iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1959 / október / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1959. október

Összeállította: Várnagy Viktória (2013)

A magyar kosárlabda válogatott a hetedik helyen végez a Szovjetunióban megrendezésre kerülő női kosárlabda-világbajnokságon.  A Magyar Írók Szövetsége megemlékezést tart Londonban a forradalom harmadik évfordulója alkalmából, melyet Ignotus Pál nyit meg. 1956 után ebben a hónapban hozza meg az LB Népbírósági Tanácsa a megtorlások során a legtöbb halálos ítéletet.  Az MSZMP PB az idős munkásőrök szolgálatkönnyítésével összefüggésben döntést hoz a munkásőrség létszámának ötezer (ebből Bp-en 1600) fővel történő emeléséről.

Ebben a hónapban ünneplik a Kínai Népköztársaság fennállásának tizedik évfordulóját. A szovjet Luna 3 szovjet rakéta megkerüli a Holdat és képet készít az égitest Földről nem látható oldaláról. Megnyitották a Frank Lloyd Wright által tervezett new yorki Solomon R Guggenheim Múzeumot.

Napra pontos események

1959 Október 1 A Kínai Népköztársaság 10. évfordulója, Aleksandr Alekseyev szovjet KGB ügynök Kubába ment, hogy a Szovjetúnió és Castro kormánya között jó kapcsolatot kovácsoljon,

1959 Október 2 Az amerikai Twilight Zone sorozat debütál a CBS-en, General Motors bemutatja új autóját, a Chevrolet Corvairt,  Indiában újra bevezették Panchayati  Raj politikai rendszerét,  teljes nap fogyatkozás volt látható az Egyesült Államok nyugati és kelet i részétől egészen Nyugat Afrikáig.

1959 Október 3  A 13. NHL All-Star meccsen Montreal megveri az All-Starst 6-1-re hazai pályán.

Alice Roosevelt Longworth vízre bocsátott egy ballisztikus tengeralattjárót  Mare Island-nél

1959 Október 4 A Lunik 3-at kilőtték az űrbe, melynek feladata a Hold feltérképezése volt

1959 Október 5 Bemutatták az új IBM 1401 gépeket

1959 Október 6 Kambodzsa beperelte Thaiföldet a Világ Bíróság előtt, mert azok veszélyeztették a földterületüket, a bíróság döntése Kambodzsának kedvezett.
Kivégzik Veréb Lászlót. A Luna–3 szovjet rakéta megkerüli a Holdat, és lefényképezi az égitest Földről nem látható túlsó oldalát.

 1959 Október 7 Lunik3 távolból képeket készített a Holdról , 29 kép le is érkezett a Földre. A bagdadi Al Rasheed utcán eltűnt az iraki Abd al-Karim Quasim míg a Kelet Német nagy követségre tartott. Saddam Hussein megölte Quasim sofőrjét és lefegyverezte magát Quasimot. Egy merénylő meghalt és Saddam is megsérült.  Saddamot ezév decemberében elfogták a helyi birtokán.

1959 Október 8  Az LA Dodgers megverte a Chicago White Sox-ot 9-3-ra, ezzel hatodik meccsét nyerte meg ’59-es World Series-en.  A Szovjet Központi Kommunista Kormányzat döntött a történelem könyvek leckéjének megváltoztatásáról. Harold MacMillan megnyeri a brit választást

1959 Október 9 Letartóztatták Russel Langelle CIA ügynököt, aki a moszkvai USA nagykövetségnek dolgozott. Egy városnéző buszon találkozott a szovjet kettős ügynök Pyotr Popovval. Az amerikait kiutasították a Szovjetunióból  Popovot később kivégezték árulásért.

Eugene Bullard volt az első afro-amerikai katonai pilóta, aki az első világháború idején a Francia Idegenlégióban tett szolgálataiért megkapta a Croix de la Légion d’honneur kitüntetést, ami Franciaország legnagyobb katonai elismerése.

1959 Október10  Boldóczki János moszkvai nagykövet felkeresi Rákosi Mátyást, és a politikai tevékenységről való lemondásra kéri; Rákosi nem írja alá a kért nyilatkozatot. november 20.
A los angeles-i Watts Towers tornyok miután kiállták a próbát, elnyerték méltó helyüket a város látványosságai között. A pakisztáni Fatah párt megalapításának napja.

A Pan America Légitársaság az első olyan társaság, ami redszeres világkörüli járatokat ajánl utasainak.

1959 Október 11 XVIII. János  rádió üzenetet kap a Córdobában összegyűlt Argentin Nemzeti Eucharisztia Kongresszustól

1959 Október 12 Kiválasztották az első szovjet űr repülőket; Yuri Gagarint és Georgij Shonyint.  Sikeres volt az első műholdromboló rakéta tesztje. Aleksandr Alekseyev találkozik Che Guevarával.

1959 Október 13 Kilőtték az Explorer7 parabolát a Verner E. Suomi által tervezett radiometerrel..
1959 Október 14 Megszületett Errol Flynn ausztrál származású amerikai film színész.

1959 Október 15  Bp-en 80. életévében meghal Fejér Lipót Kossuth-díjas matematikus, 1908 óta az MTA tagja. A KGB ügynök Bogdan Stashinsky egy hidrogén-cianidos fegyverrel megölte az ukrán nacionalista Stepan Banderat.Aleksandr Alekseyev találkozik Fidel Castroval. Megszületett York hercegnője, Sarah Ferguson.

1959 Október 16 Meghalt  George Catlett Marshall, amerikai Nobel-díjas  tábornok, politikus

1959 Október 17 Megszületett - Eugenio Hernández Flores mexikói és Francisco Flores el salvadori politikus.

1959 Október 18 Sok kritikus rossz szemmel nézte, hogy a volt elnököt, Harry S. Trumant ábrázoló rajzokat tettek be egy amerikai televíziós műsorba.

1959 Október 19 A Bold Orionnal megpróbálták meg lelőni az Explorer–6 műholdat. Christopher John Chataway felesége azt mondta, hogy a férje “He's disgustingly out of condition"

1959 Október 20 Clark Griffith szenátor azt nyilatkozta, ogy a csoport nem fogják megváltoztatni a választójogot.

1959 Október 21 Az újvidéki egyetem bölcsészettudományi karán megkezdi működését a magyar tanszék; tanára Sinkó Ervin író.
A Guggenheim Múzeum megnyitotta kapuit New York-ban, a múzeum Frank Lloyd Wright tervei alapján készületek.  Havannát bombázzák az ellen forradalmárok.  Döntenek az 1960-as All-Star Games helyszínéről (Kansas City New York). Megszületett a japán filmsztár, az Utolsó szamuráj című film főszereplője, Ken Watanabe.

1959 Október 22 Kibővített ülést tart az MSZMP KB. Határozatot hoznak a téesz-mozgalom feladatairól, a munkahelyi és lakóterületi pártszervezetek hatáskörének kiterjesztéséről, és foglalkoznak az államhatalmi és közigazgatási szervek tevékenységével.

A Magyar Írók Szövetsége külföldön emlékezést szervez a forradalom harmadik évfordulójának tiszteletére Londonban, a Friends House-ban; az ülést Ignotus Pál nyitja meg.

1959 Október 23 Párizsban több száz magyar emigráns megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját; a Magyar Szabadságharcos Szövetség ünnepségén Párizs alpolgármestere mond beszédet.Los Angeles polgármestere október 23-át magyar nappá nyilvánítja. — Montrealban a forradalom emlékére rendezett gyűlés szónoka Egan Chambers konzervatív párti képviselő, Santo Fournier szenátor, polgár mester és Kovács Gyula.Az Élet és Irodalom című hetilapban megjelenik Németh Lászlónak egy moszkvai fogadáson elhangzott pohár köszöntője, amelyben az író a szovjet–magyar megbékélés mellett száll síkra. Kínai katonai csapatok vonulnak Indiába, 17 ember  meghal.

1959 Október 24 Dmitri Shostakovich első cselló koncertje az USAban.

1959 Október 25 Egy amerikai szürke vonatot fegyver támadás érte, míg az  Caibariénből Yaguajay felé közlekedett, az őrök hárítani tudták a támadást, a vonat szerencsésen tovább haladt nyugatnak.

1959 Október 26 Az LB Népbírósági Tanácsa Borbély János elnökletével másodfokon ítéletet hirdet a Thököly úti felkelők ügyében, és megerősíti Futó János bányász, Keller Károly szállító munkás, Németh József, Grosszmann Frigyes csatornabúvár, Csermák János pincér, Magori Mária takarító nő, Barabás Tibor szállító munkás, Csányi Sándor segéd munkás, Kondorosi Imre lakatos segéd, Szivák István hegesztő és Krausz Gyula fogathajtó első fokon kiszabott halálos ítéletét. október 28. — Az 1956 utáni megtorlások során e perben született a legtöbb jogerős halálos ítélet.

1959 Október 27 Az MSZMP PB az idős munkás őrök szolgálat könnyítésével összefüggésben döntést hoz a munkás őrség létszámának ötezer (ebből Budapesten 1600) fővel történő emeléséről.
2000ember meghal  Mexikóban egy hurrikán miatt.

1959 Október 28 Kivégzik Futó Jánost, Keller Károlyt, Németh Józsefet, Grosszmann Frigyest, Csermák Jánost, Magori Máriát, Barabás Tibort, Csányi Sándort, Kondorosi Imrét, Szivák Istvánt és Krausz Gyulát.

1959 Október 29  Bemutatják Szemes Mihály Kölyök c. filmjét.

1959 Október 30 Stanleyvilleben (ma Kisangani) megöltek harminchárom afrikai tiltakozót, míg a gyarmati katonák  a Belga Kongóban tiltakozó felvonuláson részt vevő Patrice Lumumba által szerveződött Kongói Nemzeti Mozgalom tagjait és magát Lumumbát is letartóztatták.

1959 Október 31 Lee Harvey Oswald Moszkvában bejelenti, hogy többet nem tér vissza az USA-ba.  A Szovjet Unió és Egyiptom bejelenti, hogy közösen felépítik Aswan Damot.

(Forrád: Wikipedia, Hystoryorb, Terrorháza magyar kronológia)

Havilapszemle:

(Forrás: Jelenkor 1959 5. szám)

Tartalom

Takáts Gyula A pásztor (elbeszélés)

Pákolitz István (versek)

Könyörgés szép halálért

Kellető

Ímhol, örvényemre

Szalai János Láb sziget (elbeszélés)

Arató Károly Kinn a parton (vers)

Stetka Éva (versek)

Kancsó , Boldogság

Szinnyei Júlia  Rózsa Mihály második házassága (regényrészlet)

Menyhárd Alfréd Kívánság (vers)

Hajolj mindenkiért, Öreg pár,

Kulisch Mária Ágnes-Palkó (elbeszélés)

Arató Károly Most van ideje…(vers)

Bertolt Brecht versek (Csorba Győző ford)

Tanultam, A vízbefúlt leány Honfitársaimhoz

Gyenis József Imre (elbeszélés)

Jónás László Versek a Zsuzsi-ciklusból

Gelencsér Géza Az ember tragédiája filozófiai problémája második közlemény

Pál József Versek

Ki tudhatja, Ékszerek, Ha csak egyszer is

Sükösd Mihály Ólom ketrec (elbeszélés)

 

Fiatalok

Rózsa András Falusi vendég (vers)

Búzás Huba Széna gyűjtők (vers)

 

Lukács Miklós Nyári zápor (Vers)

Sík Mihály Akvarell (vers)

Vucskics Lajos Tányérosok (elbeszélés)

Lázár Tibor Mezőn, vihar után (Vers)

Molnár Béla Tanító vagy és édesanya… (vers)

Dokumentum

Kolta Ferenc Adatok három Kazinczy-unoka sorsáról

Vita

Marsall László Tellér Gyula Formai vizsgálatok a modern költészet terültén

 

Jegyzet

Fábián István Könyvek között

Pusztai József A Hold-utazás a legújabb költészetben

Szemle

Bárdosi Német János - Simon István: A Jangce vitorlái

Németh Tibor György: Kőszegi Imre: Szívet cserélni

Szőllősy Kálmán Fekete István Téli berek

Várkonyi Nándor A Petőfi Irodalmi Múzeum Évkönyve 1959

Harcos Ottó - Nikelszky Géza A Zsolnay – gyár művészete

Seres József - Bóka László Alázatosan jelentem

Képek

A címlapon Hincze Gyula Batsányi János A francia országi változásokra

Fürtös György Tűnődő

Reich Károly Babits Cigánydal

Szentiványi Lajos Vajda János Húsz év múlva

Platthy György Gépírónő, Ruhaszárítő


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére


16 |vissza a lap tetejére

Napilap szemle

(Forrás: Esti Hírlap -  politikai napilap, 1959. október 16., péntek ) 

Belföldi hírek

Jövő héten kezdődik a szocialista országok idegenforgalmi értekezlete Budapesten(október 20-27). 60 idegenforgalmi szakember érkezik tárgyalni, nagy az érdeklődés Magyarország iránt, azt remélik, hogy több látogató lesz a demokratikus országokból.

Újabb üzemek érték el az 1960-ra tervezett termelési és termelékenységi szintet.Többet termelnek, túlteljesítenek a gyárakban. A legtöbb gyárban már elérték az éves termelési és termelékenységi szintet. A Kőbányai Vas-és Acélöntödébe 7.5%-kal növekedett a termelés. Az Esztergomi Sportgyár is teljesítette a kongresszusi felajánlását. A gépkocsik karosszériáját immár sorozatban gyártják, így a gépkocsik elkészítése 10%-al csökkentették.

Két tűz között a túlórák csökkentéséért – Jó tapasztalatok a Ganz-MÁVAG-ban

Az illatok költőit a vértes utca hatos szám alatt lehet megtalálni. Itt készül a likőrök eszenciája, a muskotály és az ürmös aroma, a pipereszappan és a csabai kolbász paprikás zamata is. A legnépszerűbb illatok a Noir, 4711, Opera és levendula, kamilla, orosmenta,  tölgyzuzmó alapú illatok.

Kultúra

Színház :

Operaház – Slome: A madarin

Nemezeti Színház – Budai Antal

Madách Színház -

Katona József Színház - Candida

A Magyar Népmese Színház - Az esőcsináló

József Attila Színház: Kötéltánc

Blaha Lujza Színház - Nebántsvirág

Operett színház :Három tavasz

Zeneakadémia Magyar Állami Hangversenyzenekar előadása

Mozi:

Hetedik kereszt, Csillagok, 39-es dandár, Megtört a jég, Eber és a terv, Nyomorultak I-II., Sabella nagymama, Gerolsteini kaland, Hintón járó szerelem, Telhetetlen méhecske, Gorkij, , Robin Hood, Ne várd a májust, Rendkívüli történet I-II., Rendszáma H8, Szerelem csütörtökig,  Többé nem balkezes, Bogáncs, Bolond április, Fejedelem bajnoka, Kenyér, szerelem, fantázia,  A dzsungel könyve.

Sport

Lesz-e negyedszerre is a „Tízek bajnoka” Bereczki Zoltán és Kóczián Éva?

Sportcsarnokban megrendezett Tízek bajnokságának nagy esélyeseiről, Bereczki Zoltánról és Kóczián Éváról olvashatunk a cikkben.  A 35. jubileumát ünneplő Bihari Tibor, Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára nyilatkozik az esélyekről.  A két esélyesnek ez a negyedik bajnokságuk. Míg a férfiaknál Berecki van előnyben, a nőknél a helyzet kiegyenlített. Azt is megtudhatjuk, hogy gumiütővel már kevesebben játszanak, s hogy a szivacsütő teljesen eltűnt a porondról. Többen sandvich-ütővel és soft-ütővel állnak ki.

Átalakítási, korszerűsítési munkálatok a tatai sportparadicsomban – a Sportcsarnokban és Műjégpályán

Nagyobb beruházásokra adta fejét Tata városa. A fűtőberendezések kicserélésére és korszerűsítésére került sor, új tornaterem épül, amelyet alkalmanként át lehet alakítani mozi helyiséggé, jövőre elkészül a huszonnégy szobás sportszálló, beépített bútorokkal, az iskola útjának kövezése is elkezdődik.  Emellett sok kis változtatásokat, újításokat vezettek be, átfestették a falakat, filmfelvevő gépet vettek a sportolók számára, rengetek sportfelszerelést vásároltak,  

Magyarország megpályázta az 1960-as lovas Európa-bajnokság rendezési jogát. azt, hogy Walt Disney lesz a Squaw Valley-i téli olimpia keretén belül rendezendő ünnepségek lebonyolítására alakult bizottság elnöke, hogy a a magyarok ellen készülő olaszlabdarúgó  válogatott kerete huszonnyolc játékosból áll, a magyar vívók ellátogatnak a Kínai Népköztársaságba, Kuba-Bermuda és Filippi-szigetek jelentkezésével hetvenhatra nőtt a római olimpiára résztvevők nemzetek száma

Külföldi hírek

Élénk diplomáciai tevékenység Nyugaton a csúcs találkozó ügyében - William J. Van den Heuvel Franciaország londoni nagykövete tegnap meglátogatta Lloyd külügyminisztert s valószínű, hogy rövidesen más nyugati diplomaták is követik a francia kollégáik példáit. Eisenhower teljesen megszabadult korábbi kételyeitől és Hruscsov amerikai látogatása óta mind erősebben bízik abban, hogy a csúcs találkozón igazi haladást lehet majd elérni.Az értekezlet célja egyezmény megkötése arról, hogy minden állam szabadon végezhet tudományos és más békés tevékenységet az Antarktiszon.

Még nem biztos Lengyelország megválasztása a Biztonsági Tanácsba, a nyugati hatalmak akádékoskodása miatt, amellyel újra megszegik a egyezményt..

Robbanás történt az amerikai atomtelepen, Los Alamosban október 15-én.

A nyugatnémetek hamarosan totális gazdasági támadást indítanak a  brit nemzetközösség ellen.

Pakisztán Karacsi helyett új fővárost kíván alapítani, mivel a jelenlegi város elmaradott, túlnépesedett és  távol esik az ország fő gazdasági területeitől.


17 |vissza a lap tetejére

Napilap szemle

(Forrás: Esti Hírlap -  politikai napilap 1959. október 17, szombat )

Belföld

Megkezdődött a Hazafias Népfront Országos Tanácsának ülse, melynek témája az ötéves terv irányelveinek megvitatása.

A KISZ országos központjában kulturális szemlét rendez a megyei bizottságok tagjainak.

Megkezdték a 2-es villamos pályájának süllyítését.

Megnyílt Budapest legnépszerűbb üzemi étterme a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Ma délelőtt a Posta Vezérigazgatóságon országos postás újítótanácskozást tartottak.Bejelentették, hogy a következő nap  délelőtt megnyitják a III. országos újítókiállítást. Az újítások között szerepel: totó-lottó eredménybemondó berendezés, amely telefonhívásra közli az eredményeket és nyereményeket, a főnök-titkárnőo magántelefon-telefon, amely ha nincs jelen a hívott fél magnetofonra veszi a beszélgetést.

Beépített világítótesttel felszerelt, táskában is hordozható könnyű gépek készítését tervezi a csepeli Varrógépgyár.

Újra megrendezésre kerülnek a táncos teadélutánok, ezévben a XII. kerületben, a Déryné-eszpresszóban és a Velence Étteremben, a II. kerületben a Rózsafában és a Budagyöngye étteremben és még sok más helyen.  A Hévizi gyógyfürdőt az Egészségügyi Minisztérium újítja fel. Illegális szeszfőzőket tartóztattak le, A két férfi kilencezer forint szeszjövedéki forgalmi adó eltitkolásával károsította meg az államot.

Kultúra

Az Egyetemi színpadon  hétfőn önálló Ady-estet tart Péchy Blanka- Major Tamás, Gáti József és Sándor Judit közreműködésével - “Ifjú szívekben élek” címmel.

Darvas József drámájából, a Kormos égből akarnak filmet forgatni a Budapesti Filmstúdióban, a film előkészületein a dráma Nemzeti Színház-beli előadásának rendezője,  Várkonyi Zoltán dolgozik.

A 86 éves Rózsahegyi Kálmánt szerződteti újra a Nemzeti Színház.

November 18-án avatják Ady Endre szobrát a Liszt Ferenc téren.

Sport

Ügetőverseny ma 1,2,3 órakkor.

Az ökölvívó-csapatbajnokság után jelölik ki a tíztagú olimpiai csapatot,  Szenes Dávid, az ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya már tájékozódik a csapatok teljesítményéről.

Nemzetközi salak motoros motorostalálkozóra kerül sor vasárnap, miután a szezon végetért a pécsi versennyel. A találkozó Budapest és Bécs válogatottjai között zajlik a Vasas népligeti pályáján.

Külföld

Négyezer megawattos vízierőmű épül Szibériában az Angara mellékfolyamán, lecsapolják a zürichi tavat.

Nylon ruhát készítettek a szovjetek a sarkvidéken dolgozó emberek részére, amely véd a 60 fokos fagy és a jeges tél ellen, jól tartja a meleget és vízhatlan.

Moszkvába hívták meg Roberto Rossellinit, a világhírű olasz filmrendezőt egy szovjet-olasz koprodukciós film előkészítésére vonatkozó megbeszélésre.

Két hétig vendégszerepel Bulgária fővárosában Tiszay Magda operett énekesnője.

A szovjet tánceggyüttes, Pjatnyickij-kórus egy hónapon keresztül lépett fel Mexikó városban, ez hosszú idők óta a legjelentősebb esemény az országban. 


18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források