Windows basics voor nieuwe gebruikers

Als je nieuw bent in het werken in een Windows-omgeving, of je bent gewoon nieuw in het omgaan met computers in het algemeen, ben je in de minderheid, maar toch, gefeliciteerd met het aan de slag gaan met Windows. Deze lessen zijn voor jou.

We gaan een aantal fundamentele concepten behandelen die je zullen helpen met het zakelijk en vlot beheren en bedienen van de computer. Aan de hand van diverse lessen gaan we Windows ontdekken en gebruiken om er mee te werken. Niet om er mee te spelen! Maar om er mee te werken.

Merk daarvoor ten eerste op dat als je Windows hebt gelanceerd, je het bureaublad voor je ziet.

Dit is waar het allemaal gebeurt. Net als in het echte kantoorleven werk je op een bureaublad.
Via het bureaublad, kan je veel kanten op.
Je kunt verschillende  soorten bestanden openen, misschien heb je de beschikking over boeken en naslagwerken, zoek en werk je veel op het internet ..., alles is in te zien via het bureaublad. In Windows 10 zijn er zelfs meerdere bureaubladen,

Je zult ook merken dat er een of meer pictogrammen op het bureaublad staan. Zorg dat er niet teveel staan. Je wilt geen rommelig bureaublad.

Beneden aan de onderkant van het scherm heb je de taakbalk (taskbar). Op deze taakbalk staan alle geopende programma’s. Aan de linkerkant van de taakbalk vind je snelkoppelingen om programma’s die je veel gebruikt, snel te kunnen starten.

Rechtsonder zie je ook een aantal pictogrammen in het systeemvak. Daar zie je een aantal processen draaien en die  wellicht belangrijk voor je zijn. Daarover later. Alles wat je tot nu ziet op het scherm is de default (start) configuratie. Met linksonder de startknop.

Met een klik op de startknop krijg je een venster te zien waarop snelkoppelingen te zien zijn die je pas gebruikt hebt, of, die daar standaard staan omdat jij ze daar wilt hebben staan. Als je veel met Word werkt, kan je daar een snelkoppeling neerzetten, eventueel gelinkt aan een document dat je vaak gebruikt.