iNapló.hu | mindenNapiNapló / 1954 / december / napok:

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


1954. december

Összeállította: Tóth Anett (2017)

 

1954 decembere a repülőgép-szerencsétlenségek hónapja volt. 4-én az Air Laosz első Vientiane-tól Muang Sing-ig közlekedő kereskedelmi járata szerencsétlenséget szenvedett,amikor a repülőgép a Luang Prabang - Luang Namtha szakaszon lezuhant, 28 halálos áldozatot követelve. Négy nappal később a görög légierő Douglas C-47 típusú repülője lezuhant az Elefsis repülőbázison Görögországban, 19 utas halálát okozva. A hónap 18. napján az Alitalia-hoz tartozó Linee Aeree Italiane nevet viselő légitársaság Douglas DC-6B  típusú gépe a New-York-i Idlewild (ma John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér) reptérre történő sikertelen landolási kísérletei után nekiütközve a leszállópálya egyik pillérének, kigyúlva elsüllyedt a Jamaica-öbölben, 26 ember vesztette életét. Karácsony első napján pedig a Brit Tengerentúli Légitársaság Londonból érkező Boeing 377 Stratocruiser G-ALSA típusú repülőgépe 3 óra 30 perckor, a rossz látási viszonyok miatt lezuhant a Glasgow-i Prestwick repülőtéren, 28 utas halálát okozva. A hónap utolsó napja se múlhatott el légikatasztrófa nélkül: Az Aeroflot utasszállító repülőgépe lezuhant az Irkutsk-i repülőtérről történő felszállása közben, 17 halálos áldozatot követelve.

A politikai színtéren sem volt eseménymentes a hónap: december 2-án Tajvan és az Egyesült Államok aláírta a kölcsönös védelemről szóló egyezményt. Ugyanezen a napon az amerikai szenátus megfeddte Joseph R. McCarthy szenátort, ezzel pedig lassan a végéhez közeledett a McCarthy-korszak. Két nappal később az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el az atomenergia békés célú hasznosításáról, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség létrehozásáról. A december 5-ei nyugat-berlini választásokon a Szociáldemokrata Párt (SDP) fölényes többséggel nyert, mégis a Berlinben uralkodó feszült politikai helyzet miatt beleegyezett abba, hogy koalícióba lépjen a Kereszténydemokrata Unióval (CDU). December 15-én a Karib-térségbeli holland nemzetekből létrejöttek a Holland Antillák. A hónap utolsó szakaszának jelentős eseménye pedig, hogy Laosz teljesen függetlenné vált Franciaországtól.

A hónap orvosi szenzációja: Bostonban (Massachusetts állam,USA) Joseph Murray egypetéjű ikreken elvégezte az első sikeres veseátültetést. Karácsony első napján gyűrűs napfogyatkozás ment végbe. A gyorséttermek szerelmeseinek is meglepetéssel szolgált 1954 decembere: 4-én megnyílt az első Burger King Miami-ban (Florida állam, USA)

Az Egyesült Államok Billboard Hot 100 toplistáján egész hónapban a The Chordettes nevű formáció "Mr. Sandman" című slágere birtokolta az első helyet. E hónap 2-án mutatták be az amerikai mozikban "A másik nő" (The Other Woman) című filmet Hugo Haas és Cleo Moore főszereplésével. Karácsony első napján pedig a "Győzelem napja" (Day of Triumph) címet viselő alkotást Lee J. Cobb és Joanne Dru főszereplésével. A hónap 29. napján pedig bemutatták az első brit animációs filmet, az "Állatfarmot" (Animal Farm). A Wolverhampton-ban lezajló Wolverhampton Wanderers FC és Budapest Honvéd FC közötti találkozót élőben közvetítette a BBC december 13-án. A meccs nagymértékben hozzájárult az Európa Bajnokság elindításához.

Karácsony első napján született Annie Lennox énekes-dalszerző, Denzel Washington filmszínész pedig három nappal később jött világra.

Ebben a hónapban a magyar belpolititika színterén uralkodó viszonyok korántsem voltak békésnek nevezhetőek. Rákosi Mátyás a hónap során több ízben is megpróbálta Nagy Imrét kiszorítani a hatalomból. Az MDP PB december 1-jei ülésén Rákosi Mátyás tájékoztatást adott az SZKP KB Elnökségének üzenetéről, valamint ismét támadást indított Nagy Imre ellen, és a belpolitikai bizonytalanságért a miniszterelnököt hibáztatta. A kibontakozó vitában Rákosi kerekedett felül. Az ülés után megkezdődött a júniusi politika teljes felszámolása, Nagy Imre kiszorítása a hatalomból. A hónap 9.napján az MDP PB, a december 1-jei ülésen kezdődött vitát folytatva, ismét Rákosi Mátyást támogatta Nagy Imre ellenében, és elutasította az utóbbi javaslatát a KV összehívására. E hónap 15-én pedig az MDP PB, szintén a december 1-jén tartott ülés szellemében, Nagy Imre távollétében, határozatot fogadott el a „jobboldali veszélyről”, és megbélyegezte Nagy Imre politikáját. A követkető fordulópont az ügyben az országgyűlés december 21-ei, a debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának évfordulóján tartott ünnepi ülése volt. Nagy Imre 1956 előtt utolsó alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt; beszéde a vereség hangulatát sugallta. Rákosi Mátyás erőteljes, restaurációs szellemű beszédet mondott. A hivatalos ünnepség utáni fogadáson írók és újságírók támogatásukról biztosították Nagy Imrét.

Letartóztatásokban és bírósági tárgyalásokban is bővelkedett a hónap. December 11-én a Fővárosi Bíróság első fokon életfogytiglani börtönre ítélte Faddy Othmár ferences szerzetest. A per X. rendű vádlottjaként két év három hónapi börtönre ítélték Kerekess Istvánt, a Magyar Királyi Kúria utolsó elnökét. A hónap 18. napján a budapesti Megyei Bíróság Jónás Béla elnökletével ítéletet hirdetett az ún. Magyar Keresztény Nemzeti Párt illegális szervezkedése ügyében. Gajári Kálmánt tizenhárom, Gyarmati Lajost tizenöt, Thuránszki Zoltánt tizenhárom, Dóry Zoltánt tizenegy évi, nyolc társukat hat–kilenc évi börtönbüntetésre ítélték. A Fővárosi Bíróság „a Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése” vádjával, Jónás Béla elnökletével, Bónis Lajost életfogytiglani, Pokorny (Pokorni) Gyulát, Tárczai Rezsőnét és Benkő Juditot tíz, Timkó Emilt hat, Hlinka Sándort öt, Prunkl Jánosnét négy évi börtönbüntetésre ítélte december 23-án, Taby Árpád ügyét pedig elkülönítették. Ugyanakkor feltételesen szabadlábra helyezték Mócsy Imre jezsuita atyát, aki Mindszenty József bíboros letartóztatása után Magyarországra hozta XII. Pius pápa üzenetét a magyar katolikus püspöki kar tagjainak, és akit az ÁVH 1949 januárjában vett őrizetbe.

A magyar újságírás területén is pattanásig feszült volt a helyzet. Az IrU közölte Aczél Tamás „Tovább a júniusi úton” című cikkét, amely visszautasította Darvas József cikkét, és méltatta az Új Hang elkobzott számának írásait. Emellett személyi változások történtek az SzN szerkesztőségében: a laptól távozni kényszerült Kende Péter, Kövesi Endre, Lőcsei Pál és Szilvási Lajos.

A hónap egyik jelentős eseménye a Komárom és a szlovákiai Révkomárom között épített vasúti híd, az ún. Barátság híd átadása volt. Egész hónapban zsúfolt házak előtt játszotta, Szinetár Miklós rendezésében, a Fővárosi Operettszínház Kálmán Imre sok sikert látott nagyoperettjét, a “Csárdáskirálynőt”; melyet Honthy Hanna, Feleki Kamill és Rátonyi Róbert kiváló játéka tett emlékezetessé. Az V. Magyar Képzőművészeti Kiállítást december 18-án délben nyitotta meg a Műcsarnokban Darvas József népművelési miniszter. Karácsonykor bemutatásra került Várkonyi Zoltán "Simon Menyhért születése” című filmje. 1954. december 6-án első alkalommal látogatott Kazincbarcikára a Mikulás, vagyis a Télapó. Két nappal később 2:4-re győzött a magyar labdarúgó-válogatott Skócia ellen.

E hónap 7-én jött világra Márton András dobos, a KFT zenekar és a Sc.Art együttes alapító tagja. A hónap 18. napján született Hodosán Róza  tanár, politikus, szociológus, a demokratikus ellenzék tagja, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) egyik alapítója.

Alföld

1954 telén

V. évfolyam, 4.szám (18.szám)

Tóth Anett gyűjtése (2017)

Irinyi Károly: Szeged vagy Debrecen

Nagy Sándor: A debreceni bíróságok működésének megindulása a felszabadulás után

Marjai Márton: Beszélgetés egy nemzetgyűlési képviselővel

Fábián Sándor: Földindulás (regényrészlet)

Tóth Endre: Az idő múlása; A forrás dala; Egyszerű evangélium (versek)

Gellért Sándor: Hóra véres kerekéről; Áztatott kötéllel fogtak; Hajts kocsis (versek)

Egri Lajos: A bátor ember (elbeszélés)

Egri Lajos: A halál dicsérete; Májusi szonett; Sok Jánusz-arc között; Lajos király éjszakája (versek)

Boda István: Nyárvégi reggelen (vers)

Aszódi Imre: Csímer Márton, Búcsú a nyártól (versek)

Versek

Káldi János: Recept egy költő szakácskönyvéből; Anna

Bihari Sándor: Balaton; Messze vagy

Ferencz Lajos: Októberi ének

Sáry István: Kenyérsötés

Pap László: Ha gyönyörködsz

Nagy János: Anyám

Rácz Károly: November

Szabó László: Pásztorhalál (műfordítás)

Bécs Ernő: Téli jelentés; Az én kedvesem

Szállási Árpád: Hazafelé

Kalász László: Lúdbőrös őszidőben; De szeretem

Danyi Gyula: Unom a felszint, Igaz érzelmekért

Varga Benedek: Mind, mind az enyém

Szász Zsuzsanna: Korsóm tiszta forrásba

Juhász József: A torony messziről látszik

Csulák Mihály: Anyám

Aliser Navoj: Részlet a Farhad és Sirin-ből (Kardoss Tilda műfordítása)

Kardos Pál: Juhász Géza 60 éves

Versek

Joó Sándor: Vígasztalás

Szilágyi Miklós: Zengő méhkas

Bényei József: Apám szeme

Magyari Vilmos: Ábránd

Csegei Nagy József: Vívódás (elbeszélés)

Versek

Kertész László: Két anya gyermeke

Sárközy Klára: Lektor

Tóth Bertalan: Megölték a tótot

Gabulya Pál: Élet vagy halál

Lermontov: Eső után (V. Nagy Albert műfordítása)

Lermontov: Ködös éjjel (Lothringer László műfordítása)

Shakespeare: LXXV. szonett (Simon Zoltán műfordítása)

Hagyomány

Bögel József: Móricz-emlékek Szabolcs-Szatmárban

Bajkó Mátyás: Benedek Elek (1859-1923)

Szabadfalvi József: A debreceni mézeskalács

Kávássy Sándor: Dúl Mihály elítélése

Beke Albert: Tallózás Ady után

Vita

Juhász Géza: Népi írók

Kritika

Tóth Endre: Tamási Áron: Szegénység szárnyai

Bögel József: Sarkadi Imre: Verébdűlő

Tóth Béla: Nagy István: A legmagasabb hőfokon

Julow Viktor: Vitányi János: Főhadnagy Fazekas

Für Lajos: Ady Endre válogatott cikkei és tanulmányai

Bajkó Mátyás: Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse és Hegedűs Géza: Útvesztőben c. regényei

Angyal Endre: Ioan Slavici: A kincs

Illusztrációk

XIX. század elején faragott huszár forma

Újabb faragású mézes szív formája

Régi állatfejes kard forma

A címlapot és az illusztrációkat rajzolta Menyhárt József festőművész.

Kronológia

december elején - A Közgazdasági Szemlében megjelent Péter György „A gazdaságosság jelentőségéről és szerepéről a népgazdaság tervszerű irányításában” című tanulmánya, a későbbi gazdasági reformelképzelések számos lényeges elemének első megfogalmazása.

december 1. - Ülést tartott az MDP (Magyar Dolgozók Pártja) PB (Politikai Bizottság). Rákosi Mátyás tájékoztatást adott az SZKP (Szovjetunió Kommunista Pártja) KB (Központi Bizottság) Elnökségének üzenetéről. Ismét támadást indított Nagy Imre ellen, és a belpolitikai bizonytalanságért a miniszterelnököt hibáztatta. A kibontakozó vitában Rákosi kerekedett felül. Az ülés után megkezdődött a júniusi politika teljes felszámolása, és Nagy Imre kiszorítása a hatalomból.

december 2. - A szocialista országok moszkvai konferenciája, az októberben a nyugati országok által aláírt párizsi szerződésekkel szemben, kiállt az egységes, semleges, demilitarizált német állam mellett; ellenkező esetben, ultimátumszerűen, kollektív védelmi lépést helyez kilátásba. Az amerikai szenátus megfeddte Joseph R. McCarthy szenátort, ezzel lassan a végéhez közeledett a McCarthy korszak. Tajvan és az Egyesült Államok aláírta a kölcsönös védelemről szóló egyezményt.

december 4. - Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) Közgyűlése határozatot fogadott el az atomenergia békés célú hasznosításáról, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség létrehozásáról. Az Air Laosz első Vientiane-tól Muang Sing-ig kereskedelmi járata szerencsétlenséget szenvedett,,amikor a repülőgép a Luang Prabang-Luang Namtha szakaszon lezuhant, 28 halálos áldozatot követelve. Az első Burger King megnyílt  Miamiban (Florida állam, USA).

december 5. - Az 1954-es nyugat-berlini választásokon a Szociáldemokrata Párt (SDP) fölényes többséggel nyert, mégis a Berlinben uralkodó feszült politikai helyzet miatt beleegyezett abba, hogy koalícióba lépjen a Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

december 8. - A magyar labdarúgó-válogatott 2:4-re győzött Skócia ellen. A görög légierő Douglas C-47 típusú repülője lezuhant az Elefsis repülőbázison Görögországban, 19 ember halálát okozva.

december 9. - Az MDP PB, a december 1-jei ülésen kezdődött vitát folytatva, ismét Rákosi Mátyást támogatta Nagy Imre ellenében, és elutasította az utóbbi javaslatát a KV (Központi Vezetőség) összehívására.

december 11. - Az IrU (Irodalmi Ujság) közli Aczél Tamás „Tovább a júniusi úton” című  cikkét, amely visszautasította Darvas József cikkét, és méltatja az Új Hang elkobzott számának írásait. A Fővárosi Bíróság első fokon életfogytiglani börtönre ítélte Faddy Othmár ferences szerzetest. Faddy kilenc vádlott-társa három és fél–tíz évi szabadságvesztést kapott. A per X. rendű vádlottjaként két év három hónapi börtönre ítélték Kerekess Istvánt, a Magyar Királyi Kúria utolsó elnökét.

december 13. - A Wolverhampton-ban lezajló Wolverhampton Wanderers FC és Budapest Honvéd FC közötti találkozót élőben közvetítette a BBC. A meccs  nagymértékben hozzájárult az Európa Bajnokság elindításához. 

december 14. - A csehszlovák Nemzetgyűlés e napon elfogadott ügyrendi törvénye kimondja, hogy „minden felszólalónak joga van saját anyanyelvén beszélnie”.

december 15. - Az MDP PB, a december 1-jén tartott ülés szellemében, Nagy Imre távollétében, határozatot fogadott el a „jobboldali veszélyről”, és megbélyegezte Nagy Imre politikáját. Moszkvában összeült a Szovjet Írók Szövetségének II. kongresszusa. Alekszandr Fagyejev főtitkár kijelentése, amely szerint „…a szocialista realizmus a legkritikaibb életigenlő realizmus”, a korábbi dogmatikus irodalompolitikához való visszakanyarodást sejtette. A Karib-térségbeli holland nemzetekből létrejöttek a Holland Antillák.

december 16. - Személyi változások történtek az SzN (Szabad Nép) szerkesztőségében: a laptól távozni kényszerült Kende Péter, Kövesi Endre, Lőcsei Pál és Szilvási Lajos.

december 18. - A budapesti Megyei Bíróság Jónás Béla elnökletével ítéletet hirdetett az ún. Magyar Keresztény Nemzeti Párt illegális szervezkedése ügyében. Gajári Kálmánt tizenhárom, Gyarmati Lajost tizenöt, Thuránszki Zoltánt tizenhárom, Dóry Zoltánt tizenegy évi, nyolc társukat hat–kilenc évi börtönbüntetésre ítélték. Megnyílt az V. Magyar Képzőművészeti Kiállítás. Az Alitalia-hoz (olasz légierő) tartozó Linee Aeree Italiane nevet viselő légitársaság Douglas DC-6B  típusú gépe a New-York-i Idlewild reptérre történő sikertelen landolási kísérletei után nekiütközve a leszállópálya egyik pillérének, kigyúlva elsüllyedt a Jamaica-öbölben, 26 ember vesztette életét.

december 19. - A Szovjetunióban halálra ítélték és kivégezték az 1951 júliusában letartóztatott Viktor Abakumov volt állambiztonsági minisztert.

december 21. - Az Ogy (Országgyűlés) ünnepi ülést tartott Debrecenben az INgy (Ideiglenes Nemzetgyűlés) megalakulásának évfordulóján. Nagy Imre 1956 előtt utolsó alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt; beszéde a vereség hangulatát jelezte, meg sem említette az MDP  KV októberi ülését. Rákosi Mátyás erőteljes, restaurációs szellemű beszédet mondott. A hivatalos ünnepség utáni fogadáson írók és újságírók támogatásukról biztosították Nagy Imrét.

december 22. - Feltételesen szabadlábra helyezték Mócsy Imre jezsuita atyát, aki Mindszenty József bíboros letartóztatása után Magyarországra hozta XII. Pius pápa üzenetét a magyar katolikus püspöki kar tagjainak, és akit az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) 1949 januárjában vett őrizetbe.

december 23. - A Fővárosi Bíróság „a Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése” vádjával, Jónás Béla elnökletével, Bónis Lajost életfogytiglani, Pokorny (Pokorni) Gyulát, Tárczai Rezsőnét és Benkő Juditot tíz, Timkó Emilt hat, Hlinka Sándort öt, Prunkl Jánosnét négy évi börtönbüntetésre ítélte. Taby Árpád ügyét elkülönítették. Bostonban (Massachusetts állam, USA) Joseph Murray egypetéjű ikreken elvégezte az első sikeres veseátültetést.

december 24. - Az igazságügy-miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a legfőbb ügyész közös utasításban intézkedtek a halálbüntetések végrehajtásának szabályozásáról; a jogszabály kimondja, hogy a kivégzett személy holttestét még a hozzátartozóknak sem szabad kiadni. A rendelkezés érvényben maradt az 1956-os forradalom után is. Bemutatták Várkonyi Zoltán “Simon Menyhért születése” című filmjét. Laosz teljesen függetlenné vált Franciaországtól.

december 25. - A Brit Tengerentúli Légitársaság Londonból érkező Boeing 377 Stratocruiser G-ALSA típusú repülőgépe 3óra 30 perckor, a rossz látási viszonyok miatt lezuhant a Glasgow-i Prestwick repülőtéren, 28 utas halálát okozva. E napon gyűrűs napfogyatkozás ment végbe.

december 28. - Átadták a forgalomnak a Komárom és a szlovákiai Révkomárom között épített vasúti hidat, az ún. Barátság hidat.

december 29. - Bemutatták az első brit animációs filmet, az “Állatfarmot”.

december 31. - Az Aeroflot (orosz légitársaság) utasszállító repülőgépe lezuhant az Irkutsk-i repülőtérről történő felszállása közben, 17 halálos áldozatot követelve.


Napra pontos gyűjtések

01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |


01 |vissza a lap tetejére

02 |vissza a lap tetejére

03 |vissza a lap tetejére

04 |vissza a lap tetejére

05 |vissza a lap tetejére

06 |vissza a lap tetejére

07 |vissza a lap tetejére

08 |vissza a lap tetejére

09 |vissza a lap tetejére

10 |vissza a lap tetejére

11 |vissza a lap tetejére

12 |vissza a lap tetejére

13 |vissza a lap tetejére

14 |vissza a lap tetejére

15 |vissza a lap tetejére


16 |vissza a lap tetejére

csütörtök

Kronológia

A párizsi egyezmények ratifikálása hatálytalanítja a francia-szovjet szerződést

A Hazafias Népfront budapesti bizottsága ülést tart a Városháza tanácstermében

Felavatják az újszászi tüdőbeteggyógyintézetet

Kivonat a napisajtó híreiből (Forrás: Népszava)

Az SZVSZ (Szakszervezeti Világszövetség) főtanácsa varsói ülésszakán elfogadta a dolgozók szakszervezeti jogainak nemzetközi alapokmányát, mely meghatározza a dolgozók jogait; kimondja a szakszervezeti szervezetek szabad működését; garantálja a dolgozók képviseletét a szakszervezeteken keresztül; biztosítja a sztrájkjogot; és szabályozza a nemzetközi szakszervezeti tevékenységet. A Szakszervezeti Világszövetség ugyanezen varsói ülésszakán a főtanács által meghozott határozat értelmében, a világ dolgozóinak alapvető és halaszhatatlan feladata: harcolni Európa, Ázsia és az egész világ békéjéért, és fellépni a háborúra készülő monopóliumok fokozódó kizsákmányolása ellen. A nyugatnémet parlament megkezdte a párizsi szerződések ratifikációs vitáját. Dulles amerikai külügyminiszter megérkezett a Párizs melletti Orly repülőtérre, hogy részt vegyen az atlanti szövetség december 17-én kezdődő szokásos évi tanácsülésén, amelyen arról fognak tanácskozni, joga lenne-e az atlanti haderők főparancsnokainak döntést hozni az atomfegyverek használatának kérdésében.

A Kreml-ben megnyílt a szovjet írók II. kongresszusa, melyre harminc külföldi országból érkeztek vendégek. Az ötödik ötéves terv keretében épült bereznyiki kálium-kombinát első gyáregysége megkezdte működését. Kievben elindították a termelést az új ömlesztettsajt-gyárban. A Szovjetunióban az északi sarkkör vidékén rövidesen sok ezer olyan különleges gázzal töltött izzólámpa kigyúlására számíthatnak, amely pótolja az emberi szervezetnek szükséges ibolyántúli sugarak hiányát. Az Abhaz ASZSZK (Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság) szuhumi kerületében egy régészeti tudományos expedíció kutató csoportja nemrégen az őskori Dioszkuria városának maradványait és vártornyát fedezte fel a tenger fenekén. Telt házak előtt játsszák Erkel Ferenc “Bánk bán” című operáját a novoszibirszki opera- és ballettszínházban.

A Genfben ülésező Európai Gazdasági Bizottság mezőgazdasági gépesítéssel fogalkozó munkacsoportja egyhangúlag Rázsó Imre egyetemi tanárt, a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vezetőjét választotta elnökévé. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa Molnár Erik igazságügyi-miniszternek hatvanadik születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozta. A Közalkalmazottak Szakszervezetének központi vezetősége ülést tartott a tanácsi munka segítéséről, és kijelentették, hogy a tanácsok új ügyrendjének elkészítése január közepére várható. Befejeződött a Duna-bizottság XI. ülésszaka, melyen többek között a dunai hajózás szabályzatának kiegészítésére vonatkozó javaslatokat tárgyalták meg.

A Hazafias Népfront megyei bizottsága és a Szakszervezetek Megyei Tanácsa ankétot szervezett a Szolnoki Járműjavítóban “A munkásság és a Hazafias Népfront” címmel. Eredményesen dolgozott a kétegyházi gépállomás: az addig megművelt 3700 hold mellett december 18-ig, a debreceni országgyűlés megalakulása évfordulójának tiszteletére még 270 hold szántását tűzte ki célul. A Kohó-és Gépipari Minisztérium intézkedésére még ebben az évben ötvenezer hurkatöltő készítését helyezték kilátásba. Megkezdték a Duna alatt húzódó vízvezető alagút építését. A selypi cukorgyár dolgozói bejelentették, hogy befejezték az idei cukorrépa-feldolgozási munkákat. A kohó-és gépiparban eddig negyven üzem jelentette be évi tervének teljesítését, többek között az Elekthermax, a Kábel- és Sodronykötélgyár, valamint a Láng Gépgyár. Befejeződött az újjáépítés első üteme a Szigetközben: 3500 család költözött be újjáépített otthonába a korábban árvíz sújtotta területen.

Elkészült a csehszlovákiai Komarno és a magyar Komárom várost összekötő Barátság-híd, melyet december 28-án ünnepélyesen adják át a forgalomnak. Dasijn Adilbis rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a Mongol Népköztársaság új budapesti nagykövete, megbízólevelének a közeljövőben történő átadásával kapcsolatban tiszteletét tette Boldoczki János külügyminiszternél.

Ma ünnepli a német uralom alól való felszabadulásának tizedik évfordulóját az ősi Sárospatak. A Klement Gottwald Villamossági Gyár fotoszakosztálya húszéves fennállása alkalmából jubiláris kiállítást rendezett II., Lövőház utca 17. szám alatt, melyen első díjat nyert Draskóy György “Takarítás” című képe. A magyar zene nagy mesterének, Kodály Zoltánnak 72. születésnapja előestéjén, a Zeneművészeti Főiskola nagytermében ünnepi hangversenyt rendeztek a zeneköltő tiszteletére.

A január havi nyugdíjak kifizetését már mától megkezdik a karácsonyi postaforgalom zavartalan lebonyolítása érdekében. Mészáros Jenő a többszörösen büntetett előéletű csavargó a 41/4-es Építőipari Vállalat telepéről három zsák cementet lopott el társaival, tettükért börtönre ítélte őket a XI. kerületi bíróság.

A Londonban megrendezésre kerülő Chelsea - Bp. Vörös Lobogó találkozó 2:2-es döntetlennel zárult. Az országos sakkbajnokság utolsóelőtti fordulójában a Barcza-Szabó találkozó egyszerűsítések után a 29. lépésben döntetlenül végződött.

A várható időjárás a következőképpen alakul: felhős, párás, helyenként ködös idő. Egy-két helyen kisebb eső. Mérsékelt szél. Az enyheség tovább tart. Várható legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte plusz 6-plusz 8 fok között.

Színházműsor: Opera: “Háry János” (7 óra); Erkel Színház: “Pillangókisasszony (7 óra), Nemzeti Színház: “Ármány és szerelem” (7 óra); Madách Színház: “Három nővér” (7 óra); Állami Bábszínház: “Csalavári Csalavér” (fél 3 és 5), “Szigorúan bizalmas” (fél 8). Mozik: “Egy nyáron át táncolt, “Kaméliás hölgy”, “Három testőr”, “Én és a nagyapám”. Híradó: (Lenin körút 13.) reggel 9-től este 11-ig folytatólag.

A lap közölte Gyertyán Ervin “Életmentők” című regényének folytatását, valamint Keszthelyi Zoltán “Ne lássam többé soha” című versét.

Tóth Anett gyűjtése (2017)


17 |vissza a lap tetejére

18 |vissza a lap tetejére

19 |vissza a lap tetejére

20 |vissza a lap tetejére

21 |vissza a lap tetejére

22 |vissza a lap tetejére

23 |vissza a lap tetejére

24 |vissza a lap tetejére

25 |vissza a lap tetejére

26 |vissza a lap tetejére

27 |vissza a lap tetejére

28 |vissza a lap tetejére

29 |vissza a lap tetejére

30 |vissza a lap tetejére

31 |vissza a lap tetejére


iNapló.hu | mindenNapiNapló | vissza a lap tetejére |kronológiai források