tolnai Péter: Magy. Irod. Tört. Társaság Délalföldi Csoportjának megalakulása

Tolnai Péler: Egy üzemi kultúrcsoport

 

KÖNYVEK

P. Versigora: Tiszta lelkiismeretű emberek

Méray Tibor: A film a békeharcban

F.Miljan Sztanev: Egyetlen út

André Murty: Felkelés a Fekete-tengeren

Kozelszkij: Az amerikai sajtó

Zadonszkij: Épül a szovjet falu

 

Napi események:

október 1.: Felavatják a polgári Tisza-hidat.

október 3.: Az FM rendeletet ad ki kilenc mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről.

október 4.: Mao-Ce Tung döntésével Kína is bekapcsolódik a koreai háborúba

október 5.: A katolikus püspöki kar körlevele a „megállapodás szellemében” felhívja a hívők                     figyelmét a közelgő tanácsválasztásokra.

október 6.: Az ENSZ Közgyűlés az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok

                    megsértése miatt határozatban ítéli el Mo-ot, Bulgáriát és Romániát.

október 7.: A még le nem foglalt rendházakból megkezdik a szerzetesek/szerzetesnők                         kiköltöztetését; a megmaradt négy szerzetesrend kilenc rendházat tarthat fenn.          

október 8.: Megkezdődik a tíz napig tartó második „padlásseprés”; az adón és a kötelező

                    beszolgáltatáson túl a „felesleget” is begyűjtik.

október 9.: Amerikai csapatok átlépik a 38. szélességi kört, és támadást indítanak az északi

                    főváros, Phenjan irányába.

október 10.: Az LB másodfokon ítéletet hirdet a Magyar Szabadság Párt és a Demokrata

                      Néppárt szegedi csoportja (Kereszt és Kard) ügyében;

október 14.: A DISZ KV kiáltványban hívja az ifjúságot a Dunai Vasmű építésére.

                       -Titkos kínai kommunista offenzíva Észak-Koreában.  

október 15.: Megjelenik a magyar zsidóság egyesítését kimondó Szervezeti Szabályzat

október 17.: A magyar kormány táviratban tiltakozik az ENSZ-nél „Az alapvető emberi

                     szabadságjogok tiszteletben tartása Bulgáriában, Albániában és

                     Magyarországon” téma napirendre tűzése ellen.  

                         -Dél-koreai csapatok elfoglalják Hamhungot és folytatják előretörésüket  

                     északra  

október 19.: Kínai csapatok erőteljes hadmozdulatokkal megszállják Tibetet.

október 20.: A Fővárosi Tanács Bp közlekedésének távlati fejlesztési tervéről tárgyal.

október 21.: A népi demokratikus országok és a SzU külügyminiszterei prágai

                      értekezletükön tiltakoznak az NSZK újrafelfegyverzése ellen.

                             -A kínai hadsereg Lhászát elfoglalva brutálisan leveri a megszállás elleni

                      fegyveres  megmozdulásokat, így Tibet megszállt státuszúvá válik.

október 22.: Az egylistás tanácsválasztásokon a népfront jelöltjei, 96,9%-os részvétel

                      mellett, megszerzik a szavazatok 97,8%-át.

október 24.: Piros László áv. vezérőrnagyot kinevezik az ÁVH IV. Főosztály (Határőrség és

                      Belső Karhatalom Főparancsnoksága) vezetőjévé.

október 24–25.: A kistarcsai internálótáborból több száz foglyot szállítanak át a recski

                      kényszermunkatábor kőbányájába

október 25.: Endrédy Vendel zirci apát utolsóként hagyja el a bezárt ciszterci apátságot.                                 -Kínai egységek dél-koraiak elleni első harcai

október 26.: Franciaország előterjeszti a René Pleven miniszterelnökről elnevezett tervet

                      közös európai haderő felállításáról.

október 27.: Rákosi Mátyás az MDP KV ülésén a koreai konfliktusra és az NSZK

                      fegyverkezésére utalva megállapítja: „A nemzetközi helyzet fokozódik.”

október 29.: -Kína önkénteseket küld Koreába az északiak megsegítésére, miután az előző

                         napon az ENSZ-csapatok elérték a kínai határt.

                      -November 7-e, a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” évfordulója állami

                        ünnep lesz. (1950. évi 37. tvr.)

                         -V. Gusztáv svéd király halála

október 30-31.: E hónap utolsó napjaiban Rákosi Mátyás, Gerő Ernő és Farkas Mihály

                         titkos szövetséget köt.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére


09 |vissza a lap tetejére

hétfő

 

Kronológia

Megszületik Thomas McClary amerikai gitáros, a későbbi Commodores együttes tagja.

A pénzügyminiszter közli, hogy a Békekölcsön jegyzését október 7-én lezárta. A jegyzés végeredménye 1,032.085.300 Ft.

A Vatikáni Államtitkárság Grősz József kalocsai érsekhez írt levelében aggódását fejezi ki az államhatalom és a Magyar Katolikus Egyház megegyezése miatt.

Közepesen napos idő, csapadék nélkül. A legmagasabb hőmérséklet: 19.4, a   legalacsonyabb: 8.0 C°.

 

Kivonat a napi sajtó híreiből (Forrás: Bácskiskunmegyei Népújság “AZ MDP Bácskiskunmegyei Bizottságának Lapja”)

Mivel 1950. október 9. hétfői napra esett, ezen a napon NEM jelent meg sem országos, sem megyei napilap, így a közvetlenül utána következő napon, október 10-én, kedden megjelent lapszám szemléje következik.

A Szovjetunió dolgozói nagy lendülettel készülnek a helyi szovjetek választására. A gyárak és üzemek kollektívái, a szocialista mezőgazdaság dolgozói új munkasikerekkel készülnek a nagy napra.

1.032.085.300 forint a Békekölcsön jegyzésének végeredménye. A minisztertanács köszönetet mond az összes jegyzőnek, kiemelve a jegyzés önkéntességét.

„Az őszi mezőgazdasági munkák gyors elvégzésével ünnepeljük a helyi tanácsok megválasztását” Lelkesen készül dolgozó népünk a választás ünnepnapjára.

Az emberek vitathatatlan lelkesedése mellett a cikk fő gondolata: a választók nagyon más, emberközeli bánásmódot várnak az új hatóságtól.

A koreai néphadsereg főparancsnokságának vasárnapi hadijelentése Számos ellenséges bombázót és vadászgépet semmisített meg az északi haderő.

 Vad terror dühöng Dél-Korea amerikai megszállási körzetében. Az amerikai katonák hosszú bűnlajstrommal bírnak: nők elleni erőszak, védtelen civilek lemészárlása, falvak felgyújtása. Ho-Shi-Minh elrendelte az általános támadás előkészületeinek fokozását. Minden erőt a francia betolakodók elleni összevont támadás szolgálatába állítanak, a gabonabeszolgáltatás is e célnak rendelődik alá.

Így nevelik az új csoporttagokat. Beszélgetés a lajosmizsei Sallai-termelőcsoport vezetőjével: kikkel állnak versenyben, mik a legnagyobb nehézségeik a kulák gondolkodásmóddal.

Vajjon kivel állnak páros versenyben? A kiskőrösi DÉFOSZ és a kiskunfélegyházi járás parasztságának termelési versenye, amelyet csak papíron hirdettek meg.

12 ezer közlekedési dolgozó sztájkba lépett Bombayban.

Miért maradt le Bátya község? A békebizottság tagjai sem a jegyzésben, sem pedig a munkában nem mutattak példát.

„Mi a szocializmust akarjuk építeni, ehhez pedig a béke kell” (Györgyfalvai Miklós Barnevál-dolgozó) nyílt levele

A Kecskeméti Gyufagyár elkezdte a rövidszálú gyufa gyártását Anyagtakarékos, új módszert vezettek be. Gondok a gyár szakszervezeti bizottságánál.

Az Izsáki Földműves Szövetkezet folyton erősödik, jó munkát végez az őszi munkák és a tanácsválasztások sikere érdekében

Saját létesítményeik szerepe a lakossági ellátásban egyre jelentősebb.

Csengődön is azokat jelölik a tanácsba, akik méltók a nép bizalmára. A leendő tanácstagok eddigi életútjait vázolja a cikk.

Madarason a dolgozó parasztok teljesítik hazafias kötelességüket, végzik szorgalmasan az őszi munkálatokat. Egy pártonkívüli tanácstag-jelölt gondolatai.

Szabotálnak, népi demokráciánk ellen izgatnak a gátéri kulákok. A környék kuláknak minősített gazdáinak esetei.

Novemberben népbüfé nyílik Kecskeméten. Az egykori Beretvás étterem már nem győzte kielégíteni a megnövekedett igényeket, ezért egy új, öt üzlethelyiséges Népbüfét nyitnak Kecskemét központjában.

„Békében akarjuk építeni felszabadított országunkat” Tóth Margit ifjúmunkás nyílt levele.

Versenyben  a kukoricaszerződések meggyorsításáért.

Október 22-re elkészül az új kultúrház Izsákon. A DISZ megnövekedett szerepe az ifjúsági kultúra terjesztésében, a fiatalok munkafelajánlása a kultúrház építésében.

A „Tartós békéért, népi demokráciáért“ kiadványról. Ismertető az új kiadványról, előfizetési lehetőségek.

Az Állami Gépállomások Bács-kiskun Megyei Központja elismerő dísztávirata Borota traktoros brigádjának.

Bácsszentgyörgyön a dolgozók lelkesen fogadják a Népfrontbizottság jelöléseit a tanácsválasztásokra. Két pártonkívüli középparaszt és egy nő is a jelöltek között, a választók nagyon bíznak bennük.

A világ minden országában folynak az előkészületek a Béke hívei II. Világkongresszusára. 75 országban több int 400 millió aláírás támogatja a kongresszust.

Megjelent a „Társadalmi Szemle” októberi száma. A tartalomból: A tanácsválasztások jelentőségéről, Gerő Ernő tanulmánya Sztálin Művei XI. kötetéről, Réti László cikke: ” A magyar szociáldemokrácia a második világháborúban”, Bíró Zoltán: A kommunizmus és a béke gigászi művei, Losonczy Géza: Színházaink a szocialista fejlődés útján, Erdei Ferenc beszámolója a 200 tagú magyar parasztküldöttség Szovjetunióbeli tanulmányútjáról, és még egyéb anyagok.

Jakabszálláson a gépállomás dolgozói jó felvilágosító munkával harcolnak a választás győzelméért

A békebizottság helyett a gépállomás dolgozói szervezik a békekölcsön jegyzését.

A tanácsválasztás győzelméért harcoljon minden sportoló! Értekezletet tartottak a megyei, üzemi és szakszervezeti sportfelelősök.

Újabb értékes győzelmet aratott a KVSK: Kiskunhalasi VSK-Ceglédi Vasutas 2:1 (1:0)

Moziműsor:

A kecskeméti városi mozi műsora okt. 05-11. között: Dalolva szép az élet (Magyar film) Magyar és Szovjet híradó.

Előadások hétköznap: fél 6, fél 8, vasárés ünnepnap: fél 4, fél 6 és fő: 8 órakor

Árpád Mozi: október 5-8-ig, csütörtöktől-vasárnapig: Döntő fordulat

Előadások hétköznap: 6 és 8, vasárés ünnepnap 4, 6, 8 és délelőtt fél 11 órakor is.

Október 9-11-ig, hétfőtől-szerdáig: Első osztályosok


10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére

16 |vissza a lap tetejére

17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források